Familienstammbaum Hobers » Reijnder Jans Hobers (± 1622-< 1673)

Persönliche Daten Reijnder Jans Hobers 

  • Er wurde geboren rund 1622 in Ane (Gramsbergen).
    De inwoners van Ane lieten hun kinderen dopen in Hardenberg. Zijn doopinschrijving is echter in 1708 verbrand:
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"
  • Glaube: Nederduitsch Gereformeerd.
  • Er ist verstorben vor 1673 in Ane (Gramsbergen).Quelle 1
    In dat jaar trouwt zoon Jan Reijndertse "nagel[atene] soone van sal[i]g[er] Reijnert Jansen tot Ane."
  • Ein Kind von Jan (Johann) Hobers und NN
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 6. November 2023.

Familie von Reijnder Jans Hobers

Er ist verheiratet mit Lijsbet.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 1647 in Hardenberg.

De naam van Reijnders vrouw "Lijsbet" is een aanname die is gebaseerd op het feit dat vier van hun zonen hun eerste dochter Lijsbet noemen.

Kind(er):

  1. Jan Reijndertse (Hobers)  ± 1648-???? 
  2. Wigbolt Reijndertse (Hobers)  ± 1655-> 1705 
  3. Egbert Reijndertse (Hobers)  ± 1657-< 1692 


Notizen bei Reijnder Jans Hobers

Voorheen Hobers
Reijnder is geboren in Ane op 't erve Hobers. Het is hier in Salland het gebruik dat de bewoners van een boerderij de boerderijnaam als achternaam gebruiken. Dat geldt als je er geboren wordt, maar ook als je er introuwt. Dat betekent echter ook dat je de naam (meestal) niet meer gebruikt als je de boerderij verlaat. Reijnder Jans Hobers moest 't erve Hobers verlaten, omdat hij niet de oudste zoon was en dus niet als boer op 't erve kon blijven. Daarmee verdwijnt de achternaam Hobers in deze tak.

Van Reijnder zelf is maar één primaire bron bekend; de doop van zijn zoon Herman in Gramsbergen in de winter van 1665: "Herman, soone van Reiner Jansen voort Hecke tot Aene". De inwoners van Ane waren kerkelijk aan Hardenberg verbonden; daar trouwden ze en lieten hun kinderen dopen. In 1708 is vrijwel heel Hardenberg door brand verwoest en daarbij zijn ook de doop- en trouwboeken verloren gegaan.
Wellicht dwongen de winterse omstandigheden, hoog water op de Vecht, Reijnder zijn zoontje Herman in Gramsbergen i.p.v. in Hardenmberg te laten dopen. Als het water in de Vecht te hoog stond om naar Hardenberg te gaan, lukte het soms wel in Gramsbergen een kind te laten dopen. Zo kan je in het doopboek soms aantreffen:
"dewijl dit kind wegens hoog water daar hij toenmaals woonden te Aane te Gramsbergen gedoopt is, zo hebben de ouders van dit kind verzogt dat het alhier in het doopboek mogte worden aangetekend". Dat we toch ook de andere kinderen van Reijnder Hobers bij naam kennen, is te danken aan het feit dat zijn zus Geesje naar Amsterdam vertrok.

Testament van Geesje Jans Hobers
Reijnders zus Geesje Jans (Hobers) is vanuit Ane vertrokken naar Amsterdam. Geesje stelt in 1702 haar testament op, waarin ze al haar erfgenamen benoemt, voor zover ze de namen kent. Dankzij dit testament kennen we nu ook de namen van de andere kinderen van Reijnder Jans Hobers. Geesje noemt al haar erfgenamen, waaronder vele Hobers'en. Hier het gedeelte waarin ze de (klein)kinderen van haar broer Reijnder noemt:
" ... Lijsbet Jans, hendrick Jans en Grietje Jans woonende in overijsel kinderen van Jan Reijndertse

mitsgaders alle de kinderen van wigbert Reijndertse in Overijssel dewelcke sij testatrice verklaarde bij naamen niet te kunnen noemen, woonende mede in overijsel

Noch de kinderen van Egbert Reijndertse die sij mede niet kan noemen woonende int wester drent

mitsgaders de kinderen van hermen Reijndertse die sij mede niet kan noemen woonen[de] in Ov[er]ijsel

en eyndelijk de kinderen van Hend[rick] Reijndertse

(bovengen[oemde] erffgen[amen] sij testatrice oud meuje staat)
en dat alle hooft voor hooft en yder van hun overlijden van de testatrice in levende lijve sullen sijn, ..."


Quitantie
In 1703 overlijdt Reijnders zus Geesje. Een jaar later reist een grote groep familieleden uit Ane en omgeving naar het verre Amsterdam voor de afhandeling van haar erfenis. Als bewijs dat ze accoord gaan voor de correcte beschrijving en verdeling van de erfenis tekenen ze een "Quitantie".

Uit deze 'quitantie' blijkt dat tante Geesje aan de 'Credit' kant 11.834 gulden aan bezittingen heeft. Als de notaris daar de 5480 gulden, 12 stuivers en 10 duiten aan de 'Debet' zijde aftrekt, blijft er nog 6353 gulden 7 stuijvers en 10 duiten over om te verdelen onder de erfgenamen. Een vermogen in die tijd, zeker voor de keuterboeren in Ane en omgeving. Iedere erfgenaam ontvangt "een somme van drie hondert twee en sestig guld[en] en 4 st[uivers]"

Opvallend is dat Reijnders zoon Wigbolt Reijnders in 1704 niet bij de verdeling van de erfenis is. Wigbolt reist een jaar later naar Amsterdam om, ook middels een quitantie, voor de ontvangst van zijn erfdeel te tekenen. Naast zijn eigen erfdeel tekent hij ook voor het erfdeel van zijn nichten Lijsbeth en Grietje. Lijsbeth is de dochter van Reijnders zoon Hendrick Reijnders (Hobers) en Grietje (Geert) is de dochter van zijn zoon Jan Reijnders (Hobers). (Inventarisnr. 5075 Toegangsnr. Fo.725)
"22 Julij 1705 Quitantie door Wigbert Reijnderts c.s.
ten behoeve van Gerrit Hendrikse Nieuwenhuijs c.s.

Op huijden den 22 Julij 1705 compareerden voor mijn Joannes Slijck Notaris publicq bij den Hooven van Holland geadmitteert binnen Amsterdam ... Wigbert Reijnders woonende tot Gramsbergen als procuratie hebbende van Lijsbeth Hendrickse dogter van Hendrick Reijnders en huijsvrouw van Lucas Hendrickse ende van Geert Jans
(Lees Grietje Jans) dogter van Jan Reijnders en huijsvrouw van Harmen Jans en die qualiteijt meede Erfgenaamen van Geesje Jans eerder wed(uw)e van Andries van der Mie en laast van Claas Jacobse. Sijnde sij Lijsbeth Hendrickse en Geert Jans in t passeren vande voorn(oemd)e procuratie geassisteert geweest met deselve haar respective mans, .... welke procuratie gepasseert is voor Jan Molckenboer Scholtus van den Hardenberg, Heemse en Gramsbergen, in dato den 2e Julij 1705 tot Hardenberg voornoemt, ende verklaarde hij comp(aran)t ... te hebben gesien ende geexamineert seekere Reekeningen soo als door Gerrit Hendrickse Nieuwenhuijs ... als Executeur vande testament van de voorn(oemde) Geesje Jans heeft gedaan ... welke Reekeningen hij Comparant verklaart van post tot post te hebben nagesien .... consteerende bij de eerste Reekening dat ijder Erfgenaam van de voor(oemde) Geesje Jans voor sijn Erfportie heeft ontvangen een somme van hondert een en seventig gulden, 19 st(uivers) en 8 pen(ningen) en bij de tweede reekening dat ijder Erfgenaam voor sijn portie heeft ontfangen een somme van hondert negentig gulden 9 st(uivers) & 8 pe(nningen) en sulks dat ijder Erfgenaam bij provisie op Reekening heeft ontfangen een somme van drie hondert twee en sestig guld(en) 4 st(uivers) .......... "

Nadat Wigbolt de afrekening van zijn neef de executeur Gerrit Hendriks Nieuwenhuijs heeft goedgekeurd, tekent hij de 'quitantie' voor de ontvangst van 724 gulden en 8 stuivers. (afbeelding 4) Het bedrag dat hij meeneemt naar Ane voor zijn nichten Lijsbeth en Grietje.

Voor de leesbaarheid heb ik de transcriptie van de 'Quitantie' ingekort en van interpunctie voorzien. De volledige transcriptie van Geesjes testament, de complete beschrijving van haar bezittingen en de afrekening ("Quitantie") met de familie Hobers in Ane staat bij Geesje Jans.

Leestips
Geesje Jans, een schatrijke Hobers in de Jordaan.
Klik via stamvader Jan op Reijnders zus Geesje Jans Hobers *1620.

Veel historische verhalen o.a. over Hobersen in de VOC.
Klik via stamvader Jan Hobers op Reijnders broer Hermen Hobers *1610

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Reijnder Jans Hobers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Reijnder Jans Hobers

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Reijnder Jans Hobers

Jan (Johann) Hobers
± 1572-> 1622

Reijnder Jans Hobers
± 1622-< 1673

± 1647

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Trouwboek Heemse

Über den Familiennamen Hobers

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hobers.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hobers.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hobers (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Hobers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W. Hobers, "Familienstammbaum Hobers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1319.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Reijnder Jans Hobers (± 1622-< 1673)".