Genealogie Meeldijk » Adrianus MEELDIJK (1875-1959)

Persoonlijke gegevens Adrianus MEELDIJK 


Gezin van Adrianus MEELDIJK

Hij is getrouwd met Johanna van der SNOEK.

Zij zijn getrouwd op 27 december 1900 te Vlaardingen, hij was toen 25 jaar oud.Bron 3

Getuige: Nicolaas van de Kraan wonende te Maassluis, bakker, 25 jr.
Getuige: Dingeman van der Windt, zeeman, 32 jr. behuwd broeder van de bruid.
Getuige: Willem Adrianus van der Baars, fondsbode, 36 jr. behuwd broeder van de bruid.
Getuige: Jacob Borst, fustkuiper, 27 jr. behuwd broeder van de bruid.
Huwelijk is op de 16e en 23 december afgekondigd.

Kind(eren):

  1. Arie MEELDIJK  1905-1906
  2. Cornelis MEELDIJK  1905-1906
  3. Cornelis Arie MEELDIJK  1907-1987 
  4. Arie MEELDIJK  1909-1931
  5. Adrianus MEELDIJK  1911-1912
  6. Cornelia MEELDIJK  1911-1951
  7. Adrianus MEELDIJK  1917-1977 


Notities over Adrianus MEELDIJK

NATI Nederlandse
Getuigen bij geboorte aangifte: Cornelis van Rhee, nachtwaker, 51 jr. en Anthonie Verniel, doodgraver, 36 jr. Geboren te Zuid-Beijerland in Wijk b nr. 64.
Bij huwelijk in 1900 is hij fabrieksarbeider.
Bij overlijden Cornelis (1906), Arie(1906) en Adrianus (1912) is hij fabrieksarbeider.
Bij overlijden Arie (1931) is hij koopman.
--
Fabrieksarbeider (ruim 25 jaar) op de melkfabriek De Hollandia in Vlaardingen waar hij op jonge leeftijd (14 jr.?) is gaan werken. Op 22 februari 1874 woonden zijn ouders in huisnummer 103 te Nieuw-Beijerland. In zijn geboorteakte van 20 mei 1875 staat dat hij in Zuid-Beijerland geboren is. Woonde vervolgens (vanaf tussen augustus 1876 en november 1877) in Vlaardinger Ambacht aan de Vlaardingscheweg nummer 21a (wijk B), dit is de weg van Emaus naar Kethel.
Hij woonde tijdens de geboorte van Adriana Kornelia (1902) aan de Steijnstraat te Vlaardingen en is dan fabrieksarbeider.
Hij woonde (vanaf 3 mei 1939) aan de Catsstraat 9 te Vlaardingen, (vanaf 14 juli 1941) het 's-Gravendijkplein 50 en (vanaf 25 juni 1952) de Sweelinckstraat 180 te Vlaardingen.
Na zijn werkzaamheden op de Hollandia Fabriek is hij een boter- en kaashandel begonnen. Eerst met paard en wagen en daarna met een (bestel)auto (T Ford). Ook had hij een zuivelwinkel aan de Catsstraat. Daarna heeft hij tot ongeveer 1943 een straatmelkhandel in Vlaardingen gehad. Zoon C.A. Meeldijk had toen de zuivelwinkel (boter- en kaas) en later een winkel aan de 1e Wandeloorddwarsstraat te Rotterdam
Had een moeilijk te genezen beenwond en is overleden als gevolg van griep. Begraven vanuit de Sweelinckstraat 180 op de Gemeentelijke Begraafplaats Emaus 8, 3135 JC te Vlaardingen.
Was aanvankelijk Nederlands Hervormd en later Gereformeerde Bond.
Adrianus en Johanna zijn begraven op begraafplaats Emaus in Vlaardingen. Vak: West P2e kl. nr. 21.
--
Over de Steinstraat.
Klaas Zonneveld: Geboren 4 februari 1901 te Maasland. Hij heeft jarenlang samen met zijn vrouw Stien een melk-boter-kaas-eieren-enz. winkel gehad in Vlaardingen (hoek Steinstraat-Oranjestraat). Klaas reed dan met motorkerrie (bakfiets) door Vlaardingen. Toen Stien besmet werd met TB en moeilijk kon lopen zijn zij verhuisd naar de de Van Baarlestraat, waar Klaas op 12 november 1976, 75 jaar oud, is overleden. Hij is begraven in zijn geboortedorp Maasland. Zijn vrouw Stien is overleden in het verpleeghuis Zonnehuis te Vlaardingen en is bij Klaas in het graf in Maasland begraven (bron: een nicht van Klaas).
Waarschijnlijk hebben deze mensen deze winkel van Adrianus overgenomen en is zelf in de Catsstraat gaan wonen.
.
VLAARDINGEN - Iedere maand publiceert Groot Vlaardingen in samenwerking met de historische Vereniging Vlaardingen een historische foto. De lezer mag het verhaal achter de foto vertellen.
Voor Nel de Graaf-Poot en Atie Witsenburg-Poot was het niet moeilijk de vorige herinneringsfoto. Beiden zijn dochters van de gebroeders Piet en Bas Poot, die aan de Gedempte Biersloot 78, hoek Cronjéstraat een bloemenzaak runden. Atie heeft nog met haar ouders boven de zaak gewoond. Tijdens de stadssanering in de zestiger jaren werd de gehele bebouwing in die buurt afgebroken. Aan de Goudsesingel en aan de Markgraaflaan zien we daarna de broers Piet en Bas Poot terug met een bloemenzaak. Toch kwamen de meeste herinneringen uit de tijd voor daar een bloemenzaak was. Ook de daarachter gelegen straten als de Krugerstraat, de Steinstraat en de De Wetstraat zien velen nog voor zich. De Transvaalbuurt werd het genoemd. Velen herinneren zich nog de schoenmakerij van broer en zus Frings in het pand. Jan Keizerwaard bracht er als jongen vaak zijn schoenen, als die na een potje straatvoetbal open neuzen hadden. ‘Leeuwenbekies’ noemde de Vlaardingers dit. Mw. Nierop-Ketting kende de schoenmaker ook goed, zij woonden met hun gezin van 1925 tot 1932 naast de winkel aan de Gedempte Biersloot. Ook mw. J. Bouwman-Verboon kan er over mee praten, zij woonde in de Cronjéstraat tegenover de winkel “broer en zus waren goede schoenherstellers.” Beiden herinneren zich nog de vele winkels die daar in de buurt waren. In een ervan zat melkboer Klaas Sonneveld, waar C. van den Berg op maandagmiddag een fles gortenpap ging kopen. Zij aten het als toetje met stroop er doorheen. Het gezin woonde in de Cronjéstraat op nr. 10 en hij weet nog dat uit het raampje onder het schuine dak altijd onder etenstijd een vrouw uit het raampje hing en ze bij hen naar binnen keek. Toen de Korte Hoogstraat omstreeks 1960 gereed kwam werd het een drukke straat. De buslijnen van de WSM en de RET hadden hun route door de straat, vandaar de stoplichten vertelde de heer A.K. Bot. Volgens Mar de Baan en Cor van Alphen waren het de eerste stoplichten in Vlaardingen. In 1982 introduceerde wethouder Goudriaan het schuin oversteken op het kruispunt.
--
HISTORISCHE CONTEXT
Vlaardingen:
Het Hof
In 1612 kwam de ambachtsheerlijkheid Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht in handen van de rijke Amsterdamse koopman Pieter Gerritszn. van Ruytenburch.
In de driehoekige polder ten oosten van de haven (bestaande uit percelen wei- en akkerland met namen als 'het Louweland'en 'Buytenweyde'), liet hij een nieuw huis bouwen, het zgn. Hof, omringd door fraaie tuinen en stalgebouwen.
Langs de Oude Haven, rond de kop van het 'Toepadt' (Schiedamseweg), verscheen vanaf het midden van de 17e eeuw enigebebouwing, voornamelijk rederswoningen met pakhuizen en andere aan de visserij gerelateerde bedrijfsgebouwen.
Industrie
Alhoewel in 1830 door de gemeente Vlaardingen het grondgebied van de laatste ambachtsheer, Diderik van Leyden Gael, werdaangekocht en stadsuitbreiding naar het oosten daardoor mogelijk werd, kwam deze toch maar aarzelend op gang.
De eerste industrie die daar werd gevestigd, was een kalkbranderij met twee ovens (ter plaatse van het huidigeHVO-terrein). In 1859 werd het eerste lichtgas geproduceerd door de Gasfabriek aan de Hoflaan (ter plaatse van hetHofgebouw).
Aan het Oosterhoofd kwam in 1862 een garancinefabriek waar uit meekrapbladeren rode verfstof werd bereid. Touwslagerij'De Zeevaart' van K.S. van der Brugge werd in 1867 geopend in een langgerekt pand dat vanaf de Oosthavenkade, langs de1e Van Leyden Gaelstraat, doorliep tot aan de latere Binnensingel.
Rederijen aan de Oosthavenkade
De eerste rederij die zich aan de Oosthavenkade vestigde, was 'De Noordzee' in 1867, twee jaar later gevolgd door 'Regtdoor Zee'. Deze rederij bezat pakhuizen ter weerszijden van de kop van de huidige Willem Beukelsznstraat. De hierachtergebouwde arbeidshuisjes stonden - naar de herkomst van de meeste personeelsleden - bekend als de Scheveningsebuurt.
In 1877 werd de Hollandsche Boterfabriek VACCA opgericht door J.W. Muurling, die tevens directeur was van rederij 'HetNoorden'. Na diens faillissement kwam het bedrijf in 1882 uiteindelijk in handen van C.H. Wagenaar Hummelinck, die er devermaarde melkfabriek 'Hollandia' in vestigde.
--
1890-1898. Koningin Emma (20.08.1858 - 20.03.1934). Na het overlijden van haar man Willem III trad Emma op als regentesover haar minderjarige dochter Wilhelmina; zij was geliefd bij het volk; na het overlijden van Willem III ging hetgroothertogdom Luxemburg verloren, doordat de Luxemburgers een beroep deden op de Salische wet (inhoudende dat alleenmannen de troon kunnen opvolgen)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adrianus MEELDIJK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adrianus MEELDIJK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Adrianus MEELDIJK

Voorouders (en nakomelingen) van Adrianus MEELDIJK


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Adrianus MEELDIJK

Bronnen

  1. Akte Burgelijke Stand 30 Zuid-Beijerland
  2. Aktenummer
  3. Akte burgerlijke stand nummer 137 Vlaardingen

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 mei 1875 lag rond de 12,3 °C. Er was 1 mm neerslag. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1875: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 3 maart » In Parijs gaat Bizets opera Carmen in première. Het publiek is gechoqueerd en jouwt Bizet uit.
    • 15 maart » Paus Pius IX creëert elf nieuwe kardinalen, onder wie de Poolse oud-nuntius in België Mieczyslaw Ledóchowski en de Belgische aartsbisschop van Mechelen Victor Augustus Dechamps.
    • 30 april » Inwijding van Begraafplaats Sint Barbara in Utrecht.
    • 20 mei » De Meterconventie wordt getekend.
    • 25 augustus » Als eerste zwemt Matthew Webb Het Kanaal over.
    • 8 september » Oprichting van het Gezelschap van het Goddelijk Woord door de Duitse priester Arnold Janssen.
  • De temperatuur op 27 december 1900 lag rond de 6,3 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 99%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • In het jaar 1900: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 22 februari » Hawaï wordt officieel een territorium van de Verenigde Staten.
    • 18 maart » AFC Ajax, professionele voetbalclub uit Amsterdam, wordt opgericht.
    • 14 mei » De Olympische Zomerspelen worden in Parijs geopend.
    • 29 mei » Ndjamena, de hoofdstad van het Afrikaanse land Tsjaad, wordt gesticht door de Franse commandant Émile Gentil onder de naam Fort Lamy.
    • 8 september » De Galvestonorkaan eist 6000 tot 12.000 levens in Texas.
    • 9 december » Koningin Wilhelmina ontvangt president Kruger van de boerenrepubliek Transvaal.
  • De temperatuur op 11 april 1959 lag tussen 3,3 °C en 12,2 °C en was gemiddeld 7,7 °C. Er was 10,7 mm neerslag gedurende 3,2 uur. Er was 3,9 uur zonneschijn (29%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • In het jaar 1959: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,3 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Benoeming van Petrus Moors tot bisschop van Roermond in Nederland.
    • 18 mei » Sparta wint met 4-0 bij DWS in het Olympisch Stadion van Amsterdam en wordt zo de eerste Rotterdamse landskampioen in het betaalde voetbal.
    • 19 mei » Het kabinet-De Quay treedt aan.
    • 17 juni » Éamon de Valera wordt gekozen tot president van Ierland.
    • 31 juli » Oprichting van de terroristische organisatie 'Euskadi Ta Askatasuna', beter bekend als ETA of Baskische Afscheidingsbeweging
    • 12 september » Lancering van de Russische Loena 2.
  • De temperatuur op 15 april 1959 lag tussen 6,4 °C en 18,2 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 1,2 mm neerslag gedurende 1,5 uur. Er was 1,0 uur zonneschijn (7%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • In het jaar 1959: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,3 miljoen inwoners.
    • 1 januari » De Cubaanse president Fulgencio Batista wordt afgezet door Fidel Castro.
    • 9 maart » Barbie, modepop van Mattel, wordt geïntroduceerd.
    • 5 april » Eerste uitzending van het programma Sport in Beeld op de Nederlandse televisie, de voorloper van Studio Sport.
    • 1 juli » Willem Duys maakt zijn debuut als televisiepresentator.
    • 20 augustus » De SS Rotterdam wordt door de Holland Amerika Lijn in gebruik genomen.
    • 1 december » Twaalf landen, waaronder de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, tekenen het Zuidpoolverdrag waarbij Antarctica wordt gevrijwaard van militaire activiteiten. Dit was de eerste wapenovereenkomst in de Koude Oorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam MEELDIJK

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam MEELDIJK.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over MEELDIJK.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam MEELDIJK (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Meeldijk is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I31670.php : benaderd 4 mei 2024), "Adrianus MEELDIJK (1875-1959)".