Genealogie Gomes » Cornelis Dirksz Kok (1743-1808)

Persoonlijke gegevens Cornelis Dirksz Kok 


Gezin van Cornelis Dirksz Kok

Hij is getrouwd met Grietje Alberts Kikkert.

Zij zijn op 25 januari 1771 te Texel in ondertrouw gegaan.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 10 februari 1771 te Den Burg (Texel, NH), hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Antje Cornelis Kok  1773-1860 
  2. Ariaantje Cornelis Kok  1779-1848 
  3. Dirk Cornelisz Kok  1781-????


Notities over Cornelis Dirksz Kok

Uit Den Burg 1622-1830 van Thijs en Miriam Klaassen.

B226? (kad 93) Huis en erf Weverstraat
Dit huis werd tussen 1808 en de invoering van het kadaster gesloopt. Er hoorde enige tijd een tuintje aan de overkant van de Burggracht bij.
1801 - 1808 Volgens het transportregister kocht Antje Cornelis Kok het huis. In een notariële akte werd echter verklaard dat het eigenlijk door haar vader Cornelis Dirks Kok werd gekocht, die het ook bewoonde.
De voordeur van het huis was opente maken door de klink op te lichten en eraan te rammelen. De 24-jarige Trijntje Pieters Brero was hiervan op de hoogte. Op een dag in oktober 1803, toen Cornelis Dirks Kok in Alkmaar was, opende ze op deze wijze de voordeur. Aan de deur van de keukenkast zag ze een hemdrok met zilveren knopen hangen. In de kast zag ze een vrouwenborstrok met blauwe strepen en een tafellaken, en op een stoel naast het bed lag een paar manskousen. Snel trok ze de kledingstukken aan, sloeg het tafellaken om haar hals en verliet het huis.
De volgende dag stal ze nog twee witte wollen dekens met rode strepen uit het huis om deze te verkopen aan een joodse man die bij Roelof Maartens (Achter de Wal) logeerde. Voordat ze de jood te spreken kon krijgen, hoorde ze echter mensen naderen. Hierop gooide ze de dekens over de deur en maakte zich uit de voeten. Eerder had Trijntje al eens drie jaar in het Haarlemse tuchthuis doorgebracht; ditmaal werd ze veroordeeld tot geseling en opnieuw drie jaar tuchthuis.
Toen Cornelis Kok op 16 februari 1808 overleed, had hij het huis op f 50,-na afbetaald. De boedel werd gerepiudieerd, ofwel verworpen.
Het huis had de volgende vertrekken: Voorhuis, zijkamertje, keuken en achterhuis. Op de achterplaats stond een waterton. De inrichting was eenvoudig of armoedig. Aan kleding en andere lichaamstoebehoren bezat hij: 2 manshemden, 3 onderbaaitjes, 2 slaapmutsen, 2 zakdoeken, 6 halsstropjes, 2 onderbroeken, 2 bovenbaaitjes, 1 zwartelakense rok, 1 bruine lakense rok, 2 kamizolen, 2 bovenbroeken, 2 buffels baaitjes, 4 hoeden, 1 paar zilveren schoengespen met stalen beugels en 1 paar zilveren broekgespen.
Arie Nannings Hoogheid, de man van dochter Antje Cornelis Kok, verkocht het huis voor slechts 28 gulden en 14 stuivers. Het zal inmiddels wel bouwvallig zijn geweest.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Dirksz Kok?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Dirksz Kok

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Dirksz Kok


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texel, ng dopen; Den Burg 1700-1812
  2. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 september 1743 lag rond de 10,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: regen betrokken. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1743: Bron: Wikipedia
    • 9 september » Paus Benedictus XIV creëert 25 nieuwe kardinalen, onder wie de bisschop van Freising en latere prins-bisschop van Luik Johan Theodoor van Beieren
  • De temperatuur op 17 februari 1808 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: betrokken regen sneeuw. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De slavenhandel naar de Verenigde Staten wordt verboden.
    • 26 januari » In Nieuw-Zuid-Wales breekt de Rum Rebellion uit.
    • 20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
    • 21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.
    • 3 september » Introductie van een voorloper van het periodiek systeem door John Dalton.
    • 20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kok

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kok.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kok.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kok (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I16325.php : benaderd 6 mei 2024), "Cornelis Dirksz Kok (1743-1808)".