genealogieonline

De Tombe van Templeuve naar Leiden

Foto van Rita de Groot

De publicatie De Tombe van Templeuve naar Leiden is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 224 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 3 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina.


Templeuve is een deelgemeente van Doornik in het district Henegouwen. Het ligt iets noordelijker dan Tourcoing, in een gebied waar al in de middeleeuwen textielnijverheid was met wol en vlas. Ook vanuit Templeuve trokken veel mensen met de familienaam De Tombe naar Leiden waar ze welkom waren vanwege hun vakkennis. De eigenlijke reden voor hun emigratie was de onderdrukking door het vanuit zuidelijker gebieden oprukkende katholicisme. Zij hingen de protestantse godsdienst aan en weigerden zich te bekeren. In Leiden waren ze welkom in de Vlaamse kerk, waar ze konden trouwen en hun kinderen laten dopen.  

In mijn onderzoek heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de gegevens van Jean Preterre die in Templeuve verschillende families met de naam De Tombe heeft gevonden en gepubliceerd. In Leiden vond ik al eerder hun nakomelingen.

Rita de Groot 


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie


Andere publicaties van Rita de Groot
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!