genealogieonline

BROBOL Genealogie » DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese) (± 1650-????)

Persoonlijke gegevens DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese) 


Verwantschap DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese)


Gezin van DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese)


Kind(eren):

  1. JACOB DERX BROEKHUIS  ± 1675-< 1742 
  2. WILLEM DERX BROEKHUIS (Broeckhuijsen)  ± 1675-1783 
  3. JAN DERX BROEKHUIS  ± 1677-????


Notities over DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese)

Omstreeks het midden der 17de eeuw moet deze Derk Broeckhuysen geboren zijn. Waar is niet bekend, evenmin wie zijn ouders waren (hypothese). Wel verklaarde ruim 150 jaar later Jacob Riksen, bij zijn huwelijk op 24 september van het jaar 1831:
"dat hoezeer hij in zijn geboorteattest ook voorkomt als Jacob Jacobsen, deszelfs ware naam echter is Jacob Broekhuizen, welke naam door hem en zijne voorouders altijd is gevoerd naar een plaats die Broekhuizen genaamd is". Opvallend hierbij is, dat de ambtenaar van de Burgelijke Stand schreef: Jacob Jacobsen, terwijl het eigenlijk Jacob Riksen zou moeten zijn.
Rond 1700 wordt er in de oudste doop- en trouwboeken van Beekbergen (en Hall) melding gemaakt van drie mannen met de naam Broekhuis-Broekhuizen en Broekhuisen: Jacob Derks, Jan Dercks en Willem Derksen. Allen met de toevoeging (soms wel en soms niet) Broekhuis(en). Zij leefden in dezelfde tijd en dezelfde plaats (en omgeving). Een logische veronderstelling is dat zij broers waren en dat hun vader Derck (Broekhuisen) genoemd werd. In deze genealogie is er nog de patroniem Jacob aan toegevoegd. De veronderstelde oudste zoon heette immers Jacob (waarschijnlijk ook weer vernoemd).
(In Terwolde laat ene Derk Willem op het Grote Broekhuis een zoon dopen op 5-4-1667 genaamd Jan Hendriks. Enig verband is niet aangetoond).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam BROEKHUISEN (hypothese)


    

De publicatie BROBOL Genealogie is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
G.J. Broekhuis, "BROBOL Genealogie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/brobol-genealogie/I1.php : benaderd 18 september 2021), "DERK(JACOBS) BROEKHUISEN (hypothese) (± 1650-????)".