Family tree Disco » Fransciscus Disco (1588-1659)

Personal data Fransciscus Disco 

Source 1
  • He was born on March 20, 1588 in Breda, Noord-Brabant, Nederland.
  • Profession: Notaris, man van leene, koster.
  • He died estimated around September 15, 1659 in Wouw, Noord-Brabant, Nederland.
    Notarisakten - Antwerpen (Notarius)
    Type akte Notarisakte
    Gemeente Zandhoven
    Inhoudsomschrijving verklaring, afvraging
    Aktedatum 11-10-1666
    Opmerkingen Notaris Jan Sas
    Vestigingsplaatsen Zandhoven
    verklaring, afvraging
    Verklaring door Jan Geens ten verzoeke van Jacques Disco betreffende de aankoop van de bruidskledij van Peeter Weyns en Maeyken Conincx bij wijlen Franchoys Disco 19 jaar geleden.
    archeionblok 1
    inventarisnummer R2/4336-4370 4378
    bestandeelnummer 4344
  • A child of Jacobus Disco van Wouwe and Magdalena Jacobi

Household of Fransciscus Disco

He is married to Marguerite Bocquet.Source 2

They got married.


Child(ren):

  1. Egidius Gielissen Disco  ± 1625-< 1655


Notes about Fransciscus Disco

1588
notaris en man van leen, geboren 1588 te Breda. Uit oude kaartje van Breda blijkt dat de RK kerk Brugstraat heeft gestaan aan de huidige Tolbrugstraat. (In het boek: de straten van Breda van Gerard Otten staat dat daar een katholieke schuilkerk stond die tot 1866 algemeen bekend stond als de kerk aan de Brugstraat.)

1610-1613
1610 koster en schoolmeester St Willibrordus Viersel. In de negende eeuw werd er reeds een beroep gedaan op een koster, aanvankelijk een geestelijke die tegelijkertijd de school bestuurde.
In 1610 werd de ‘kosterije’ van Voorschoten en Massenhoven voor drie op een volgende jaren, van Sint Jansmis 1610 tot Sint Jansmis 1613, aan François Disco toevertrouwd, op voorwaarde echter dat hij een half jaar voor het verstrijken van de vastgestelde termijn zijn ontslag zou indienen ten einde het mogelijk te maken hem opnieuw te benoemen of te vervangen.

Zijn inkomsten kunnen worden geresumeerd als volgt:
- Een half vierendeel koren van elke ploeg (boer met twee paarden).
- Twee vierendelen van kerk en Heilige Geest van Voorschoten
* Samen: 20 vierendelen + 2 vieren delen + 1 vierendeel = 23 vierendelen.

Extra ordinaire gage:
- Een volgens het gewoonterecht vastgestelde bijdrage van elke hutbewoner of arbeider.
- Voor het schrijven van de ontvangsten en uitgaven van Voorschoten: veertien gulden .
- idem voor Massenhoven : zeven gulden.
- voor het schrijven van de kerk rekeningen van Voorschoten : zes gulden .
- voor het schrijven van de heilige Geest rekeningen : zes gulden .
- idem voor Massenhoven : zes gulden samen : negenendertig gulden.
- elk kind betaalde twee gulden tien stuivers ook als het de lessen niet bijwoonde .
- het huis van de huisvrouw van Jan van Baestroy werd gehuurd en te zijner beschikking gesteld. Het was een stede bij de kerk te Viersel: ten oosten ‘het Cruys’ ‘erve dezer kerke’; ten zuiden de straat van het kerkhof lopende naar de dijk; ten westen een straat kunnen ook van het kerkhof lopende langs de Groeneweg naar het Ven; ten noorden de Herbaan naar Bortenbrugge op Antwerpen. Dit huis, klaarblijkelijk staande en gelegen op de hoek gevormd door de Dorpsstraat in de Groeneweg, heeft de school geherbergd tot in 1617 het ‘kosterijhuis’ naast het kerkhof weder was opgetrokken.
- De voordelen van de diensten en jaargetijden.

1658
Fransciscus en Margriete woonden in het huis Sint Christoffel. (Akte 17-12-1658 Notaris Jan Sas, Vestigingsplaatsen Zandhoven: eigendomsoverdracht
Samen aankoop door Peeter Peeters met Anna Vecquemans en Jacques Disco met Maria Galettes van het huis Sint Christoffel van Franciscus Disco met Margarita Bricquet.
archeionblok 1
inventarisnummer R2/4336-4370 4378
bestandeelnummer 4338 zie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/14528

1642
In 1642 wonen Francois (notaris) en zijn zonen Cornelis (koster, schoolmeester) en Jacques in Zandhoven (aktes in 1660),

1647
Omstreeks 1947 overlijdt Francoijs blijkens deze latere notariële akte:
Notarisakten - Antwerpen (Notarius)
Type akte Notarisakte
Gemeente Zandhoven
Inhoudsomschrijving verklaring, afvraging
Aktedatum 11-10-1666
Opmerkingen Notaris Jan Sas
Vestigingsplaatsen Zandhoven
verklaring, afvraging
Verklaring door Jan Geens ten verzoeke van Jacques Disco betreffende de aankoop van de bruidskledij van Peeter Weyns en Maeyken Conincx bij wijlen Franchoys Disco 19 jaar geleden.
archeionblok 1
inventarisnummer R2/4336-4370 4378
bestandeelnummer 4344

Rond 1647 of verhuizen Cornelius en Anna weer naar Wouw.

Dorpsscholen kwamen vanaf de late Middeleeuwen gewoonlijk voort uit de kerk (het vierde Concilie van Lateranen (1215) had bepaald dat bij elke parochiekerk een school moest worden opgericht).[1] De schoolmeester was dan ook vaak tevens werkzaam in de kerk, bijvoorbeeld als koster, organist, voorzanger of grafdelver. Soms had hij een ander beroep ernaast, zoals schoenlapper of barbier, om in het levensonderhoud te kunnen voorzien.
Een schoolmeester (meestal een man) was vaak een telg uit een schoolmeestersfamilie. Ook komt het voor dat de vader van een schoolmeester een ambachtsman, boer of handelaar was.
Het onderwijs bestond aanvankelijk meestal uit lezen, schrijven, godsdienstonderricht en kerkzang (later werd er soms ook rekenen aangeboden). Er werd hoofdelijk onderwijs gegeven: leerlingen van alle leeftijden zaten bij elkaar en moesten twee keer per dag bij de schoolmeester komen, waarbij ze een opdracht kregen of waarbij de opdracht werd nagekeken. De leerlingen betaalden (soms per gevolgde les) schoolgeld.
In de Middeleeuwen werd er in het onderwijs gebruik gemaakt van een wastafeltje met een schrijfstift. In de zeventiende eeuw oefenden kinderen schrijven met een griffel op een lei, voor ze overgingen op ganzenveer, inkt en papier. Het aanleren van het sierlijke zeventiende-eeuwse handschrift was zeer tijdrovend.
Wat hun maatschappelijke status betreft, zijn er twee soorten schoolmeesters te onderscheiden: de schoolmeester op het platteland en in de stad. De schoolmeester op het platteland behoorde tot de intellectuele bovenlaag, met de arts, burgemeester en predikant. Hij was dan ook een raadsman voor vele dorpelingen. In de stad behoorden de schoolmeesters tot de middenstanders, de kleine ambtenaren.
Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]
Aanvankelijk bestond er geen officiële opleiding om schoolmeester te worden. Een ondermeester leerde het vak van bijvoorbeeld zijn vader of van andere schoolmeesters. Na enkele jaren werd een ondermeester schoolmeester. De stad Antwerpen had een schoolmeestersgilde, de Sint Ambrosiusgilde, opgericht op 19 mei 1530 en ontbonden door het Franse bewind in 1795.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Fransciscus Disco?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Fransciscus Disco

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Fransciscus Disco


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Fransciscus Disco



Visualize another relationship

Sources

  1. https://gw.geneanet.org/pdisco (03/02/2023)
  2. https://gw.geneanet.org/pdisco (03/02/2023)

Historical events

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1588: Source: Wikipedia
    • May 12 » French Wars of Religion: Henry III of France flees Paris after Henry I, Duke of Guise, enters the city and a spontaneous uprising occurs.
    • May 28 » The Spanish Armada, with 130 ships and 30,000 men, sets sail from Lisbon, Portugal, heading for the English Channel. (It will take until May 30 for all ships to leave port.)
    • July 29 » Anglo-Spanish War: Battle of Gravelines: English naval forces under the command of Lord Charles Howard and Sir Francis Drake defeat the Spanish Armada off the coast of Gravelines, France.
    • July 31 » The Spanish Armada is spotted off the coast of England.
    • August 8 » Anglo-Spanish War: Battle of Gravelines: The naval engagement ends, ending the Spanish Armada's attempt to invade England.
    • October 1 » Coronation of Shah Abbas I of Persia.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Disco

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Disco.
  • Check the information Open Archives has about Disco.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Disco.

The Family tree Disco publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Paul Disco, "Family tree Disco", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-disco/I16.php : accessed May 25, 2024), "Fransciscus Disco (1588-1659)".