Gerrit de Klark en voorgeslacht » Anna Hendrika de Klark (1838-1902)

Persoonlijke gegevens Anna Hendrika de Klark 

  • Zij is geboren op 11 september 1838 in Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte van Anna Hendrika de Klark door haar vader waren Derk Adriaan van Zadelhoff, oud 42 jaar, landbouwer en Bernard Herman Derksen, oud 29 jaar, schoenmaker, beiden wonende te Zutphen.
    Tijdstip: 07:00
  • Registratie van geboorte op 12 september 1838.Bron 2
  • Woonachtig:
    • in het jaar 1840: Waterstraat, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 3
    • in het jaar 1842: Kolenstraat, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 4
    • in het jaar 1844: Kolenstraat, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 5
    • van 1846 tot 1849: Barlheze, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 6
    • in het jaar 1857: Barlheze, wijk B,nr. 106, Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 7
  • Zij is overleden op 14 april 1902 in Zutphen, Gelderland, Nederland, zij was toen 63 jaar oud.Bron 8
    Het overlijden van Anna Hendrika de Klark werd aangegeven door Hendrikus Johannes Rienderhoff, oud 43 jaar en Christiaan Winterink, oud 63 jaar, beiden aanspreker, wonende te Zutphen.
    Anna woonde volgens de overlijdensakte in Dieren, gemeente Rheden, maar is overleden in Zutphen ten huize van Kaatje Kuijper in de Barlheze. Volgens het bevolkingsregister van Rheden woonde ze in Velp aan de Noorderparallelweg. Wellicht is de verwarring ontstaan doordat er zowel in Dieren als in Velp een Noorderparallelweg is.
    In Rheden werd ambtshalve een overlijdensakte opgemaakt op 18 april 1902. Akte nr. 94.
    Tijdstip: 16:00
  • Registratie van overlijden op 16 april 1902.Bron 9
  • De biologische ouders zijn Jacobus de Klark en Jacoba Wassink
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2019.

Gezin van Anna Hendrika de Klark

Zij is getrouwd met Ernst Frederik Pannekoek.

Toestemming voor het huwelijk is 24 maart 1865 verkregen te Zutphen, Gelderland, Nederland.Bron 10

Zij zijn getrouwd op 12 april 1865 te Zutphen, Gelderland, Nederland, zij was toen 26 jaar oud.Bron 11

Het voorgenomen huwelijk van Ernst Frederik Pannekoek en Anna Hendrika de Klark werd afgekondigd op 26 maart en 2 april 1865.
De moeder van de bruidegom, wonende te 's-Gravenhage had toestemming gegeven bij akte op 6 april 1865 verleden voor notaris Johannes Bervoets te 's-Gravenhage; de moeder van de bruid was aanwezig en gaf mondeling toestemming; de beide vaders warenoverleden.
Getuigen bij het huwelijk waren Hendrik Martinus de Klark, oud 44 jaar, oom van de bruid, Cornelis Wassink, oud 25 jaar, verwer, neef van de bruid, Albert Starink, oud 65 jaar, boekbinder en Albert Starink, oud 27 jaar, boekbinder, allen wonende teZutphen, de laatste twee niet verwant.
Ernst Frederik en Anna hadden een certificaat van onvermogen.

Akte van toestemming:
Den zesden April des jaars achttien honderd vijf en zestig is voor Johannes Bervoets, Notaris te 's Gravenhage, Provincie Zuid Holland, residerende, in tegenwoordigheid van de natenoemene getuigen gecompareerd:
Mejufvrouw Maria Elisabeth van der Hoek, weduwe van Jan Willem Pannekoek, zonder beroep, wonende te 's-Gravenhage in de Korte Hoogstraat numero 23, aan mij Notaris bekend.
Dewelke bij deze verklaarde toetestemmen in het voorgenomen huwelijk van haren zoon Ernst Frederik Pannekoek, meerderjarig jongman, wonende te Zutphen, met Anna Hendrika de Klark, meerderjarige jonge dochter, wonende te Zutphen, dochter van de echtelieden Jacobus de Klark en Jacoba Wassink, en welke moge lijden dat hetzelve huwelijk naar de wetten des Rijks worde voltrokken.
Waarvan acte in Originali.
Gepasseerd ten kantore van mij Notaris voormeld, in tegenwoordigheid van Johan Fredrik Köhler en Leendert Kop, beiden zonder beroep, woonachtig te 'sGravenhage, mij Notaris bekend, en als getuigen hiertoe verzocht, die deze met de Comparante en mijNotaris, na gedane voorlezing, hebben onderteekend.
(getekend) wed pannekoek geb van der hoek, J.F.Kohler, L.Kop, Bervoets, Notaris.

Notities over Anna Hendrika de Klark

Testament Anna Hendrika de Klark.
Voor Willem Albert Frans Hendrik de Bas, Notaris in het Arrondissement Zutphen, provincie Gelderland, standplaats hebbende te Zutphen, in tegenwoordigheid der nagenoemde getuigen, compareerde Anna Hendrika de Klark, zonder beroep, wonende te Zutphen, Echtgenoote van Ernst Frederik Pannekoek, timmerman aldaar, aan den Notaris bekend.
Dewelke het voornemen hebbende om een testament te maken en na daartoe hare bedoelingen vooraf reeds den ondergeteekenden Notaris te hebben medegedeeld, aanvankelijk alnu nader zakelijk haar uitersten wil aan denzelven Notaris heeft opgegeven gelijkdezen die wil reeds heeft in geschrifte doen brengen volgender wijze:
"Ik benoem tot mijnen eengen en algeheelen erfgenaam mijnen Echtgenoot Ernst Frederik Pannekoek".
Hetwelk dan aldus naar en volgens het vroeger, nu zakelijk herhaald opgeven van de comparante, door des Notaris klerk geschreven zijnde heeft daarna de Notaris voorlezing daarvan gedaan aan de Testatrice die op de afvraging al verder daartoe uitdrukkelijk aan haar gerigt, heeft verklaard dat het voorgelezene in voor haar duidelijke bewoordingen, haren uitersten wil is bevattende, welk alzoo nader zakelijk opgeven door voorlezen en afvragen aan- en opgevolgd verklaren van de comparante, allesis geschied in bijzijn en ten aanhooren der getuigen.
Gedaan en verleden te Zutphen ten kantore des Notaris voornoemd, den elfden Februarij achtienhonderd vijf en zeventig in tegenwoordigheid van Johannes Hendrikus Kronenburg, Zaakwaarnemer en Willem Frederik Hendrik van Barrelo, kantoorbediende, beiden wonende ter gezegder Stede, als getuigen, die met de comparante en den Notaris de tegenwoordige bij dezen in bewaring geblevene minute, onmiddellijk na voorlezing hebben geteekend.
(Was get.) A.H.de Klark, J.H.Kronenburg, W.F.H.v. Barrelo, W.de Bas.

Anna kwam als inwonende meid in betrekking bij de vrouw van de koopman (drogist) Willem Andreas Toebos, Markt E365. Vandaar ging ze naar de zeeofficier Jacob Adriaan Karel van Hasselt, Broederenkerk 234a in dezelfde functie. Vandaar zou ze vertrokken zijn naar E222, maar in wijk E is ze niet te vinden. Kennelijk heeft ze daarna in Den Haag gewoond. Vanaf wanneer is niet bekend, maar op 11 november 1864 komt ze vanuit Den Haag bij haar moeder wonen aan de Barlheze B258. Na haar huwelijk woondezij met haar man Barlheze B258, Baggeroord A160c en Waterstraat C101. Na het overlijden van haar man vertrok Anna op 4 maart 1886 naar Apeldoorn, wijk Het Loo, huis nr. 49 en keerde op 17 januari terug naar Zutphen Barlheze 246-1 en 69-1. Op 3 maart1899 vertrok ze naar haar broer Gerrit Jan Hendrikus in Rheden, Noorderparallelweg A403, Velp.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Hendrika de Klark?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Hendrika de Klark

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Hendrika de Klark

Anna Hendrika de Klark
1838-1902

1865

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte gemeente Zutphen. Akte nr.287
    2. Geboorteakte.
    3. Geboorteakte Broer Jacobus Antonie
    4. Geboorteakte Hendrik Martinus
    5. Geboorteakte Broer Anthonie Adriaan
    6. Geboorteakten Gerrit Jan Hendrikus en Hendrika Gerharda
    7. Overlijdensakte Jacobus de Klark
    8. Overlijdensakte gemeente Zutphen. Akte nr. 121. en Akte nr. 94, gemeente Rheden
    9. Overlijdensakte.
    10. Akte huwelijksaangifte nr. 16.
    11. Huwelijksakte gemeente Zutphen. Akte nr. 20.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 september 1838 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt windstil. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1838: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 6 januari » Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.
      • 28 juni » Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.
      • 10 augustus » Oprichting van het Bisdom Algiers in Algerije.
      • 10 september » Première van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz in de Opera van Parijs.
      • 13 september » Paus Gregorius XVI creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Engelbertus Sterckx.
      • 16 december » Slag bij Bloedrivier: De Voortrekkers, Nederlandstalige Afrikaner boeren, onder leiding van Piet Retief verslaan de Zoeloes.
    • De temperatuur op 12 april 1865 lag rond de 12,2 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 58%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 5 mei » De eerste treinroof vindt plaats in de buurt van North Bend, Ohio (Verenigde Staten).
      • 10 juni » Wereldpremière van de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner in het Nationaltheater te München.
      • 19 juni » In Galveston, Texas wordt de afschaffing van de slavernij en de vrijheid van alle voormalige slaven in Texas afgekondigd. De dag wordt in de Verenigde Staten gevierd als Juneteenth.
      • 21 juli » Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
      • 9 oktober » In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt gestart met de aanleg van de eerste oliepijplijn.
      • 17 december » Leopold II wordt koning der Belgen.
    • De temperatuur op 14 april 1902 lag tussen 4,9 °C en 14,9 °C en was gemiddeld 8,7 °C. Er was 0.4 uur zonneschijn (3%). Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1902: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
      • 19 april » De pogrom van Chisinau.
      • 31 mei » Einde van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
      • 23 juli » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SBV Excelsior.
      • 2 november » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Social de Deportes Rangers.
      • 15 november » In Brussel pleegt de Italiaanse anarchist Gennaro Rubino een mislukte aanslag op koning Leopold II.
      • 14 december » Eerste telegraafkabel gelegd onder de Stille Oceaan.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Klark

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Klark.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Klark.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Klark (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I827.php : benaderd 7 mei 2024), "Anna Hendrika de Klark (1838-1902)".