Stamboom Adam Wessels » Jozina Willemijna Wessels (1929-2016)

Persoonlijke gegevens Jozina Willemijna Wessels 


Gezin van Jozina Willemijna Wessels

Zij is getrouwd met Johannes Gerard van 't Hoff.

John en Jozien zijn na hun trouwen in Den Haag gaan wonen. John werkte bij NS en begon bij het toen nog Hollands Spoor. Ze zijn verhuisd naar Hardinxveld, waar John als lokettist en wisselwachter werkzaam was. Daarna verhuisd naar Dordrecht waar John treindienstleider (in Dordrecht en later Rotterdam) werd en de laatste jaren voor zijn pensionering instructeur voor nieuwe treindienstleiders. John was een actief bestuurslid van de Dordtse Reddingsbrigade (DRB). Eén van de boten van de DRB draagt zijn naam. John is voor zijn lange loopbaan bij NS en zijn werk als treindienstleider onderscheiden met de Eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Zij zijn getrouwd op 29 april 1953 te Willemstad, zij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Jozina Willemijna Wessels

Herinneringen aan Jozien Wessels (door Wim Wessels)

an>vader en moeder Wessels waren ingetrouwd bij opa en oma Bolluijt aan de Molendijk. Dat ouderlijk huis stond vlakbij toen nog een echte molen. ‘Daar bij die molen’ zou als lied vele malen herinneringen oproepen. Er was in Dinteloord weinig toekomst voor redelijk werk en inkomen. Het gezin verhuist naar De Wildert op Seppe. Het zou, zo vertelt Jozien met weemoed, voor haar de mooiste tijd uit haar jeugd worden. Jozien heeft altijd contact gehouden met ‘Passievaart’ ( in het dialect, in het echt Pagnevaart genoemd) via ontelbare bezoeken en autoritten.

oNormal">De Wildert was een protestants rusthuis in verder een katholieke omgeving. Om naar school te kunnen moest ze naar Standdaarbuiten bij meester Riefe. Jozien kon op familiebezoek uitgebreid de op rijm gezette leermomenten herhalen, alsof ze er nog in de klas zat. Broer Jo en Piet gingen er ook naar school en beaamden de verzen. Mij is het meest bijgebleven het totale dichtrijm van Piggelmee: ‘in het land der blonde duinen en niet heel ver van de zee…….’.  Het werd feilloos gedeclameerd.

en  en zou daarvoor naar het vervolgonderwijs moeten kunnen. Ze had op de lagere school alleen maar 9’s en 10-en op haar rapport.  Maar dat is er nooit van gekomen. Jozien heeft dit altijd als een grote belemmering in haar ontwikkeling gezien. Het was duidelijk dat haar talenten niet volledig konden worden benut. Ook niet na bemiddeling van de dominee. Het werd de naaischool.  Kwam dat mede door de oorlogssituatie, of omdat vader en moeder Wessels meer en meer in armoede kwamen te leven?  Of misschien toch ook vanwege de toen heersende opvatting  ‘een meisje hoeft niet verder te leren.’ Zo ging dat in die tijd.

nnend, vliegtuigen kwamen over en het was spertijd. Jozien was er  weinig spraakzaam over.  Het was in ieder geval in financiële zin een armoedige periode voor het gezin. Kleren moesten eindeloos worden versteld, ‘opgelapt’ zou Jozien zeggen. ‘Ik schaamde me vaak voor wat ik droeg.’  Van het doek van de parachutes van geallieerden werden jurken gemaakt. Jozien: “Oom Maarten (kruidenier in Dinteloord) kwam in die tijd  boodschappen brengen of wij kregen ze mee als we in Dinteloord waren geweest. Vader had zijn moestuin, moeder kookte, deed de was en de verzorging. Maar geld om iets te kopen was er nauwelijks. De directrice ging er met de kas van door.”  

ie een baan vrij voor vader Wessels in Willemstad in  polder de Ruigenhil als landarbeider bij een herenboer.  Jozien beschouwt die verhuizing als een groot verdriet om de mooie en vertrouwde omgeving te moeten verlaten voor een kale polder. ‘Ik heb er veel tranen om gelaten’ vertelt ze me (pas) aan het eind van haar leven. En ook dan schiet ze even ‘vol’. Jozien kreeg in de Ruigenhil op het Hoefje een eigen afgeschoten slaapkamer. ‘Dat was voor die tijd luxe’, zie ze daarover. En ook het enige positieve aan de verandering van leefomgeving.

melden’.  Jozien wordt werkster/hulp in de huishouding bij Flip en Jo van der Mast in Fijnaart. Daar is  in de weekenden haar toekomstige partner John. In 1953 trouwen ze en ze verhuizen naar Den Haag waar John werkt bij NS.

oor hen beiden   mijn eerste ervaring daarmee in Chaam en later ook in Enter. Er werden (veel) dia’s geschoten, naar later blijkt een kast vol. Broer Jo sprak van kramperen, maar ik leerde op die manier ook het kamperen erg waarderen, zodanig dat ook wij ‘zweren’ bij een vakantie onder tentdoek.

">Op de Marktweg in Den Haag wordt Simon geboren. Jozien ‘naaistert’ in die tijd  haar eigen kleren  en ook die van mij voor bruiloften en partijen in de familie. Voor het passen van mijn outfit gingen we er soms heen, soms  gecombineerd met  Prinsjesdag. Dan stonden we in de rij voor de rit van de gouden koets. Voor mij was dat  een nieuwe wereld. Ik keek de ogen uit, ook met het vuurwerk in de Oudejaarsnacht. Maar voor Jozien en John is het   al met al toch een karig bestaan. Een baan in Hardinxveld-Giessendam brengt meer inkomen, meer toekomst èn een echt huis. Aad en Gerard zijn er geboren.  Het is een verademing, ook al valt de ‘zware kerk’ in Giessenburg wat minder in de smaak. Ze zijn wellicht mede om die reden ‘uitgeweken’ naar de kerk in Giessen-Oudkerk. Toch zou die nieuwe omgeving niet voorkomen dat Jozien een zware, vaak erg depressieve, periode in haar leven doormaakt. John is in die tijd haar anker in alle opzichten, een sterke band.

Hardinxveld is binnen NS geen perspectief voor John. Het wordt een verhuizing naar Dordrecht waar ze in een flat aan de Aalbersestraat komen wonen. Het is een groot verschil. Daar staat tegenover dat Dordrecht nieuwe mogelijkheden biedt. Niet in het minst door meer contacten en het verder ontwikkelen van haar zangkwaliteiten. Jozien was jarenlang een trouw koorlid  met een prachtige geschoolde stem.

wijs haalt geeft het ook haar de mogelijkheid er op uit te gaan. Ze heeft daar, zeker toen partner John in Het Parkhuis in Dordrecht verpleegd werd, optimaal gebruik van gemaakt. Mijn broers zeiden al dat ze een pittige rijdster was. Wij kunnen het nog volmondig  beamen op de routes naar Het Parkhuis als we haar ‘volgden’.

n een warme belangstelling voor alles en iedereen kenmerkt het best Jozien. Jozien was gericht op iedereen,  in de familie maar ook daarbuiten.  Het kostte Jozien moeite als er ergens onmin of ruzie was. Ze bleef  ‘goed van vertrouwen’ en hopen op verbetering. Telefoontjes, bezoekjes, kaarten zaten in haar basispakket. Als uiteindelijk bij haar de diagnose kanker wordt vastgesteld, zal de slogan van moeder Wessels ‘niet klagen maar dragen’ bij Jozien opnieuw worden doorleefd. De kanker is niet behandelbaar, maar ‘gelukkig’ weinig progressief. Haar zorg voor John beklemt haar, in combinatie met haar eigen ziekte, vaak. Ze zal niet aflatend John blijven bezoeken, daarbij zichzelf wegcijferend. Een sterke band is voelbaar en het lijkt de keerzijde van de medaille toen zij zelf een zware periode doormaakte. Het los moeten laten van haar flat om naar een hospice te gaan is een zware stap. We spraken er  over na de diagnose en prognose in het ziekenhuis.  Het waren intieme en dankbare momenten.

spice verblijft bezoeken we haar nog een aantal keren. Bij één van de laatste bezoeken heeft Liesbeth een quilt meegenomen, waar we al eerder een foto van gestuurd hadden.  Jozien fleurt op, gaat er goed voor zitten en spreidt de quilt voor zich op bed. Liesbeth krijgt de complimenten.  Het was hartverwarmend om te zien hoe nauwkeurig ze naar de steken en het naaiwerk keek. En ervan genoot dat ze deelgenoot was van het kunstwerk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jozina Willemijna Wessels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jozina Willemijna Wessels

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jozina Willemijna Wessels

Voorouders (en nakomelingen) van Jozina Willemijna Wessels


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 10 december 1929 lag tussen 3,0 °C en 8,1 °C en was gemiddeld 5,6 °C. Er was 1,7 mm neerslag. Er was 2,9 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1929: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,7 miljoen inwoners.
      • 6 januari » Proclamatie van het koninkrijk van Joegoslavië.
      • 11 april » De Statendam III van Holland-Amerika Lijn verlaat Rotterdam voor haar eerste reis naar New York.
      • 18 april » Het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam wordt door een grote brand verwoest.
      • 16 mei » De eerste Oscar-uitreiking.
      • 15 juli » Paus Pius XI creëert één nieuwe kardinaal, de in 1996 zalig verklaarde Italiaanse aartsbisschop van Milaan Alfredo Ildefonso Schuster.
      • 17 november » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de vierde keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 2-0 te winnen van Uruguay.
    • De temperatuur op 29 april 1953 lag tussen 5,2 °C en 12,3 °C en was gemiddeld 8,5 °C. Er was 6,0 mm neerslag gedurende 2,5 uur. Er was 7,4 uur zonneschijn (50%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1953: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,4 miljoen inwoners.
      • 11 januari » De Oostenrijkse schansspringer Sepp Bradl wint de eerste editie van de Vierschansentoernooi.
      • 21 februari » Francis Crick en James Watson ontdekken de structuur van het DNA-molecuul.
      • 15 mei » Oprichting van het commerciële Venezolaans televisienetwerk Radio Caracas Television.
      • 18 mei » De Amerikaanse Jacqueline Cochran vliegt als eerste vrouw sneller dan het geluid.
      • 7 juni » Oprichting van de Wageningse voetbalclub ONA '53
      • 10 december » Dr. Albert Schweitzer krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.
    • De temperatuur op 11 juni 2016 lag tussen 12,0 °C en 20,8 °C en was gemiddeld 16,2 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 4,4 uur. Er was 2,8 uur zonneschijn (17%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
    • In het jaar 2016: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 17,0 miljoen inwoners.
      • 22 maart » Vliegveld Zaventem bij Brussel en een metrostel bij metrostation Maalbeek worden getroffen door bomaanslagen, gepleegd door zelfmoordterroristen. IS claimt de aanslagen.
      • 1 mei » Tientallen leeuwen worden naar Zuid-Afrika gevlogen om een nieuw leven te beginnen in de Emoya Big Cat Sanctuary in Vaalwater, nadat ze jarenlang slecht zijn behandeld in Latijns-Amerikaanse circussen.
      • 22 mei » Go Ahead Eagles promoveert na een afwezigheid van een jaar naar de Eredivisie.
      • 6 juli » De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp.
      • 10 juli » Zo'n 25.000 Venezolanen maken gretig gebruik van het feit dat voor het eerst in elf maanden de grens met Colombia is opengezet en rijden naar Cúcuta om levensmiddelen en medicijnen in te slaan.
      • 24 augustus » Een aardbeving van 6.2 op de schaal van Richter treft Midden-Italië.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Wessels

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wessels.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wessels.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wessels (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Adam Wessels is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Wessels, "Stamboom Adam Wessels", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-adam-wessels/I5.php : benaderd 12 juni 2024), "Jozina Willemijna Wessels (1929-2016)".