Genealogie Gomes » Jan Gomes (1879-1959)

Persönliche Daten Jan Gomes 

  • Er wurde geboren am 31. Januar 1879 in Den Helder (NH).Quellen 1, 2, 3
    Hij is geboren in wijk P nr 41 om 04.00u; aangifte geb op 31 jan 1879 door de vader; getuigen bij de aangifte: Jan Gomes; 62 jaar, loods en Aldert Wijker, 37 jaar, loods; allen wonende in Den Helder
  • Beruf: kloosterling en hoofd van de Bisschoppelijke Nijverheidsschool (BNS) in Voorhout.
  • Eigentum:
    • geboorteakte; persoonskaart; dankbetuiging overlijden; Archiefinventarris Broeders van Amsterdam; kloosterjubileum 30 sep 1928.
    • kloosterjubileum 30 sep 1928 achterzijde; 50 jaar kloosterjubileum 30 sep 1948 voorzijde; 50 jaar kloosterjubileum 30 sep 1948 achterzijde.
    • bidprentje voorzijde; bidprentje achterzijde.
  • Er ist verstorben am 17. Januar 1959 in Voorhout (gem. Teylingen, ZH), er war 79 Jahre alt.Quelle 2
  • Er wurde beerdigt in het kloosterkerkhof in Voorhout.
  • Ein Kind von Jacob Gomes und Immetje van Heerwaarden
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 13. Februar 2020.

Familie von Jan Gomes


Notizen bei Jan Gomes

Broederscongregatie
Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten

In memoriam.
Broeder Modestus - Jan Gomes
------------------------------------
Boeder Modestus werd als Jan Gomes geboren in Den Helder op 31 januari 1879. Op 19-jarige leeftijd meldde hij zic aan bij het Moederhuis van de congregatie, dat destijds nog in Amsterdam was gevestigd.
Op 30 september 1898 ontving hij het kleed van de Broederscongregatie en verbond zich op 28 september 1903 voor altijd aan God en de Congregatie.
Verstandelijk goed begaafd werd hij door de overheid bestemd om als onderwijzer in de congregatie werkzaam te zijn. Op 16 april 1902 behaalde hij de akte LO; op 26 juli 1906 de Hoofdakte en op 24 augustus 1909 zijn landbouw-akte.
Nauwelijks had broeder Modestus zijn onderwijs akte behaald of hij werd door de Algemene Overste van de congregatie naar het Sint Vincentiushuis, ook 'Stokershorst' genoemd, gezonden waar dringend behoefte was aan een tweede onderwijzer. Dit huis was pas in opkomst en voor broeder Theodorus Renckens als hoofd van de LO was met het toenemen van het aantal leerlingen hulp zeer noodzakelijk.
Toen echter broeder Theodorus Renckens in 1913 naar de 'Heibloem' werd overgeplaatst werd broeder Modestus Gomes als hoofd van de school benoemd, welke functie hij bekleedde tot 1 januari 1926. Van 1 april 1913 tot na het kapittel van 1918 was hij daarbij ook nog overste van het huis.
Ongetwijfeld was het voor broeder Modestus Gomes een groot offer toen hij per 1 januari 1926 werd benoemd tot hoofd van de LO verbonden aan de Bisschoppelijke Nijverheids School (BNS) in Voorhout.
Bijna 24 jaren was hij toen op 'Stokershorst' werkzaam geweest, had het huis zien opkomen en bloeien, had zoveel jaren in de eerste gelederen aldaar de belangen van het huis behartigd, doch voor een religieus en ook voor broeder Modestus gold de gehoorzaamheid als eerste punt.
Gelukkig voelde hij zich langzamerhend ook in Voorhout spoedig thuis en gaf ook hier, evenals op 'Stokershorst', in de wintermaanden een avondcursus voor de leerlingen van de Landbouw-winterschool in Voorhout en aan leerlingen uit de omgeving.
Bij de vele goede gaven van verstand en hart, die broeder Modestus Gomes bezat, was hij echter ten alle tijde een goed en voorbeeldig religieus. Hij had ook een bijzondere eerbied en hoogachting voor de traditie en gebruiken van de congregatie, echter zonder verstarring in het oude, doch met een gematigde aanpassing aan de steeds wisselende eisen van een nieuwere tijd, waarbij de geest van de congregatie wel vooral zijn houding bepaalde.
Was het een wonder dat deze begaafd religieus herhaaldelijk werd uitverkoren om deel uit te maken van het bestuur van de congregatie?
Vanaf 1917 tot 1921 bekleedde hij het ambt van admonitor en lid van de Algemene Raad van de Congregatie. In 1927 werd hij wederom lid van de Algemane Raad en bleef dit tot 1943, in welk jaar hij op eigen verzoek om gezondheidsredenen ontslag aanvroeg. Van 1934 tot 1943 was hij bovendien onafgebroken de tweede assistent van de congregatie.
Per 1 januarie 1942 nam hij ontslag als hoofd van de LO van Voorhout wegens het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd, na veertig dienstjaren bij het LO.
Wie echter zou menen dat broeder Modestus Gomes nu op zijn lauweren ging rusten, vergist zich. Nog vele jaren zien we broeder Modestus Gomes dagelijks werkende rond de BNS waar de bomen, heesters, planten en struiken zijn volle belangstelling ondervonden. Ook was broeder Modestus Gomes een verwoed verzamelaar van alle mogelijke natuurkundige, geografische en wetenschappelijke curiositeiten, waarvan de grote etalagekasten in de gang langs de kapel van de BNS in Voorhout stille getuigen zijn.
Zijn 40- en 50-jarige kloosterfeest werd op de BNS op grandiose wijze gevierd. Ook zijn 60-jarig kloosterfeest mocht broede Modestus Gomes nog in 1958 beleven, doch liet zijn zwakke gezondheid geen grootse feestviering meer toe.
De laatste jaren was hij zeer zwak van hoofd en moest meermalen een deel van de dag rustig op bed doorbrengen, maar hij was hij echter maar even goed, dan bewees hij gaarne nog kleine diensten ongevraagd aan de communiteit.
Tot de laatste dag van zijn leven zag men hem iedere morgen in de communiteitsmis aanwezig. Op zijn sterfdag 17 januari 1959 is hij als naar gewoonte opgestaan doch de broeders zagen hem niet in de kapel. Toen de ziekenbroeder na de Heiige Mis ging kijken of broeder Modestus misschien niet wel was, vond men hem liggend op bed, gekleed in het habijt en de handen samengevouwen. Zijn levensgeesten waren echter geweken en in allerijl diende de Rector hem nog het Heilig Oliesel toe Hij was blijkbaar juist overleden.
Al kwam zijn sterven voor allen onverwachts, voor broeder Modestus Gomes was het geen onverwachte en onvoorziene dood, hij was hierop reeds allang voorbereid. In zijn kamer hing een lei, vermeldende het getal van ruim 29.000 dagen, het aantal dagen dat broeder Modestus Gomes heeft geleefd. Blijkbaar heeft hij die morgen nog zijn laatste levensdag genoteerd, voelde zich niet in orde en ging op bed liggen.
Rustig en stil heeft Onze Lieve Heer zijn trouwe dienaar toen tot zich genomen. Broeder Modestus rust in Vrede.

Broeder Januarius van der Pouw
Bisschoppelijke Nijverheidsschool
in Voorhout.
40-jarig Kloosterjubileum Broeder Modestus.

Aanstaande Vrijdag 30 september herdenkt de ook bij ons Voorhouters, zo welbekende Boerder Modestus de dag, waarop hij vóór 40 jaar het kloosterkleed ontving in de Congregatie van Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten. Deze plechtigheid had plaats op 30 september 1928 in Amsterdam.
Hoewel dit reeds het derde jubileum is, dat deze bescheiden broeder dit jaar viert, mogen we deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan.
De jubilaris werd de 31ste januari 1879 in het doop- en Gemeentergister te Den Helder ingeschreven. Zoals boven reeds gemeld ontving hij het kloosterkleed in de Congregatie op 30 september 1898 en legde hij zijn Eeuwige Geloften af in 1903. In 1902 behaalde hij de onderwijzersacte, en enige jaren later de hoofdacte en de landbouwacte. Vanaf 1902 was hij werkzaam als broeder-onderwijzer op 'De Heibloem' in Heythuysen. In 1913 werd hij benoemd tot Broeder Overste te Stokershorst en tot hoofd van de lagere School aldaar. De 2e januari 1926 deed hij zijn intrede in ons dorp daar hij benoemd was tot hoofd der Lagere School verbonden aan de Bisschoppelijke Nijverheidsschool.
Een dorre opsomming van jaartallen en feiten voor hen, die broeder Modestus niet kennen, enige feiten slechts uit het rijke, verdienstelijke Leven van onzen broeder voor hen die hem van meer nabij kennen.
Zijn jaren op de 'Heibloem'. Hij is de broeder die onder zijn vele leerlingen ook gehad heeft Jan, beter bekend onder de naam van 'Boefje'.
Hij en zijn medebroeders, hebben met Gods genade, dit kind terug mogen geven aan de maatschappij en aan God.
En tevens mogen we in deze dagen zien een symbool van zijn werk dat zijner Congregatie. De jeugd helpen en bijstaan, hen onderwijzend en brengend tot God en aller Schepper en vader.
Zij jaren op 'Stokershorst': van 1913-1919 Overste, hoofd der school, hoofd der landbpuwcursus, ontginner van de dorre, kale onvruchtbare hei.
Wie van ons denkt bij de jaartallen 1913-1919, vooral in deze dagen, niet aan de oorlogsjaren met al zijn miseres. Denken we slechts aan het bonnenstelsel. Wat een zorgen en hoofdbrekens heeft het hem gekost, de monden van de jongens, zijn jongens open te houden in die dagen van schaarste en voedselnood. Kolommen van dit blad zouden we kunnen vullen, maar we mogen niet al te veel van onze redactie eisen. Bij al die zorgen kwamen dan nog de zware lasten van het hoofdschap der Lager School en der Landbouwcursus op zijn schouders drukken. En alsof dit alles nog niet genoeg was, nam de onvermoeibare nog op zich de aanleg van het grote tuincomplex rondom 'Stokershorst' en de ontginning van de heide daar in de omgeving. En als we thans daar rondzien moeten we uren rondom het huis rondtrekken om nog enige hei te vinden. Van de spichtige boompjes door en onder zijn zorgen geplant is gegroeid een woud van bomen en prachtige tuinen. Geen wonder dat de vele en zware lasten en zorgem hem lichamelijk geknakt hadden, zodat hij, hoewel noodgedwongen en ongaarne, een rustkuur moest ondergaan. Deze periode te 'Stokershorst' in de bloei van zijn leven tekent ons de jubilaris ten voete uit, een voorbeeld van werkzaamheid, maar bovenal van godsvrucht en godsvertrouwen, een voorbeeld voor zijn medebroeders, zijn leerlingen, voor allen die met hem in aanraking kwamen en komen.
Zijn jaren in Voorhout: 2 januari 1926 springend over de ontelbare plassen en plasjes die onze dorpsstraat toen nog rijk was, bereikte hij de BNS om hier zijn werkzaam keven voort te zetten. En moeten we weer gaan schrijven, de ruimte zou weer te klain zijn. Wij Voorhouters hebben hem leren kennen, voorl als den broeder van den Tuinbouwcursus. Hoevelen van onze kinderen hebben zijn cursus gevolgd, zijn leerzame en gezellige lessen meegemaakt, de ogen zien tintelen bij de humor, hen mee zien lachen als eens een proef mislukte. Hoevelen hebben hem gehoord in ons midden als hij sprak op een vergadering: de lach was niet van de lucht. In alle stilte heeft hij met zijn medebroeders en leerlingen dit jaar reeds gevierd zijn zilveren jubileum als hoofd der school en zijn koperen jubileum als zodanig hier in Voorhout. Aanstaande Vrijdag voor hem, de religieus, hèt feest. Zijn veertig jarig kloosterjubileum. Veertig jaren dat hij voor God gearbeid heeft aan de vorming der jeugd. Veertig jaren heeft God hem geschonken tussen de kloostermuren, waar hij zich rustig kan bezig houden met God en zijn werk. Zeker zal het hem aanstaande Vrijdag tussen 1 en 3 uur n.m. op de receptie niet ontbreken aan belangstelling, hem aan wien ook zo vele der onzen hun kennis en inzicht hebben te danken in het zo veelzijdige 'bollenbedrijf'. Wij wense den jubilaris van deze plaats reeds toe een blijde gelukkige feestdag, Gods rijksten zege over zijn verder kloosterleven en beloven hem dezer dagen te gedenken in onze gebeden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Gomes?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Gomes

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Gomes

Jan Gomes
1817-1889
Bregje Zijm
1816-1888
Jacob Gomes
1846-1918

Jan Gomes
1879-1959


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Jan Gomes



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Texelse Geslachten II
    pag 244
  2. CBG, Collectie persoonskaarten - Persoonskaart Jan Gomes (Voorhout 17 jan 1959)
  3. Regionaal Archief Alkmaar; BS-Geboorte
    Akteplaats: Den Helder
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 75
    Registratiedatum: 31-01-1879

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 31. Januar 1879 war um die -3.3 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Osten. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 96%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1879: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 18. Februar » George W. McGill erhält in den USA ein Patent für ein Einzel-Heftklammer-Gerät, das er aus seiner Jahre zuvor erfundenen Heftklammer-Presse weiterentwickelt hat.
    • 9. Mai » Der Dresdner Arzt Maximilian Nitze stellt in Wien das erste Urethrozystoskop vor, ein Gerät zur Harnröhren- und Blasenspiegelung.
    • 5. November » Die sozialdemokratische Satirezeitschrift Der Wahre Jacob erscheint mit ihrer Erstausgabe in Hamburg.
    • 19. November » Chiles Truppen besiegen im Salpeterkrieg in der Schlacht von San Francisco die vereinte peruanisch-bolivianische Armee.
    • 21. Dezember » Am Det Kongelige Teater in Kopenhagen wird das Drama Nora oder Ein Puppenheim von Henrik Ibsen uraufgeführt. Aus Rücksicht auf die zeitgenössische Sicht der Institution der Ehe bleibt Nora in dieser Aufführung am Ende bei ihrem Mann. Die erste Aufführung mit Ibsens originalem Schluss erfolgt erst 1880 in München.
    • 28. Dezember » Die Firth-of-Tay-Brücke über den Tay in Schottland bricht zusammen, als sie ein Zug überquert. 75 Menschen sterben. Theodor Fontane schreibt später dazu die Ballade Die Brück’ am Tay.
  • Die Temperatur am 17. Januar 1959 lag zwischen -7.6 °C und 1,1 °C und war durchschnittlich -1.8 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Es war schwer bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 22. Dezember 1957 bis 19. Mai 1959 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel II mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Von 19. Mai 1959 bis 24. Juli 1964 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Quay mit Prof. dr. J.E. de Quay (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1959: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 11,3 Millionen Einwohner.
    • 4. Januar » In Léopoldville (Belgisch-Kongo) brechen gewaltsame Unruhen aus, die als Ausgangspunkt zur Unabhängigkeit des Kongo gelten.
    • 9. Januar » In der spanischen Provinz Zamora bricht die Talsperre Vega de Tera. Zwischen 140 und 145 Menschen sterben in der dadurch verursachten Flutwelle.
    • 3. Februar » Die US-amerikanischen Rock-’n’-Roll-Musiker Buddy Holly, Ritchie Valens und The Big Bopper sterben gemeinsam bei einem Flugzeugabsturz mit einer Beechcraft Bonanza kurz nach dem Start in der Nähe von Mason City. Das Ereignis wird später als „The Day the Music Died“ bezeichnet.
    • 16. Februar » Fidel Castro wird in Kuba als Regierungschef vereidigt und behält dieses Amt 49 Jahre inne, bis er 2008 aus gesundheitlichen Gründen die Macht an seinen Bruder Raúl abtritt.
    • 17. März » Die Goldenen Löwen von Radio Luxemburg werden erstmals verliehen. Vergeben werden allerdings nur drei Bronzelöwen an Cornelia Froboess, Peter Kraus und Fred Bertelmann.
    • 21. Oktober » Das Guggenheim Museum in New York, das der Architekt Frank Lloyd Wright entworfen hat, wird eröffnet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

  • 1875 » Sepp Straffner, österreichischer Politiker
  • 1876 » Minna Bollmann, deutsche Politikerin (SPD), Mitglied der Weimarer Nationalversammlung und Widerstandskämpferin
  • 1878 » Heinrich Delp, deutscher Politiker, Bürgermeister von Darmstadt, Opfer des Nationalsozialismus
  • 1880 » Anton Arnold, österreichischer Opernsänger (Tenor)
  • 1881 » Irving Langmuir, US-amerikanischer Chemiker und Physiker, Nobelpreisträger
  • 1883 » Oskar von Hindenburg, deutscher General, Sohn des Reichspräsidenten Paul von Hindenburg

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Gomes

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Gomes.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Gomes.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Gomes (unter)sucht.

Die Genealogie Gomes-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I261.php : abgerufen 23. Mai 2024), "Jan Gomes (1879-1959)".