Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Lammert van Delden (1742-1808)

Persoonlijke gegevens Lammert van Delden 


Gezin van Lammert van Delden

Hij is getrouwd met Reintje Reumerman.

Zij zijn getrouwd op 23 september 1787 te Apeldoorn, hij was toen 45 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Teunis van Delden  1788-1875 
  2. Jaap van Delden  1790-1793
  3. Jan van Delden  1791-1848 
  4. Fennetjen van Delden  1793-1869 
  5. Jacoba van Delden  1794-1824
  6. Jacobjen van Delden  1796-????
  7. Cornelia van Delden  1799-1800
  8. Cornelis van Delden  1802-1818


Notities over Lammert van Delden

Papiermaker op één van de Middelste Molens in Loenen, waar zijn weduwe later ook als papiermaakster wordt genoemd. Meester papiermaker 1789-1797 op één van de Achterste Molens in Loenen. Erft op 03-04-1797, na het overlijden van moeder Fenneken Lamberts, de 1e Achterste Molen in Loenen.

De papiermolens in de provincies Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg (H. Voorn)
Blz. 471: Loenen, De Achterste Molen
In 1790 wordt op de Achterste Molen voor het eerst Jans broer Lammert van Delden genoemd. Een paar jaar later, in september 1795, is Jan van Delden overleden, in januari 1797 stierf Fenneke Lammers. In april 1797 vond een magescheid plaats, waarbij de Middelste Molen naar Hendrik van Delden ging en Lammert van Delden de Achterste Molen kreeg, mits uitkerende aan zijn broer Cornelis 1300 gld; hij moest ook de helft van de lening van 2200 gld tot zijn last nemen. Lammert van Delden, geboren 1742, zoon van Teunis Cornelisse van Fenneke Lammers, trouwde in september 1787 met Reintje Roemermans uit Vaassen. Hij is 10 oktober 1808 gestorven, zij was in 1820 nog in leven. Een kleine hypothecaire lening van 800 gld moest Lammert in 1798 opnemen bij Jannes Ledeboer. Deze lening was in 1823 nog niet afgelost.
In de moeilijke Franse tijd weduwe geworden, zette Reintje Roemerman (Reumerman, Ruimerman) met hulp van gehuurde krachten het bedrijf voort. Zij betaalde per jaar 108 gld aan grond- en waterpacht. In 1811 waren maar tien van de 26 hamers in bedrijf; een maalbak was er niet. Haar zoon Jan van Delden, in mei 1791 geboren, wat later ook de zoon Teunis Lamberts van Delden, zijn als papiermakersknechts naar Rozendaal vertrokken. In 1815 woonden Hendrik Slikhan en Gerrit Berends met haar op de molen; de zoon Teunis was in 1819 weer in Loenen werkzaam.
Inmiddels was de weduwe in een proces met de heer van ter Horst geraakt over de pacht van het water en de grond, waarop de molen stond. In 1811 staakte Reintje Roemerman de betaling van de jaarlijkse pacht van 108 geld, wegens een verschil van mening; zij meende dat Hackfort alleen recht had op waterpacht, maar dat de grond haar eigendom was. De rechtbank te Arnhem had in het voordeel van de weduwe beslist op formele gronden: zij alleen, niet haar mede-erfgenamen waren ‘aangesproken’. Natuurlijk ging Hackfot in beroep bij het Hoog Gerechtshof in Den Haag. In november 1819 besliste dit hoogste rechtscollege, dat Hackfort de eigendom van de grond volledig had bewezen en dat Reintje Roemerman en haar ‘mede-geintimeerde’ zoon Teunis acht jaren (1811-1818) pacht, totaal 864 gld hadden te betalen alsmede de kosten van van de rechtszaak, die op 1136 gld werden geschat. Bovendien moesten zij de gepachte grond ontruimen. De inmiddels reeds naar Oosterbeek vertrokken weduwe zag zich genoodzaakt, tegen ‘minnelijke taxatie’ de nog steeds door Teunis bewoonde molen over te dragen aan Hackfort. Op 22 april 1820 vond de overdracht aan de baron plaats door de weduwe, haar zoon Teunis, papiermaker te Loenen, Jan, papiermaker te Oosterbeek en hun zusters Fenneken, Elisabeth en Jacoba, alle drie ‘dienstmeid’, in respectievelijk Loenen, Westervoord en Utrecht. De molen werd op afbraak getaxeerd op 1800 gld, maar dat betekende niet, dat de molen ook werd afgebroken. Teunis van Delden Lammerstz. bleef als pachter op de Achterste Molen, tegen een pacht van 175 gld per half jaar. Zeer waarschijnlijk was dit de pacht voor de beide Achterste Molens, waarvan de tweede molen door Teunis van Delden werd verhuurd aan Derk Ligt.

Blz. 275: Oosterbeek, De Klingenbeekse molen
In 1818 kwam Jan van Delden, zoon van Lammert van Delden, papiermaker op de Achterste Molen in Loenen, met zijn vrouw Jenneken Licht (Ligt) van Rozendaal naar Oosterbeek. Ook zijn moeder, Reintje Roemerman (Reumerman), die weduwe was, vestigde zich hier. Van Delden volgde Pannekoek als pachter op; Jan van Delden en zijn vrouw vertrokken in maart 1846 naar Arnhem, maar de molen wordt nog vermeld in een opgave van papierfabrieken in 1850.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lammert van Delden?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lammert van Delden

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Lammert van Delden

Voorouders (en nakomelingen) van Lammert van Delden


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Lammert van Delden



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 september 1787 lag rond de 15,0 °C. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
      • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
      • 18 mei » Productie van het eerste gegraveerde glas, in Toulouse
      • 28 juni » Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven. Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.
      • 17 september » De eerste constitutie van de Verenigde Staten wordt ondertekend.
      • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
      • 12 december » Pennsylvania ratificeert als tweede staat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika.
    • De temperatuur op 10 oktober 1808 lag rond de 9,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
      • 8 april » De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen Bardstown, Boston, New York en Philadelphia.
      • 20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
      • 2 mei » De Opstand van Dos de Mayo (=El Levantamiento del Dos de Mayo) tegen de Napoleontische bezettingstroepen in Madrid.
      • 21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.
      • 3 september » Introductie van een voorloper van het periodiek systeem door John Dalton.
      • 20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • De temperatuur op 14 oktober 1808 lag rond de 7,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » De slavenhandel naar de Verenigde Staten wordt verboden.
      • 8 april » De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen Bardstown, Boston, New York en Philadelphia.
      • 20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
      • 2 mei » De Opstand van Dos de Mayo (=El Levantamiento del Dos de Mayo) tegen de Napoleontische bezettingstroepen in Madrid.
      • 21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.
      • 20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1827 » Ugo Foscolo (49), Italiaans schrijver
    • 1865 » Andrés Bello López (83), Chileens-Venezolaans humanist, dichter en politicus
    • 1885 » John McCloskey (75), Amerikaans kardinaal-aartsbisschop van New York
    • 1887 » Willem Verbeet (86), Nederlands kunstschilder en tekenaar
    • 1910 » Willem Maris (66), Nederlands kunstschilder
    • 1911 » Jack Daniel (65), Amerikaans oprichter van de Jack Daniel's distilleerderij

    Over de familienaam Van Delden


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I960.php : benaderd 2 mei 2024), "Lammert van Delden (1742-1808)".