Stamboom Adam Wessels » Pieter Wessels (1866-1945)

Persoonlijke gegevens Pieter Wessels 


Gezin van Pieter Wessels

Hij is getrouwd met Jozina van Iwaarden.

Ze wonen na hun huwelijk Achterstraat 42A in Sint-Annaland. Ze gaan 15 juli 1897 naar Dinteloord en wonen in een arbeiderswoning op Visvliet (buitendijkse grondstrook langs de Steenbergse Vliet) in Koningsoord (precies op de kruising van de Koningsoordsedijk en de Vlietdijk). In dat huisje wonen in die tijd 2 gezinnen. Het huisje staat er nog steeds. De kinderen gaan op school aan de Boompjesdijk. In 1926 bouwen ze een eigen huis aan de Steenbergseweg 91. De eerste steen wordt gelegd door Margaretha (tante Griet) hun jongste dochter. Een gevelsteen herinnert hier aan. Opa en Opoe Wessels zijn aan de Steenbergseweg overleden.

 

Het huis blijft volgens testament voor de -op dat moment twee- ongetrouwde kinderen Marinus (oom Marinus) en Leendert (oom Leen). Als Marinus trouwt vervalt zijn aanspraak op het huis. Bij oom Leen wonen lange tijd Sara (tante Saar) en haar man Andries (oom Dries) in. Broer Leen is -als verstokte en eigenwijze vrijgezel- niet gemakkelijk mee te huizen. Dries en Saar kopen achter Leens rug om (moe van alle geruzie) een eigen huis aan de Steenbergseweg 53. Leen komt uiteindelijk bij Adam en Catharina (Ka/atje) vragen of zij bij hem in willen komen wonen. In 1966 verhuizen Adam en Ka van de Stadsedijk C 207 in Willemstad naar de Steenbergseweg. Daaraan zijn wel een aantal voorwaarden gesteld.

 

Het huis ondergaat een metamorfose. De oliestellen worden museumstuk, een aanrecht met warm en koud water, een gasfornuis, een wasmachine en een koelkast. En niet te vergeten: een ligbad dat Adam bij 'An Korteweg' op de kop heeft getikt met als gevolg een nieuwe regel voor Leen, iedere week in bad. En Leen moet zijn slaapplek op zolder inwisselen voor een kamer beneden.

 

Een andere voorwaarde: Leen verandert het testament. Het huis zal bij zijn overlijden toekomen aan Adam en Ka. Het leven beslist anders: Catharina en Adam overlijden voor Leendert. Als oom Leen in 1992 overlijdt komt het huis op naam van de erven van Adam en Catharina Wessels. Het huis is verkocht en grondig verbouwd. De gevelsteeen herinnert nog aan de familie Wessels. In 2016 blijkt het huis opnieuw verbouwd. De voorgevel is (opnieuw) veranderd, er staat een grote dakkapel aan de voorzijde, het toegangspad aan de noordzijde is volgebouwd  en de gevelsteen is verdwenen.

 

Een anecdote daarover:

De voorgevel van het huis was enkelsteens opgetrokken met als gevolg 's winters veel natte muren. De kozijnen zijn verrot. Adam en Ka willen dat het huis wordt opgeknapt. Leen (die aardig op de centen is) stemt er na veel vijven en zessen mee in. Adam en Ka betalen het nieuwe raam want Leen vindt de kozijnen en ramen nog 'goed genoeg'. Aannemer Sulkers moet het komen doen. De voorgevel wordt gesloopt en Leen 'opzichtert'; een rol die hem als kantonnier wel ligt. De aannemer vraagt aan Leen wat er met de gevelsteen moet gebeuren. 'Niks' is het antwoord. De gevelsteen gaat aan diggelen. Adam komt thuis van zijn werk in Rotterdam (hij pendelt dagelijks naar het gemeentelijk slachthuis). De gevelsteen is weg. Hevige ruzie met Leen. "Je moeder zou zich omdraaien in haar graf" zijn de woorden van Adam en Ka. "Die rottegel" is Leen's stugge commentaar. Adam zoekt de brokstukken bij elkaar. Een paar dagen later heeft aannemer Sulkers de gruzelementen in cement gelegd en ze opnieuw verwerkt in de voorgevel.

Zij zijn getrouwd op 20 maart 1891 te Sint-Annaland, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Pieter Wessels  1893-1981 
  2. Simon Wessels  1894-1987 
  3. Leendert Wessels  1896-1992
  4. Kommerina Wessels  1897-????
  5. Sara Wessels  1899-1976
  6. Maatje Wessels  1901-1918
  7. Adam Wessels  1905-1987 
  8. Marinus Wessels  1906-1981
  9. Margaretha Wessels  1908-1984


Notities over Pieter Wessels

Opa Pieter Wessels overleed -volgens info van de familie- aan een 'kwijnende ziekte'. Vrijwel zeker was het leverkanker met uitzaaiingen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Wessels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Wessels

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Wessels

Simon Wessels
1792-1876

Pieter Wessels
1866-1945

Pieter Wessels

1891
Simon Wessels
1894-1987
Simon Wessels
Sara Wessels
1899-1976
Sara Wessels
Adam Wessels
1905-1987
Adam Wessels

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 22 juni 1866 lag rond de 20,6 °C. Er was 4 mm neerslag. De winddruk was 7.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 76%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Van 10 februari 1866 tot 1 juni 1866 was er in Nederland het kabinet Fransen van de Putte met als eerste minister I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1866: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 27 januari » De opera Zaide van componist W.A. Mozart gaat in première in Frankfurt.
      • 20 juli » In de Adriatische Zee vindt in het kader van de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog de Slag bij Lissa plaats.
      • 25 juli » Verheffing van het Bisdom Algiers tot aartsbisdom en oprichting van de bisdommen Oran en Constantine in Algerije.
      • 23 augustus » Verdrag van Praag waarbij de Duitse Bond wordt ontbonden, en Sleeswijk-Holstein, Hannover, Hessen-Kassel, Nassau en Frankfurt door Pruisen worden geannexeerd.
      • 31 oktober » Première van Jacques Offenbachs 'Pariser Leben'.
      • 12 december » Een ondergrondse mijnexplosie in Barnsley, Engeland zorgt voor veel doden.
    • De temperatuur op 20 maart 1891 lag rond de 5,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1891: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 2 januari » Pim Mulier schaatst langs de elf Friese steden in een recordtijd van 13 uur.
      • 31 januari » In Porto vindt de Revolte van 31 januari 1891 plaats, een mislukte poging om de monarchie in Portugal ten val te brengen en een republiek op te richten.
      • 1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
      • 21 augustus » In Nederland treedt het kabinet-Van Tienhoven aan, als opvolger van kabinet-Mackay.
      • 3 november » De Gazet van Antwerpen publiceert haar allereerste uitgave.
      • 5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
    • De temperatuur op 21 juni 1945 lag tussen 15,6 °C en 28,9 °C en was gemiddeld 20,8 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 13,9 uur zonneschijn (83%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 4 februari » Het Von Rundstedt-offensief faalt en de laatste Duitse troepen worden geëvacueerd.
      • 7 maart » Bij Woeste Hoeve vindt een aanslag op commissaris-generaal Rauter plaats; als represaille worden 250 mensen gefusilleerd.
      • 11 april » Kamp Erika nabij Ommen wordt bevrijd.
      • 28 april » Benito Mussolini en zijn minnares Clara Petacci worden gedood door leden van het Italiaanse verzet wanneer ze het land proberen te ontvluchten.
      • 29 april » Adolf Hitler trouwt met Eva Braun.
      • 16 juni » Oprichting van de Poolse voetbalclub Odra Opole.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Wessels

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wessels.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wessels.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wessels (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Adam Wessels is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Wessels, "Stamboom Adam Wessels", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-adam-wessels/I8.php : benaderd 7 juni 2024), "Pieter Wessels (1866-1945)".