Family tree Beemer » Jan van der Linden (1854-1917)

Personal data Jan van der Linden 

  • He was born in the year 1854 in Culemborg, Gelderland, NL.
  • Occupations:
    • Kleermaker.
    • from 1910 till 1917 Aanspreker.
      Het aansprekersoproer of biddersoproer was een oproer op 31 januari en 1 februari 1696 in Amsterdam dat begon op de Dam op de dag dat nieuwe regeling in werking zou treden, maar ook de aansprekers zouden worden geïnstalleerd. 's Ochtends stroomde het volk naar de Dam. Daar werd een parodie gegeven op de nieuwe wijze van begraven. De burgemeesters schrokken van de opkomst en de nieuwe regel werd zes weken uitgesteld.
      De burgemeesters hadden besloten een beperkt aantal officiële aansprekers en dragers te benoemen, namelijk 72 in plaats van de ongeveer 300 vrije, onder oppertoezicht van vier commissarissen, die het werk moesten regelen en de financiële administratie zouden voeren. Op 10 januari had de vroedschap deze regeling aangenomen. De stad zou er een aardige inkomstenbron aan over houden en de burgemeesters een aantal banen om te verdelen onder hun relaties of personeel.
      De aansprekers wisten de arme klassen aan te zetten tot een oproer, door het gerucht te verspreidden dat de armen (die volgens het voorstel gratis zouden worden begraven) voortaan bij hun dood als oud vuil behandeld zouden worden. Er was geen vrije keuze meer, doden mochten alleen nog door de stad aangestelde aansprekers worden begraven. Het oproer verplaatste zich naar het Aalmoezeniershuis op de Prinsengracht, waar de nieuwe aansprekers hun functie zouden aanvaarden. Er werd met stenen gegooid naar de schutters onder leiding van kapitein Martinus Spaaroog, die naar hun wachthuis op het Leidseplein vluchtten.
      's Middags trok het volk naar het huis van de burgemeester Jacob Boreel aan de Herengracht, die met zijn zoon als stadssecretaris het voorstel had geïntroduceerd. Toen Spaaroog een van de belhamels eigenhandig neerstak, werd met een lantaarnpaal de deur geforceerd. Alles werd stukgesmeten; spiegels, porselein en schilderijen. De zwaarlijvige Boreel, die al jaren ziek was en met jicht op bed lag, is door de buren over de schutting gesleurd. Toen ging het volk naar de overkant naar François de Vicq. De stad zette de musketiers van de schutterij in om demonstraties neer te slaan. Op het Koningsplein werd geschoten. Het huis op de Reguliersgracht van kapitein Martinus Spaaroog, het hoofd van de schutterij, moest het eveneens ontgelden. Hij bleek naderhand negentig schilderijen waar onder zeven van Philips Wouwerman, een Jan Steen, vier Van Ostades en vier Ruisdaels te hebben verloren. (Spaaroogh werkte als suppoost bij de Bank van Lening).
      Veel vroedschapsleden gingen naar hun huis om te kijken hoe het er voorstond. Burgemeester Corver en Nicolaes Witsen waren vastbesloten in het stadhuis te blijven. Jacob J. Hinlopen, een voormalige burgemeester en schout, wist het volk te bedaren. Oud-burgemeesters Jeronimo de Haze en Joan de Vries wisten de woedende menigte af te leiden door geld op straat te gooien. Joan Huydecoper van Maarsseveen (junior) werd voor zijn huis op de Lauriergracht uitgemaakt voor landverrader en verborg zijn kostbare spullen onder de turf of bij de buren. Tot slot werd ook het Pintohuis leeggeplunderd. Toen de schutterij, onder leiding van Michiel Hinlopen en een Rendorp optrad, en van beneden naar boven trok, vloeide het bloed langs de trappen. Twee schelmen werden bij het licht van flambouwen aan de tralies van de Waag opgehangen. Op 1 februari zijn nog drie en 6 februari zeven gasten geëxecuteerd, twee dagen nadat de rust was teruggekeerd. Er zijn in totaal 48 mensen aangehouden, 22 zijn veroordeeld, sommige werden naar Suriname verbannen. Twaalf roervinken zijn opgehangen voor het stadhuis en vier slachtoffers van de rellen op Volewijk aan hun benen.
      Nasleep
      Het oproer had nog een staartje: een zekere Dirk Dirksz., een winkelier in de Nieuwe Leliestraat opgegroeid in het Aalmoezeniersweeshuis en ooit naar Suriname gestuurd, werd ervan beschuldigd de lantaarnpaal uit de grond te hebben getrokken. Zijn buurtgenoten uit de Jordaan kwamen in opstand en gingen bij de burgemeesters op bezoek om hem vrij te pleiten. De magistraat was bang voor herhaling van de rellen. Dirk Dirksz. had geluk en werd voor slechts acht jaar uit de stad verbannen.
      Er speelde mogelijk meer dan enkel de belastingmaatregel; de toeloop bij het huis van de Engelse gezant op de Keizersgracht en bij het Huis de Pinto wijzen in die richting. Tijdens de Negenjarige Oorlog liep de handel in Amsterdam sterk terug. Hierdoor verminderde de welvaart en nam de werkloosheid toe. Daardoor waren ook de inkomsten van de stad verminderd.
  • He died on August 15, 1917 in Culemborg, Gelderland, NL, he was 63 years old.
  • Death registration on August 16, 1917.Source 1
  • A child of Jan van der Linden and Johanna Knoop
  • This information was last updated on July 29, 2009.

Household of Jan van der Linden

He is married to Johanna Pieternella van Heusden.

They got married on August 14, 1878 at Arnhem, Gelderland, NL, he was 24 years old.Source 2


Child(ren):


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan van der Linden?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan van der Linden

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. 0207/8172/101
  2. 0207/168/197

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on August 14, 1878 was about 15.4 °C. There was 2 mm of rain. The air pressure was 19 kgf/m2 and came mainly from the southwest. The airpressure was 74 cm mercury. The atmospheric humidity was 96%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1878: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • May 25 » Gilbert and Sullivan's comic opera H.M.S. Pinafore opens at the Opera Comique in London.
    • June 4 » Cyprus Convention: The Ottoman Empire cedes Cyprus to the United Kingdom but retains nominal title.
    • July 1 » Canada joins the Universal Postal Union.
    • July 13 » Treaty of Berlin: The European powers redraw the map of the Balkans. Serbia, Montenegro and Romania become completely independent of the Ottoman Empire.
    • September 3 » Over 640 die when the crowded pleasure boat Princess Alice collides with the Bywell Castle in the River Thames.
    • October 15 » The Edison Electric Light Company begins operation.
  • The temperature on August 15, 1917 was between 13.8 °C and 20.5 °C and averaged 16.0 °C. There was 0.5 mm of rain. There was 6.8 hours of sunshine (46%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 29, 1913 to September 9, 1918 the cabinet Cort van der Linden, with Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1917: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.5 million citizens.
    • February 5 » The Congress of the United States passes the Immigration Act of 1917 over President Woodrow Wilson's veto.
    • March 15 » Tsar Nicholas II of Russia abdicates the Russian throne ending the 304-year Romanov dynasty.
    • March 26 » World War I: First Battle of Gaza: British troops are halted after 17,000 Turks block their advance.
    • June 13 » World War I: The deadliest German air raid on London of the war is carried out by Gotha G.IV bombers and results in 162 deaths, including 46 children, and 432 injuries.
    • July 12 » The Bisbee Deportation occurs as vigilantes kidnap and deport nearly 1,300 striking miners and others from Bisbee, Arizona.
    • December 9 » World War I: Field Marshal Allenby captures Jerusalem, Palestine.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van der Linden


The Family tree Beemer publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
J.G. Beemer , "Family tree Beemer", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beemer/I49237.php : accessed May 15, 2024), "Jan van der Linden (1854-1917)".