Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091) (± 1017-1091)

Persönliche Daten Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091) 


Familie von Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091)

Er ist verheiratet mit N. van Loon (Haspinga, erve van Basenge).

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Lambert II van Fouron  ± 1034-< 1091
  2. Ida van Fouron  ± 1038-± 1097 


Notizen bei Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091)

Uit het geslacht van Fouron.
Vanwege de bijnaam Senioris in een oorkonde ging P.C. Boeren er van uit dat er ook nog een zoon Lambert II zou zijn echter hier bleek later dat met Lambert II Ida haar zoon Lambert van Montaigu was gemeend de kleinzoon van Lambert Senioris van Fouron.
De naam Lambert zal waarschijnlijk van zijn moederskant Thibaut I zijn echtgenote afstammen.
Nadat de Noormannen rond het jaar 881 de streek zwaar in de as hadden gelegd, besloot graaf Sigehard (Sigarhardi) een nieuwe burcht te bouwen op de Voerberg tussen Voeren en Meehr.
Op het grondgebied van Margraten bij de grensovergang Voeren (Fouron) lag vanaf omstreeks 900 na chr. het imposante kasteel "Op den Saele" (gen Borgh) op de Snauwenberg met geweldig uitzicht op het Maasdal, Mheer en de Voerstreek.Er liep een weg in die tijd van Dahlem via Bombay, Voeren over de Saele naar Meehr, Banholt naar Aken. Mogelijk was dit de Koetsweg of Kinkenberg vanuit Voeren de zuidelijke toegangsweg naar het kasteel dat hierboven op de berg was gelegen ( Heemkunde vereniging Voeren, Gem.Voeren en Margraten)(2008 Limburger). Door beide gemeenten is over een mogelijke Opgraving en toegankelijkheid voor geïnteresseerden in 2008 gesproken echter tot heden is niets ondernomen! Het was een ideale plek om een kleine Uitkijktoren te vestigen bij deze resten van "Op den Saele" gebouwd op de funderingsresten van een Romeinse vila Furonis uit de vergane geschiedenis van Limburg en Voeren.
In die vroege periode was het dan ook een perfecte lokatie met ruim zicht en gemakkelijk te verdedigen, Zo werden er op deze burg ook de conflicten etc. en recht gesproken, ook nog nadat het land bij Dalhem werd gevoegd. Naar alle waarschijnlijkheid was dit ook de zetel geworden van de Nobelen die zich "de Fouron" noemden.
In een akte van Lacomblet (van 996 naar 17-jan 966 gecorr.) lezen we dat graaf Richarri van Furon en Curcella (Cartils bij Wittem) bezit. De burg "Op den Saele" lag dan ook niet ver van het goed Cartils-Wittem verwijderd.
Naar alle waarschijnlijkheid is hiermee Richard van Metz mee bedoeldt. Bruno is de kleinzoon van Richard van Metz en verkrijgt Cartils-Wittem van Graaf Liozone (de Fouron)
In 1016 6 dec. schenkt Keizer Heinrich II 2 villa's een te Vijlen en een te Curtils aan het Klooster te Burscheidt deze voorheen door een Graaf Liozone was ingeruild aan de Keizer Otto III. ca.1000 jaar.
Akte 149 Oorkondeboek Lacomblet.
Het graafschap Dalhem was een klein zelfstandig gebied tussen Luik en Maastricht dat later met Voeren werd samengevoegd.
Aanvankelijk heette het graafschap Voeren met als hoofdplaats 's-Gravenvoeren, maar na het bouwen van een burcht te Dalhem op een steile rots tussen de riviertjes de Berwijn en de Bolland in 1080 werd Dalhem de naam van het gebied.
Thiebald was nog heer te Voeren.
Tot 1085 behoorde de burcht te Dalhem toe aan paltsgraaf Herman II van Lotharingen.
Chronicle of Saint-Hubert, interpolated in the Chronicle of Alberic de Trois-Fontaines, names "Ida filia senioris Lamberti" as wife of "comes Cono de Monteacute ( Montaigu).
De heren van Fouron die destijds hun kasteel hadden op de Voerberg tussen Voeren en Meehr "Den Saele " genaamd waren in die tijd zowel aan de Voerstreek als de Geulstreek van Meehr tot Vaals te vinden, het was destijds de Luihgouw.
Het kasteel "Den Saele" was destijds een imposant verdedigingswerk op een perfecte lokatie gelegen, opgericht ca 890 door graaf Sigehard tegen de overvallen van de Noormannen. Na 1080 werd de hoofdzetel van Fouron naar Dalhem verlegd en werd het gebied dat eerst Furon heette na Dahlem vernoemd.
Aan de huidige Nederlandse zijde waren Eijsden-Margraten: Cadier, Mheer, Noorbeek en Oost dorpen die destijds onder Voeren - Dalhem vielen.
23 april 1088:
Keizer Hendrik IV bevestigt te Aken de Benedictijnen van Sint-Jacob te Luik in een goed genaamd Cyrici hof in de Haspengouw in het graafschap Huy, dat de bisschop Hendik van Luik en de abt Robert van het klooster Sint-Jacob van markgravin Mathilde en haar zoon Robert de Briez reeds te Metz in 1084 verworven hadden.Getuigen waren o.a. Cuno van Heers en Lambert van Fouron.(Bron: dr. Karl Friedrich Stump-Brentano, Die Reichskanzler vornehmlich des X, XI, und XII Jahrhunderts, dritter band: Acta Imperii Adhuc Inedita, Innsbruck, Verlag der Wagner'schen Universitaets-Buchhandlung, 1865-1881, nr. 322, blz. 453-454.)
Mogelijk dat Lambert een relatie had met Heers.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I11526.php : abgerufen 3. Mai 2024), "Lambert I (Senioris de Oude) van Fouron (Graaf in de Luihgouw, Heer van Voeren 1078-1091) (± 1017-1091)".