Familienstammbaum De Klark » Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar (1911-1944)

Persönliche Daten Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar 


Familie von Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar

Er ist verheiratet mit Maria Hoebee.

Sie haben geheiratet am 9. August 1939 in Amsterdam, Noord Holland, Nederland, er war 28 Jahre alt.Quelle 7

De vader van de bruidegom trad op als bijzonder gevolmachtigde van zijn zoon, die zelf in Batavia, Ned. Indië woonde.
Bij Koninklijk Besluit van 11 mei 1939 was vergunning verleend dit huwelijk bij gevolmachtigde te doen voltrekken.
De ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming.
Getuigen waren Willem Hendrik Hoebee, oud 29 jaar, verkoper en Hendrik Hoebee, oud 30 jaar, vertegenwoordiger, broers van de bruid wonende te Amsterdam

Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar

Joop kwam met zijn ouders op 9 augustus 1912 van Rotterdam naar Amsterdam. Op 12 april 1934 ging hij op zichzelf wonen aan de Floris Versterstraat ten huize van E.Kamstra. Op 18 maart 1936 keerde hij naar zijn ouders terug en vertrok op 29 december 1936 met het ouderlijk gezin naar Haarlemmermeer.

Joop werd voor de militaire dienst gekeurd op 7 mei 1930 en werd geschikt bevonden. Hij woonde aan de Sluisstraat 43, was 1 m. en 727 mm. lang en van beroep bediende op een scheepvaartkantoor (afd. stuwadoors). Zijn opleiding was 2 jaar H.B.S. en 3 jaar Engels en Duits. Zijn voorkeur ging uit naar de onbereden artillerie te Naarden en ten tweede naar de infanterie te Amersfoort. Hij wenste geen kaderopleiding. De keuringsraad achtte hem geschikt voor a. Infanterie en b. onbereden artillerie. Hij werd ingedeeld bij het 18e regiment infanterie, opleiding onderofficier. Datum van opkomst 3 november 1930. Vervolgens kreeg hij een jaar uitstel van eerste oefening. 2 november 1931 terug. ag. 1 december 1931 no. 25. 9 november 1931 met bewijs van ontslag wegens gebreken ag. 1 december1931 no. 25*.
* N°. 25. = Verouderde scheuring (rhexis) van belangrijke spieren, pezen en banden, bijv. van den band der knieschijf, van de pees van Achillis, enz.

Pakan-Baroe-spoorweg.
De Sumatra-spoorweg moest een rail-verbinding geven tussen Noord-Sumatra (Medan) en Midden-Sumatra (Padang), nodig voor de Japanse oorlogvoering. De spoorlijn verbond Pakan Baroe (aan de noordzijde) met Moearo (aan de zuidzijde) en werd ongeveer 220km lang. Het werk aan de spoorweg begon op 24 mei 1944, de spoorweg kwam gereed op 15-8-1945, toevallig precies de datum van de Japanse capitulatie.
De werkzaamheden werden eerst uitgevoerd door romusha’s*. Toen het project niet voldoende snel vorderde werden krijgsgevangenen ingezet (totaal 6600 man, waarvan 5000 in Pakan Baroe aankwamen). Er waren in totaal 14 kampen (Metselaar zat in kamp 4) langs de spoorlijn, van waaruit het werk werd uitgevoerd. Tussen kamp 8 en 9 werd nog een zijspoor aangelegd naar een kolenmijn (kamp 14); tussen kamp 10 en 11 werd de aansluiting gemaakt tussen het noordelijke en het zuidelijke deel.
Slechts éénmaal heeft er een trein over deze spoorlijn gereden en wel om de overlevende dwangarbeiders af te voeren. Daarna werd ze aan de wildernis overgelaten. Totaal 26.000 dwangarbeiders en krijgsgevangenen had zij het leven gekost. Dus bijna 120 mensenlevens per kilometer.
* romoesja was een veelal uit Java afkomstige dwangarbeider die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder aan slavernij grenzende omstandigheden voor de Japanse bezetter moest werken.

Omstreeks 1941 nam de dreiging van een Japanse aanval op Ned. Indië toe. Het KNIL was bezig met het organiseren van de kustverdediging, waardoor er niet genoeg militairen waren voor de verdediging van de steden ingeval van een aanval vanuit de lucht. Hiertoe werden in diverse plaatsen, waaronder Batavia, Stadswachten opgericht, bestaande uit reservepersoneel, miliciens en vrijwilligers. Joop en zijn vrouw woonden toen in Batavia. Wat voor werk hij daar deed is niet bekend. Hij trad toe tot de Stadswacht als vrijwilliger. Officiëel was hij afgekeurd voor de militaire dienst, maar in tijden van nood werd daar kennelijk niet moeilijk over gedaan. De Stadswacht Batavia is nooit in de oorlog betrokken geraakt. Toen de Japanners kwamen kregen de Stadswachter bevel van hogerhand om zich terug te trekken en de stad zonder verzet over te geven aan de Japanners. Misschien maar goed ook, want door gebrek aan wapens waren ze enkel uitgerust met pistolen en van burgers gevorderde jachtgeweren.
Op 25 maart 1942 werden de stadswachten gevangen genomen en op 10 juli 1942 weer vrijgelaten. Ze verrichtten politiewerk voor de Japanners om de orde in de stad te bewaren. Na enige tijd werden ze weer gevangen gezet voor een periode van 22 maanden,nu als burgergevangenen. Blijkens zijn interneringskaart werd Joop op 29 juli 1944 krijgsgevangen genomen. Ik weet niet of hij op dat moment op vrije voeten was of in de burgergevangenis krijgsgevangen gemaakt is. Joop en de anderen werden opgesloten in kamp Java.
Op 14 september 1944 werden 2300 krijgsgevangenen en ± 4200 romusja's naar Tandjong Priok, de haven van Batavia, gebracht, waar ze aan boord gingen van de Junyo Maru, een aftands Japans vrachtschip. 16 september vertrok het schip, onder begeleiding van twee fregatten, richting Padang op Sumatra. De romusja's in het ruim en de krijgsgevangenen in het achterschip en aan dek.
De 18e september werd het schip getroffen door twee torpedo's, afgevuurd door de Britse onderzeeër HMS Tradewind, 1500 zeemijlen uit de kust.
De dagen daarna werden door de Japanse fregatten nog 674 krijgsgevangenen en ± 200 romusja's uit zee opgevist en naar de gevangenis van Padang gebracht, waar nog eens 8 krijgsgevangenen stierven. Onder de geredden de soldaat J.A.G.Metselaar, stamboeknummer 97811.
1626 krijgsgevangenen en ± 4000 ramusja's verdonken dus bij deze ramp.
Na enige dagen werden de gevangenen naar de werkkampen aan de spoorlijn gebracht, waar nog verscheidenen van hen het leven lieten, waaronder dus Joop Metselaar.

Gegevens op de interneringskaart van J.A.G.Metselaar:
Nationaleit: Nederlands
Rang: Soldaat bij de Stadswacht in Batavia.
Stamboeknummer: 97811
Plaats van gevangenneming: Java
Datum van gevangenneming: 29 juli 1944
Gevangen in 1e : Krijgsgevangenenkamp Java 29 juli 1944. Hoofdkamp Java. Registratie nummer 25409
2e : Krijgsgevangenenkamp Malay 14 september 1944. Kamp 4873
Gestorven aan dysentrie op 31 oktober 1944 om 04:10 uur in kamp Malay Pekanbaru, Riau provincie, Sumatra Taratakbuluh. Begraven op het kerkhof te Pekanbaru. Hij is niet herbegraven op een ereveld.
Contactadres was Mevr. M. Metselaar, Laan Trivelli 111*, Djakarta.

*Laan Trivelli was een straat in kamp Tjideng, een afgegrendelde woonwijk in Djakarta, waar de Japaners vrouwen en kinderen gevangen hielden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Josephus Antonius Gerardus Metselaar

Josephus Antonius Gerardus Metselaar
1911-1944

1939

Maria Hoebee
1915-2008


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Geboorteakte gemeente Rotterdam. Akte nr. 1406.
  2. Geboorteakte.
  3. Militieregister
  4. Trouwakte
  5. Adresboeken
  6. Japanse interneringskaart
  7. Huwelijksakte gemeente Amsterdam. Akte nr. 29, register 31, folio 16.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 6. Februar 1911 lag zwischen -2.6 °C und 6,6 °C und war durchschnittlich 3,0 °C. Es gab 1,5 Stunden Sonnenschein (16%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
    • 21. Januar » Der norwegische Polarforscher Roald Amundsen errichtet im Ross-Schelfeis in der Nähe des 80. Breitengrades das Camp Framheim als Basislager für seine Antarktisexpedition.
    • 10. März » Frankreich wechselt von der bisherigen „Pariser Zeit“ auf die Zeitzone des Nullmeridians in Greenwich und führt die Westeuropäische Zeit ein.
    • 30. Mai » Auf der Rundstrecke in Speedway (Indiana) wird das erste 500-Meilen-Rennen von Indianapolis für Automobile ausgetragen. Ray Harroun gewinnt auf einem Marmon Wasp.
    • 7. September » In Hamburg wird der Elbtunnel, der erste Flusstunnel auf dem europäischen Kontinent, eröffnet.
    • 9. November » An der Wiener Hofburg wird Julius Bittners Oper Der Bergsee uraufgeführt.
    • 28. Dezember » Die ASB Bridge, die North Kansas City mit Kansas City über den Missouri River verbindet, wird eröffnet.
  • Die Temperatur am 9. August 1939 lag zwischen 10,8 °C und 20,8 °C und war durchschnittlich 15,7 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Es gab 0.7 Stunden Sonnenschein (5%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 24. Juni 1937 bis 25. Juli 1939 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn IV mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Von 25. Juli 1939 bis 10. August 1939 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn V mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Von 10. August 1939 bis 3. September 1940 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer II mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1939: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,7 Millionen Einwohner.
    • 2. März » Kardinal Eugenio Pacelli wird zum Papst gewählt und nimmt den Namen PiusXII. an.
    • 16. März » Der zukünftige iranische Schah Mohammad Reza Pahlavi heiratet die ägyptische Prinzessin Fausia.
    • 9. April » Nachdem die konservative Frauenorganisation Daughters of the American Revolution einen Auftritt von Marian Anderson in der Constitution Hall wegen ihrer Hautfarbe verhindert haben, hält diese ein von Eleanor Roosevelt organisiertes Konzert vor 75.000 Menschen am Lincoln Memorial in Washington D.C.
    • 4. September » Im Deutschen Reich wird für Frauen zwischen 18 und 25 die halbjährige Reichsarbeitsdienstpflicht eingeführt.
    • 17. September » Zweiter Weltkrieg:|Nach dem deutschen Überfall auf Polen marschieren zwei sowjetische Heeresgruppen (Fronten) gemäß dem geheimen Zusatzprotokoll des Hitler-Stalin-Pakts in Ostpolen ein.
    • 18. November » Der niederländische Ozeandampfer Simon Bolivar läuft bei Harwich in ein deutsches Minenfeld und sinkt nach zwei schweren Explosionen. 102 Menschen sterben.
  • Die Temperatur am 31. Oktober 1944 lag zwischen 6,0 °C und 8,4 °C und war durchschnittlich 7,5 °C. Es gab 1,1 mm Niederschlag während der letzten 0,9 Stunden. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1944: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,1 Millionen Einwohner.
    • 1. Januar » Im Deutschen Reich werden die Postleitzahlen durch das Reichspostministerium eingeführt.
    • 18. Mai » Das italienische Kloster Montecassino wird nach einer mehr als vier Monate dauernden, verlustreichen Schlacht im Zweiten Weltkrieg von alliierten Truppen eingenommen.
    • 2. September » Der amerikanische Finanzminister Henry Morgenthau erarbeitet einen 14-Punkte-Plan, wie mit dem besiegten Deutschland nach dem Ende des Zweiten Weltkriegs verfahren werden soll.
    • 8. November » Die am 2. Oktober im Zweiten Weltkrieg eingeleitete Schlacht an der Scheldemündung ist zu Gunsten der kanadischen Streitkräfte entschieden. Die deutsche Wehrmacht muss das Gebiet von Antwerpen bis zur Maas den Alliierten überlassen.
    • 4. Dezember » Der Luftangriff auf Heilbronn, dem bereits einige schwächere Angriffe vorausgegangen sind, zerstört die gesamte historische Innenstadt der Stadt. Mit über 6.500 Toten handelt es sich um einen der schwersten Luftangriffe des Zweiten Weltkrieges.
    • 18. Dezember » Die französische Tageszeitung Le Monde erscheint mit ihrer Erstausgabe.

Über den Familiennamen Metselaar

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Metselaar.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Metselaar.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Metselaar (unter)sucht.

Die Familienstammbaum De Klark-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. de Klark, "Familienstammbaum De Klark", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I561.php : abgerufen 17. Mai 2024), "Josephus Antonius Gerardus "Joop" Metselaar (1911-1944)".