Family tree Willems Hoogeloon-Best » Eberhard Edzard van der LAAN (1955-2017)

Personal data Eberhard Edzard van der LAAN 

Source 1

Household of Eberhard Edzard van der LAAN


Notes about Eberhard Edzard van der LAAN

Eberhard Edzard van der Laan (Leiden, 28 juni 1955 – Amsterdam, 5 oktober 2017[1]) was een Nederlands advocaat en politicus voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij was van 7 juli 2010 tot zijn overlijden burgemeester van Amsterdam. Daarvoor was hij van 14 november 2008 tot 23 februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV.

Inhoud [weergeven]
Levensloop[bewerken]
Jeugd en studie[bewerken]
Van der Laan groeide op in Rijnsburg, in een gereformeerd gezin met zes kinderen, van wie hij de jongste was. Zijn vader was huisarts en namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de gemeenteraad van Rijnsburg.[2] De ouders van Van der Laan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en boden onderdak aan Joodse onderduikers. In het boekje In antwoord op je vragen uit 1983 geeft moeder Van der Laan-Boelens antwoord op de vragen die haar zoon over de verzetstijd had.[3] Basisonderwijs volgde Van der Laan op de Julianaschool te Rijnsburg en middelbaar onderwijs aan het protestantse Christelijk Lyceum dr. W.A. Visser 't Hooft. Hij studeerde in 1983 op 28-jarige leeftijd cum laude af in de rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lid gemeenteraad Amsterdam en advocatuur[bewerken]
Hij begon zijn politieke carrière als assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer (PvdA). Van 1990 tot 1998 was Van der Laan namens de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad, waarin hij vanaf oktober 1993 fractievoorzitter was. In 1994 was hij lijsttrekker bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. In tegenstelling tot het landelijk beeld, behaalde de PvdA in Amsterdam twee zetels winst. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 leidde hij een vernieuwingsslag binnen zijn partij, waarbij een groot deel van de fractie vernieuwd werd.[2][4] Hij besloot zich vanwege drukke andere werkzaamheden zelf niet opnieuw kandidaat te stellen en werd als lijsttrekker opgevolgd door Jaap van der Aa.

Van der Laan was in 1992 medeoprichter en sindsdien partner van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan en richtte zich na het vertrek uit de politiek fulltime op de advocatuur. Zijn voornaamste belangstelling lag in het aansprakelijkheidsrecht. Naast dit werk was hij voorzitter van het bestuur van het Verzetsmuseum in Amsterdam en het W.E. Jansenfonds. Ook is hij lid geweest van de raad van toezicht van de publieke omroep en het bestuur Het Nieuwe Parool. Daarnaast heeft hij in het bestuur gezeten van De Groene Amsterdammer, kunststichting De Appel en Kindercircus Elleboog. Voor de PvdA leidde hij verschillende commissies. Zo was hij voorzitter van de programmacommissie ter voorbereiding van de Tweede Kamerverkiezingen 2002 en was hij in 2006 informateur bij de onderhandelingen voor een nieuw collegebestuur van Amsterdam.

Van der Laan stelde in 1997 in een interview met De Groene Amsterdammer dat hij enerzijds geloofde in oude sociaaldemocratische idealen als solidariteit en emancipatie, maar anderzijds een moderne sociaaldemocraat wil zijn, in de zin dat de overheid niet de pretentie moet hebben alles te willen regelen.[4]

Minister voor Wonen, Wijken en Integratie[bewerken]
In november 2008 trad hij tussentijds als minister voor Wonen, Wijken en Integratie toe tot het kabinet-Balkenende IV, als opvolger van zijn afgetreden partijgenoot Ella Vogelaar.[5] Hij hield zich als minister bezig met de terreinen integratie en inburgering, antidiscriminatie, grotestedenbeleid, wonen, huisvesting, huurbeleid, buurtbudgetten, bestrijden van lokale overlast en bevorderen van buurtgerichte veiligheid.

Minister Lilianne Ploumen en Van der Laan tijdens Afrikadag in 2012
Burgemeester Amsterdam[bewerken]
Kort na de val van dit kabinet gaf Van der Laan aan verder te willen als Tweede Kamerlid.[6] Op 19 april 2010 trok Van der Laan zich toch terug om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Amsterdam.[7] Op 23 juni 2010 werd bekend dat de Amsterdamse gemeenteraad hem officieel voordroeg als opvolger van Job Cohen, hoewel de Vertrouwenscommissie uit de Raad een voorkeur had uitgesproken voor de Almeerse burgemeester Jorritsma. Op 2 juli ging het demissionaire kabinet-Balkenende IV akkoord met zijn benoeming.[8][9] Op 7 juli 2010 begon Van der Laan met zijn werkzaamheden.

Zijn eerste grote optreden was tijdens de huldiging van het Nederlands voetbalelftal op 13 juli 2010 in Amsterdam.[10] Op 12 december 2010 moest hij bekend maken, dat op kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Jenno's Knuffelparadijs vermoedelijk 30 tot 50 kinderen het slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik. Bij deze zaak kreeg hij waardering voor zijn betrokkenheid en steun aan de ouders van de kinderen.

In 2013 kreeg Van der Laan de Machiavelliprijs, de prijs voor iemand (voornamelijk politici) die uitblinkt in communicatie tussen overheid, politiek en burgers. Van der Laan "is een toonbeeld van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik", was de motivatie van de jury.[11]

Op 30 maart 2016 stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met zijn herbenoeming voor zes jaar.[12]

Ziekte en overlijden[bewerken]
In oktober 2013 werd bekend dat Van der Laan prostaatkanker had, waarvan hij later genas.[13][14] In januari 2017 maakte hij bekend dat bij hem uitgezaaide longkanker was vastgesteld.[15]

Op 30 juli 2017 was hij te gast bij het VPRO-televisieprogramma Zomergasten. De uitzending trok bijna een miljoen kijkers en was daarmee een van de best bekeken afleveringen.[16] Op 18 september 2017 legde hij zijn taken neer, nadat hij van zijn artsen te horen had gekregen dat hij uitbehandeld was.[17] In een brief gericht aan alle Amsterdammers lichtte hij zijn besluit toe.[18] Op 20 september 2017 hielden honderden mensen een staande ovatie bij de ambtswoning (Herengracht 502) om hun burgemeester te bedanken. Aansluitend zongen de aanwezigen het nummer Aan de Amsterdamse grachten. Twee dagen later kreeg Van der Laan de gouden Medaille van de Stad Amsterdam uitgereikt in de ambtswoning door locoburgemeester Kajsa Ollongren en de wethouders. Deze medaille, die burgemeesters altijd bij hun afscheid krijgen uitgereikt, was in dit geval voorzien van het motto van Van der Laan, "Alles voor de stad". Op 5 oktober overleed Van der Laan op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ziekte.[19]

Persoonlijk leven[bewerken]
Eberhard van der Laan was vader van vijf kinderen. Uit zijn eerste huwelijk had hij twee kinderen. Na een scheiding in 2000 huwde hij in 2005 opnieuw. Hij werd in de echt verbonden door partijgenoot Job Cohen, die op dat moment burgemeester van Amsterdam was. Uit zijn tweede huwelijk had Van der Laan drie kinderen.[20]

Literatuur[bewerken]
Kemal Rijken, Van der Laan: biografie van een burgemeester, Ambo/Anthos, 2016, ISBN 978-90-263-3391-0.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Eberhard Edzard van der LAAN?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Eberhard Edzard van der LAAN

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Eberhard Edzard van der LAAN

Eberhard Edzard van der LAAN
1955-2017


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. Wikipedia

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on June 28, 1955 was between 10.0 °C and 23.4 °C and averaged 17.3 °C. There was 6.7 hours of sunshine (40%). The partly or heavily clouded was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from September 2, 1952 to October 13, 1956 the cabinet Drees II, with Dr. W. Drees (PvdA) as prime minister.
  • In the year 1955: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 10.7 million citizens.
    • April 18 » Twenty-nine nations meet at Bandung, Indonesia, for the first Asian-African Conference.
    • May 25 » First ascent of Mount Kangchenjunga: A British expedition led by Charles Evans, Joe Brown and George Band reaches the summit of the third-highest mountain in the world (8,586 meters); Norman Hardie and Tony Streather join them the following day.
    • September 16 » A Zulu-class submarine becomes the first to launch a ballistic missile.
    • September 16 » The military coup to unseat President Juan Perón of Argentina is launched at midnight.
    • October 26 » Ngô Đình Diệm declares himself Premier of South Vietnam.
    • December 5 » The American Federation of Labor and the Congress of Industrial Organizations merge and form the AFL–CIO.
  • The temperature on October 5, 2017 was between 10.3 °C and 16.0 °C and averaged 12.9 °C. There was 25.2 mm of rain during 8.5 hours. There was 5.7 hours of sunshine (50%). The partly clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west. Source: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 2013 up to present prince from the Netherlands (also called Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from Monday, November 5, 2012 to Thursday, October 26, 2017 the cabinet Rutte II, with Mark Rutte (VVD) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from Thursday, October 26, 2017 to present the cabinet Rutte III, with Mark Rutte (VVD) as prime minister.
  • In the year 2017: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 17.1 million citizens.
    • February 23 » The Turkish-backed Free Syrian Army captures Al-Bab from ISIL.
    • March 22 » A terrorist attack in London near the Houses of Parliament leaves four people dead and at least 20 injured.
    • May 27 » Andrew Scheer takes over after Rona Ambrose as the leader of the Conservative Party of Canada.
    • May 31 » A car bomb explodes in a crowded intersection in Kabul near the German embassy during rush hour, killing over 90 and injuring 463.
    • June 3 » London Bridge attack: Eight people are murdered and dozens of civilians are wounded by Islamist terrorists. Three of the attackers are shot dead by the police.
    • October 1 » An independence referendum, declared illegal by the Constitutional Court of Spain, takes place in Catalonia.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van der LAAN


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Kees Willems, "Family tree Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I187595.php : accessed June 11, 2024), "Eberhard Edzard van der LAAN (1955-2017)".