Stamboom Dijst » Gerrit Dijst (1815-1890)

Persoonlijke gegevens Gerrit Dijst 

  • Hij is geboren op 18 april 1815 in Amsterdam.
    Getuigen zijn Harmanus van Hartesveldt, 58 jaar, baardscheerder, wonende 'Baangragt bij de bloemstraat no 226' en Abraham Wouterson, 43 jaar, smidsknecht, wonende 'Bloemstraat no 20'.
    Tijdstip: 12:00:00
  • Registratie van geboorte op 20 april 1815.Bron 1
  • Hij werd gedoopt op 30 april 1815 in Amsterdam, Westerkerk.
  • Beroepen:
    • in het jaar 1834 Smid.
    • in het jaar 1872 Kleermaker.Bron 2
  • Woonachtig:
    • op 18 april 1815: Bloemstraat 90, Amsterdam.Bron 3
      Geboorteadres
    • in het jaar 1817: Bloemstraat 87, Amsterdam.
    • op 9 november 1826: Rozenstraat 104, Amsterdam.Bron 4
    • op 1 januari 1832: Bloemstraat 90, Amsterdam.Bron 5
    • in het jaar 1848: Passeerderstraat 17, Amsterdam.
    • van 1851 tot 1853: Passeerderstraat 182; Smeersmeltengang, Amsterdam.Bron 6
    • in het jaar 1854: Passeerderstraat 3, Amsterdam.
    • op 3 april 1869: Passeerdersstraat 84, Amsterdam.
    • oktober 1879: Elandsstraat 8/hs; Rapengang, Amsterdam.Bron 7
    • mei 1880: Tuinstraat 15, Amsterdam.Bron 7
    • augustus 1880: Prinsengracht 312, Amsterdam.
    • januari 1881: Oude Looijerstraat 73, Amsterdam.
    • in het jaar 1884: Bloemstraat 174, Amsterdam.
    • op 27 oktober 1884: Vertrekt naar Zeist.
      Overlijdensadres
  • Hij is overleden op 7 januari 1890 in Zeist, hij was toen 74 jaar oud.
    Het overlijden is ook aangegeven door Cornelis van der Mast, metselaarsknecht, oud 43 jaar, wonende te Zeist.
    Tijdstip: 03:00:00
  • Registratie van overlijden op 7 januari 1890.Bron 8
  • Een kind van Gerardus (Jacobus) Dijst en Neeltje van Delft
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2016.

Gezin van Gerrit Dijst

(1) Hij is getrouwd met Maria de Voijs.

Toestemming voor het huwelijk is 5 juli 1848 verkregen te Amsterdam.

Zij zijn getrouwd op 19 juli 1848 te Amsterdam, hij was toen 33 jaar oud.Bron 9

Getuigen zijn ook Jan van der Poll, zwager, 42 jaar, timmermansknecht; Michael van der Poll, 57 jaar, schoenmaker; Theodorus Smits, 59 jaar, smid. De naam van de vader van de bruid wordt geschreven als Lourens de Vois.

Kind(eren):

  1. Gerardus Jacobus Dijst  1841-1913 
  2. Catharina Dijst  1851-1856

Het echtpaar is gescheiden.


(2) Hij is getrouwd met Grietje Buijs.

Zij zijn getrouwd op 12 juni 1872 te Amsterdam, hij was toen 57 jaar oud.Bron 10

Getuigen zijn ook Egbert Olivier, oud 35 jaar, van beroep barbier; Henricus Gerardus Luekhoff, oud 73 jaar, van beroep schoenmaker; Franciscus Johannes Vos, oud 44 jaar, van beroep werkman. Grietje Buijs was weduwe van Klaas Voerman en Gerrit is weduwnaar van Maria de Voi(j)s.

Notities over Gerrit Dijst

Na het overlijden van zijn moeder in 1832 (zijn vader was al overleden 1826) wordt Gerrit samen met zijn jongere broer Hendrik op 24 januari 1832 opgenomen in het Diaconessen Weeshuis.

Gerrit wordt in 1834 gekeurd voor de Nationale Militie. Hij wordt voor één jaar afgekeurd, omdat hij te klein is. Iets wat niet bijzonder is in het gezin. Zijn broers Josephus (1804) en Gerhardus/Gerrit (1811) zijn blijvend voor de dienst afgekeurd, omdat zij te klein waren. Gerrit woont dan niet meer in het Diaconessen Weeshuis. In 1835 gaat hij onder dienst bij de Nationale Militie onder lichting 1835, nummer 4655, ingedeeld bij de 10 afd. Infanterie, nr. 24360, 2e klasse. In 1840 is hij nog steeds bij de Nationale Militie.

Gerrit wordt bij de keuring omschreven als:
Lengte: 1 el. 5 pm 9 dm 2 st (omgerekend 159,2 cm)
aangezigt: rond
Voorhoofd: rond
Ogen: blauw
Neus: oud
Mond: idem
Kin: rond
Haar: bruin
Wenbraauwen: idem

De formulieren van de Nationale Militie maakten deel uit van de zgn huwelijkse bijlagen. De formulieren werden opgemaakt ter gelegenheid van het voorgenomen huwelijk van Gerrit met Maria de Vois. Deze formulieren moesten eerst overlegd worden om aan te tonen dat aan de nationale verplichtingen was voldaan.

Op 4 mei 1842 wordt een notariële akte opgemaakt bij notaris Schoehuizen in Alkmaar. Bouke Houtman gaat met Gerrit Dijst een plaatsvervangingscontract aan voor zijn zoon Jan. Jan Houtman trouwt in maart 1842 en is geloot voor de Nationale Militie. Gerrit heeft zijn verplichte dienst bij de Nationale Militie vermoedelijk net afgesloten. Gerrit biedt aan de plaats van Jan Houtman over te nemen. In het plaatsvervangingscontract wordt dit vast gelegd. Gerrit krijgt van Bouke Houtman, nadat hij de verplichtingen voor de Nationale Militie voor zijn zoon heeft voldaan, een beloning van 350,- gulden.

Zijn eerste kind, Gerardus Jacobus (1841) wordt 7 jaar voor het huwelijk geboren en heeft bij de geboorte de achternaam van de moeder, de Voijs. Bij het huwelijk wordt het kind erkend en krijgt de achternaam Dijst.

Bij de geboorteaangifte van zijn 7 kinderen heeft Gerrit steeds opgegeven geen beroep te hebben.

Gerrit heeft het ook niet getroffen met de levensduur van zijn kinderen. Slechts 2 kinderen, een zoon (Gerardus Jacobus) en een dochter (Cornelis Maria Lamberta) blijven leven. De overige 5 overlijden in hun eerste levensjaren.

Bij zijn huwelijk met Maria de Voijs maakte Gerrit Dijst nog deel uit van de Nationale Militie. Hij krijgt toestemming van de legerleiding om te trouwen. Hoelang hij nog in het leger blijft is niet bekend. Tijdens zijn huwelijk gaat het kennelijk niet goed met Gerrit. Bij de geboorten van zijn kinderen geeft hij steeds op geen beroep te hebben. Dat het niet goed gaat blijkt uit de inschrijving in het register voor de De (t)Huiszittende armen. Wat is dat de De (t)Huiszittende armen

De (t)Huiszittende armen
De regenten van de Huiszittende Stadsarmen waren belast met de zorg voor de Amsterdamse armen die niet in een tehuis, maar in een eigen huis woonden. Deze armen werden ´s zomers en ´s winters bedeeld vanuit centrale uitdelingskantoren, de Huiszittenhuizen. De bedeling werd centraal geregistreerd in de ´inschrijfboeken van bedeelden´. In deze registers staan de namen en andere relevante gegevens van de mensen die bedeling ontvingen. De Huiszittenhuizen zijn de huizen van waaruit de bedeling aan 'huiszittende armen' plaatsvond. Deze vorm van armenzorg is ontstaan uit de armenzorg van de kerk en kwam in de 17de eeuw onder de hoede van het stadsbestuur. Er was zowel aan de Oude als aan de Nieuwe Zijde een Huiszittenhuis. In 1808 zijn de beide instellingen samengevoegd onder het bewind van de Regenten van de Huiszittende Stadsarmen. Een aanpassing van de Armenwet in 1870 betekende het einde van de Huiszittenhuizen en hun regenten. Bij raadsbesluit van 9 november 1870 werd de bedeling vanuit de Huiszittenhuizen opgeheven. In de zomer ontving men brood en in de winter brood en turf.

De inschrijving bestaat uit:
Kolom 1: Het nummer van de inschrijving.
Kolom 2: Gegevens over de ingeschrevene en zijn/haar partner. Daarnaast kunnen er aantekeningen in staan die de omvang van de bedeling beïnvloeden. In deze kolom kan ook het stopzetten van de bedeling om andere redenen vermeld zijn, bv. het overlijden van de ingeschrevene of het vertrek uit de stad.
Kolom 3: Gegevens over eventuele kinderen. Het betreft naam en geboortejaar. Als de kinderen overleden zijn, is hun naam doorgestreept. Daarvoor is geschreven “dood”
Kolom 4: Winterbedeling. Aangetekend is het jaar waarin bedeling is gegeven.
Kolom 5: Zomerbedeling. Aangetekend is weer het jaar waarin bedeling in de zomer is gegeven.
(Bron Gemeentearchief Amsterdam)

Gerrit Dijst krijgt al voor zijn huwelijk bijstand. Vanaf 1846 en later ook tijdens zijn huwelijk tot en met 1856 krijgt hij jaarlijks in de zomer brood en in de winter brood en turf voor zijn gezin. In 1856 wordt hem een extra brood toebedeeld. Daarna stopt de bedeling. Waarom is niet bekend.

Op zondag 11 juni 1871 omstreeks 18:00 uur is krijgt Gerrit in het café van de waardin C.W. Straatman in de Elandstraat FF 353 ruzie met de waardin. Hij beschuldigd haar van diefstal van een gouden horloge van een zeeman. Op straat gaat hij verder met zijn kwaadheid en slaat met zijn vuist de ruit van de toegangsdeur van het café stuk. Hij roept daarbij nog tegen de waardin: "Sodemieter hoer, ik krijg je nog wel." Gerrit wordt bij het vonnis 27 juli 19871 voor drie feiten veroordeeld; smaad, verbreking van een afsluitiing (vernieling) en belediging op de openbare weg gedaan. Zijn straf is drie maal één dag gevangenisstraf en drie maal f. 8,-- boete.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Dijst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Dijst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Dijst


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Gerrit Dijst



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS Amsterdam, 4.42v
    2. Huwelijksakte
    3. Geboorteakte
    4. Overlijdensakte vader
    5. Overlijdensadres moeder
    6. Gemeentearchief Amsterdam, Bevolkingsregisters 1851-1853
    7. Gemeentearchief Amsterdam, Bevolkingsregisters 1874-1893
    8. Het Utrechts Archief, Inventarisnr: 1247, Aktenummer: 2
    9. BS Amsterdam, 3-71
    10. BS Amsterdam, 6-24

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 april 1815 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
      • 10 april » De Tambora op het Indonesische eiland Soembawa barst uit.
      • 18 juni » Slag bij Waterloo
      • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.
      • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
      • 15 oktober » Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
      • 7 december » Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
    • De temperatuur op 30 april 1815 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
      • 1 maart » Napoleon keert terug naar Frankrijk na zijn ballingschap op Elba.
      • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
      • 10 april » De Tambora op het Indonesische eiland Soembawa barst uit.
      • 16 juni » Napoleon trekt met zijn troepen de Franse noordgrens over, België in. Hij verslaat de Pruisische aanvoerder Blücher in de slag bij Ligny. Zie ook: Slag bij Waterloo. Wellington houdt in de Slag bij Quatre-Bras Franse troepen onder maarschalk Michel Ney tegen.
      • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.
      • 15 oktober » Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
    • Er was 1 mm neerslag. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 85%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • In het jaar 1872: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 26 maart » Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.
      • 9 april » Samuel R. Percy verkrijgt octrooi op melkpoeder.
      • 10 mei » Victoria Woodhull wordt de eerste vrouw die wordt genomineerd voor president van de Verenigde Staten.
      • 30 november » Eerste voetbalinterland ooit, gespeeld op Hamilton Crescent, Glasgow, tussen Schotland en Engeland, eindigt in 0-0 ten overstaan van 4.000 toeschouwers.
      • 9 december » P.B.S. Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat.
    • De temperatuur op 7 januari 1890 lag rond de 11,4 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuiden. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 81%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Heiligverklaring van Liduina van Schiedam door Paus Leo XIII.
      • 14 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Salettijnen (Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van La Salette) door Paus Leo XIII.
      • 3 juli » Idaho treedt als 43ste staat toe tot de VS.
      • 23 november » Het Groothertogdom Luxemburg wordt losgemaakt uit de personele unie met Nederland.
      • 23 november » Koning Willem III sterft zonder mannelijke nakomelingen. Zijn enige dochter, de 10-jarige prinses Wilhelmina, volgt hem op als Koningin der Nederlanden, onder het regentschap van haar moeder, koningin Emma.
      • 29 november » In Japan wordt een nieuwe grondwet aangenomen en komt de Diet voor het eerst bijeen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Dijst

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dijst.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dijst.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dijst (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Dijst is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    D. Dijst, "Stamboom Dijst", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dijst/I292.php : benaderd 22 mei 2024), "Gerrit Dijst (1815-1890)".