5 januari » In de Wiener Presse verschijnt het eerste, publieke artikel over de door Wilhelm Röntgen ontdekte röntgenstraling.
1 februari » Première van de opera La bohème van Giacomo Puccini in Turijn, onder leiding van Arturo Toscanini.
9 februari » Het eerste WK kunstschaatsen (alleen voor mannen) vindt plaats in Sint-Petersburg in Rusland.
28 maart » Première van de opera Andrea Chénier
16 augustus » Skookum Jim Mason vindt een rijke goudader in Klondike (Noordwest Canada). Binnen een jaar komen minstens 50.000 mensen hun geluk beproeven.
27 augustus » Engels-Zanzibarese Oorlog, kortste oorlog uit de geschiedenis, Zanzibar capituleerde na 38 minuten.
Trouwdag 5 oktober 1922
De temperatuur op 5 oktober 1922 lag tussen 11,3 °C en 16,7 °C en was gemiddeld 14,2 °C. Er was 4,9 mm neerslag. Er was -0.1 uur zonneschijn (0%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
14 april » De Nederlandse Bachvereniging voert voor de eerste keer de Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk van Naarden.
8 juni » Huwelijk van koning Alexander I van Joegoslavië en prinses Marie van Hohenzollern-Sigmaringen in Belgrado.
10 juni » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub SV Mattersburg.
9 juli » Johnny Weissmuller zwemt als eerste mens onder de minuut op de 100 meter vrije slag; in Alameda brengt de latere filmster (Tarzan) het wereldrecord op 58,6. Het oude record (1.00,4) stond sinds 24 augustus 1920 op naam van zijn Amerikaanse landgenoot Duke Kahanamoku.
12 september » Opening van het Stade Marcel Picot in de Franse stad Tomblaine.
31 oktober » De RAI Amsterdam opent een semipermanente tentoonstellingshal aan de Ferdinand Bolstraat te Amsterdam.
Dag van overlijden 15 januari 1983
De temperatuur op 15 januari 1983 lag tussen 4,0 °C en 9,7 °C en was gemiddeld 7,4 °C. Er was 5,4 mm neerslag gedurende 6,1 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
16 februari » Het Nederlands voetbalelftal verliest met 1-0 van Spanje in de EK-kwalificatiereeks. Drie spelers spelen hun laatste interland voor Oranje: Ruud Krol (83ste), Hugo Hovenkamp (31ste) en John Metgod (21ste).
8 maart » De Nederlandse schaatser Jan Kooiman vestigt het werelduurrecord op de schaats in Inzell: in één uur tijd schaatst hij 38558,45 m.
18 april » De zwarte Amerikaanse Alice Walker krijgt de Pulitzerprijs voor haar boek The Color Purple.
24 juli » De Franse wielrenner Laurent Fignon wint zijn eerste Ronde van Frankrijk.
20 augustus » In Amsterdam steekt een 16-jarige skinhead de 15-jarige Kerwin Duinmeijer neer. Kerwin overlijdt een dag later in het ziekenhuis.
8 november » Aardbeving in Luik met een sterkte van 5,0 op de schaal van Richter. Hierbij vallen twee doden en tientallen gewonden.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Hans Lington, "Database Langton / Lengton / Lington - Heil - Rahder", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/database-langton/I1578.php : benaderd 30 april 2025), "Sophia Elisabeth Schumacher (1896-1983)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.