De temperatuur op 12 april 1839 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken regen. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
25 januari » Michael Faraday suggereert als eerste de mogelijkheid van fotografie
18 juni » Willem III der Nederlanden trouwt met Sophie van Württemberg.
2 juli » Opstand op het slavenschip La Amistad.
30 augustus » Adolf van Luxemburg wordt de, wat later zou blijken, laatste hertog van Nassau.
9 september » Eerste glasplaatfoto, door John Herschel.
20 september » De eerste Nederlandse spoorweg, tussen Haarlem en Amsterdam, wordt in gebruik genomen.
Trouwdag 17 mei 1866
De temperatuur op 17 mei 1866 lag rond de 13,1 °C. De winddruk was 1.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 50%. Bron: KNMI
Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
Van 10 februari 1866 tot 1 juni 1866 was er in Nederland het kabinet Fransen van de Putte met als eerste minister I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
27 januari » De opera Zaide van componist W.A. Mozart gaat in première in Frankfurt.
26 maart » Carol I van Roemenië wordt verkozen tot domnitor (vorst) van Roemenië.
31 maart » De Spaanse marine bombardeert de haven van Valparaíso in Chili.
15 april » Ontdekking van het decreet van Canopus.
20 juli » In de Adriatische Zee vindt in het kader van de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog de Slag bij Lissa plaats.
27 juli » De eerste telegraafkabel tussen Amerika en Europa is gelegd.
Dag van overlijden 14 december 1927
De temperatuur op 14 december 1927 lag tussen -1,3 °C en 1,5 °C en was gemiddeld 0,1 °C. Er was 3,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
18 mei » De Nederlandse onderzeeboot O 7 botst in de buurt van Texel met het Zweedse stoomschip Scania.
18 mei » In het dorp Bath in Michigan blaast een man zijn boerderij, de plaatselijke lagere school en zijn auto op. 45 mensen, voornamelijk schoolkinderen, komen om het leven.
20 mei » Saoedi-Arabië wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
31 oktober » Openstelling van de oude spoorweghefbrug De Hef over de Koningshaven in Rotterdam.
6 november » In Lima behaalt het Peruviaans voetbalelftal de grootste overwinning uit de geschiedenis van de nationale ploeg door Bolivia met 9-0 te verslaan.
12 november » Leon Trotski wordt uit de communistische partij van de Sovjet-Unie gezet. Stalin is nu feitelijk alleenheerser.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Hans Lington, "Database Langton / Lengton / Lington - Heil - Rahder", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/database-langton/I890.php : benaderd 30 april 2025), "Jacobus Lengton (1839-1927)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.