Family tree Van Burssens - Trienpont » Andries (Andreas Vesalius) van Wesele (1514-1664)

Personal data Andries (Andreas Vesalius) van Wesele 


Household of Andries (Andreas Vesalius) van Wesele

He is married to Anna van Hamme.

They got married


Child(ren):

  1. Anna van Wesele  1545-???? 


Notes about Andries (Andreas Vesalius) van Wesele

Andreas Vesalius (gelatiniseerde naam van Andries van Wesel) (Brussel, 31 december 1514 – Zakynthos (Griekenland), 15 oktober 1564) was een Vlaamse arts en anatoom van Duitse afkomst. Hij is beter bekend onder alleen zijn achternaam, "Vesalius". Vesalius was één van de grondleggers van de anatomie. Hij schreef het eerste complete boek over de menselijke anatomie, De humani corporis fabrica libri septem (Zeven boeken over de bouw van het menselijk lichaam), gedrukt door Johannes Oporinus (Bazel, 1543).
Vroege jeugd
Vesalius' vader heette eveneens Andreas en was apotheker in dienst van de keizers van het Heilige Roomse Rijk, Maximilaan I, Karel V en Ferdinand I. De moeder van Vesalius was Elisabeth Crabbe. Zijn grootvader, Everard van Wesel, was ook al geneesheer in dienst van de keizer, namelijk Maximilaan I.

Studie
Vesalius kreeg een klassieke opleiding in Leuven, waar hij vooral in Latijn en Grieks onderwezen werd. Tijdens deze vijfjarige opleiding kreeg Vesalius al interesse voor de anatomie. Zo zou Vesalius al op deze leeftijd bezig zijn geweest met de ontleding van kleine dieren. Toen zijn vader in 1532 werd aangesteld als Valet de Chambre van de keizer, vervolgde Vesalius zijn studie aan de Universiteit van Parijs onder Jacobus Sylvius en Guenther von Andernach (Guinterius). Hier bekwaamde Vesalius zich in de geneeskunde volgens de leer van Galenus, een Grieks/Romeinse arts uit de tweede eeuw na Christus. Dit was destijds de gangbare leer, en op de universiteiten werd feitelijk weinig anders gedaan dan het bestuderen van diens teksten, ook al spraken deze de werkelijkheid tegen. De beschrijving van Galenus werd destijds aangenomen als volstrekte waarheid, en verschillen met de waargenomen werkelijkheid werden simpelweg toegeschreven aan een beperkt waarnemingsvermogen of aan gezichtsbedrog.

Verzet tegen Galenus
Hoewel Vesalius in eerste instantie in deze redeneringen meeging, besefte hij langzaam maar zeker dat de werkelijke waarnemingen eigenlijk belangrijker zijn dan wat er in de boeken te vinden is. Deze ontwikkeling was behoorlijk vernieuwend, en werd eigenlijk bijna nergens eerder gezien, op enkele uitzonderingen na zoals Leonardo da Vinci, van wie overigens pas na de publicatie van "Fabrica" de tekeningen ontdekt werden. Vesalius kreeg dan ook veel negatieve kritiek te verduren in deze eerste periode. In 1536 keerde Vesalius terug naar de Zuidelijke Nederlanden vanwege de vijandelijkheden tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk, en voltooide er zijn studie onder Johannes von Andemach met de thesis Paraphrasis in nonum librum Rhazae medici arabis clariss ad regem Almansorum de affectum singularum corporis partium curatione, welke handelde over het negende boek van al-Razi. Hij doceerde korte tijd anatomie in het openbaar.

Padua
Na een onenigheid met zijn hoogleraar in Leuven, vertrok Vesalius naar Padua, waar de renaissance al verder was doorgedrongen, en de stand van de geneeskunde hoger was dan die in de Nederlanden. Hij promoveerde er in 1537 en werd bijna direct benoemd tot hoogleraar in de chirurgie. Hieraan was de verplichting verbonden om ook onderricht in de anatomie te geven.

Deze positie bood hem meer ruimte dan bij de andere universiteiten, omdat hij ook in de gelegenheid werd gesteld om anatomisch onderzoek te doen aan de lichamen van terdoodveroordeelden. Maar Vesalius was nog niet geheel overtuigd van het ongelijk van Galenus, en in 1538 publiceerde hij nog een werk dat grotendeels gebaseerd was op diens leer. Langzaam maar zeker raakte hij hier echter wel van overtuigd, en bracht dit ook tot expressie in zijn werken. In 1543 bracht hij zo de "De Humani Corporis Fabrica" uit, een boek met gedetailleerde tekeningen van Italiaanse kunstenaars, waaronder Johannes van Calcar. In de tweede druk van de Fabrica beschreef Vesalius zelfs een tweehonderdtal fouten van Galenus, en toonde hij aan dat deze zich had gebaseerd op de sectie van dieren, en niet van mensen.

Naast de sectie op overleden mensen deed Vesalius ook sectie op dode dieren ter vergelijking en ook vivisectie op dieren. Hierbij werden dieren vastgebonden, en terwijl zij nog leefden werd op hen sectie verricht. Op deze wijze vond Vesalius onder meer dat het doorsnijden van het ruggenmerg verlammingsverschijnselen met zich meebracht, en dat het doorsnijden van bepaalde zenuwen verstomming veroorzaakte, een daarna veel gebruikte methode om het geschreeuw van de onverdoofde verminkte dieren te voorkomen.

Spanje
Nadat de Fabrica afgerond was, kreeg Vesalius veel kritiek over zich heen van de Galenus-aanhangers. Hij staakte zijn actieve academische carrière, en werd de lijfarts van Keizer Karel V en na diens abdicatie van zijn zoon Filips II. Vanwege zijn grote medische kennis was hij geliefd bij de vorsten. Toen hij hier niet kon aarden, omdat hij ook in Spanje veel kritiek ondervond, verhuisde Vesalius weer naar Italië, ditmaal naar Venetië.

Het overlijden van een patiënt
Tijdens zijn werkzaamheden als praktiserend medicus trof hem uiteindelijk het noodlot. Toen hij had geconstateerd dat een van zijn patiënten, een Spaans edelman, was overleden, kreeg hij toestemming om sectie te verrichten. Maar bij opening van het lichaam kwam Vesalius tot de schokkende conclusie dat het hart nog klopte. Hij werd door de familie aangeklaagd voor moord op de edelman, maar verkreeg vrijstelling van de doodstraf van de koning. Het verhaal gaat dat hij als straf op pelgrimstocht naar Jeruzalem moest. (Dit is echter een omstreden verklaring voor de pelgrimstocht.) Nadat hij in Palestina was geweest, voer zijn schip op het Griekse eiland Zacynthus, vermoedelijk door schipbreuk, waar hij overleed en begraven werd. Zijn graf is nooit gevonden, wat leidde tot de wildste speculaties.

Erkenning
Toen in 2005 De Grootste Belg werd verkozen, was Vesalius één van de 111 genomineerden. Hij eindigde in de Vlaamse versie op de zesde plaats en in de Waalse versie op de negentiende plaats.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Andries (Andreas Vesalius) van Wesele?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Andries (Andreas Vesalius) van Wesele

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Andries (Andreas Vesalius) van Wesele


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Historical events

    • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) was from 1506 till 1515 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
    • In the year 1514: Source: Wikipedia
      • June 13 » Henry Grace à Dieu, at over 1,000 tons the largest warship in the world at this time, built at the new Woolwich Dockyard in England, is dedicated.
      • August 23 » The Battle of Chaldiran ends with a decisive victory for the Sultan Selim I, Ottoman Empire, over the Shah Ismail I, founder of the Safavid dynasty.
      • September 8 » Battle of Orsha: In one of the biggest battles of the century, Lithuanians and Poles defeat the Russian army.
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1664: Source: Wikipedia
      • May 7 » Louis XIV of France begins construction of the Palace of Versailles.
      • August 1 » Ottoman forces are defeated in the battle of Saint Gotthard by an Austrian army led by Raimondo Montecuccoli, resulting in the Peace of Vasvár.
      • October 28 » The Duke of York and Albany's Maritime Regiment of Foot, later to be known as the Royal Marines, is established.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Wesele


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Guido Burssens, "Family tree Van Burssens - Trienpont", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-burssens-trienpont/I12712.php : accessed April 30, 2025), "Andries (Andreas Vesalius) van Wesele (1514-1664)".