genealogieonline

BROBOL Genealogie » JACOB DERX BROEKHUIS (± 1675-1762)

Persoonlijke gegevens JACOB DERX BROEKHUIS 


Verwantschap JACOB DERX BROEKHUIS


Voorouders (en nakomelingen) van JACOB DERX BROEKHUIS


Gezin van JACOB DERX BROEKHUIS

Hij is getrouwd met TEUNISJE CORNELISSEN.

Zij zijn getrouwd rond 1698.


Kind(eren):

  1. JAN JACOBS BROEKHUIS  1700-1782 
  2. AALTJEN JACOBS BROEKHUIS  1701-1781 
  3. MARIA JACOBS BROEKHUIS  ± 1703-1738 
  4. TRIJNTJEN JACOBS BROEKHUIS  1707-????
  5. GERRITJEN JACOBS BROEKHUIS  1708-????
  6. JENNEKE JACOBS BROEKHUIS  1710-< 1767 
  7. HARTGER JACOBS BROEKHUIS  ± 1712-1764 
  8. NN BROEKHUIS  ± 1712-????


Notities over JACOB DERX BROEKHUIS

Jacob was in 1724 pachter van het goed Praestinc (De Praebstens-erve behoorde vanouds toe aan de proosdy van Lebuinus te Deventer) in de Lierdermark te Beekbergen. Dit blijkt uit het boek van R.Hardonk (Koornmullenaers, Pampiermaeckers en Coperslaghers van Apeldoorn, Beekbergen en Loenen), waarin over het volgende wordt verhaald;
Praestinc is een herengoed in het buurtschap Lieren bij Apeldoorn. Groot de saelwehr: 1 schepel gesays, 5 mud in den Lierderenck en 2 mrg. in Beekbergen hooylandt.(bron: HG 723)
Evert Tulleken had op 29-11-1715 inv. en opr. gekregen van Praestinc als erfgenaam van zijn grootouders Bastiaan Otten en Willemken Thonissen. Op 14-6-1724 vindt een approbatie van 2 verpandingen plaats, een gedeelte van het goed aan Ds. Lubbertus Coopsen, predikant te Beekbergen en een ander deel tbv Teunis Reijnders. Blijkbaar waren er betalings moeilijkheden.
Want ruim 3 weken later, op de 5e juli van het jaar 1724 liet de Apeldoornse Schout, ten verzoeke van Nicolaas Vorsters, koopman te Arnhem, beslag laat leggen op het derde part van 2 papiermolens in Beekbergen: het erf en goed Praestinc, waarvan dan JACOB DERKSEN BROEKHUYS pachter was en op alle ongerede goederen van Everhard Tulleken in het ambt Apeldoorn, om "daer te verhalen een bedrag van 334 gulden en 1 stuver" wegens in 1722 geleverde en niet betaalde lompen. Praestinc is een Goed onder Beerkbergen, evenals de Tullekenmolen. De Tullekenmolen werd gevoed door het water van de molenbeek. Deze voorzag ook de Ruitermolen en de zeer oude Gasthuismolen van waterkracht. Beekbergen kent verschillende omliggende buurtschappen, zoals: Engeland, Lieren, Oosterhuizen en Amerika. Met name Engeland was heel oud, maar van een dichte bewoning is nooit sprake geweest. Grenzend aan het dorp bij de "enken", stond een grote oude boerderij die tevens herberg was en die bekend stond onder de naam Het Rode Hert. Jacobs dochter, Maria, overleed in 1738 als vrouw van de boer bij het Hert.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot JACOB DERX BROEKHUIS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk JACOB DERX BROEKHUIS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam BROEKHUIS


Historische context
Bron: Wikipedia
    

De publicatie BROBOL Genealogie is samengesteld door (neem contact op).