Stamboom Diederen Gielen Schinveld » Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen (1884-1970)

Persoonlijke gegevens Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen 


Gezin van Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen

Hij is getrouwd met Maria Josephina Hubertina Heijnen.

De huwelijkse voorwaarden van Jan Michiel Diederen, koopman, wonende te Nuth en Maria Josephina Hubertina Heijnen, zonder beroep, wonende te Nuth, bij akte nr 271 uit 1919 opgemaakt voor notaris Lienaerts te Merkelbeek en gedateerd 17 september 1919: "....het huwelijk, hetwelk zij voornemens zijn eerstdaags met elkaar aan te gaan te zullen voltrekken onder voorwaarden dat er tussen hen geen andere gemeenschap bestaat dan die van winst en verlies zoals die gemeenschap bij artikel 210 en volgende van het Burgerlijk Wetboek is geregeld... De langst levende krijgt in vollen eigendom de roerende goederen en het vruchtgebruik der onroerende goederen".

Zij zijn getrouwd op 18 september 1919 te Nuth, Limburg, Nederland, hij was toen 34 jaar oud.

Datum:

Kind(eren):



Notities over Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen

Met zijn vrouw woonde hij in Nuth, Stationsstraat 1 (in Huize De Tiendschuur). Als weduwnaar heeft hij in 1965 aan de Parklaan in Nuth gewoond; van 1966 tot 1968 te Hoensbroek aan de Juliana Bernhardlaan 105; van 1968 tot 1970 te Nuth, Stationsstraat 40 (Huize Maria Pia, van de zusters van de H.Vincentius à Paolo) waar hij ook gestorven is.
Hij is de schrijver in 1960 van het "Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld, bij gelegenheid van het 60-jarig beheer door de fam. Diederen". Van zijn hand is ook een "Levensbeschrijving: Belevenissen, Gebeurtenissen en Reizen van J.Diederen te Nuth, samengesteld in maart 1945 in de gevangenis te Maastricht en bij zijn 75ste verjaardag op 24 oktober 1959 te Nuth". .
In deze levensbeschrijving schrijft hij als voorwoord: "Van 1945 tot 1951 vocht ik voor mijn recht in een stemming van gekrenkt rechtsgevoel. Ondanks aangedaan onrecht, heb ik moedig doorgewerkt en mijn burgerplicht vervuld. Het recht heeft in 1951 gezegevierd. Door de vrijspraak door de rechtbank te Maastricht volgden schadevergoeding volgens de Wet en rehabilitatie in de kranten".
Zoals hij zelf vermeldt in zijn levensbeschrijving was hij namelijk op 26 september 1944 (een soort van Bijltjesdag na de bevrijding van de Duitse bezetter) in Nuth gevangengenomen door de Nederlandse O.D. (Ordedienst) en op een open vrachtwagen in Nuth rondgereden. Vervolgens zat hij 5 dagen in de gevangenis in Treebeek, 20 dagen in de gevangenis te Maastricht en kreeg hij 3½ maand huisarrest. Een dergelijke behandeling kregen toen Nederlanders die ervan werden beschuldigd met de vijand te hebben geheuld.
Sjang geeft niet aan waarom ook hem een dergelijke behandeling ten deel is gevallen. Hij zou in de oorlog de hulp van de bezettende macht hebben ingeroepen om geld los te krijgen van iemand die hem geld schuldig was, maar die niet kon / wilde betalen. In zijn levensbeschrijving vermeldt Sjang in 1942 "procedure tegen wanbetaler G. Schwartz, hoofd N.S.B. Nuth". Misschien heeft hij inderdaad de Duitse bezetter bij deze procedure betrokken en heeft dit hem de Bijltjesdagbehandeling bezorgd.
Bij vonnis van 3 juli 1951 is hij dus door de rechtbank te Maastricht buiten vervolging gesteld omdat de gerezen verdenking ongegrond bleek.
Sjang doet in 1906 aangifte van het overlijden van zijn vader en geeft daarbij als zijn beroep molenaar op.
Sjang koopt in 1918 één perceel grond van zijn oom Johannes Franciscus Antonius Dohmen, broer van zijn moeder (Antoons zuster) Maria Agnes Dohmen . Hij krijgt hierover ruzie met zijn moeder, die hem er op uit had gestuurd om meer landerijen van zijn oom te kopen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael Diederen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 24 oktober 1884 lag rond de 11,5 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 56%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1884: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 1 mei » Er breekt in de Verenigde Staten een staking uit die uiteindelijk het instellen van een acht-urige werkdag zal betekenen. Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de Dag van de Arbeid en is in vele landen een erkende feestdag. Uitzonderingen zijn Canada, Nederland, en ironisch genoeg ook de Verenigde Staten.
      • 29 mei » De Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen wordt opgericht.
      • 16 juni » Jules Malou wordt premier van België.
      • 25 augustus » Oprichting van Noorse conservatieve politieke partij Høyre.
      • 31 augustus » In Gent verschijnt het eerste socialistische dagblad van België, de Vooruit.
      • 1 oktober » Oprichting van de Deense krant Politiken in Kopenhagen.
    • De temperatuur op 18 september 1919 lag tussen 2,6 °C en 20,0 °C en was gemiddeld 11,6 °C. Er was 9,5 uur zonneschijn (76%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
      • 25 januari » De Volkenbond wordt opgericht.
      • 23 februari » Benito Mussolini richt in Rome zijn fascistische partij op.
      • 12 april » In Engeland wordt de 48-urige werkweek en het minimumloon ingevoerd.
      • 13 april » Britse en Gurkha troepen vermoorden in Amritsar, India ten minste 379 ongewapende deelnemers aan demonstratie in het kader van de geweldloos-verzet-campagne van Gandhi
      • 3 mei » Oprichting van de Slowaakse voetbalclub 1. ČsŠk Bratislava, het latere ŠK Slovan Bratislava.
      • 7 oktober » De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM wordt opgericht en is daarmee de oudst bestaande luchtvaartmaatschappij van de wereld.
    • De temperatuur op 13 september 1970 lag tussen 11,1 °C en 16,0 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 7,8 mm neerslag gedurende 4,5 uur. Er was 8,1 uur zonneschijn (63%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 6 februari » Opening van het Estadio Rommel Fernández in de Panamese hoofdstad Panama-Stad.
      • 13 april » Een zuurstoftank aan boord van Apollo 13 explodeert waardoor de missie voortijdig moet worden beëindigd. Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de bemanning van Apollo 13, landen door de ontploffing dan wel niet op de maan, maar ze zijn wel recordhouders: ze zijn degenen die het verst van de aarde verwijderd zijn geweest. Op 13 april 1970 waren ze 401.056km van huis.
      • 24 april » De eerste Chinese kunstmaan wordt gelanceerd.
      • 25 april » De Belgische wielrenner Georges Pintens wint de vijfde editie van de Amstel Gold Race.
      • 29 september » Het te Rome gehouden congres 'Liberale Internationale' kiest mr. W.J. Geertsema tot vicevoorzitter.
      • 17 december » De rechtszaak betreffende het bloedbad van Mỹ Lai begint.
    • De temperatuur op 17 september 1970 lag tussen 10,0 °C en 18,2 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 0.1 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 4,8 uur zonneschijn (38%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 11 april » Lancering van Apollo 13, de bemande ruimtevlucht naar de maan, zonder maanlanding vanwege een technisch probleem na de lancering ("Houston, we have a problem").
      • 17 juni » Octrooiaanvraag van Edwin Land op de polaroidcamera.
      • 25 augustus » Manschappen van het Korps Mariniers en van de Koninklijke Marine verjagen hippies van de Amsterdamse Dam, wat bekend wordt als het schoonvegen van de Dam.
      • 31 augustus » Een groep Zuid-Molukkers bestormt de Indonesische ambassade in Wassenaar.
      • 29 september » Het te Rome gehouden congres 'Liberale Internationale' kiest mr. W.J. Geertsema tot vicevoorzitter.
      • 17 december » De rechtszaak betreffende het bloedbad van Mỹ Lai begint.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Diederen

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Diederen.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Diederen.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Diederen (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jacques Diederen, "Stamboom Diederen Gielen Schinveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I16.php : benaderd 2 mei 2024), "Jan Michael / Jan Michiel / Jean Michael "Sjang/Jean" Diederen (1884-1970)".