Family tree Van Otterlo » Jan Bertus "Jan" van Otterlo (1913-2000)

Personal data Jan Bertus "Jan" van Otterlo 

  • Nickname is Jan.
  • He was born on November 7, 1913 in Arnhem.
  • Profession: Timmerman, voedselcommissaris tijdens de oorlogsjaren, gesalarieerd plaatselijkbestuurder bij de Algemene Nederlandse Bouwarbeidersbond, districtbestuurder bij de ANB in district IV, bestuurder in algemene dienst bij de ANB, scholings en vormingsleider bij de ANB, Landelijksecretaris van de ANB op het hoofdkantoor te Amsterdam..
  • (Diverse bestuursfuncties) .
    Gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid te Arnhem
    Lid van de Proviciale Staten voor de PvdA in Gelderland
    Bestuurslid van de Algemene Woningbouwvereniging te Arnhem
    Voorzitter van de Woningbouwvereniging Wormer
  • (Diversen) .
    Titel ‘Want Het Apparaat Moet Altijd Blijven…

    Ondertitel ‘Gelderse Vakbondsleden Herinneren zich Crisis, Bezetting en Wederopbouw'.

    Auteur(s) Clemens Peters, Petra van Elen.
    Trefwoorden Arnhemse Bestuurders Bond (ABB), Jo Witteveen, Jans van Beijnum, Adri Hovestad, Bert Vulink, Geertje de Vries, Aart van der Stel (zoon Arie van der Stel), Joop van Gestel, Hendrik Bos, Jan van Otterlo, Henk de Jong en Nel de Jong-Biere, Nationaal Arbeids-Secretariaat (NAS), NVV, CNV, Rooms-Katholiek Werklieden Verbond (RKWV), NVV, Nationaal-Socialistische Beweging (NSB), Het gebroken geweertje, oorlog, Plan van de Arbeid, staking april-mei (1943), Eenheids Vak Beweging (EVB), Eenheids Vak Centrale (EVS), politionele acties Indonesië.
    Bijzonderheden Oral history, kort historisch overzicht geschiedenis vakbeweging tot Tweede Wereldoorlog, daarna interviews met tien vakbonders.
    Aantal pag. 131.
    Illustraties Foto's, kopieën krantenartikelen e.d.
    Uitgave FNV-District Gelderland, 1995.
    ISBN 90-9008212-3.
  • He died on January 5, 2000 in Arnhem, he was 86 years old.
    Crematie vond plaats in het Crematorium Moscowa te Arnhem
    Tijdstip: 09:13:00
  • Death registration.Source 1
  • He is cremated on January 10, 2000 in Arnhem.
  • A child of Johan van Otterlo and Grietje Martina Smits
  • This information was last updated on July 17, 2010.

Household of Jan Bertus "Jan" van Otterlo

He is married to Geertruida Brinkhuis.

They got married on September 4, 1940 at Arnhem, he was 26 years old.Source 1


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)
  3. (Not public)
  4. (Not public)
  5. (Not public)


Notes about Jan Bertus "Jan" van Otterlo

Jan van Otterlo
De combinatie met het politieke werk heeft mijn vakbondswerk verlicht

Met groot enthousiasme spreken bestuurders en kaderleden nu nog over Jan van Otterlo. Voor velen was hij de grote inspirator tot het zetten van de eerste stappen in de bond. Aanvankelijk als plaatselijk bestuurder in Arnhem, later als districtsbestuurder in Gelderland en Utrecht, daaropvolgend als landelijk bestuurder en ten slotte - van 1964 tot zijn afscheid in 1973 - als bondsbestuurder. In het scholingswerk zijn nog steeds elementen terug te vinden, die op zijn werk zijn terug te voeren. Van Otterlo werd in 1913 te Arnhem geboren, kwam in 1941 als plaatselijk bestuurder te Arnhem in dienst van de Algemene Nederlandse Bouwarbeidersbond (ANB) en ging in 1973 als bondsbestuurder van de Bouwbond NVV met pensioen. Thans woont Van Otterlo op het hoogste punt van Arnhem, op de Waterberg. Daar bewaart hij vele aantekeningen, boeken, brochures en andere herinneringen aan een actief leven. Aan de hand daarvan heeft hij in 1975 het herdenkingsboek '75 jaar Moderne vakbeweging in Arnhem' geschreven. Ook nadien werd hij door plaatselijke afdelingen - Arnhem, Veenendaal - benaderd om ter gelegenheid van jubileumvieringen uit zijn geheugen te putten.

De combinatie met het politieke werk heeft mijn vakbondswerk verlicht
"Het oprichten van nieuwe afdelingen was niet zo moeilijk. Ik had overal contacten. Maar ik had geen kader. Ik wist niet wat ik met die mensen aan moest, die maandstaten moesten opstellen waarin de contributie en de inkomsten en uitgaven voor wat de vakantiebonnen betreft moesten worden bijgehouden. Vanuit deze achtergrond ben ik begonnen met het scholingswerk in het district. Later werd dat de basis van de aanbevelingen, die in 1955 door de commissie 'Leiding en leden' zijn gedaan. Zelf was ik niet direct bij de opstelling daarvan betrokken. Maar bij de uitvoering des te meer. Op mijn achtste was ik al actief voor de ANB. Voor mijn vader, die secretaris van de afdeling Arnhem was, bracht ik convocaties rond. Ook ging ik met hem naar de contributie-afdrachten, de avonden waarop leden hun contributie kwamen betalen. Zo kwam ik met Eliza Verschoor in aanraking, mijn voorganger als plaatselijk bestuurder. Als Eimert Sinoo met zijn bekende lichtbeelden kwam, dan mocht ik de plaatjes in de toverlantaarn schuiven. Toen ik nog op de ambachtsschool zat, mocht ik al aan de jeugddagen van de bond deelnemen. Ik groeide dus al snel naar de bond toe."

Jeugdgroep
"Dankzij de afdeling kwam ik in 1930 na de ambachtsschool bij een aannemer terecht, bij Van der Meijden en Zn. Tijdens dit dienstverband werd eerst de vervolg-opleiding timmerman gevolgd aan de avondschool. Daarna volgde ik privélessen om toelating te krijgen tot de zaterdag-MTS. En vervolgens behaalde ik het diploma Bouwkundig opzichter tekenaar. De kosten van deze opleidingen waren grotendeels voor Van der Meijden. Bij mijn werkgever, een redelijk groot aannemingsbedrijf, mocht ik al heel snel zelfstandig werken. De grote 'Brusselse huizen', die door hun omvang niet meer in hun geheel konden worden verhuurd, zijn onder mijn leiding tot twee, drie gezinswoningen verbouwd. Ik maakte de tekeningen, stelde de bouwplannen op, bestelde het materiaal en stelde de ploeg werknemers samen.
Ondanks de avondstudie en het drukke werk was ik ook secretaris van de jeugdgroep van de afdeling. Dat was mijn eerste functie binnen de bond. Met deze jeugdgroep organiseerden we lessen voor oudere vaklieden. Dat kwam zo. In de crisistijd was mijn vader vaak zonder werk. Om toch nog een beetje werk te krijgen mocht ik hem van mijn werkgever af en toe helpen. Eén van die klussen betrof het plaatsen van dakkapellen en het maken van kamertjes op de zolders van huizen in de Jufferstraat, in de wijk Klarendal. Op een gegeven moment moesten er in die huizen ook trappen worden vervangen. Ik zag mijn vader ronddwalen met een lat om de verdiepingshoogte te meten. Hij kwam er niet uit. En dat was eigenlijk de aanleiding om met de boeken 'Metselen' en Timmeren' in de hand, 's zondagsmorgens, twee zalen in 'De Opbouw' vol, theorieles te geven.

Op 10 mei 1940 stond ik 's morgens om een uur of zes in de dakgoot van het huis van mijn ouders in de Creutzbergstraat. Van daaruit zag ik dat de Westervoortsebrug werd opgeblazen. Met die gebeurtenis begon voor mij de Tweede Wereldoorlog. Het werk bij de aannemer werd minder, waardoor op grond van de Duitse ontslagverordening, ontslag voor mij - de enige ongehuwde - dreigde. Halsoverkop trouwde ik toen. Enkele maanden later werd ik benoemd tot plaatselijk bestuurder. In mijn vrije tijd nam ik toen al het werk van Verschoor waar, die wegens ziekte daartoe niet meer in staat was. De zaak moest draaiende worden gehouden. Werklozen kregen hun uitkeringen via de bond. Ook gemeentelijke uitkeringen werden via de bond verzorgd. Dat moest doorgaan, ook voor mensen van de confessionele organisaties. Op 1 mei 1942 kwam daaraan een einde, toen de bezetter het NVV omvormde tot het Nationaal Arbeidsfront (NAF). Daarna volgde er een periode van werkloosheid zonder inkomen. Regelmatig moest ik de boer op om voor eten voor het gezin te zorgen, totdat ik in september 1942 in dienst kon komen van de Provinciale Voedselcommissaris."

Districtsbestuurder
"Door de evacuatie van Arnhem, in september 1944, kwam ik na veel omzwervingen uiteindelijk in Zutphen terecht. Achter de Canadezen aan ging ik naar Arnhem terug. Daar kon ik me al heel snel weer installeren, omdat ik nog steeds beschikte over het volledige archief, het ledenregister en mijn schrijfmachine. Vanaf juni was ik weer voor de bond aan de slag. Dat kwam goed uit, want ook de bouwvakarbeiders keerden, vanwege het noodzakelijke herstel van Arnhem, weer snel terug. Persoonlijk kreeg ik in die periode een keuze uit vier betrekkingen. Nog steeds was ik in dienst van de voedselcommissaris. Voor het architectenbureau Feenstra werkte ik enige tijd als opnemer van de oorlogsschade in de wijk Paasberg. De weduwe van mijn oude werkgever, die op tragische wijze overleed, vroeg me de leiding van het bedrijf over te nemen. Maar ik besloot desondanks voor de bond te kiezen.
In 1951 werd ik districtsbestuurder als opvolger van Henk van Weeren. Al eerder was aan mij gevraagd hem, vanwege zijn ziekte, te vervangen. Toen er geen schijn van kans was dat hij terug zou keren, werd ik districtsbestuurder. Daardoor was ik staat overal afdelingen op te richten. Ga de Betuwe maar door. Zo was het ook op de Noordwest-Veluwe en op de Veluwe zelf. Daar had je veel mensen, die op boerderijen werkten, maar die later op militaire objecten kwamen te werken. Hun CAO werd door ons afgesloten. En dus werden er onder hen leden geworven. Het werven van geschikt kader bleek echter problemen op te leveren. Waren ze gevonden dan moesten ze worden geïnstrueerd en geïntroduceerd. Dit noodzaakte tot het op eigen houtje schrijven van handleidingen voor de verschillende functies in de afdelingen. Daarbij speelden mijn ervaringen en inzichten een grote rol. Naar aanleiding daarvan kwam op initiatief van de afdeling Arnhem de commissie 'Leiding en leden' tot stand. Zelf nam ik hieraan niet deel. Gelijktijdig volgde ik namelijk met zes andere vakbondsmensen - onder wie Jaap Gelens, die toen bij de Algemene Bond voor de Meubel en Hout werkte - een scholing voor scholingsleiders, die zo'n zes maanden duurde. Die opleiding was op indirecte mogelijk gemaakt door de Marshall­hulp. Toen Nederland na de oorlog Marshall-hulp kreeg verplichtte zij zich dat geld te zijner tijd terug te betalen. Uiteindelijk hoefde niet al dat geld naar de Verenigde Staten terug. Het mocht hier worden besteed. En een deel werd aan de drie vakcentrales ter beschikking gesteld voor scholings­activiteiten.
Het slot van deze cursus betrof de opleiding van gespreksleiders. Toen ik in 1958 werd benoemd tot bestuurder algemene dienst met als opdracht het scholingswerk, lag het accent de eerste drie jaar op het opleiden van gespreksleiders. Iedereen nam daaraan deel, kaderleden, beleidsmedewerkers, districtsbestuurders en bondsbestuurders. Van de nu nog actieve bestuurders, die afkomstig zijn uit het NVV, is iedereen bij mij op cursus geweest. In het huidige scholingswerk vind je nog steeds de wezenlijke dingen van het gespreksgroepenwerk terug."

Het timmerkistje
"Voor het gespreksgroepenwerk reisde ik het hele land door. Leerde zo iedereen kennen. In Zeeuws-Vlaanderen had ik in een groep van vijftien cursisten wel vijf wethouders zitten. Aan die groepsgrootte heb ik me altijd gehouden. Ze waren nooit groter dan vijftien. Had ik er meer dan richtte ik gewoon nog een groep op. Anders werd het te moeilijk. Op de eerste cursusdag kwam ik al achter de achtergronden van mijn cursisten, namelijk bij de inventarisatie. Ik ben geen enkele cursus begonnen zonder aan alle cursisten te vragen: waar kom je vandaan, wie heeft je gestuurd, wat kom je doen, wat verwacht je ervan, wil je bezoldigd bestuurder worden? Ik schreef dan het linkerkant van het bord met de antwoorden vol. En rechts maakte ik dan aantekeningen over hoe ik daar tegenaan keek. Hoe ik bepaalde zaken thuis kon brengen. En noemde dan ook dingen die ze niet hadden genoemd. Zoals Banning, de grote man van de Woodbrookers, die tijdens de opleiding tot scholingsleider mijn mentor was, mij eens heeft gewezen op mijn calvinistische achtergrond. Hij had mij gevraagd wat ik zou gaan doen als ik niet meer bij de bond terecht kon. Toen heb ik hem verteld dat ik van huis uit timmerman was, net als mijn vader en mijn grootvader. En dat thuis mijn timmerkistje nog altijd klaar stond. `Je bent een echte calvinist', zei hij, 'want je houdt een mogelijkheid achter de hand om terug te kunnen vallen op je oude beroep'. Later heeft Banning vaak dit voorval in voorkomende gelegenheden aangehaald.
Op die manier kwam ik veel te weten. Hetgeen nogal eens tot emoties leidde. Ik heb wel eens 's avonds aan het bed gezeten bij een grote zware kerel, die het allemaal teveel was geworden. Naast mijn bondswerk heb ik kans gezien in de gemeentepolitiek of in de provinciale politiek actief te zijn. Daarnaast heb ik menig uur gestopt in de woningbouwvereniging 'Arnhem'. Op een gegeven moment werd ik benaderd voor een burgemeesterschap in het Land van Maas en Waal. In 1964 ging Cor Brandsma, die toen bondsvoorzitter was, net voor mij de Tweede Kamer in. Er waren momenten dat het allemaal moeilijk te combineren was. Maar toch denk ik dat het mijn werk heeft verlicht. Al die relaties waren behulpzaam bij het vakbondswerk. Ook in het scholingswerk."

(Eerder verschenen in Stuwing 'Levend verleden'- 2, juli 1992)

Timeline Jan Bertus "Jan" van Otterlo

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jan Bertus van Otterlo


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Gelders Archief

Historical events

  • The temperature on November 7, 1913 was between 3.6 °C and 9.2 °C and averaged 6.1 °C. There was -0.1 hours of sunshine (0%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 29, 1913 to September 9, 1918 the cabinet Cort van der Linden, with Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1913: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.1 million citizens.
    • March 20 » Sung Chiao-jen, a founder of the Chinese Nationalist Party, is wounded in an assassination attempt and dies 2 days later.
    • June 4 » Emily Davison, a suffragette, runs out in front of King George V's horse at The Derby. She is trampled, never regains consciousness, and dies four days later.
    • July 12 » Serbian forces begin their siege of the Bulgarian city of Vidin; the siege is later called off when the war ends.
    • August 16 » Completion of the Royal Navy battlecruiser HMSQueen Mary.
    • October 9 » The steamship SSVolturno catches fire in the mid-Atlantic.
    • December 1 » The Buenos Aires Metro, the first underground railway system in the Southern Hemisphere and in Latin America, begins operation.
  • The temperature on September 4, 1940 was between 10.3 °C and 25.5 °C and averaged 17.8 °C. There was 11.1 hours of sunshine (82%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south east. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1939 to September 3, 1940 the cabinet De Geer II, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from September 3, 1940 to July 27, 1941 the cabinet Gerbrandy I, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In the year 1940: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 8.8 million citizens.
    • June 3 » World War II: The Battle of Dunkirk ends with a German victory and with Allied forces in full retreat.
    • June 8 » World War II: The completion of Operation Alphabet, the evacuation of Allied forces from Narvik at the end of the Norwegian Campaign.
    • June 14 » World War II: The German occupation of Paris begins.
    • July 27 » The animated short A Wild Hare is released, introducing the character of Bugs Bunny.
    • September 29 » Two Avro Ansons collide in mid-air over New South Wales, Australia, remain locked together, then land safely.
    • November 22 » World War II: Following the initial Italian invasion, Greek troops counterattack into Italian-occupied Albania and capture Korytsa.
  • The temperature on January 5, 2000 was between 1.4 °C and 7.4 °C and averaged 4.4 °C. There was 6.5 hours of sunshine (82%). The partly clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south. Source: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from Monday, August 3, 1998 to Monday, July 22, 2002 the cabinet Kok II, with W. Kok (PvdA) as prime minister.
  • In the year 2000: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 15.9 million citizens.
    • January 30 » Kenya Airways Flight 431 crashes into the Atlantic Ocean off the coast of Ivory Coast, killing 169.
    • May 7 » Vladimir Putin is inaugurated as president of Russia.
    • June 26 » The Human Genome Project announces the completion of a "rough draft" sequence.
    • October 12 » The USS Cole, a US Navy destroyer is badly damaged by two suicide bombers, killing 17 crew members and wounding at least 39.
    • October 26 » A wave of protests forces Robert Guéï to step down as president after the Ivorian presidential election.
    • December 31 » The last day of the 20th Century and 2nd Millennium.
  • The temperature on January 10, 2000 was between -4 °C and 4.3 °C and averaged -0.8 °C. There was 5.8 hours of sunshine (72%). The partly clouded was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from Monday, August 3, 1998 to Monday, July 22, 2002 the cabinet Kok II, with W. Kok (PvdA) as prime minister.
  • In the year 2000: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 15.9 million citizens.
    • January 31 » Alaska Airlines Flight 261 crash: An MD-83, experiencing horizontal stabilizer problems, crashes in the Pacific Ocean off the coast of Point Mugu, California, killing all 88 aboard.
    • February 6 » Second Chechen War: Russia captures Grozny, Chechnya, forcing the separatist Chechen Republic of Ichkeria government into exile.
    • February 29 » Second Chechen War: Eighty-four Russian paratroopers are killed in a rebel attack on a guard post near Ulus Kert.
    • May 17 » Arsenal and Galatasaray fans clash in the 2000 UEFA Cup Final riots in Copenhagen
    • October 17 » The Hatfield rail crash leads to the collapse of Railtrack.
    • December 30 » Rizal Day bombings: A series of bombs explode in various places in Metro Manila, Philippines within a period of a few hours, killing 22 and injuring about a hundred.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van Otterlo


The Family tree Van Otterlo publication was prepared by Hans van Otterlo (contact is not possible).
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Hans van Otterlo, "Family tree Van Otterlo", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-otterlo/I520.php : accessed May 30, 2024), "Jan Bertus "Jan" van Otterlo (1913-2000)".