De geslachten Van den Born » Frans Lavell (1913-1998)

Persoonlijke gegevens Frans Lavell 

  • Hij is geboren op 24 november 1913 in Amsterdam.Bron 1
    z.v. Fredrik Lavell en Mina Tem

    Aangever:
    Elisabeth van der Kooi, 33 jaar, vroedvrouw

    Csaar Peterstraat 166

    Getuigen:
    Jan van Soest, 29 jaar, ambtenaar
    Jan Rudolf Munneke, 25 jaar, ambtenaar
    Tijdstip: 23:00
  • Registratie van geboorte op 26 november 1913.Bron 1
  • Hij is overleden op 19 februari 1998 in Hoorn, hij was toen 84 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 februari 2024.

Gezin van Frans Lavell

Hij is getrouwd met Anna Geertruida Maria van den Born.

Zij zijn getrouwd op 5 januari 1950 te Amsterdam, hij was toen 36 jaar oud.

Bruidegom gescheiden van Johanna Elsman

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 31 mei 1976 te Amsterdam.


Notities over Frans Lavell

Beroep: huisschilder (1932)

Werd als een van de organisatoren van de Februaristaking op 26-2-1941 gearresteerd. Van 1 september 1941 tot 17 oktober 1941 zat Frans Lavell gevangen in het Oranjehotel.

Lavell, Frans, Amsterdam 24-11-1913, Schilder
Woonachtig: 1e Atjehstraat 133, Amsterdam
Februaristaking: Was actief betrokken bij de voorbereiding en organisatie van de staking.
Gearresteerd: 26-2-1941
Gevangenschap in: Weteringschans, Amstelveenscheweg, Oranjehotel, Kleve, Clingelputs Keulen, Rheinbach, Siegburg
Onderscheiding: Verzetsherdenkingskruis.
Opmerkingen: Zijn vader stond op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst. Hij was een van de driehonderd communisten die de Februaristaking tot stand gingen brengen, die op 24 februari 1941 op de Noordermarkt bijeenkwamen. Hij werd voor zijn rol tot tien jaar tuchthuis veroordeeld. Tijdens verhoren, waarbij hij zwaar mishandeld werd, gaf hij de naam van Gerrit Blom als organisator van de staking prijs, omdat hij dacht dat het geen kwaad kon, omdat Blom tijdens de razzia van 23 februari was opgepakt. Hij redde daardoor onvermoed het leven van Gerrit Blom, omdat die uit Buchenwald werd teruggehaald om tot een tuchthuisstraf veroordeeld te kunnen worden, maar zorgde tevens voor het bewijs dat de CPN al voor de razzia de staking georganiseerd had, waarmee nu de geschiedvervalsers onderuit gehaald kunnen worden.
Naoorlogse Communistenjacht: Voormalige Gestapo-medewerkers die tijdens de oorlog de dood van grote aantallen communisten veroorzaakten en na de oorlog in dienst van de Binnenlandse Veiligheidsdienst traden, registreerden hem toen als staatsgevaarlijk.
[https://www.rudi-harthoorn.nl/verzet-door-en-vervolging-van-nederlandse-communisten-j-k/]

Voor de oorlog al verraden
Al op de tweede dag van de staking, op 26 februari worden de groenteman George Roepke, de losse arbeider Pieter Drukker, de havenarbeider Cornelus Griffioen en de huisschilder Frans Lavell door de Grüne Polizei opgepakt. Hoe wist de SD dat ze deze mannen moesten hebben? De bittere waarheid is dat ze dat al ver voor de oorlog wisten! Met goedkeuring van de Nederlandse regering werd door commissaris Broekhoff lijsten gemaakt van anti fascisten en helpers van Duitse Joodse vluchtelingen die hij doorspeelde aan de Gestapo in Duitsland.
De gearresteerden werden bij de verhoren ontmoedigd door de kennis die hun beulen al hadden en overrompeld door de wreedheid waarmee ze werden mishandeld. Frans Lavell die na de oorlog in opdracht van zijn therapeut Prof Bastiaans een verslag moest schrijven over zijn ervaringen, schrijft hierover: “…het ergste was, zij wisten alles, steeds kreeg ik nieuwe namen voor ogen en steeds maar weer ontkennen, dat bracht nieuwe mishandelingen. Mijn weerstand verminderde en ik moest een uitweg vinden. Ik ging in op bij hun bekende namen. Ik wist dat Gerrit Blom al bij de eerste razzia van 22 februari op het Waterlooplein was gepakt, sloeg dus door op hem. Gerrit werd toen uit Buchenwald terug gehaald. Hij werd niet zoals de 425 andere anderen in Mauthausen vermoord. Mijn doorslaan heeft zijn leven gered.”
Over die confrontaties schrijft Lavell met grote bewondering over de landarbeider Martin Vlaar: “Hij bleef alles ontkennen, zelfs toen zij speciaal een hem bekende kameraad uit Amsterdam haalden. Het was een droevige scene, het beschuldigen van de ene kameraad door de andere, maar ik geloof dat niemand het deze getuige kwalijk nam, hij was kapot gemaakt. Martin Vlaars enige commentaar was: Die man moet zich vergissen, ik ken hem niet eens.’
Ook werd de angst voor doodstraf ingegeven door de willekeur waarmee de Duitsers tot de doodstraf of gevangenschap veroordeelden. Lavell schrijft hierover: “Na de verhoren in het Lloyd hotel werd ik op de Weteringschans (vroegere gevangenis naast De Balie FN) in een cel ondergebracht. Daar zat een jonge partijgenoot: Herman Coenradi. Ik kon niet meer lopen, had dagen niet gegeten en ik moet ook geestelijk verward zijn geweest. Die jongen bracht mij er weer bovenop, dwong mij te eten, gaf mij weer geestkracht. Op een middag werd hij uit de cel gehaald, wij dachten voor verhoor. Toen hij om ongeveer vijf uur weer terug kwam bleek dat hij door snelrecht in het Carlton hotel ter dood was veroordeeld. De jongen was kapot. Bij stukjes en beetjes kwam het verhaal. Zij waren met zijn drieën in een café bij elkaar geweest en hadden over de staking gesproken. Maar een foute gast in het café had ze verraden. Hijzelf en Hellendoorn werden ter dood veroordeeld, Heemskerk kreeg levenslang. Deze jongens waren tienmaal minder schuldig dan ik, dus ook bij mij kwam de doodsangst.”
Lavell schrijft over de grote steun die hij en de groep had aan het voorbeeld van Martin Vlaar en Rosa Boekdrukker. Het was dan ook een symbiotisch duo. Hij een grof gebouwde landarbeider met alleen lagere school, zo uit de klei getrokken, zij frêle, hoogopgeleid en uit een intellectueel milieu. Maar samen even hard tegen een machtige maar machteloos brullende, schoppende en slaande bezetter. Ze kregen voor hun “liegen” en “tegenwerking” de hoogste straffen. Hij 12 jaar en zij 10 jaar tuchthuis. In Amsterdam hebben we als herinnering aan hen de Martin Vlaarkade en de Rosa Boekdrukker school. Maar het verhaal achter die namen weet vrijwel niemand meer.
[https://historiek.net/wie-maakten-de-februaristaking-mogelijk-ze-zijn-verzwegen-en-vergeten/76111/]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Lavell?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Frans Lavell


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorten Amsterdam 1913 reg. 22 f. 81 Akte 12962

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 november 1913 lag tussen -0,5 °C en 6,3 °C en was gemiddeld 3,1 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
    • 10 augustus » Vrede van Boekarest (1913), einde van de Tweede Balkanoorlog..
    • 31 augustus » Oprichting van de Philips Sport Vereniging (PSV). Voetbal is een van de 19 sporttakken van PSV.
    • 9 september » Tijdens onweer komt een zeppelin in de Noordzee terecht, 14 bemanningsleden komen om. Dit is het eerste dodelijke ongeval met een zeppelin.
    • 10 oktober » Het Panamakanaal wordt geopend.
    • 14 oktober » In Senghenydd bij Caerphilly vallen bij een mijnramp 439 doden. Het is de grootste mijnramp uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd de op zes na grootste ooit.
    • 24 december » Groot spoorwegongeval bij Hooghalen.
  • De temperatuur op 5 januari 1950 lag tussen 2,8 °C en 8,0 °C en was gemiddeld 6,4 °C. Er was 2,5 mm neerslag gedurende 4,4 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1950: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,0 miljoen inwoners.
    • 8 januari » In zijn verblijf aan de Franse Rivièra ontvangt Koning Leopold III van België de minister van Buitenlandse Zaken (Paul van Zeeland) en baron van der Straeten-Waillet om te praten over een mogelijke terugkeer.
    • 10 januari » De Katholieke Arbeidersbeweging viert op feestelijke wijze haar 25-jarig bestaan.
    • 17 januari » Resolutie 79 Veiligheidsraad Verenigde Naties wordt aangenomen.
    • 12 maart » Encycliek Anni Sacri van Paus Pius XII over de bestrijding van atheïstische propaganda.
    • 15 juni » Opening Tentoonstelling Rotterdam Ahoy.
    • 9 december » Harry Gold wordt tot dertig jaar cel veroordeeld wegens het voor de Sovjet-Unie ontvreemden van geheime informatie over Amerikaanse atoomwapens.
  • De temperatuur op 19 februari 1998 lag tussen 3,8 °C en 11,8 °C en was gemiddeld 8,1 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 3,9 uur zonneschijn (38%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • In het jaar 1998: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,7 miljoen inwoners.
    • 3 februari » Een laagvliegende Amerikaanse militaire straaljager vliegt in het Italiaanse ski-oord Cavalese de kabel van een skilift kapot waardoor een gondel van een kabelbaan 200 meter naar beneden stort en 20 mensen omkomen.
    • 25 april » Zwitser Rolf Järmann wint de 33ste editie van de Amstel Gold Race.
    • 2 september » De Swissair vlucht 111 van New York naar Genève stort neer nabij Peggy's Cove in Nova Scotia. Alle 229 inzittenden komen om.
    • 11 september » Het rapport van de Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de Lewinsky-affaire meldt dat president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed, beïnvloeding van getuigen, tegenwerking van gerechtelijk onderzoek en misbruik van zijn macht.
    • 11 november » De oproerpolitie in Zimbabwe schiet een demonstrant dood tijdens hevige rellen in de oostelijke stad Mutare. In de hoofdstad Harare zijn de meeste fabrieken en kantoren gesloten vanwege een nationale staking tegen de verhoging van de benzineprijs met 67 procent.
    • 14 november » Het Nederlands rugbyteam lijdt de grootste nederlaag uit de geschiedenis: de ploeg verliest in Huddersfield met 110-0 van grootmacht Engeland in een WK-kwalificatiewedstrijd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Lavell

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lavell.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lavell.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lavell (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter J.R. Vermaat, "De geslachten Van den Born", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-geslachten-van-den-born/I3072.php : benaderd 25 mei 2024), "Frans Lavell (1913-1998)".