Stamboom Hobers » Hindrick Jansen van Almelo (± 1696-1760)

Persoonlijke gegevens Hindrick Jansen van Almelo 

  • Hij is geboren rond 1696 in 't Anerveen.Bron 1
  • Beroepen:
  • Vermelding: Bij "Notities" vind je informatie over zijn leven.
  • Vermelding: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Geloof: Nederduitsch Gereformeerd.Bron 4
  • Woonachtig:
    • van rond 1696 tot rond 1715: 't Anerveen op 't Erve Almelo.Bron 1
    • van rond 1715 tot 1760: De Loo "in den middenste harbarge".Bron 5
  • Hij is overleden februari 1760 in Coevorden.
    Overleden op de Loo; begraven in Coevorden
    "1760 den 2 Maart, Hindrik van Almelo ... vervolg van de ontvangst van de doodgraver 1 gulden"
  • Hij is begraven op 2 maart 1760 in Coevorden.Bron 6
  • Een kind van Jan van Almelo en Jannigjen Hobers
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2023.

Gezin van Hindrick Jansen van Almelo

Hij is getrouwd met Hillichijn Wilkes.

Zij zijn getrouwd op 18 oktober 1719 te Coevorden.

Hillichijn was eerder (29 januari 1717) getrouwd met soldaat Joost Visser "Soldaad onder Capt. Roebers in Regiment van den Erfprins van Zaxeneisnag".
Dit huwelijk is van korte duur door het overlijden van Joost. Een krappe twee jaar later trouwt weduwe Hillichijn met Hindrick van Almelo:

"Den 18 Ocber Hindrik Jansen van Ane j.m.: getrout met met Hillichijn Wilkes, Wed. van Joost (Fisser) beide tot Coevorden wonagtig"
Ze zijn in de kerk getrouwd op 18 oktober 1719 te Coevorden.Bron 7


Kind(eren):

  1. Jantijn van Almelo  1720-> 1741 
  2. Elisabet van Almelo  1722-< 1783
  3. Margriete van Almelo  1731-> 1758
  4. Jan van Almelo  1733-1822 
  5. Janna van Almelo  1735-1787
  6. Harmtijn van Almelo  1737-????
  7. Henricus van Almelo  1739-????


Notities over Hindrick Jansen van Almelo

Van 't Anerveen naar Het Loo
Het is niet bekend hoe oud Hindrick van Almelo was toen hij zijn ouderlijk huis in 't Anerveen verliet. Ook weten we niet de reden waarom hij richting Coevorden is vertrokken. Wat we wel weten is dat hij het van zijn vader gekregen weefgetouw bij zich zal hebben gehad. Hij had dat nodig om inkomsten te krijgen. Het "wevestel" is zo groot dat hij niet lopend vertrokken zal zijn; wellicht heeft familie met paard en wagen hem weggebracht. Hij kijkt nog eens goed naar het veen dat hij achterlaat. In zijn jeugd had hij van zijn vader de verhalen gehoord tijdens de lange winteravonden. Hoe de bisschop van Münster (Bommen Berend) in 1672 Coevorden had ingenomen. Hoe de bisschop een negen kilometer lange dam had laten aanleggen om het water van de Vecht zo hoog op te stuwen dat Coevorden blank kwam te staan. En hoe, op 23 september 1673, een zware storm opstak zodat de dijk het begaf en Berend 600 soldaten en veel oorlogsmaterieel verloor. De schade voor de boeren was echter nog groter. Berend laat de streek leeggeplunderd achter. Zijn vader had hem dan ook, net als de andere boeren, "Berendjen den Koodeef" (koeiendief) genoemd.

Begin 1700, zijn de gevaren voor Coevorden voorbij. De prijs van het graan daalt echter. In 1713 breekt er ook nog eens een veepestepidemie uit. Voor de boeren een zware tijd. Zou dat de reden zijn dat Hindrik ergens anders een nieuw bestaan moet opbouwen? Heeft het overlijden van zijn moeder Jannigjen Hobers een rol gespeeld? Hindrick vertrekt in ieder geval naar "Het Loo", een buurtschap net boven Coevorden. Hij vertrekt van Anerveen via Holthoone, 't Clooster, Coevorden. Het is de enige weg. Zover z'n oog reikt, ziet hij de venen, de moerassen met hier en daar wat heide en braamstruiken

Huwelijk met Hillichijn Wilkes
De kerk van Coevorden (afbeelding ) ligt in het hart van de stad. In 1641 was men begonnen met de bouw ervan die jaren zou duren. In de eerste plaats moest men aan geld zien te komen. Zo hief het stadsbestuur bijvoorbeeld zes stuivers belasting op "elcke tonne biers, die binnen Coevorden sal worden geconsumeert" ten behoeve van de kerkbouw. Een pestepidemie in 1645 zorgde voor vertraging. Alle kerkenraadsleden en kerkvoogden stierven.

Al deze perikelen zijn echter voorbij als Hindrick Jansen in 1717 belijdenis doet (afbeelding). Bij deze belijdenisdienst zal Frederick Egbers Hobers aanwezig geweest zijn. Deze hobers, "den hoedenmaecker van de Neglantiersgraft in Amsterdam", woont op dat moment met vrouw Elisabeth en kinderen in Coevorden.
Twee jaar na zijn belijdenis treedt Hindrick in het huwelijk met Hillichijn Wilkes. Hij is dan zo'n 24 jaar. Of zijn vader Jan van Almelo en zijn stiefmoeder Elsje Coerts hierbij aanwezig waren, is onbekend. In het gezin van zijn vader waren in 1719 ook intussen de 5-jarige Koert en zijn 1-jarige broertje (n.n.). Zijn bruid is al weduwe als ze op 23-jarige leeftijd met Hindrick trouwt. Het huwelijk wordt voltrokken door ds. Jacobus Cremer.
Gezien het feit dat hun kinderen in 'Het Loo' worden geboren, mogen we aannemen dat ze daar woonden. Het Loo viel kerkelijk onder Coevorden.

Het Loo
Het buurtschap Het Loo ligt aan het Loodiep, net boven de vestingstad Coevorden (afbeelding). De streek is al heel lang bewoond. Bij afgravingen op de Loosche Veldkampen zijn sporen van een boerderij en grafheuvels gevonden, waarschijnlijk uit de Midden-Bronstijd. De omgeving van Het Loo is één groot moerassig gebied met voornamelijk heide en braamstruiken. Iedere winter stroomt het Loodiep over.

De boerderijen liggen langs de Looweg. De weg van Coevorden naar Dalen. Het zullen er hooguit een zevental geweest zijn. Blijkbaar genoeg voor drie herbergen, want in 1726 wordt er gesproken over "den middenste harbarge". Hier woont Hindrick van Almelo. Hij is naast boer ook tapper. In een van deze middelste boerderijen (afbeelding) worden de kinderen van Hindrick geboren. Op de kaart zijn duidelijk de kavels (tuinen) te zien die de boerderijen omringen. Deze tuinen waren eigendom van de inwoners van Coevorden. De meeste inwoners waren voor hun voedselvoorziening afhankelijk van de opbrengst van deze tuinen. Ze voorzagen zich op deze manier van granen, groenten en fruit. Deze tuinen werden echter nogal eens 'vergraven' in verband met de militaire functie van Coevorden (schootsveld). Ook stroomde het Loodiep (inundatie) geregeld over. Ds. Jacobus Cremer klaagde dan ook over het vergraven van zijn" seer wel gelegen en seer schonen gaarden off tuyn. Een huishouding alhier kan seer beswaarlijck sonder gaarde bestaan".

We mogen aannemen dat Hindrik erg goed in zijn bestaan heeft kunnen voorzien, gezien zijn latere belastingaanslag: de hoogste van alle inwoners van Het Loo.

Kinderen van Hindrick en Hillichijn
Hindrick en Hillichijn worden gezegend met tien kinderen. Ze worden allen geboren "op de Loo" en gedoopt in de kerk van Coevorden.

Jantijn         * 15-08-1720
Lisabet        * 20-09-1722
Marrichijn    * 13-06-1725 "in den middenste harbarge"

Aldert        * 14-03-1728 (opvolger in de lijn naar Hobers Nieuw-Amsterdam)
"Den 14 Martij een kind gedoopt van Hindrik op de Loo     Gen. Aldert"

Margriete     * 08-04-1731
Jans             * 07-10-1733
Janna          * 13-03-1735
Jan              * 25-03-1736
Harmtijn         * 11-09-1737
Henricus      * 25-01-1739 geboren op de Loo

Het eerste kind is een dochter die vernoemd wordt naar Jan van Almelo. Het is aardig te vermelden dat deze Jantijn (*1720) zo'n 21 jaar later een zoon krijgt die ze naar haar vader Hindrik vernoemt. Deze zoon Hindrik zal notabene trouwen met Hillegien, een dochter van Koert van Almelo; de halfbroer van zijn opa Hindrick van Almelo. Het blijft in de familie.
Het is opvallend dat Aldert, de eerste zoon in dit gezin, niet vernoemd wordt naar vaders kant maar naar de vader van Hillichijn. Dit is niet gebruikelijk. De naam Aldert wordt vaak ook anders geschreven: Aaldert, Albert
Als hun laatste zoon geboren wordt is Hindrick ongeveer 44 jaar en Hillichijn ongeveer 43 jaar. De vader van Hindrick: Jan van Almelo en zijn stiefmoeder Elsje, zijn dan beiden nog in leven. Ze zijn dan namelijk in september van dat jaar aanwezig bij de bruiloft van hun zoon Koert.

Grondschatting 1741-1755
Er is wrijving onder de bewoners op de Loo en in de andere Drentse kerspelen. In 1654 waren voor het laatst grondschattingsregisters aangelegd. Ze zijn sindsdien niet meer aangevuld. Dat betekent dat het "nieuwwerk" van Hindrick niet geregistreerd stond en dat hij daarover dus geen belasting betaalt. Ook zijn buren "Theunis Klasen, Jan Buls, Hindrik Assen en Hindrik Clasens" hadden nieuw gebouwd en betalen daarover dus niets. Hindrik Lipman had zelfs ruim zes mud uit het veen tot nieuw land "aengemaakt". En dat alles zonder één cent"schatting" te betalen. De Ridderschap van Drenthe komt tot de conclusie "dat er veele landen en huysen in dese en geene carspelen gevonden souden worden, waarvan geen schattingen voldaan en betaalt werden."

De schult (schout) van Coevorden krijgt dan ook de opdracht een nieuw register in te zenden. Met de informatie die de Ridderschap vervolgens ontvangt, kan ze echter niets . Hoe moet de hoogte van de grondschatting bepaald worden met:

"Register der huisen buiten Coevorden; Anno 1743"
Tunnis Hengelaar op de loo
Jan Gerryts een huis
Hindrik Almeloo

De Ridderschap besluit tot een nieuwe aanpak. Ten behoeve van de meting van de huizen zal aan de schatbeurder (belastingontvanger) een bekwaam timmerman worden toegevoegd. Voor de landerijen wordt een landmeter aangesteld. De "prisering van nieuwe getimmers" zal plaatsvinden op grond van het aantal vakken (de ruimte tussen twee gebinten). Van de huizen moet elk vak per voet breedte één gulden opbrengen. Schuren, schaapskotten en hooivakken de helft. Vakken van 23 voet of breder: 30 gulden. Hierdoor weten we nu precies hoe groot het huis van Hindrik was en hoeveel grond hij bezat (afbeelding) Opvallend is dat Hindrik heel goed boert (tapt). Hij betaalt verreweg de meeste belasting: 296 gulden en 15 stuivers. Hij heeft zelfs een 4-vaks schuur bij zijn huis (afbeelding). Het grondschattingsregister van "De Lho" laat zien dat er slechts zeven "behuisingen op de Loo" zijn. Het is bekend dat Hindrik tapper op de Loo is. Het is mogelijk dat zijn" nieuwwerk" hiermee verband houdt. Uit het haardstedegeld blijkt dat het huis zijn eigendom is.

Haardstedegeld Coevorden; buiten huisen 1744
De registers van het haardstedengeld geven inzicht in de sociale status van een huishouden. Vermeld wordt het aantal paarden waarmee men de es op ging, of soms de omvang van het boerenbedrijf (een vol of half erf). Personen met een nering of ambt betaalden daar 1 gulden extra voor. De armen waren vrijgesteld van deze belasting, maar worden wel allen vermeld. Hendrik boert goed met zijn 3 peerden en zijn eigen huis. Veel buren huren het huis van een andere eigenaar.

NB. Het bedrag dat betaald moest worden voor de belasting is uitgedrukt in gulden, stuivers en penningen.
"Hindrik Almelo eijgen huis .... f 03-00-00"

Burgerschap van Coevorden
Het stadsbestuur van Coevorden int plaatselijke belastingen. De oudste, accijnzen op bier en wijn, dateren al uit de zestiende eeuw. In de zeventiende eeuw neemt het aantal plaatselijke belastingen toe. Onder andere omdat het bestuur middelen moet zien te vinden voor de bouw van de nieuwe kerk. De kerk waarin Hindrik belijdenis deed, trouwde en zijn kinderen liet dopen. Ook de stadswaag waar alle te verhandelen waren gewogen moesten worden, levert geld op. Iedere burger moet het zogenaamde "burgermoede geld" betalen. Deze belasting kan oplopen tot twee gulden per jaar. Er zijn echter burgers die de laatste belasting niet hoeven te betalen. Personen die het burgerrecht verwerven, hoeven geen burgermoede geld te betalen. Hindrik slaagt er op 17 maart 1750 in dit burgerrecht te krijgen. Hij betaalt hiervoor niet de gebruikelijke twaalf ducatons (guldens) maar slechts de helft. Wie van buiten Coevorden komt en met een stadsdochter trouwt, hoeft slechts zes ducatons te betalen. Drie weken later is het weer feest op ’t Almelo: Hindriks oudste zoon Aldert (Albert) trouwt op 't erve Hobers in Aane. Er zal flink wat getapt zijn. De kroeg is aan huis. (afbeelding)

In 1754 wordt Hindrick aangeslagen voor "haardstedengeld". Waar de andere bewoners van de Loo één, twee of drie paarden hebben, heeft Hindrick er vier. Bovendien is hij nog steeds tapper. Hij wordt dus aangeslagen voor vijf gulden. Hij boert nog steeds goed.

Hindricks overlijden
Hindrick heeft van zijn burgerschap tien jaar kunnen genieten. In 1760 overlijdt hij. De koster noteert zijn overlijden in het boek met diakonierekeningen (RAD). (Dit boek mag niet gekopieerd worden).
"1760 den 2 Maart Hindrik van Almelo
vervolg van de ontvangst van de doodgraver 1 gulden"

Hindrik is zo'n 65 jaar geworden. Hij kreeg tien nakomelingen. Zijn oudste zoon Albert zal de lijn Van Almelo / Hobers voortzetten. Albert neemt de naam Hobers aan als hij introuwt op 't erve Hobers in Aane. Notabene de boerderij waar zijn eigen grootmoeder Jannigjen Hobers geboren is.

Volg de lijn naar Nieuw-Amsterdamse tak Hobers
Om de lijn van de familie Hobers naar Nieuw-Amsterdam te volgen, klik hierboven door via Hindricks eerste zoon Aaldert Wilkes van Almelo * 1728.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hindrick Jansen van Almelo?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hindrick Jansen van Almelo

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Hindrick Jansen van Almelo

Voorouders (en nakomelingen) van Hindrick Jansen van Almelo

Jan van Almelo
± 1663-> 1739
Jannigjen Hobers
1664-± 1712

Hindrick Jansen van Almelo
± 1696-1760

Hindrick Jansen van Almelo

1719

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Hindrick Jansen van Almelo



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Rechterlijk Archief Schoutambt Hardenberg
    2. Grondschattingsregister De Lho
    3. Haardstedengeld Coevorden
    4. Lidmatenboek Coevorden
    5. Doopboek Coevorden
    6. Diaconierekeningen Coevorden
    7. Trouwboek Coevorden

    Over de familienaam Van Almelo