Gerrit de Klark en voorgeslacht » Hendrik Martinus de Klark (1842-1910)

Persoonlijke gegevens Hendrik Martinus de Klark 

  • Hij is geboren op 29 mei 1842 in Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte van Hendrik Martinus de Klark door zijn vader waren Harmen Lebbink, oud 36 jaar en Johannes Bernardus van Baar, oud 40 jaar, beiden scheepstimmerman en wonende te Zutphen.
    Hendrik Martinus is geboren ten huize van zijn ouders in de Kolenstraat.
    Tijdstip: 20:00
  • Registratie van geboorte op 30 mei 1842.Bron 2
  • Beroepen:
    • in het jaar 1875 Scheepstimmerman.Bron 3
    • in het jaar 1877 Scheepstimmerman.Bron 4
    • in het jaar 1881 Koopman.Bron 5
    • in het jaar 1883 Winkelier.Bron 6
    • in het jaar 1902 Koopman.Bron 7
    • in het jaar 1906 Koopman.Bron 8
    • in het jaar 1909 Koopman.Bron 9
  • Geloof: Nederlands Hervormd.Bron 10
  • Woonachtig:
    • in het jaar 1842: Kolenstraat, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 11
    • in het jaar 1844: Kolenstraat, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 12
    • van februari 1845 tot 31 december 1861: B308, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 13
      Gekomen van C149
    • in het jaar 1857: Barlheze, wijk B,nr. 106, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 14
    • van 1 januari 1862 tot 31 december 1890: Barlheze 258.Bron 15
      Bij Hendrik Martinus staat: "18-12-1849 vertrokken naar Lochem". Dit klopt niet.
    • van 1 januari 1862 tot 31 december 1890: Rozengracht B231; Polsbroek D293; Laarstraat D112; Beekstraat A208; Kolenstraat C 164; Spiegelstraat B106a; Barlheze B258; Barlheze B246; Laarstraat D131; Nieuwstad A293., Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 16
    • van 9 november 1872 tot 30 april 1873: Barlheze B89, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 17
      Gekomen van Arnhem. Inwonend bij Berend Jansen.
    • van 1 januari 1890 tot 30 juli 1907: Nieuwstad A293; Barlheze B123; Marschweide B277 en B33; Dieserstraat A86; Barlheze B59;.Bron 18
      Van 16-7-1902 tot 6-6-1903 in Warnsveld.
    • van 16 juli 1902 tot 28 mei 1903: Warken B82, Warnsveld, Gelderland, Nederland.Bron 7
    • van 30 juli 1907 tot 3 december 1910: Zaadmarkt, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 18
      Hendrik Martinus was hier opgenomen in het proveniershuis Bornhof als nummer 243 van de mannelijke proveniers.
  • Hij is overleden op 3 december 1910 in Zutphen, Gelderland, Nederland, hij was toen 68 jaar oud.Bron 19
    Het overlijden van Hendrik Martinus de Klark werd aangegeven door Jan Tesink, oud 67 jaar en Bernardus Nijenhuis, oud 63 jaar, beiden zonder beroep en wonende te Zutphen.
    Tijdstip: 00:30
  • Registratie van overlijden op 3 december 1910.Bron 20
  • De biologische ouders zijn Jacobus de Klark en Jacoba Wassink
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2019.

Gezin van Hendrik Martinus de Klark

(1) Hij is getrouwd met Maria Elisabeth Harmsen.

Toestemming voor het huwelijk is 10 april 1873 verkregen te Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 21

Zij zijn getrouwd op 30 april 1873 te Zutphen, Gelderland, Nederland, hij was toen 30 jaar oud.Bron 22

Het voorgenomen huwelijk van Hendrik Martinus de Klark en Maria Elisabeth Harmsen werd afgekondigd op 13 en 20 april 1873 te Zutphen en Arnhem. (Hendrik Martinus woonde voor minder dan 6 maanden nog in Arnhem).
De ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming tot het huwelijk.
Getuigen bij het huwelijk van Hendrik Martinus de Klark en Maria Elisabeth Harmsen waren Gerrit Jan Hendrikus de Klark, oud 27 jaar, schrijnwerker, broer van de bruidegom, wonende te Lochem, Hermanus Harmsen, oud 35 jaar, tuinman, broer van de bruid, Rutger Uiterwijk, oud 55 jaar, schipper en Albert Nijman, oud 55 jaar, scheepstimmerman. De laatste drie woonden in Zutphen.

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Martha Elisabeth Jansen.

Zij zijn getrouwd op 15 december 1875 te Zutphen, Gelderland, Nederland, hij was toen 33 jaar oud.Bron 23

Het voorgenomen huwelijk van Hendrik Martinus de Klark en Martha Elisabeth Jansen werd afgekondigd op 5 en 12 december 1875.
De vader van de bruid had zijn toestemming tot het aangaan van het huwelijk verleend bij akte voor notaris Otto Pieter Verweij te Geldermalsen; de moeder van de bruid was overleden.
Het bruidspaar overlegde hun geboorteakten, de overlijdensakten van de eerste vrouw van Martinus en van de moeder van de bruid, bovengenoemde akte en een certificaat dat Martinus aan zijn verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie had voldaan.
Getuigen waren Garrit Jan Hendrikus de Klark, oud 29 jaar, meubelmaker, broer van de bruidegom, wonende te Lochem, Ernst Frederik Pannekoek, oud 37 jaar, timmerman, zwager van de bruidegom, Jan Pluim, oud 72 jaar, gepensioneerd ambtenaar, oom van debruidegom en Berend ter Brugge, oud 35 jaar, scheepstimmerman, niet verwant. De laatste drie wonende te Zutphen.

Akte huwelijkstoestemming.
Den zesden December achttienhonderd vijf en zeventig is verschenen voor Otto Pieter Verweij, Notaris ter standplaats Geldermalsen, Arrondissement Tiel, provincie Gelderland in tegenwoordigheid der na te noemene getuigen
Willem Jansen, Schipper wonende te Zutphen.
Dewelke verklaarde toestemming in de huwelijksch voltrekking van zijne dochter Martha Elisabeth Jansen, dienstmeid wonend te Zutphen, geboren uit zijn huwelijk met wijlen zijne echtgenoote Antje Catharina de Jong, met Martinus de Klark, weduwenaarvan Maria Elisabeth Harmsen, Scheepstimmerman wonende te Zutphen.
De Comparant en natenoemene getuigen zijn mij Notaris bekend.
Waarvan Akte, uit te geven in originali.
Gedaan en verleden te Geldermalsen ten Kantore van mij Notaris ten dag maand jaar gemeld in tegenwoordigheid van Cornelis van Hattum, landbouwer wonende te Deil en Wijnand van Ingen, hoefsmid te Geldermalsen wonende, als getuigen die deze Akte na gedane voorlezing met de Comparant en mij Notaris hebben ondertekend.
(Get.) W.Jansen, W.van Ingen, C.van Hattum, O.P.Verweij not.

Huwelijkscontract.
Voor Mr. Derk Nijman Notaris des Arrondissements Zutphen, provincie Gelderland, standplaats hebbende te Zutphen in tegenwoordigheid der nagenoemde en mede ondergeteekende getuigen compareerden
de Heer Hendrik Martinus de Klark, scheepstimmerman, Bruidegom ter eenre en
mejufvrouw Martha Elisabeth Jansen, dienstbode, Bruid ter andere zijde
welke comparanten beide wonende te Zutphen en aan den Notaris bekend verklaarden eerstdaags een wettig huwelijk te zullen aangaan en te dien aanzien te zijn overeengekomen
Artikel Een. Er zal tusschen de aanstaande echtgenooten bestaan eene gemeenschap van Winst en Verlies overeenkomstig de bepalingen van het thans vigerende Burgerlijk Wetboek, zodat mitsdien alle goederen, zoo roerende als onroerende, die zij ten huwelijk aanbrengen of die hun staande huwelijk bij erfopvolging als andersints om niet mogten aankomen, evenals de schulden welke voor het huwelijk zijn, of staande huwelijk in het bijzonder belang van een der comparanten zullen worden aangegaan, het bijzonder eigendom en voor afzonderlijke rekening zullen blijven van dengene die ze heeft aangebragt, aan wie zij zijn opgekomen of wie zij betreffen.
Artikel Twee. Bij ontbinding des huwelijks zullen alzoo door ieder van hen aanstaande echtgenooten of hunne erfgenamen vooraf worden teruggenomen, de goederen aan ieder hunner persoonlijk toebehoorende of voor zoover die niet meer aanwezig zijn, dewaarde daarvan, terwijl de alsdan aanwezige kleederen, lijfstoebehoren en lijfscieradiën van ieder der echtgenooten zullen treden in de plaats van die welke door hen ten huwelijk zijn aangebragt en eindelijk de winsten bij hen staande huwelijk verkregen zullen worden gedeeld en de verliezen worden gedragen door hen ieder voor de helft.
En opdat ten allen tijde zoude blijken welke roerende goederen de aanstaande echtgenooten bij het aangaan van hun huwelijk hebben bezeten verklaarden de comparanten dat door hen ten huwelijk wordt aangebragt, zoals zij elkander over en weer hebbendoen weten:
a. Door den comparant Bruidegom
zijn aandeel in de goederen behoorende tot de tusschen hem en wijlen zijne echtenoote Maria Elisabeth Harmsen bestaan hebbende huwelijksgemeenschap, blijkens invetaris den negenden December achttienhonderd vijf en zeventig voor den ondergetekendenNotaris gepasseerd en
b. Door de comparante Bruid
Behalve hare kleederen en lijfstoebehooren zich van zelve genoegzaam onderscheidende en waarvoor bij ontbinding des huwelijks zullen in de plaats treden, de kleederen en het lijfstoebehooren als dan door haar bezeten wordende
1e Een certificaat der twee en een half percents Nationale Werkelijke schuld nominaal groot duizend gulden nommer 119920 ten name van het administratiekantoor Kelurch en Voomborg en weduwe Willem Borski.
2e Aan meubelen en contanten eene som van zeventig gulden.
Tenslotte verklaarden de comparanten elkander over en weder en dus de eerststervende den langstlevende te benoemen tot diens eenigen en universeelen erfgenaam of wel tot erfgenaam van zoodanig gedeelte zijner of harer nalatenschap als waarover de eerststervende in den ruimsten zin ten behoeve van den langstlevende zal kunnen beschikken.
Waarvan acte!
Gedaan en verleden te Zutphen ten kantore des ondergeteekenden Notaris aldaar op heden den tienden December achttienhonderd vijf en zeventig in tegenwoordigheid van Hendrik Willem Driesen en Johannes Marinus Surink, kantoorbedienden, beide wonendete Zutphen als getuigen, die met de comparanten en den Notaris deze minute gebleven in des Notaris bezit en bewaring onmiddellijk na voorlezing hebben geteekend.
(Was get.) H.M.de Klark, M.E.Jansen, H.W.Driesen, J.M.Surink, D.Nijman Notaris nalatenschap

Kind(eren):



Notities over Hendrik Martinus de Klark

NATIONALE MILITIE.
Provincie Gelderland.
DE STAATSRAAD, COMMISSARIS DES KONINGS IN DE PROVINCIE GELDERLAND verklaart, dat Hendrik Martinus de Klark, geboren te Zutphen den 29 Mei 1842, wonende te Zutphen, van beroep scheepstimmerman, zoon van Jacobus en van Jacoba Wassink, beide overleden,onbekend waar en wanneer; in het inschrijvings-register van de gemeente Zutphen van het jaar 1861, voor de ligting van het jaar 1861, is ingeschreven, dat hem vervolgens bij de loting is ten deel gevallen No. 169, dat, buiten oproeping gebleven zijnde, hem tot geen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ARNHEM, den 15 April 1873.
De Staatsraad, Commissaris des Konings in de
provincie Gelderland,
(get.) onleesbaar.

Hendrik Martinus was aanvankelijk scheepstimmerman. Er wordt beweerd dat hij een scheepswerf bezat aan de IJssel, maar daar is nergens iets van te vinden. In de adresboeken van Zutphen 1879 t/m 1881 staat hij nog als scheepstimmermansknecht. In dejaren daarvoor komt hij in het adresboek niet voor. Omstreeks 1882 staat "in aardewerk" achter zijn naam.

Hendrik Martinus en zijn tweede vrouw Martha Elisabeth kregen eens zo'n hevige ruzie dat hij een brandende olielamp in de bedstee gooide, waar zijn vrouw in lag. Martha Elisabeth is daarop met haar beide zoons naar Amsterdam gevlucht, waar ze op 7oktober 1899 in huis kwam bij haar zuster Anna Jansen aan de Binnenvisscherstraat 9. Zij is op 20 november 1905 in Amsterdam overleden.

Een grote hobby van Hendrik Martinus was schijnbaar verhuizen. Op 1 januari 1874 woonde hij Rozengracht B231, daarna Polsbroek D293, waar zijn eerste vrouw Maria Elisabeth Harmsen overleden is, Laarstraat D112, Beekstraat A208, Kolenstraat C164, Spiegelstraat B106, waar zijn zoontje Willem Karel geboren en overleden is, Barlheze B258 en Barlheze B246, (op een van deze beide adressen zijn zijn dochter Jacoba Catharina en zijn zoon Hendrik Martinus geboren) , Laarstraat D 131, waar zijn zoon Ernst Frederik geboren werd, Nieuwstad A293. Op 29 juli 1890 werd een nieuw gezinsblad aangemaakt dat begint met Nieuwstad A293, vervolgens Barlheze B123, Barlheze B54, Marschweide B177 en B33, Dieserstraat A86 en Barlheze B59. Vervolgens op 16 juli1902 vertrokken naar Warnsveld (ingeschreven te Warnsveld op 18 juli) en op 28 mei 1903 teruggekeerd in Zutphen (ingeschreven aldaar op 6 juni) waar hij ging wonen in de Spiegelstraat nr. B26. Tenslotte verhuisde hij voor de laatste keer naar de Bornhof op 6 augustus 1907.
In de adresboeken van Zutphen staat Hendrik Martinus eind 1879 op het adres Barlheze B258, 1880, 1881 en 1882 Barlheze 246, 1883 en 1884 Laarstraat D113, 1885, 1886,1889 en 1890 Laarstraat D131, 1891 en 1891 Nieuwstad 293-a, 1893 Barlheze B123, 1895en 1897 Marschweide B377-31, 1898 Marschweg 33, 1900 Barlheze 69-a, 1904 Spiegelstraat 26 en in 1908-1910 Bornhof.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Martinus de Klark?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Martinus de Klark

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Martinus de Klark


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte gemeente Zutphen. Akte nr. 175.
    2. Geboorteakte.
    3. Trouwakte
    4. Overlijdensakte zoon Willem Karel
    5. Geboorteakte zoon Hendrik Martinus
    6. Geboorteakte zoon Ernst Frederik
    7. Bevolkingsregister Warnsveld
    8. Huwelijksakte zoon Hendrik Martinus
    9. Trouwakte dochter Jacoba Carharina
    10. Bevolkingsregister Zutphen
    11. Geboorteakte Hendrik Martinus
    12. Geboorteakte Anthonie Adriaan
    13. Bevolkingsregister Zutphen 1842-1861
    14. Overlijdensakte Jacobus de Klark
    15. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890 I
    16. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890 II
    17. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890 III
    18. Bevolkingsregister Zutphen 1890-1922
    19. Overlijdensakte gemeente Zutphen. Akte nr. 278.
    20. Overlijdensakte.
    21. Akte huwelijksaangifte nr. 17.
    22. Huwelijksakte gemeente Zutphen. Akte nr. 23.
    23. Huwelijksakte gemeente Zutphen. Akte nr. 127.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 29 mei 1842 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1842: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 8 januari » Oprichting in Delft van de Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel, de latere Technische Universiteit Delft.
      • 17 april » Bisschopswijding van Joannes Zwijsen, coadjutor van de Apostolisch vicaris van Bisdom 's-Hertogenbosch, in de Sint-Dionysiuskerk te Tilburg.
      • 25 mei » Christian Doppler houdt in Praag zijn beroemde voordracht: "Über das farbige Licht der Doppelsterne und einige anderer Gesterne des Himmels".
      • 29 augustus » Het Verdrag van Nanking tussen het Verenigd Koninkrijk en het Qingkeizerrijk maakt een einde aan de Eerste Opiumoorlog.
      • 12 september » Verheffing van de Apostolische Prefectuur Nederlands Guyana of Suriname tot Apostolisch vicariaat.
      • 8 oktober » Huwelijk van erfgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach en prinses Sophie der Nederlanden in Den Haag.
    • De temperatuur op 15 december 1875 lag rond de -0,3 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In het jaar 1875: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 3 maart » In Parijs gaat Bizets opera Carmen in première. Het publiek is gechoqueerd en jouwt Bizet uit.
      • 30 april » Inwijding van Begraafplaats Sint Barbara in Utrecht.
      • 20 mei » De Meterconventie wordt getekend.
      • 8 september » Oprichting van het Gezelschap van het Goddelijk Woord door de Duitse priester Arnold Janssen.
      • 23 september » William Bonney ("Billy the Kid") wordt voor de eerste keer gearresteerd.
      • 13 oktober » In Deventer wordt de sportclub Utile Dulci opgericht, tegenwoordig de oudste nog bestaande veldsportvereniging van Nederland.
    • De temperatuur op 3 december 1910 lag tussen 1,4 °C en 3,5 °C en was gemiddeld 2,3 °C. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 23 januari » Het vissersschip MD 1 uit Middelharnis zinkt tijdens een storm, 13 doden.
      • 24 februari » Oprichting van de Zweedse voetbalclub Malmö FF.
      • 14 maart » Blow-out van oliebron Lakeview-1 in Californië, waarbij bijna een miljard liter aardolie verloren gaat.
      • 15 september » Theodor Wulf publiceert in Physikalische Zeitschrift over de door hem ontdekte kosmische straling.
      • 5 oktober » Portugal wordt een republiek na een coup tegen koning Emanuel II.
      • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Klark

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Klark.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Klark.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Klark (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I870.php : benaderd 7 mei 2024), "Hendrik Martinus de Klark (1842-1910)".