Family tree Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven » Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens (????-± 1612)

Personal data Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens 


Household of Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens

She is married to Jan Henrik Schepens.

Permission for the marriage has been obtained in Oirschot on September 20, 1598.Source 2

They got married on October 29, 1598 at Oirschot.Source 2

Opmerkingen Getuige: De koster

Child(ren):

  1. Catharina Joannes Schepens  < 1636-> 1640 
  2. Henrick Jan Schepens  < 1628-> 1640 


Notes about Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens

Eerder had Jan zoon wijlen Henrick Scepens die in Oirschot woont, voor hemzelf handelend en ook als weduwnaar van diens vrouw Anneken dochter van Henrick Niclaessen, daarbij als zodanig gemachtigd middels het testament dat hij met deze Anneken had gemaakt voor heer Cornelis Jan Mercks, als vervanger van de pastoor van de St. Peterskerk te Oirschot en getuigen d.d. 24 november 1602, welke bevoegdheid deze Jan zoals is gebleken hem daarbij was verleend, aan Jan Geraerts van Bilsen een jaarlijkse rente beloofd van 12 gulden te behoeve van Metjen weduwe van Jan Bastiaens, steeds vervallend op 25 augustus en in Den Bosch te betalen, vrij van belastinge en welke heffingen dan ook. De rente was beloofd op onderpand van een stuk land deels akker en deels weide, genoemd de Joppencamp, groot ca. 7 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof nabij de windmolen,b.p. Dielis Peter Dielissen, het erf van de schuldenaar zelf, de gemeijnte aldaar, Aerts Willems. Jan had dit perceel toen hij weduwnaar was verkregen zoals hij verklaarde. Verder nog op onderpand van een weiland, genoemd de Voorste Moelsbroecken, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervor, b.p. Henricus Bartels van Gestel, Joost Henrick Bruijstgens, Henrik Crommen met zijn moeder, Antonis Everts zoals hij verklaarde. Deze Metjen heeft van deze rente het erfrecht en zo is die rente toen beloofd aan Jan Geraerts van Bilsen ten behoeve van deze Metjen.
Hij had toen beloofd om het onderpand altijd in voldoende goede staat te houden ter betaling van de rente en alle lasten op het onderpand af te handelen, alles conform een schepenbrief van Den Bosch d.d. 25 augustus 1638. Daarna was echter deze Metjen bevreesd geworden dat de onderpanden van onvoldoende waarde zouden zijn en dat mogelijk ook het testament discutabel zou blijken te zijn, Daarom is nu voor ons verschenen genoemde Jan zoon wijlen Henrik Scepens en heeft als extra waarborg voor de betaling van die rente van 12 gulden nog mee in onderpand gegeven
een stuk land, deels groes en deels akker, groot ca. 4 lopenzaad gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof ter plaatse genoemd aan de Heuvel b.p. de heer schout van Kempenland, Jan Gerart Alaert Scepens, Henrick de Crom, Jan Niclaes Loijen, Jan Henricks van Berse, de gemeijnte aldaar, welk stuk land Jan van zijn moeder had gekocht toen hij weduwnaar was. Jan belooft alle lasten op het onderpand af te handelen en te betalen, behalve een kapitaal van 200 gulden dat eerder was geleend van ( blanko gelaten niet ingevulde naam ) op dat onderpand. Datum 17 november 1638, getuigen Francken en Stockelmans.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1638
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Indertijd was Jan Henrick Schepens gehuwd met Anneken dochter van wijlen Henrik Claessen en deze Anneken is komen te overlijden en heeft twee wettige kinderen nagelaten en Jan is bij deze kinderen blijven wonen en is tot nu toe al het nagelaten bezit blijven gebruiken zonder dat er een wettelijke afdeling aan het bezit is gevraagd van weerskanten der familie. Maar deze kinderen zijn nu al geruime jaren gelegen getrouwd en hebben nooit een huwelijksuitzet gehad en daarover is nu tussen deze Jan en zijn kinderen een kwestie gerezen omdat Jan wat van dat erfelijk bezit had verkocht en daarmee ook diverse schulden betaald, maar desondanks zijn er nog diverse schulden overgebleven waarvan de kinderen wensen dat er daarvan een afrekening wordt overlegd en bewijs geleverd en ook dat er afdeling zou plaatsvinden van hun erfdeel, maar Jan beweert dat hij daarin niet verplicht kan wordem omdat hij de schulden met dat bezit had vereffend. De kinderen eisen echter genoegdoening voor hetgene hij als vruchtgebruik uit het bezit heeft genoten, sinds zij uit het huis van hun vader zijn vertrokken. Om alle verdere geschillen nu ter neder te leggen hebben partijen de bemiddeling gevraagd van goede mannen en daarom zijn nu voor schepenen verschenen deze Jan Henrik Schepens ter ener zijde en verder Henrick Jan Schepens en Antonis Ariens van Overbeeck als man van Catharina dochter van genoemde Jan Henrik Schepens ter andere zijde en hebben verklaard met elkaar de volgende afspraak te hebben gemaakt in plaats van tot afdeling van het bezit te komen.
Genoemde Jan Schepens zal zolang hij blijft leven van het erfelijk bezit en ook inzake het in zijn huwelijk verworven bezit alleen de kamer van het huis behouden tot aan de koets toe ( beddekoets neem ik aan, JT ) en vandaaruit tot de waskuil en de zolder erboven tot aan de schouw. Verder krijgt een half lopenzaad als tuin in de bocht bij het huis. Verder krijgt hij de akker genoemd de Hovelsche Akker gelegen in de Moelsbroecken afkomstig van Griet Meijen. Nog krijgt het midelste of Klein Kempken aan de hei, nog de beste koe met een van de 4 vaarskoeien al naar zijn keuze, nog een varken, een koets die Antonis Ariens hem zal leveren en verder de huisraad die hij nodig zal hebben om zijn huishouden te doen. Alle overig erfelijk bezit en huisraad etc. gereedschap, ook vee etc. en de oogst op het land zullen de kinderen nu in bezit nemen en daarvan het genot hebben, behalve de oogst van Tullemans die op de Standert staat, die van de Ans Slooten akker en die vande Grietjes Ecker, daarvan zal Jan Schepens de oogst behouden. Daarvoor zal Jan alle lasten en huursommem moeten voldoen zonder last daarvan voor de kinderen. En alle overige schulden, zowel op papier als niet op papier, zullen door de kinderen zodanig worden betaald dat Jan daar niet op aangesproken kan worden. Verder zullen deze kinderen aan hun vader die jaarlijks een bedrag van 100 gulden moeten betalen op St. Jansdag en voor de eerste keer per a.s St. Jansdag anno 1638, waarvan de kinderen direkt een bedrag van 50 gulden zullen moeten voldoen zodra het vee en huisraad wordt verkocht. Verder is afspraak dat genoemde Jan Schepens de jaarlijkse dorpsbijdrages moet betalen die worden geheven op de percelen die Jan Schepens zal behouden en de kinderen zullen hetzelfde doen wat betreft hun percelen. Verder is afspraak dat Jan Schepens het huis behoorlijk moet onderhouden zodat de kinderen geen schade ondervinden en als de kinderen hun verplichtingen niet nakomen, van deze schulden en de 100 gulden per jaar, en verder deze overeenkomst niet volledig zouden nakomen, dat daarmee deze overeenkomst komt te vervallen en dan mag Jan al zijn bezit weer aanvaarden en Jan zal dan niet meer land mogen bewerken dat hiervoor staat vermeld. Partijen beloven elkaar over en weer deze overeenkomst na te zullen komen. Datum 3 maart 1638, getuigen Schepens en Francken.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1638
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Henrick zoon wijlen Jan Henrick Scepens en Antonis Ariens van Overbeeck als man van Catharina dochter van wijlen Jan Henrick Schepens, beiden verwekt door deze Jan bij wijlen diens vrouw Anneken dochter van Henrik Niclaes Schepens, hebben verklaard met elkaar een boedelverdeling te hebben gemaakt van het bezit dat ze van hun ouders hebben geerfd zoals ze zeiden. Bij deze verdeling krijgt Henrick Jan Schepens het oude huis met het kleine huisje van Cornelis Lamberts en andere huizen en grond, boomgaard etc. gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. de weduwe en kinderen van Bartel Ariens van der Achter, Antonis Adriaens van Overbeeck dat ervan is afgedeeld de weduwe en kinderen van Jan Arien Leijten, de gemeen-schappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland ter zelfder plaatse als hiervoor in de Moldersbocht, b.p. de kinderen van Peter Adriaens van Essche, de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een nieuw stuk land, onlangs van de gemeente in gebruik genomen, deel akker en deels groes, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Antonis Adriaens dat ervan is afgedeeld, de wal die tussen beide erven ligt, die aan Henrick is toebedeeld samen met 3 voet sloot, de gemeijnte aldaar, Aert Willem Schepens. Verder krijgt hij een nieuw stuk land onlangs van de gemeente ingenomen, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Antonis van Overbeek dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte aldaar, de weduwe en kinderen van Bartel Ariens van der Achter. Nog is hem toebedeeld een weiland, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, aldaar genoemd de Moelsbroecken, b.p. genoemde Antonis Ariens, Joost Henrik Bruijstens, Henrick Bartels van Gestel, het erf dat behoort tot het St. Antoniusaltaar in de St. Peterskerk te Oirschot, Antonis Everts van de Velde, Henrick de Crom. Er is recht van overpad over het erf van genoemde Antonis Everts. Verder krijgt hij een hooibeemd genoemd het Lemmens Beemdje, gelegen in Oirschot herdgang Hedel, ter plaatse genoemd Oudenhoven, b.p. de erfgenamen van Jan Meulenpas, waarover ook recht van overpad is. Nog krijgt hij de helft van een hooibeemd genoemd het Loossche Broek, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, waarvan de andere helft eigendom is van Arien Jan Thomas Vermeiden. Uit dit erfdeel moet hij aan Jan Henrick de Cort jaarlijks 6 gulden betalen, nog 2 gulden 10 stuivers per jaar aan Arien Jan Thomas Vermeijen, nog 12 gulden per jaar aan de schoonmoeder van Jan Gerits van Bilsen, nog 6 gulden per jaar aan Evert van Ammelroij, 3 en een halve lopen rogge per jaar aan de O.L. Vrouwekerk te Oirschot en 7 stuivers per jaar aan de oude kapelaans van de St. Peterskerk alhier, nog de grondchijns en de dorpslasten. Bij deze verdeling krijgt genoemde Antonis Adriaens van Overbeeck het huis met hofstad, tuin etc. gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof b.p. Odulphus Gerits van Cleijnebruegel, Henrik Jan Schepens, dat ervan is afgedeeld, het Meulenstraatje aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland deels akker en deels groes, genoemd de Heuvelse ekker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen aldaar genoemd aan de Heuvel, b.p. Jonker Franchois Prouveur, schout van Kempenland, de tuin van Henrick de Crom, Jan Niclaes Loijen, Jan Henricks van Berse, de gemeenschap-pelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een weiland en akkerland ter zelfder plaatse gelegen aan de molen, b.p. genoemde Henrick dat ervan is afgedeeld, Dielis Peter Francken, Aert Willem Schepens (of Schepers? ), de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij de helft van een stuk land dat onlangs van de gemeente in gebruik is genomen, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Henrik Jan Schepens dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte aldaar, de weduwe en kinderen van Bartelmeus Ariens van der Achter. Verder krijgt hij een weiland genoemd de Moelsbroecken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Andries Gerit Goossens, Joost Henrick Bruijstgens, Henrik de Crom, Henrick Jan Schepens, het erf van het St. Wilbertsaltaar in de St. Peterskerk. Verder krijgt hij een hooibeemd genoemd de Schomdonck, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Peter Niclaes Vlemmincks, de weduwe van Arien Goorts, Dielis Arien Suetericks, Jan Aelberts Verhoeven, de gemeijnte aldaar. Hieruit moet jaarlijks 6 gulden worden betaald aan Silvester Lintermans, nog 10 gulden per jaar aan Catharina in de Punte in Den Bosch, nog 2 lopen aflosbare rogge per jaar aan de H. Geest in Oirschot, nog 3 lopen aflosbare rogge aan de kapelaans van de St. Peterskerk, nog de grondchijns en de dorpslasten. Verder overpad te moeten verlenen aan diegenen die daar recht op hebben. Genoemde erfgenamen doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en ze beloven deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen. Indien het later mocht blijken dat iemands erfdeel minder waard wordt of dat er meer lasten op drukken, dan zullen ze die meerdere lasten voor gezamenlijke rekening nemen, ieder voor de helft. Verder zullen ze de ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen dat het erfdeel van de ander daarvoor gevrijwaard blijft. Datum 5 april 1640, getuigen Velde en Verhoeven schepenen.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1640
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens

Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens
????-± 1612

1598

Jan Henrik Schepens
< 1628-± 1640


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1638
    2. DTB Oirschot inv.nr. 32.1 , folio 25v

    Historical events

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1598: Source: Wikipedia
      • April 30 » Henry IV of France issues the Edict of Nantes, allowing freedom of religion to the Huguenots.
      • July 22 » William Shakespeare’s play, The Merchant of Venice, is entered on the Stationers’ Register. By decree of Queen Elizabeth, the Stationers’ Register licensed printed works, giving the Crown tight control over all published material.
      • August 14 » Nine Years' War: Battle of the Yellow Ford: Irish forces under Hugh O'Neill, Earl of Tyrone, defeats an English expeditionary force under Henry Bagenal.
      • December 16 » Seven-Year War: Battle of Noryang: The final battle of the Seven-Year War is fought between the China and the Korean allied forces and Japanese navies, resulting in a decisive allied forces victory.
      • December 21 » Battle of Curalaba: The revolting Mapuche, led by cacique Pelentaru, inflict a major defeat on Spanish troops in southern Chile.
      • December 23 » Arauco War: Governor of Chile Martín García Óñez de Loyola is killed in the Battle of Curalaba by Mapuches led by Pelantaru.

    About the surname Schepens

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Schepens.
    • Check the information Open Archives has about Schepens.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Schepens.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Kees van den Aker, "Family tree Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_den_aker/I4975.php : accessed June 10, 2024), "Anneken Henrick Claessen Embrechts Schepens (????-± 1612)".