Datasets » Genealogie Online

Vragen en suggesties over de datadump en API's en vermeldingen van gebruik van de datadump en API's zijn welkom op genealogie@coret.org.


Datadumps

Tweede Wereldoorlogslachtoffers (linked data)

Stamboomonderzoekers die publiceren op Genealogie Online markeren Tweede Wereldoorlogslachtoffers in hun publicatie en verrijken de informatie door deze te koppelen aan (door Genealogie Online voorgestelde) andere bronnen. Op de Tweede Wereldoorlogslachtoffers pagina wordt deze dataset toegankelijk gemaakt, ook middels datadumps. De dagelijks bijgewerkte dataset is als datadump beschikbaar onder een CC-BY-SA licentie in de volgende formaten:

De in de linked data gebruikte https://www.genealogieonline.nl/id/ URI's voor wo2slachtoffers, publicaties en personen resolven op basis van de Accept header als Turtle, NT, RDF/XML, JSON-LD of HTML. Gebruikte ontologieën omvatten Reconstructions and Observations in Archival Resources (ROAR) en Person Name Vocabulary (PNV), voor kampen wordt er gebruik gemaakt van de WO2 thesaurus.

Publicaties

Genealogie Online biedt stamboomonderzoekers de mogelijkheid om hun genealogische gegevens op een eenvoudig en (privacy)veilige wijze online te plaatsen. Op de Stambomen pagina staat het overzicht van publicaties. De dagelijks bijgewerkte dataset is als datadump beschikbaar onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal licentie in de volgende formaten:


API's

Personen (open search API)

De zoekfunctie van Genealogie Online ontsluit 69 miljoen personen in duizenden stambomen. Deze zoekfunctie is gebaseerd op de Open Search API. Zoekresultaten zijn beschikbaar in HTML, RSS en JSON.

Publicaties (OAI-PMH endpoint voor harvesting)

De metadata van de Genealogie Online publicaties is als repository beschikbaar via een OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) metadata feed. Deze feed is een implementatie van een OAI-PMH Data Provider, gebaseerd op OAI-PMH 2.0, inclusief on-the-fly GZIP compressie. Het OAI-PMH endpoint staat beschreven op Genealogie Online OAI-PMH Data Provider pagina.

Data publicaties

Met de Genealogie Online Data API (zie ook Open API Specification) hebben derden toegang tot genealogische gegevens van Genealogie Online publicaties. De Genealogie Online Data API mag alleen gebruikt worden door bekende derden, die toestemming moeten krijgen van de Genealogie Online gebruiker. Autorisatie wordt afgehandeld met behulp van OAuth2.