Pannekoek, Apeldoorns geslacht » Theodorus Prins (1750-1829)

Persoonlijke gegevens Theodorus Prins 

 • Hij is geboren op 6 september 1750 in Bennekom.
 • Beroep: .
  Prins, Burgemeestersgeslacht.
  Tussen 1812 en 1860 zijn achtereenvolgens drie generaties Prins burgemeester van de gemeente Ede en een van de rechtsvoorgangers.
  Theodorus Prins is de enige die zich burgemeester (maire) van de gemeente Bennekom heeft kunnen noemen. Hij was voor die tijd zijn vader opgevolgd als ontvanger van de verponding (een zoort onroerende zaak belasting) voor het ambt Ede.
  Tijdens de bezetting van ons land door de Fransen werd na 1810 het toenmalige canton Ede verdeeld in vier afzonderlijke eenheden. In de maire Bennekom, overeenkomende met de oude kerspelindeling, werd Theodorus als maire aangesteld. In die tijd telde Bennekom slechts zo'n 800 inwoners. Uit beschikbare gegevens blijkt Prins niet al te Fransgezind. Dit zal de nodige tact hebben gekost in een tijd van inkwartieringen en verplichte leveranties aan de bezetter. De bevolking van Bennekom was zeer zrm, zelfs als armlastig te bestempelen.
  In 1812 behoort hij tot de zeshonderd hoogst aangeslagenen in Gelderland en heeft een aanzienlijk grondbezit in Bennekom. Hij is samen met zijn zwager Nicolaas Pannekoek eigenaar van de windkorenmolen te Wageningen. In 1817 werd besloten de vier afzonderlijke bestuursgebieden weer samen te voegen. Zo ontstond vanaf 1 januari 1818 weer de gemeente Ede.
  Theoddorus Prins was Hervormd en wer 9-4-1773 aangenomen als lidmaat.
 • Hij is overleden op 25 mei 1829 in Bennekom, hij was toen 78 jaar oud.
 • Een kind van Henricus Prins en Johanna van Avesaat
 • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2014.

Gezin van Theodorus Prins

Hij is getrouwd met Anna Klinkenberg.

Zij zijn getrouwd op 24 september 1773 te Bennekom, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

 1. Johanna Prins  1774-1853 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodorus Prins?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Theodorus Prins

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Theodorus Prins


  Toon totale kwartierstaat

  Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).  Visualiseer een andere verwantschap

  De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

  Aanknopingspunten in andere publicaties

  Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

  Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 september 1773 lag rond de 15,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten oosten. Typering van het weer: regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
   • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
   • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
   • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
   • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
   • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
   • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
  • De temperatuur op 25 mei 1829 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: winderig betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1829: Bron: Wikipedia
   • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd als 7e president van de Verenigde Staten.
   • 31 maart » Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.
   • 10 juni » Eerste Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge.
   • 29 september » Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.
  

  Dezelfde geboorte/sterftedag

  Bron: Wikipedia

  Bron: Wikipedia


  Over de familienaam Prins

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Prins.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Prins.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Prins (onder)zoekt.

  Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
  Nel Pannekoek, "Pannekoek, Apeldoorns geslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/apeldoorns-geslacht-pannekoek/I3144.php : benaderd 22 mei 2024), "Theodorus Prins (1750-1829)".