voorouders van der Ploeg-Mosterman » Gerbrandus Hans Metz (1665-1727)

Persönliche Daten Gerbrandus Hans Metz 


Familie von Gerbrandus Hans Metz

Er ist verheiratet mit Esther Meijnders Bootsma.

Sie haben geheiratet am 24. Juni 1694 in Hempens, Friesland, Nederland.Quelle 7


Kind(er):

  1. Doucke Gerbrandus Metz  1703-1748 
  2. Douwe Gerbrandus Metz  1706-1764 


Notizen bei Gerbrandus Hans Metz

Gerbrandus Hans is niet de enige Metz die naar Ameland kwam, en dus ook niet de voorouder van alle Metzen.
Zijn grootvader was een broer van de grootmoeder van Gysbertus Dircks Metz.
https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-der-ploeg-mosterman/I1117.php

Zijn kinderen werden in Nes geboren maar alleen zijn jongste zoon Cornelis kreeg kinderen. Van de kinderen van Cornelis kregen ook alleen de jongste twee weer kinderen. Het overgrote deel van de Metzen op Ameland stamt dus af van Gerbrandus.
-------------
http://web.archive.org/web/20010606205443/http://members1.chello.nl:80/~a.j.metz/genealogie/metz.htm#IV.5

Zijn vroegste jeugd moet een zonnige geweest zijn, in dat huis met muziek en mooie dingen in de Sint Jacobsstraat te Leeuwarden, waar vader Hans zijn drukke praktijk uitoefende. Maar vader was vroeg gestorven en moeder volgde hem spoedig. Nog maar zestien jaar oud, bleef Gerbrand met het zeven jaar jongere zusje Geertruy als wees achter.
Pas tegen zijn dertigste jaar vinden wij Gerbrands spoor terug in de rekenboeken van het huis Thoe Schwartzenbergh en in de papieren van het Amelandse gerecht. Hij was zijn loopbaan als executeur van het eiland begonnen, en men mag vermoeden, dat die eenvoudige uitvoerende functie reeds terstond gecombineerd was met de taak van advocaat-fiscaal, van openbaar aanklager dus. Het ligt voor de hand, dat zijn geleerde achterneef en diens zwager daar niet vreemd aan zijn geweest. Kort nadien, in Februari 1698, verwierf Gerbrand een nieuwe bevoegdheid. Nadat de autoriteiten van het eiland een onderzoek hadden ingesteld naar zijn antecedenten en hij de eed van trouw had afgelegd, gaf het Amelandse gerecht hem toestemming, voortaan als procureur op te treden, en daarmee stond het Gerbrand vrij, in het vervolg de zaken van zijn privé cliënten te behartigen voor hetzelfde gerecht, waarvan hij functionaris was.
De jacht bezorgt hem veel drukte, maar ook de ‘vogelkooi’, die terstond na de overdracht van het eiland oostelijk van Buren was aangelegd. Hij houdt zich intensief bezig met de aanplant van bos en is voortdurend doende met de zaken van de strandvonderij, waarin de heren van Ameland hun oud en wettig deel hadden. Vooral die laatste affaires bezorgen Gerbrand zware dagen en nachten. Een van zijn brieven beschrijft, hoe hij in een bulderende winterstorm bezig is, op het strand de aangespoelde goederen te inventariseren, als daar plotseling het bericht komt, dat twee andere schepen dreigen te vergaan. Nog in het holst van de nacht is hij op het strand, waar hij persoonlijk twee mannen betrapt bij het slopen van wrakstukken. Zijn rapporten schrijft hij te Ballum, maar evengoed in de herberg van Nes, of achter in Buren.
In ‘17 treft hij voorbereidingen voor het leggen van een oesterbank, zuidoostelijk van het Ballumer slot! en dat is geen proefneming of lekenwerk, want spoedig is die oesterkwekerij volop in bedrijf en dan gaat het kostelijk schaaldier geregeld bij vatenvol naar het Hof. Een Zeeuwse schipper ontvangt in deze jaren regelmatig opdracht om de voor uitzaai bestemde oesters in Engeland te kopen en er bestaat een stuk van Gerbrands hand met uitvoerige notities, door hemzelf te Zierikzee gemaakt over de techniek van de oesterteelt. Een paar jaar later wordt zuidwestelijk van het slot op de ‘grie’ een nieuwe oesterbank aangelegd en de bepalingen tot beveiliging van deze onderneming zijn al even streng als voor de reeds bestaande bank. In de late Decemberdagen van 1757 raast de storm over Ameland en stroomt alles onder water. Dagenlang is Gerbrand van huis. De gevolgen schijnen catastrofaal. Het land is overal gescheurd, zodat men ‘schier van ‘t eene dorp na ‘t andere niet kan met de waegen rijden’. De oesterbank is aan een zijde vrijwel geruineerd, de andere kant kon Gerbrand nog niet inspecteren. Alle dijken zijn weggespoeld, vervolgt een brief van de 29e. De eilanders hadden zich op het ergste voorbereid, en de paarden, waaronder de prachtige Engelse en Arabische hengsten, die herhaaldelijk het onderwerp van de correspondentie vormen, hadden in de stallen van het slot ‘tot ‘t lijff in ‘t waeter gestaen’.
In ‘18 wordt het getal van Gerbrands kwaliteiten met een nieuwe vermeerderd. Hij wordt ‘biersteker’. De ‘bierstal’ van het eiland wordt hem toevertrouwd en hij krijgt het alleenrecht om ‘uytheemsche bieren’, bedoeld zijn Haarlemse bieren en dergelijke! op Ameland te importeren en bij de ingezetenen en tappers aan de man te brengen. Dat is een scherpe reactie van het Hof op de talloze ‘sluikerijen’, waarmee men de invoerrechten op deze brouwsels pleegt te ontduiken. Terstond ontstaat er rumor in tent. De Amelandse herbergiers zijn nog niet in een vakorganisatie verenigd, maar zij weten elkaar te vinden. Hans de Gies, de houder van de voornaamste herberg van Nes, leidt de protestactie en beroept zich voor zijn eigen geval op het recht, dat zijn herberg ‘van olts’ heeft bezeten, om zelf bieren van Haarlem en elders ‘te ontbieden’, zoals voor hem in hetzelfde huis Frans Ros en daarvoor Marcus Ros, diens vader. Maar de heren van het eiland zijn verbolgen over het onheil, dat lange jaren hun recht en hun kas is aangedaan, en zij laten deze angel nog een poosje steken. Méér dan vijf jaren duurt het, voor Gerbrand Metz van de Amelander ‘bierstal’ wordt ontheven. Op zekere dag meldt hij aan De Hertoghe, dat hij verhinderd is over te komen voor de mondelinge behandeling van een zaak, daar hij juist ‘een vrouw van een ‘swaere kancker heeft gesneden’!’ Hoewel het voldoende bekend is, dat men dergelijke levenskwesties in die tijden anders hanteerde dan tegenwoordig, rijzen ons de haren toch ten berge bij een duizendkunstenarij van deze soort. De executeur en fiscaal, de rentmeester en strandvonder, de jager en de ondernemer van honderd-en-een zaken, blijkt er zelfs niet tegen op te zien zoiets als een kanker-operatie te verrichten. Natuurlijk kan de zoon van de lands-operateur van Friesland, van de man dus die in min of meer professorale verhouding tot zijn mede-chirurgijns stond, de vingervaardigheid van zijn vader hebben geërfd.
Ook Gerbrands oudste zoon Hans combineert later een administratieve functie met de kunst van tang en pincet. In de veertien jonge jaren, die voor ons in het duister liggen, kan Gerbrand naast een administratief-juridische, zeker een medische scholing hebben genoten, die aan bepaalde eisen van die tijd voldeed.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerbrandus Hans Metz?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerbrandus Hans Metz

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerbrandus Hans Metz


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. https://proxy.archieven.nl/0/5E97FAD94FCF43708228158ECC07E971
  2. https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kleverlaan/I4023.php
  3. https://www.amelanderhistorie.nl/news/nassause-domeinraad-ameland/
  4. http://www.amelanderhistorie.nl/news/hoe-ameland-werd-verkocht-aan-de-friese-nassaus/
  5. https://www.amelanderhistorie.nl/news/een-verpachting-op-ameland-1-/
  6. https://proxy.archieven.nl/0/A0667D1926C64A6BA029294F1D52293C
  7. https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/c8aad904-c010-4372-b66c-95065fd6a761?person=13c97e5b-dd72-4f82-807c-d51aefc81ce4

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
  • Stamboom Hodes, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt
  • Stamboom Jellema, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt
  • Kwartierstaat Lucia Kamphuis, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1694: Quelle: Wikipedia
    • 25. Januar » Im Tordinona in Rom erfolgt die Uraufführung der Oper Xerse von Giovanni Battista Bononcini.
    • 1. März » Bei einem schweren Sturm sinken vor Gibraltar sieben englische Kriegsschiffe eines Flottenverbands unter Konteradmiral Sir Francis Wheeler, darunter das Flaggschiff Sussex, das vermutlich eine geheime Fracht von zehn Tonnen Gold oder 100 Tonnen Silber transportiert, sowie zwei weitere Linienschiffe, die Cambridge und die Lumley Castle. Zu den 823 Opfern der Katastrophe gehört auch Konteradmiral Wheeler.
    • 27. Juli » Durch Beschluss des Parlaments und mit königlicher Genehmigung wird auf Vorschlag von William Paterson die Bank of England gegründet.
    • 12. Oktober » Der Grundstein für ein neues Zürcher Rathaus wird bei der Limmat gelegt.

Über den Familiennamen Metz

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Metz.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Metz.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Metz (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Daniel van der Ploeg, "voorouders van der Ploeg-Mosterman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-der-ploeg-mosterman/I1030.php : abgerufen 6. Juni 2024), "Gerbrandus Hans Metz (1665-1727)".