Arbre généalogique Dijst » Gerrit Dijst (1815-1890)

Données personnelles Gerrit Dijst 

  • Il est né le 18 avril 1815 dans Amsterdam.
    Getuigen zijn Harmanus van Hartesveldt, 58 jaar, baardscheerder, wonende 'Baangragt bij de bloemstraat no 226' en Abraham Wouterson, 43 jaar, smidsknecht, wonende 'Bloemstraat no 20'.
    Tijdstip: 12:00:00
  • Enregistrement de naissance le 20 avril 1815.Source 1
  • Il a été baptisé le 30 avril 1815 dans Amsterdam, Westerkerk.
  • Professions:
    • en l'an 1834 Smid.
    • en l'an 1872 Kleermaker.Source 2
  • Résidant:
    • le 18 avril 1815: Bloemstraat 90, Amsterdam.Source 3
      Geboorteadres
    • en l'an 1817: Bloemstraat 87, Amsterdam.
    • le 9 novembre 1826: Rozenstraat 104, Amsterdam.Source 4
    • le 1 janvier 1832: Bloemstraat 90, Amsterdam.Source 5
    • en l'an 1848: Passeerderstraat 17, Amsterdam.
    • de 1851 à 1853: Passeerderstraat 182; Smeersmeltengang, Amsterdam.Source 6
    • en l'an 1854: Passeerderstraat 3, Amsterdam.
    • le 3 avril 1869: Passeerdersstraat 84, Amsterdam.
    • octobre 1879: Elandsstraat 8/hs; Rapengang, Amsterdam.Source 7
    • mai 1880: Tuinstraat 15, Amsterdam.Source 7
    • août 1880: Prinsengracht 312, Amsterdam.
    • janvier 1881: Oude Looijerstraat 73, Amsterdam.
    • en l'an 1884: Bloemstraat 174, Amsterdam.
    • le 27 octobre 1884: Vertrekt naar Zeist.
      Overlijdensadres
  • Il est décédé le 7 janvier 1890 dans Zeist, il avait 74 ans.
    Het overlijden is ook aangegeven door Cornelis van der Mast, metselaarsknecht, oud 43 jaar, wonende te Zeist.
    Tijdstip: 03:00:00
  • Enregistrement de décès le 7 janvier 1890.Source 8
  • Un enfant de Gerardus (Jacobus) Dijst et Neeltje van Delft
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 25 octobre 2016.

Famille de Gerrit Dijst

(1) Il est marié avec Maria de Voijs.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 5 juillet 1848 à Amsterdam.

Ils se sont mariés le 19 juillet 1848 à Amsterdam, il avait 33 ans.Source 9

Getuigen zijn ook Jan van der Poll, zwager, 42 jaar, timmermansknecht; Michael van der Poll, 57 jaar, schoenmaker; Theodorus Smits, 59 jaar, smid. De naam van de vader van de bruid wordt geschreven als Lourens de Vois.

Enfant(s):

  1. Gerardus Jacobus Dijst  1841-1913 
  2. Catharina Dijst  1851-1856

Le couple est divorcé.


(2) Il est marié avec Grietje Buijs.

Ils se sont mariés le 12 juin 1872 à Amsterdam, il avait 57 ans.Source 10

Getuigen zijn ook Egbert Olivier, oud 35 jaar, van beroep barbier; Henricus Gerardus Luekhoff, oud 73 jaar, van beroep schoenmaker; Franciscus Johannes Vos, oud 44 jaar, van beroep werkman. Grietje Buijs was weduwe van Klaas Voerman en Gerrit is weduwnaar van Maria de Voi(j)s.

Notes par Gerrit Dijst

Na het overlijden van zijn moeder in 1832 (zijn vader was al overleden 1826) wordt Gerrit samen met zijn jongere broer Hendrik op 24 januari 1832 opgenomen in het Diaconessen Weeshuis.

Gerrit wordt in 1834 gekeurd voor de Nationale Militie. Hij wordt voor één jaar afgekeurd, omdat hij te klein is. Iets wat niet bijzonder is in het gezin. Zijn broers Josephus (1804) en Gerhardus/Gerrit (1811) zijn blijvend voor de dienst afgekeurd, omdat zij te klein waren. Gerrit woont dan niet meer in het Diaconessen Weeshuis. In 1835 gaat hij onder dienst bij de Nationale Militie onder lichting 1835, nummer 4655, ingedeeld bij de 10 afd. Infanterie, nr. 24360, 2e klasse. In 1840 is hij nog steeds bij de Nationale Militie.

Gerrit wordt bij de keuring omschreven als:
Lengte: 1 el. 5 pm 9 dm 2 st (omgerekend 159,2 cm)
aangezigt: rond
Voorhoofd: rond
Ogen: blauw
Neus: oud
Mond: idem
Kin: rond
Haar: bruin
Wenbraauwen: idem

De formulieren van de Nationale Militie maakten deel uit van de zgn huwelijkse bijlagen. De formulieren werden opgemaakt ter gelegenheid van het voorgenomen huwelijk van Gerrit met Maria de Vois. Deze formulieren moesten eerst overlegd worden om aan te tonen dat aan de nationale verplichtingen was voldaan.

Op 4 mei 1842 wordt een notariële akte opgemaakt bij notaris Schoehuizen in Alkmaar. Bouke Houtman gaat met Gerrit Dijst een plaatsvervangingscontract aan voor zijn zoon Jan. Jan Houtman trouwt in maart 1842 en is geloot voor de Nationale Militie. Gerrit heeft zijn verplichte dienst bij de Nationale Militie vermoedelijk net afgesloten. Gerrit biedt aan de plaats van Jan Houtman over te nemen. In het plaatsvervangingscontract wordt dit vast gelegd. Gerrit krijgt van Bouke Houtman, nadat hij de verplichtingen voor de Nationale Militie voor zijn zoon heeft voldaan, een beloning van 350,- gulden.

Zijn eerste kind, Gerardus Jacobus (1841) wordt 7 jaar voor het huwelijk geboren en heeft bij de geboorte de achternaam van de moeder, de Voijs. Bij het huwelijk wordt het kind erkend en krijgt de achternaam Dijst.

Bij de geboorteaangifte van zijn 7 kinderen heeft Gerrit steeds opgegeven geen beroep te hebben.

Gerrit heeft het ook niet getroffen met de levensduur van zijn kinderen. Slechts 2 kinderen, een zoon (Gerardus Jacobus) en een dochter (Cornelis Maria Lamberta) blijven leven. De overige 5 overlijden in hun eerste levensjaren.

Bij zijn huwelijk met Maria de Voijs maakte Gerrit Dijst nog deel uit van de Nationale Militie. Hij krijgt toestemming van de legerleiding om te trouwen. Hoelang hij nog in het leger blijft is niet bekend. Tijdens zijn huwelijk gaat het kennelijk niet goed met Gerrit. Bij de geboorten van zijn kinderen geeft hij steeds op geen beroep te hebben. Dat het niet goed gaat blijkt uit de inschrijving in het register voor de De (t)Huiszittende armen. Wat is dat de De (t)Huiszittende armen

De (t)Huiszittende armen
De regenten van de Huiszittende Stadsarmen waren belast met de zorg voor de Amsterdamse armen die niet in een tehuis, maar in een eigen huis woonden. Deze armen werden ´s zomers en ´s winters bedeeld vanuit centrale uitdelingskantoren, de Huiszittenhuizen. De bedeling werd centraal geregistreerd in de ´inschrijfboeken van bedeelden´. In deze registers staan de namen en andere relevante gegevens van de mensen die bedeling ontvingen. De Huiszittenhuizen zijn de huizen van waaruit de bedeling aan 'huiszittende armen' plaatsvond. Deze vorm van armenzorg is ontstaan uit de armenzorg van de kerk en kwam in de 17de eeuw onder de hoede van het stadsbestuur. Er was zowel aan de Oude als aan de Nieuwe Zijde een Huiszittenhuis. In 1808 zijn de beide instellingen samengevoegd onder het bewind van de Regenten van de Huiszittende Stadsarmen. Een aanpassing van de Armenwet in 1870 betekende het einde van de Huiszittenhuizen en hun regenten. Bij raadsbesluit van 9 november 1870 werd de bedeling vanuit de Huiszittenhuizen opgeheven. In de zomer ontving men brood en in de winter brood en turf.

De inschrijving bestaat uit:
Kolom 1: Het nummer van de inschrijving.
Kolom 2: Gegevens over de ingeschrevene en zijn/haar partner. Daarnaast kunnen er aantekeningen in staan die de omvang van de bedeling beïnvloeden. In deze kolom kan ook het stopzetten van de bedeling om andere redenen vermeld zijn, bv. het overlijden van de ingeschrevene of het vertrek uit de stad.
Kolom 3: Gegevens over eventuele kinderen. Het betreft naam en geboortejaar. Als de kinderen overleden zijn, is hun naam doorgestreept. Daarvoor is geschreven “dood”
Kolom 4: Winterbedeling. Aangetekend is het jaar waarin bedeling is gegeven.
Kolom 5: Zomerbedeling. Aangetekend is weer het jaar waarin bedeling in de zomer is gegeven.
(Bron Gemeentearchief Amsterdam)

Gerrit Dijst krijgt al voor zijn huwelijk bijstand. Vanaf 1846 en later ook tijdens zijn huwelijk tot en met 1856 krijgt hij jaarlijks in de zomer brood en in de winter brood en turf voor zijn gezin. In 1856 wordt hem een extra brood toebedeeld. Daarna stopt de bedeling. Waarom is niet bekend.

Op zondag 11 juni 1871 omstreeks 18:00 uur is krijgt Gerrit in het café van de waardin C.W. Straatman in de Elandstraat FF 353 ruzie met de waardin. Hij beschuldigd haar van diefstal van een gouden horloge van een zeeman. Op straat gaat hij verder met zijn kwaadheid en slaat met zijn vuist de ruit van de toegangsdeur van het café stuk. Hij roept daarbij nog tegen de waardin: "Sodemieter hoer, ik krijg je nog wel." Gerrit wordt bij het vonnis 27 juli 19871 voor drie feiten veroordeeld; smaad, verbreking van een afsluitiing (vernieling) en belediging op de openbare weg gedaan. Zijn straf is drie maal één dag gevangenisstraf en drie maal f. 8,-- boete.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gerrit Dijst?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gerrit Dijst

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Gerrit Dijst



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. BS Amsterdam, 4.42v
  2. Huwelijksakte
  3. Geboorteakte
  4. Overlijdensakte vader
  5. Overlijdensadres moeder
  6. Gemeentearchief Amsterdam, Bevolkingsregisters 1851-1853
  7. Gemeentearchief Amsterdam, Bevolkingsregisters 1874-1893
  8. Het Utrechts Archief, Inventarisnr: 1247, Aktenummer: 2
  9. BS Amsterdam, 3-71
  10. BS Amsterdam, 6-24

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 18 avril 1815 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1815: Source: Wikipedia
    • 30 mars » en Italie, Murat publie à Rimini une proclamation dans laquelle il appelle les Italiens à se joindre à lui pour l'indépendance et la liberté.
    • 19 mai » adhésion de la République de Genève à la Confédération des XXII cantons.
    • 20 mai » bataille d'Aizenay entre les troupes impériales commandées par le général Jean-Pierre Travot et les forces vendéennes dirigées par le généralissime de l'Armée royale et catholique Louis de La Rochejaquelein.
    • 29 mai » bataille de Cossé, lors de la Chouannerie de 1815.
    • 4 juin » bataille de Redon, pendant la chouannerie de 1815.
    • 8 août » Napoléon part en exil pour l’île de Sainte-Hélène.
  • La température le 30 avril 1815 était d'environ 10,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: half bewolkt regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1815: Source: Wikipedia
    • 20 mars » après une marche triomphale sur Paris, Napoléon entre dans la capitale et forme un gouvernement. Il reprend sa place sans avoir rencontré trop d'opposition depuis son retour de l'île d'Elbe.
    • 10 avril » éruption du Tambora, l'une des plus violentes éruptions volcaniques connues de l'Histoire.
    • 8 juin » création de la Confédération germanique.
    • 16 juin » Batailles de Ligny et des Quatre Bras.
    • 6 septembre » Simón Bolívar écrit la Lettre de Jamaïque.
    • 20 novembre » second traité de Paris. Fin définitive du Premier Empire.
  • Il y avait 1 mm de précipitation. La pression du vent était de 10 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-nord-ouest. Le taux d'humidité relative était de 85%. Source: KNMI
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Du 6 juillet 1872 au 27 août 1874 il y avait en Hollande le gouvernement De Vries - Fransen van de Putte avec comme premiers ministres Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) et I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • En l'an 1872: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 2 février » reconnaissance officielle par M Casimir Wicart, évêque de Laval de l'apparition mariale de Pontmain.
    • 1 mars » le président Grant autorise la création du premier parc national aux États-Unis, Yellowstone.
    • 18 septembre » début du règne duel d'Oskar II, roi de Suède.
    • 30 novembre » premier match international de football.
    • 4 décembre » le Mary Celeste est découvert abandonné au large des Açores.
    • 9 décembre » Pinckney Benton Stewart Pinchback devient le premier afro-américain gouverneur, en Louisiane.
  • La température le 7 janvier 1890 était d'environ 11,4 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 81%. Source: KNMI
  • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
  • En l'an 1890: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 15 mars » |l'empereur Guillaume II retire son soutien au chancelier Bismarck, son limogeage officiel aura lieu quelques jours plus tard.
    • 20 mars » Guillaume II renvoie le chancelier Bismarck.
    • 10 juillet » le Wyoming devient le 44 État des États-Unis.
    • 5 août » convention coloniale entre la France et le Royaume-Uni, sur Madagascar et Zanzibar.
    • 12 septembre » fondation de Salisbury en Rhodésie du Sud.
    • 12 novembre » «toast d'Alger».


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Dijst

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Dijst.
  • Afficher des informations sur Dijst sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Dijst.

La publication Arbre généalogique Dijst a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
D. Dijst, "Arbre généalogique Dijst", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dijst/I292.php : consultée 18 juin 2024), "Gerrit Dijst (1815-1890)".