Genealogische database BergSmit » Marie Geertruida LULOFS (1854-1954)

Persoonlijke gegevens Marie Geertruida LULOFS 

Bron 1
  • Zij is geboren in het jaar 1854.
  • Beroep: sociaal werkster.
  • Zij is overleden in het jaar 1954, zij was toen 100 jaar oud.
  • Een kind van Claas LULOFS en Bregtje POSTHUMA

Gezin van Marie Geertruida LULOFS

Zij is getrouwd met Samuel Fzn MULLER.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 24 mei 1877, zij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Frederik MULLER  1878-1936 
  2. Nicolaas MULLER  1879-1965


Notities over Marie Geertruida LULOFS

Maria Geertruida Lulofs (1854-1954), dochter van Claas Lulofs en Bregtje Posthuma, huwde op 24 mei 1877 met Samuel Muller Fzn, rijks- en gemeentearchivaris te Utrecht.
Marie Lulofs, dochter van een doopsgezinde vader en een Nederlands-hervormde moeder, woonde als kind aan de Keizersgracht in Amsterdam. Haar vader had al zes kinderen uit een eerder huwelijk en zij was het vierde kind uit het tweede huwelijk. Na de lagere school volgde zij een tweejarige opleiding bij de Hernhutters in Zeist. Een verdere opleiding, bijvoorbeeld de meisjes-HBS, kwam er niet meer van omdat haar vader in 1870 overleed en zij besloot om ter ondersteuning bij haar moeder te blijven.
Op 22-jarige leeftijd trouwde zij met de beste vriend van haar broer Sicco, Samuel Muller Fzn., die in 1874 de gemeentearchivaris van Utrecht was geworden. Het jonge paar vestigde zich in Utrecht, waar achtereenvolgens de kinderen Frits, Nico en Bertha werden geboren. Geïnspireerd door de bekende feministe en publiciste Hélène Mercier ging Muller-Lulofs zich na 1889 wijden aan de sociale problematiek. Zij schreef een aantal losse artikelen over sociale vraagstukken in het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad en het Sociaal Weekblad. Maar behalve aan het schrijven wijdde Muller-Lulofs zich spoedig aan een indrukwekkend aantal sociale activiteiten, waaronder de oprichting van een Volkshuishoudschool, een Commissie Bijstand aan Zieken voor thuisverpleging, een volkszangklas en een kinderbibliotheek. In 1904 kwam op haar initiatief in Utrecht een kinderhuis voor 'naschoolse opvang' tot stand, in 1906 de NV Maatschappij tot Verbetering der Volkshuisvesting 'Jaffa' en in 1908 een Centraal Werkloozen Bureau. Om de woekerrente te bestrijden, zette zij in 1912 een hulpbank op, in 1926 omgezet in een Leen- en Spaarkas.
In 1890 nam Muller-Lulofs, met de volledige steun van haar echtgenoot, het initiatief tot de oprichting van de Vereeniging tot Verbetering van Armenzorg te Utrecht, die een einde moest maken aan de inefficiënte en willekeurige werkwijze van de particuliere bedeling. Bij de oprichtingsvergadering in huize Muller wachtte zij het besluit van de Utrechtse notabelen tot oprichting van de Vereeniging in de achterkamer af. Pas na tien jaar werd Muller-Lulofs tot voorzitter hiervan gekozen, omdat zoiets voorheen niet paste voor een vrouw. In 1912 werd de Utrechtse Armenraad ingesteld. Muller-Lulofs nam hierin plaats namens de Vereeniging. Doel was om dubbele bedeling en misbruik van armengelden te voorkomen en een respectvolle behandeling van bedeelden te bevorderen. Muller-Lulofs gaf talrijke cursussen aan armbezoekers in spe en zij schreef artikelen over de juiste verhouding tussen hulpverlener en hulpzoekende. Deze artikelen werden in 1915 gebundeld in het boek Van mensch tot mensch. Ook op latere leeftijd bleef deze sociale pionier zich met woord en daad inzetten voor de aanpassing van de maatschappelijke zorg aan de eisen van de tijd. Zo richtte zij in 1921 een Commissie voor Bijstand in Moeilijke Omstandigheden op, die tot doel had de nood onder de zogeheten 'stille armen' in de burgerklasse te lenigen. Op 62-jarige leeftijd nam Muller-Lulofs afscheid als presidente van de vereniging 'Zorg en Bijstand' om na enkele jaren opnieuw de voorzittershamer ter hand te nemen en die pas in 1940 neer te leggen. Muller-Lulofs was toen 84 jaar oud. Zij overleed in 1954 op 99-jarige leeftijd. bron:http://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=784&minr=2799019&miview=inv2

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marie Geertruida LULOFS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marie Geertruida LULOFS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marie Geertruida LULOFS

Claas LULOFS
1804-1869

Marie Geertruida LULOFS
1854-1954

1877

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. GeniForest5000,Het Utrechts Archief
  2. GeniForest5000

Over de familienaam LULOFS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam LULOFS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over LULOFS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam LULOFS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Fred Bergman, "Genealogische database BergSmit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/database-bergsmit/I43337.php : benaderd 4 mei 2025), "Marie Geertruida LULOFS (1854-1954)".