Family tree De Klark » Hendrik Martinus de Klark (1842-1910)

Personal data Hendrik Martinus de Klark 


Household of Hendrik Martinus de Klark

(1) He is married to Maria Elisabeth Harmsen.

Permission for the marriage has been obtained in Zutphen, Gelderland, Nederland on April 10, 1873.Source 18

They got married on April 30, 1873 at Zutphen, Gelderland, Nederland, he was 30 years old.Source 19

Het voorgenomen huwelijk van Hendrik Martinus de Klark en Maria Elisabeth Harmsen werd afgekondigd op 13 en 20 april 1873 te Zutphen en Arnhem. (Hendrik Martinus woonde voor minder dan 6 maanden nog in Arnhem).
De ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming tot het huwelijk.
Getuigen bij het huwelijk van Hendrik Martinus de Klark en Maria Elisabeth Harmsen waren Gerrit Jan Hendrikus de Klark, oud 27 jaar, schrijnwerker, broer van de bruidegom, wonende te Lochem, Hermanus Harmsen, oud 35 jaar, tuinman, broer van de bruid, Rutger Uiterwijk, oud 55 jaar, schipper en Albert Nijman, oud 55 jaar, scheepstimmerman. De laatste drie woonden in Zutphen.

Child(ren):



(2) He is married to Martha Elisabeth Jansen.

They got married on December 15, 1875 at Zutphen, Gelderland, Nederland, he was 33 years old.Source 20

Het voorgenomen huwelijk van Hendrik Martinus de Klark en Martha Elisabeth Jansen werd afgekondigd op 5 en 12 december 1875.
De vader van de bruid had zijn toestemming tot het aangaan van het huwelijk verleend bij akte voor notaris Otto Pieter Verweij te Geldermalsen; de moeder van de bruid was overleden.
Het bruidspaar overlegde hun geboorteakten, de overlijdensakten van de eerste vrouw van Martinus en van de moeder van de bruid, bovengenoemde akte en een certificaat dat Martinus aan zijn verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie had voldaan.
Getuigen waren Garrit Jan Hendrikus de Klark, oud 29 jaar, meubelmaker, broer van de bruidegom, wonende te Lochem, Ernst Frederik Pannekoek, oud 37 jaar, timmerman, zwager van de bruidegom, Jan Pluim, oud 72 jaar, gepensioneerd ambtenaar, oom van debruidegom en Berend ter Brugge, oud 35 jaar, scheepstimmerman, niet verwant. De laatste drie wonende te Zutphen.

Akte huwelijkstoestemming.
Den zesden December achttienhonderd vijf en zeventig is verschenen voor Otto Pieter Verweij, Notaris ter standplaats Geldermalsen, Arrondissement Tiel, provincie Gelderland in tegenwoordigheid der na te noemene getuigen
Willem Jansen, Schipper wonende te Zutphen.
Dewelke verklaarde toestemming in de huwelijksch voltrekking van zijne dochter Martha Elisabeth Jansen, dienstmeid wonend te Zutphen, geboren uit zijn huwelijk met wijlen zijne echtgenoote Antje Catharina de Jong, met Martinus de Klark, weduwenaar van Maria Elisabeth Harmsen, Scheepstimmerman wonende te Zutphen.
De Comparant en natenoemene getuigen zijn mij Notaris bekend.
Waarvan Akte, uit te geven in originali.
Gedaan en verleden te Geldermalsen ten Kantore van mij Notaris ten dag maand jaar gemeld in tegenwoordigheid van Cornelis van Hattum, landbouwer wonende te Deil en Wijnand van Ingen, hoefsmid te Geldermalsen wonende, als getuigen die deze Akte na gedane voorlezing met de Comparant en mij Notaris hebben ondertekend.
(Get.) W.Jansen, W.van Ingen, C.van Hattum, O.P.Verweij not.

Huwelijkscontract.
Voor Mr. Derk Nijman Notaris des Arrondissements Zutphen, provincie Gelderland, standplaats hebbende te Zutphen in tegenwoordigheid der nagenoemde en mede ondergeteekende getuigen compareerden
de Heer Hendrik Martinus de Klark, scheepstimmerman, Bruidegom ter eenre en
mejufvrouw Martha Elisabeth Jansen, dienstbode, Bruid ter andere zijde
welke comparanten beide wonende te Zutphen en aan den Notaris bekend verklaarden eerstdaags een wettig huwelijk te zullen aangaan en te dien aanzien te zijn overeengekomen
Artikel Een. Er zal tusschen de aanstaande echtgenooten bestaan eene gemeenschap van Winst en Verlies overeenkomstig de bepalingen van het thans vigerende Burgerlijk Wetboek, zodat mitsdien alle goederen, zoo roerende als onroerende, die zij ten huwelijk aanbrengen of die hun staande huwelijk bij erfopvolging als andersints om niet mogten aankomen, evenals de schulden welke voor het huwelijk zijn, of staande huwelijk in het bijzonder belang van een der comparanten zullen worden aangegaan, het bijzonder eigendom en voor afzonderlijke rekening zullen blijven van dengene die ze heeft aangebragt, aan wie zij zijn opgekomen of wie zij betreffen.
Artikel Twee. Bij ontbinding des huwelijks zullen alzoo door ieder van hen aanstaande echtgenooten of hunne erfgenamen vooraf worden teruggenomen, de goederen aan ieder hunner persoonlijk toebehoorende of voor zoover die niet meer aanwezig zijn, de waarde daarvan, terwijl de alsdan aanwezige kleederen, lijfstoebehoren en lijfscieradiën van ieder der echtgenooten zullen treden in de plaats van die welke door hen ten huwelijk zijn aangebragt en eindelijk de winsten bij hen staande huwelijk verkregen zullen worden gedeeld en de verliezen worden gedragen door hen ieder voor de helft.
En opdat ten allen tijde zoude blijken welke roerende goederen de aanstaande echtgenooten bij het aangaan van hun huwelijk hebben bezeten verklaarden de comparanten dat door hen ten huwelijk wordt aangebragt, zoals zij elkander over en weer hebben doen weten:
a. Door den comparant Bruidegom
zijn aandeel in de goederen behoorende tot de tusschen hem en wijlen zijne echtenoote Maria Elisabeth Harmsen bestaan hebbende huwelijksgemeenschap, blijkens invetaris den negenden December achttienhonderd vijf en zeventig voor den ondergetekenden Notaris gepasseerd en
b. Door de comparante Bruid
Behalve hare kleederen en lijfstoebehooren zich van zelve genoegzaam onderscheidende en waarvoor bij ontbinding des huwelijks zullen in de plaats treden, de kleederen en het lijfstoebehooren als dan door haar bezeten wordende
1e Een certificaat der twee en een half percents Nationale Werkelijke schuld nominaal groot duizend gulden nommer 119920 ten name van het administratiekantoor Kelurch en Voomborg en weduwe Willem Borski.
2e Aan meubelen en contanten eene som van zeventig gulden.
Tenslotte verklaarden de comparanten elkander over en weder en dus de eerststervende den langstlevende te benoemen tot diens eenigen en universeelen erfgenaam of wel tot erfgenaam van zoodanig gedeelte zijner of harer nalatenschap als waarover de eerststervende in den ruimsten zin ten behoeve van den langstlevende zal kunnen beschikken.
Waarvan acte!
Gedaan en verleden te Zutphen ten kantore des ondergeteekenden Notaris aldaar op heden den tienden December achttienhonderd vijf en zeventig in tegenwoordigheid van Hendrik Willem Driesen en Johannes Marinus Surink, kantoorbedienden, beide wonende te Zutphen als getuigen, die met de comparanten en den Notaris deze minute gebleven in des Notaris bezit en bewaring onmiddellijk na voorlezing hebben geteekend.
(Was get.) H.M.de Klark, M.E.Jansen, H.W.Driesen, J.M.Surink, D.Nijman Notaris nalatenschap

Child(ren):



Notes about Hendrik Martinus de Klark

NATIONALE MILITIE.
Provincie Gelderland.
DE STAATSRAAD, COMMISSARIS DES KONINGS IN DE PROVINCIE GELDERLAND verklaart, dat Hendrik Martinus de Klark, geboren te Zutphen den 29 Mei 1842, wonende te Zutphen, van beroep scheepstimmerman, zoon van Jacobus en van Jacoba Wassink, beide overleden,onbekend waar en wanneer; in het inschrijvings-register van de gemeente Zutphen van het jaar 1861, voor de ligting van het jaar 1861, is ingeschreven, dat hem vervolgens bij de loting is ten deel gevallen No. 169, dat, buiten oproeping gebleven zijnde, hem tot geen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ARNHEM, den 15 April 1873.
De Staatsraad, Commissaris des Konings in de
provincie Gelderland,
(get.) onleesbaar.

Hendrik Martinus was aanvankelijk scheepstimmerman. Er wordt beweerd dat hij een scheepswerf bezat aan de IJssel, maar daar is nergens iets van te vinden. In de adresboeken van Zutphen 1879 t/m 1881 staat hij nog als scheepstimmermansknecht. In de jaren daarvoor komt hij in het adresboek niet voor. Omstreeks 1882 staat "in aardewerk" achter zijn naam.

Hendrik Martinus en zijn tweede vrouw Martha Elisabeth kregen eens zo?'n hevige ruzie dat hij een brandende olielamp in de bedstee gooide, waar zijn vrouw in lag. Martha Elisabeth is daarop met haar beide zoons naar Amsterdam gevlucht, waar ze op 7 oktober 1899 in huis kwam bij haar zuster Anna Jansen aan de Binnenvisscherstraat 9. Zij is op 20 november 1905 in Amsterdam overleden.

Een grote hobby van Hendrik Martinus was schijnbaar verhuizen. Op 1 januari 1874 woonde hij Rozengracht B231, daarna Polsbroek D293, waar zijn eerste vrouw Maria Elisabeth Harmsen overleden is, Laarstraat D112, Beekstraat A208, Kolenstraat C164, Spiegelstraat B106, waar zijn zoontje Willem Karel geboren en overleden is, Barlheze B258 en Barlheze B246, (op een van deze beide adressen zijn zijn dochter Jacoba Catharina en zijn zoon Hendrik Martinus geboren) , Laarstraat D 131, waar zijn zoon Ernst Frederik geboren werd, Nieuwstad A293. Op 29 juli 1890 werd een nieuw gezinsblad aangemaakt dat begint met Nieuwstad A293, vervolgens Barlheze B123, Barlheze B54, Marschweide B177 en B33, Dieserstraat A86 en Barlheze B59. Vervolgens op 16 juli 1902 vertrokken naar Warnsveld (ingeschreven te Warnsveld op 18 juli) en op 28 mei 1903 teruggekeerd in Zutphen (ingeschreven aldaar op 6 juni) waar hij ging wonen in de Spiegelstraat nr. B26. Tenslotte verhuisde hij voor de laatste keer naar de Bornhof op 6 augustus 1907.
In de adresboeken van Zutphen staat Hendrik Martinus eind 1879 op het adres Barlheze B258, 1880, 1881 en 1882 Barlheze 246, 1883 en 1884 Laarstraat D113, 1885, 1886,1889 en 1890 Laarstraat D131, 1891 en 1891 Nieuwstad 293-a, 1893 Barlheze B123, 1895en 1897 Marschweide B377-31, 1898 Marschweg 33, 1900 Barlheze 69-a, 1904 Spiegelstraat 26 en in 1908-1910 Bornhof.

NATIONALE MILITIE.
Provincie Gelderland.
DE STAATSRAAD, COMMISSARIS DES KONINGS IN DE PROVINCIE GELDERLAND verklaart, dat Hendrik Martinus de Klark, geboren te Zutphen den 29 Mei 1842, wonende te Zutphen, van beroep scheepstimmerman, zoon van Jacobus en van Jacoba Wassink, beiden overleden, waar en wanneer onbekend, in het inschrijvings-register van de gemeente Zutphen van het jaar 1861, voor de ligting van het jaar 1861, is ingeschreven; en dat hem vervolgens bij de loting is ten deel gevallen No. 169, dat, buiten oproeping geblevenzijnde, hem tot geen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ARNHEM, den 29 November 1875.
De Staatsraad, Commissaris des Konings
in de provincie Gelderland,
(get.) onleesbaar

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrik Martinus de Klark?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrik Martinus de Klark

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Hendrik Martinus de Klark


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Geboorteakte gemeente Zutphen. Akte nr. 175.
  2. Geboorteakte.
  3. Trouwakte
  4. Overlijdensakte zoon Willem Karel
  5. Geboorteakte zoon Hendrik Martinus
  6. Geboorteakte zoon Ernst Frederik
  7. Bevolkingsregister Warnsveld
  8. Huwelijksakte zoon Hendrik Martinus
  9. Trouwakte dochter Jacoba Carharina
  10. Bevolkingsregister Zutphen
  11. Bevolkingsregister Zutphen 1842-1861
  12. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890 I
  13. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890 II
  14. Bevolkingsregister Zutphen 1862-1890 III
  15. Bevolkingsregister Zutphen 1890-1922
  16. Overlijdensakte gemeente Zutphen. Akte nr. 278.
  17. Overlijdensakte.
  18. Akte huwelijksaangifte nr. 17.
  19. Huwelijksakte gemeente Zutphen. Akte nr. 23.
  20. Huwelijksakte gemeente Zutphen. Akte nr. 127.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on May 29, 1842 was about 14.0 °C. Wind direction mainly west-northwest. Weather type: helder. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1842: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • January 13 » Dr. William Brydon, an assistant surgeon in the British East India Company Army during the First Anglo-Afghan War, becomes famous for being the sole survivor of an army of 4,500 men and 12,000 camp followers when he reaches the safety of a garrison in Jalalabad, Afghanistan.
    • February 21 » John Greenough is granted the first U.S. patent for the sewing machine.
    • May 8 » A train derails and catches fire in Paris, killing between 52 and 200 people.
    • May 16 » The first major wagon train heading for the Pacific Northwest sets out on the Oregon Trail from Elm Grove, Missouri, with 100 pioneers.
    • August 29 » Treaty of Nanking signing ends the First Opium War.
    • December 7 » First concert of the New York Philharmonic, founded by Ureli Corelli Hill.
  • The temperature on December 15, 1875 was about -0.3 °C. The air pressure was 1 kgf/m2 and came mainly from the south-southeast. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From August 27, 1874 till November 3, 1877 the Netherlands had a cabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg with the prime ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) and Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In the year 1875: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • February 24 » The SSGothenburg hits the Great Barrier Reef and sinks off the Australian east coast, killing approximately 100, including a number of high-profile civil servants and dignitaries.
    • April 10 » India: Arya Samaj is founded in Mumbai by Swami Dayananda Saraswati to propagate his goal of social reform.
    • May 20 » Signing of the Metre Convention by 17 nations leading to the establishment of the International System of Units.
    • September 3 » The first official game of polo is played in Argentina after being introduced by British ranchers.
    • October 22 » First telegraphic connection in Argentina.
    • December 4 » Notorious New York City politician Boss Tweed escapes from prison; he is later recaptured in Spain.
  • The temperature on December 3, 1910 was between 1.4 °C and 3.5 °C and averaged 2.3 °C. The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
  • In the year 1910: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.9 million citizens.
    • April 28 » Frenchman Louis Paulhan wins the 1910 London to Manchester air race, the first long-distance aeroplane race in England.
    • May 11 » An act of the U.S. Congress establishes Glacier National Park in Montana.
    • June 2 » Charles Rolls, a co-founder of Rolls-Royce Limited, becomes the first man to make a non-stop double crossing of the English Channel by plane.
    • July 16 » John Robertson Duigan makes the first flight of the Duigan pusher biplane, the first aircraft built in Australia.
    • October 6 » Eleftherios Venizelos is elected prime minister of Greece for the first of seven times.
    • December 21 » An underground explosion at the Hulton Bank Colliery No. 3 Pit in Over Hulton, Westhoughton, England, kills 344 miners.

About the surname De Klark

  • View the information that Genealogie Online has about the surname De Klark.
  • Check the information Open Archives has about De Klark.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De Klark.

The Family tree De Klark publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
J. de Klark, "Family tree De Klark", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I415.php : accessed May 31, 2024), "Hendrik Martinus de Klark (1842-1910)".