Genealogisch bestand van Leo Hendriks » Willem George Alphonse van Sonsbeeck (1877-1969)

Personal data Willem George Alphonse van Sonsbeeck 


Household of Willem George Alphonse van Sonsbeeck

He is married to Maria Petronella Stephania van der Kun.

They got married


Notes about Willem George Alphonse van Sonsbeeck

Sonsbeeck, Willem George Alphonse van, burgemeester van Breda en commissaris der Koningin in Limburg (Amsterdam 11-9-1877 - Heino 14-8-1969). Zoon van Paul Willem Hendrik van Sonsbeeck, jurist, tevens gemeenteraadslid van Amsterdam, en Susette Johanna Feijens. Gehuwd op 3-2-1916 met Maria Petronella Stephania van der Kun. Uit dit huwelijk werden 3 dochters geboren.
Guy van Sonsbeeck, het tiende uit een gezin van elf kinderen, stamde uit een katholieke patricische familie. Al op zesjarige leeftijd verloor hij zijn vader. Hij bezocht een lagere school in zijn geboortestad, het gymnasium van de paters jezuïeten in Katwijk aan de Rijn en het Stonyhurst College in Blackburn (Schotland), vóór een studie in de rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na het afleggen van het kandidaatsexamen op 5 mei 1899 liet hij zich kiezen in de senaat (assessor II) van het Amsterdamsch Studenten Corps. Op 16 december 1902 volgde zijn promotie op stellingen bij prof. D. Josephus Jitta tot doctor in de rechtswetenschap.
Willem van Sonsbeeck - hij had tijdens zijn studietijd zijn voornaam veranderd - voelde minder voor de advocatuur dan voor een ambtelijke loopbaan. Die begon hij in 1903 als secretaris van de staatscommissie inzake de bedelarij om vervolgens per 1 september 1905 adjunct-commies op de provinciale griffie in Arnhem te worden; in deze vrij rustige werkkring kreeg hij vooral waterstaats- en onderwijszaken te behandelen. Na promotie op stellingen op 20 oktober 1909 bij prof. A.A.H. Struycken tot doctor in de staatswetenschap, dong hij met succes naar de functie van commies-griffier van de Tweede Kamer. In de residentie kon hij de binnenlandse politiek van nabij volgen; bovendien leerde hij er zijn vrouw kennen.
Met ingang van 1 januari 1919 werd Van Sonsbeeck, als opvolger van E.O.J.M, baron Van Hövell van Wezeveld en Westerflier, benoemd tot burgemeester van Breda. Deze rustige, wat deftige, gemeente maakte in de jaren 1919-1936 een stormachtige groei door: het grondgebied werd, vooral ten koste van de buurgemeenten Princenhage en Teteringen, uitgebreid van 262 tot 1077 ha, en het inwoneraantal steeg van bijna 30.000 tot bijna 50.000. In die tijd verdwenen bijvoorbeeld de bank van lening, het stedelijk muziekkorps, de paardetram en de Warenkeuringsdienst, maar daarvoor in de plaats kwamen vele andere dingen tot stand, zoals de aanleg van nieuwe woonwijken en parken, de ontsluiting van de Belcrumpolder, de bouw van een abattoir, een tweede watertoren en een zwembad, de modernisering van het stadhuis, de gasfabriek, het ziekenhuis en het stedelijk museum, en de oprichting van de gemeentelijke geneeskundige dienst. Van Sonsbeeck heeft persoonlijk sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van Breda tot een moderne stad. Allereerst heeft hij jarenlang, op alle mogelijke wijzen, geijverd voor de gebiedsuitbreiding van Breda, die in april 1927 haar beslag kreeg. Verder toonde hij zich een voortreffelijke voorzitter van de gemeenteraad, niet alleen volgens de fractievoorzitter van de grootste partij - Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) -, maar ook volgens diens protestants-christelijke collega, die vaker het slachtoffer was van Van Sonsbeecks ironie. Daarnaast behartigde hij met veel verve de gemeentelijke onderwijs- en culturele zaken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij bij zijn koperen ambtsjubileum begin juli 1931 door de burgerij (met uitzondering van de sociaal-democraten en de communisten) op grootse wijze gehuldigd werd.
Van Sonsbeeck beperkte zijn activiteiten niet tot Breda. Al in 1919 werd hij curator van de RK Leergangen, in 1927 van de RK Handelshoogeschool te Tilburg, en in 1932 van de Universiteit van Amsterdam (dit was hij 25 jaar later nog). Hij werd lid van de staatscommissie inzake de herziening van de gemeentewet en lid van de Algemeene Armen-commissie. Ook trad hij op als ondervoorzitter van de Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten en als voorzitter van de regeringscommissie inzake de vuilverwijdering ten behoeve van de landbouw. Het valt niet te verwonderen dat de minister van Binnenlandse Zaken, J.A. de Wilde, Van Sonsbeeck per 1 juni 1936 bestemde voor een hogere functie, die van commissaris der Koningin in de provincie Limburg. Met pijn in het hart verliet Van Sonsbeeck 'het Haagje van het Zuiden', na een hartelijk afscheid van de burgerij en van de gemeenteraad (inclusief de SDAP-raadsleden). De hoogste lof zwaaide hem bij die gelegenheid de fractievoorzitter van de RKSP, F.B.I.M. Janssens, toe: 'Gij, die als niet-Brabander, op zoo voortreffelijke wijze de psyche van den Brabander en in het bijzonder van den Bredanaar hebt weten te verstaan en tot de Uwe te maken. Gij hebt U een blijvende plaats verworven in de harten van Uw geineentenaren.'
Zo geliefd als in Breda heeft Van Sonsbeeck zich in Maastricht niet weten te maken; daarvoor had hij ook te weinig affiniteit met de Limburgse volksaard. 'De nieuwe gouverneur bleek een sterke persoonlijkheid, die op eigen manieren de dingen waarnam en naar eigen inzichten de zaken behandelde,' constateerde een redacteur van De Nedermaas al gauw. De provinciale bestuurders en ambtenaren, die aan de kalme hand van zijn voorganger Van Hövell van Wezeveld en Westerflier gewoon geraakt waren, moesten even wennen aan de slagvaardigheid en vlotheid van Van Sonsbeeck, maar kwamen toch tot een plezierige zakelijke samenwerking met hem.
Tegenover de Duitse bezetter was Van Sonsbeeck zo weinig meegaand, dat hij al op 5 februari 1941 ontslagen werd en vervangen door de NSB'er M.V.E.H.J.M. graaf De Marchant et d'Ansembourg. De officieel gepensioneerde commissaris der Koningin bleef ambteloos tot begin augustus 1944, toen hij benoemd werd tot (het enige katholieke) lid van het in het bezette gebied in het geheim tot stand gekomen College van Vertrouwensmannen, dat de regering in ballingschap na de bevrijding in Nederland zou moeten vertegenwoordigen. Van Sonsbeeck kreeg op de eerste vergadering van dit college de taak een concept voor een bevrijdingsproclamatie op te stellen, maar kon de volgende vergaderingen niet meer bijwonen door de snelle opmars van de geallieerde troepen. Meteen na de bevrijding van Maastricht op 14 september hervatte de commissaris der Koningin, net 67 jaar geworden, zijn werk. Hij kreeg een reeks competentieconflicten met vertegenwoordigers van het Militair Gezag over de zuivering van burgemeesters van Limburgse gemeenten. De Provinciale Militaire Commissaris wilde dat een aantal onvoldoende betrouwbaar geachte burgemeesters een bevel tot staking van de uitoefening van hun functie uitgereikt kregen, maar Van Sonsbeeck hield zo lang mogelijk vast aan de oude, hem vertrouwde burgemeesters. Medio maart 1945 drong de Gemeenschap van Oud-Illegale Werkers in Limburg schriftelijk aan op zijn vervanging door een minder conservatieve commissaris der Koningin. De minister van Binnenlandse Zaken, L.J.M. Beel, steunde Van Sonsbeeck een tijdlang, maar verzocht hem persoonlijk op termijn ontslag te nemen. Dat ontslag werd Van Sonsbeeck per 1 januari 1947 verleend, nadat de regering hem benoemd had tot voorzitter van de Voorlopige Natuurbeschermingsraad.
Van Sonsbeeck was begiftigd met een scherpe geest, een sterke wil en een brede culturele belangstelling, die een geslaagde bestuurlijke loopbaan mogelijk maakten. Het hoogtepunt van zijn carrière was ongetwijfeld het burgemeesterschap van Breda, waar zijn werkkracht en zijn gevoel voor stijl beter tot hun recht kwamen dan daarna in Maastricht.
A: Archief-E.B.B.F. baron Wittert van Hoogland, nr. 109-111, in het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage; collectie-W.G.A. van Sonsbeeck, in het gemeentearchief van Breda; archief van het provinciaal bestuur 1914-1943, in het rijksarchief in Limburg te Maastricht; archief Militair Gezag map 248, Provinciale Militaire Commissaris Limburg, in het Rijksarchief in Limburg te Maastricht.
L: 'Onze Gouverneur Mr.Dr. W.G.A. van Sonsbeeck', in De Nedermaas 15 (1937) 1 (sept.) 12-13; L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog ('s-Gravenhage, 1972, 1980 en 1982) IV, Xa en Xb; M. van Rooijen, Breda in beeld 1860-1940 (Breda, 1983) 130-132.
I: Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld. Onder hoofdred. van H.P. van den Aardweg (Amsterdam 1938) 1386.
W.J.M. Klaassen
Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 3 (Den Haag 1989)
Laatst gewijzigd op 10-02-2012

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willem George Alphonse van Sonsbeeck?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Willem George Alphonse van Sonsbeeck

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Willem George Alphonse van Sonsbeeck


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on September 11, 1877 was about 15.9 °C. The air pressure was 1 kgf/m2 and came mainly from the south-southeast. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 80%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From August 27, 1874 till November 3, 1877 the Netherlands had a cabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg with the prime ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) and Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1877: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • January 1 » Queen Victoria of the United Kingdom is proclaimed Empress of India.
    • March 2 » Just two days before inauguration, the U.S. Congress declares Rutherford B. Hayes the winner of the 1876 U.S. presidential election even though Samuel J. Tilden had won the popular vote.
    • August 9 » Indian Wars: Battle of the Big Hole: A small band of Nez Percé Indians clash with the United States Army.
    • October 5 » The Nez Perce War in the northwestern United States comes to an end.
    • November 21 » Thomas Edison announces his invention of the phonograph, a machine that can record and play sound.
    • November 24 » Anna Sewell's animal welfare novel Black Beauty is published.
  • The temperature on August 14, 1969 was between 11.5 °C and 23.8 °C and averaged 18.3 °C. There was 0.3 mm of rain during 0.4 hours. There was 5.1 hours of sunshine (34%). The partly clouded was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the east-northeast. Source: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet De Jong, with P.J.S. de Jong (KVP) as prime minister.
  • In the year 1969: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 12.8 million citizens.
    • January 19 » Student Jan Palach dies after setting himself on fire three days earlier in Prague's Wenceslas Square to protest about the invasion of Czechoslovakia by the Soviet Union in 1968. His funeral turns into another major protest.
    • April 22 » The formation of the Communist Party of India (Marxist-Leninist) is announced at a mass rally in Calcutta.
    • June 28 » Stonewall riots begin in New York City, marking the start of the Gay Rights Movement.
    • August 11 » The Apollo 11 astronauts are released from a three-week quarantine following their liftoff from the moon.
    • August 14 » The Troubles: British troops are deployed in Northern Ireland as political and sectarian violence breaks out, marking the start of the 37-year Operation Banner.
    • September 14 » The US Selective Service selects September 14 as the First Draft Lottery date.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1965 » Vello Kaaristo, Estonian skier (b. 1911)
  • 1966 » Tip Snooke, South African cricketer (b. 1881)
  • 1967 » Bob Anderson, English motorcycle racer and race car driver (b. 1931)
  • 1972 » Jules Romains, French author and poet (b. 1885)
  • 1972 » Oscar Levant, American actor, pianist, and composer (b. 1906)
  • 1973 » Fred Gipson, American journalist and author (b. 1908)

About the surname Van Sonsbeeck


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Leo Hendriks, "Genealogisch bestand van Leo Hendriks", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-van-leo-hendriks/I32837.php : accessed June 14, 2024), "Willem George Alphonse van Sonsbeeck (1877-1969)".