Familienstammbaum Hobers » Jan (Johann) Hobers (± 1572-> 1622)

Persönliche Daten Jan (Johann) Hobers 

  • Er wurde geboren rund 1572.
    In 1601 is hij de bewoner van 't erve Hobers:
    "Ein erve genompt Hoebers tobehorende Everdt vann Ensse ende wordt gebrucket bij Johann Hobers"
  • Beruf: Boer.Quelle 1
  • Eintrag: Oudste vermelding naam Hobers.

    "Johann Hobers" (Ane 1601) is de oudst gevonden vermelding van een persoon met de naam Hobers.
    De naam van "'t erve Hobers" wordt al in 1564 vermeld.
  • Glaube: Nederduitsch Gereformeerd.
  • Er ist verstorben nach 1622.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 17. März 2024.

Familie von Jan (Johann) Hobers

Er ist verheiratet mit NN.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Hermen Jans Hobers  ± 1608-< 1670 
  2. Roelof Jans Hobers  ± 1610-???? 
  3. Jan Jansz. (Hobers)  1614-1647 
  4. Geesje Jans Hobers  1620-1703 
  5. Reijnder Jans Hobers  ± 1622-< 1673 
  6. Femmetje Jans (Hobers)  1627-1688 


Notizen bei Jan (Johann) Hobers

De naam Hobers en 't Erve Hobers
Alle mensen met de familienaam Hobers hebben deze naam te danken aan een boerderijnaam: 't erve Hobers in Ane. Dit buurtschap ligt in Salland aan de rivier de Vecht, noordwestelijk van Gramsbergen. De oudst bekende boer die daar woont is in 1601 "Johann Hobers"; in 1602 wordt hij "Jan Hobers" genoemd. Zijn opvolger op de boerderij heet Hermen Hobers.

Jan en Hermen danken hun achternaam aan de naam van de boerderij: 't Erve Hobers. Dit erve wordt al vermeld in een document uit 1564: "Ernst, heer tho Voerlo bezit 't Erve Hobers to Aane". Wie dan de bewoner is, is onbekend.
Het is in Salland gebruikelijk dat een bewoner de naam van de boerderij aanneemt waar hij woont of introuwt. Het is niet duidelijk of Jans voorouders al generaties hier woonden of dat Jan introuwde op de boerderij en "dus" de naam Hobers kreeg. Wel is zeker dat deze Jan Hobers de oudst bekende bewoner is van 't Erve Hobers.

Stamvader
Deze oudst bekende boer op 't Erve Hobers is niet de stamvader van alle nu nog levende Hobers'en. Sterker, Jan Hobers heeft geen enkele nakomeling meer die nog de naam Hobers draagt. Nakomelingen van hem nemen andere namen aan als ze introuwen op een andere boerderij. Anderen overlijden op jonge leeftijd of zonder nageslacht. Jan Hobers' laatste nakomeling die de naam Hobers draagt is ene Abraham Hobers die in 1818 in Amsterdam kinderloos sterft; maar wel met een familiewapen. Dat dan weer wel.
Alle nu nog levende naamdragers Hobers (in de VS, in Australë, in Canada, in Duitsland of gewoon in Nederland) hebben als stamvader ene Jan van Almelo. Jan woont met vrouw en kinderen op 't Anerveen. Hij is wel met een Hobers getrouwd; zijn vrouw Jannigjen Hobers is dus afkomstig van 't Erve. Dat dan weer wel. Hoe verandert de naam 'Van Almelo dan weer in 'Hobers'. Een achterkleinzoon van Jan van Almelo trouwt in 1782 in op de boerderij en zal zijn naam dus veranderen in Hobers. Zo krijgen al zijn nakomelingen deze naam als achternaam.

Betekenis
De naam Hobers is een patroniem (vadersnaam): Eén van de zonen van Hermen heet Koert Hermense Hobers. Hermens is hier het patroniem: zoon van Hermen. Hoberts betekent dan ook zoon van Hobert (Hubert), in de uitspraak valt dan de letter 't' weg en ontstaat Hobers.
De naam Hobers is van oorsprong een Germaanse naam. De naam is samengesteld uit de Germaanse woorden 'hug' (geest,verstand) en 'bert' (glanzend, stralend). Hobers betekent dan ook "stralende geest".
(Bron: Meertens Instituut Amsterdam)

Het gezin van Jan Hobers
De doop- en trouwboeken uit de 17-e eeuw van het Kerspel Hardenberg zijn verloren gegaan. Deze bronnen zijn vernietigd door de grote brand die vrijwel heel Hardenberg in 1708 verwoestte. De boeren van Ane trouwden en lieten hun kinderen altijd dopen in Hardenberg. Dit betekent dat het heel lastig is te reconstrueren wie er toen op de boerderij werd geboren, (in)trouwde of overleed. Daarmee is het ook moeilijk geworden te bewijzen of een bewoner van vóór 1708 in de stamboom past. Gelukkig zijn er bronnen van buiten Hardenberg die het mogelijk maken het gezin van Jan Hobers te reconstrueren. Zo noemt bv. het doop- en trouwboek van Gramsbergen een aantal Hobers-en uit de periode voor 1708.
Als het water in de Vecht te hoog stond om naar Hardenberg te gaan, lukte het soms wel in Gramsbergen een kind te laten dopen. Zo kan je in het doopboek soms aantreffen:
"dewijl dit kind wegens hoog water daar hij toenmaals woonden te Aane te Gramsbergen gedoopt is, zo hebben de ouders van dit kind verzogt dat het alhier in het doopboek mogte worden aangetekend".

De belangrijkste bron waardoor we ons een goed beeld kunnen vormen van het gezin van Jan Hobers is een testament. Zijn dochter Geesje Jans Hobers laat een testament achter waarin ze de kinderen van haar broers en zus als erfgenamen noemt. Dankzij dit testament weten we nu toch welke (klein)kinderen van Jan Hobers in leven waren toen het testament werd gemaakt.

De naam van Jan Hobers' vrouw wordt niet genoemd, maar we weten nu dat Jan (tenminste) vier zonen had: Hermen, Roelof, Jan en Reijnder Jans Hobers en één dochter Geesje Jans Hobers. Er zullen meer kinderen geweest zijn, maar die zijn vermoedelijk overleden voordat ze trouwden of kinderen kregen en worden dus niet vermeld omdat ze geen erfgenaam zijn. De volledige transriptie van dit testament kan je vinden bij dochter Geesje Jans Hobers.

"Verpondingsregister Salland 1601"
De eerste annotatie waarin de naam van een bewoner wordt genoemd is het "Verpondingsregister Salland". Bij resolutie van 16 juni 1601 voerden de Staten van Overijssel een belasting onder de naam 'verponding' in, die werd geheven over onroerend goed, zoals grond en huizen. Deze belasting moest betaald worden door de gebruiker van "t Erve. Zo weten we dat er in 1601 een zekere Johann Hobers woont (Afb. 1):
"Ein erve genompt Hoebers tobehorende Everdt vann Ensse ende wordt gebrucket bij Johann Hobers die verklarth vann X mudde landes. Item noch IIIII dachwarck platlant hifft de garve. Noch omtrent II mudde lantz gantz de ende mith russchen bewassenn....6 - 0 - 0". ..... (6 gulden)

Ane telt dan slechts 6 "vrije" boerenhoeven en een aantal pachtboerderijen, waaronder 't Erve Hobers. Johan Hobers pacht de boerderij van Evert van Ensse, die landrentmeester van Salland geweest is en later drost van Drente en kastelein van Coevorden.
In 1602 blijkt hij nog steeds eigenaar van 't erve te zijn, als bewoner wordt dan Jan Hobers genoemd. (Afb. 2)

Van de stamvader naar het heden
Je kunt rustig stellen dat de Hobers familie geen doorsnee-familie is. Er zijn historische verhalen: een knokpartij met degens en messen op de Haarlemmersluis in 1704, een Hobers die vrouw en kind in de steek laat en met de VOC vertrekt, enz. enz. Je komt via Leestips bij deze verhalen. Het meest opmerkelijke is dat alle huidige nog levende Hobers-en de naam niet hebben doorgekregen via de mannelijke maar via de vrouwelijke lijn. Via de mannelijke lijn is er na 1818 geen enkele Hobers meer in leven. In dat jaar overlijdt Abraham Hobers kinderloos in Amsterdam.

Ga je vanaf een nu levende Hobers terug in het verleden via de mannelijke lijn, dan is Jan Hobers (de jonge) de verste mannelijke voorouder met de naam Hobers. Jan is in 1785 geboren op 't erve Hobers in Ane. Ga je via de mannelijke lijn verder terug in het verleden dan kom je bij de naam "Van Almelo". Jan Hobers' vader heette namelijk Jan Alberts van Almelo geboren net buiten Coevorden. Wat is nou het bijzondere: Deze Jan Alberts van Almelo is de kleinzoon van Jan van Almelo en Jannigjen Hobers. Dit zijn dus de stamouders in de mannelijke lijn en via Jannigjen Hobers kan je weer verder teug in het verleden de Hobers lijn volgen. Jan Hobers (de jonge) haalt dus de Hobers-lijn terug door in te trouwen op 't erve Hobers en zo de naam Hobers ook weer terug te brengen.

Leestips
Geesje Jans, een schatrijke Hobers in de Jordaan.
Klik hierboven op Jans dochter Geesje Jans Hobers *1620.

Veel historische verhalen o.a. over Hobers'en in de VOC.
Klik hierboven op Jans zoon Hermen Hobers *1610

Voor nog meer verhalen, ga naar de hoofdpagina van de stamboom Hobers.

Onderzoek

In 1708 zijn alle kerkboeken van Hardenberg verbrand. Dat betekent dat de bewoners van het Erve Hobers die hun kinderen vanuit Ane lieten dopen, trouwen, begraven in Hardenberg niet te traceren zijn. Gelukkig lieten ze soms (hoog water) in Gramsbergen dopen. Daarnaast vertrokken er kinderen naar Amsterdam. Het testament van Geesje Jans geeft de sleutel tot nader onderzoek.
17 maart 2024; 3389 (57) personen; 2280 afbeeldingen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan (Johann) Hobers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Abbildung(en) Jan (Johann) Hobers

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan (Johann) Hobers

Jan (Johann) Hobers
± 1572-> 1622


Hermen Jans Hobers
± 1608-< 1670
Roelof Jans Hobers
± 1610-????
Reijnder Jans Hobers
± 1622-< 1673

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Verpondingsregister Salland

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Hobers

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hobers.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hobers.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hobers (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Hobers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W. Hobers, "Familienstammbaum Hobers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1313.php : abgerufen 15. Mai 2024), "Jan (Johann) Hobers (± 1572-> 1622)".