Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Rudolph van der PIJL (1790-1828)

Personal data Rudolph van der PIJL 

Source 1

Household of Rudolph van der PIJL

(1) He is married to Helene van HOOGSTRATEN.Source 3

They got married on December 16, 1809 at Dordrecht, he was 19 years old.


Child(ren):



(2) He is married to Wilhelmina Hester van OUDGAARDEN.Source 4

Their notice of marriage was on August 1, 1811 in Dordrecht.Source 5

They got married on August 14, 1811 at Dordrecht, he was 21 years old.


Child(ren):

  1. Odilia van der PIJL  1812-1872


Notes about Rudolph van der PIJL

Rudolph van der Pijl, geboren 1 februari 1790 (1787?) in Vianen, overleden te Geel (België) op 6 december 1828. Zoon van Rudolphus van der Pijl (begraven 15 april 1791 te Vianen) en Petronella Coenraads (begraven 10 maart 1791 te Vianen).

Trouwde 16 december 1809 in Dordrecht met Helena van Hoogstraten (Dordrecht 25 augustus 1789-Dordrecht 20 december 1810), dochter van Johannes van Hoogstraten en Johanna Jacoba Vrieswoud. Hertrouwde 1 augustus 1811 inDordrecht met Wilhelmina Hester van Oudgaarden (Dordrecht 1793-Wassenaar 1838), dochter van Johannes van Oudgaarden (commies bij de Posterijen) en Odilia Vrieswoud. Vijf kinderen, allen uit het tweede huwelijk:
- Odilia (30 september 1812-Maarsseveen 1 juli 1872)
- Petronella Jeanne (6 mei 1815-Veenhuizen 25 april 1884)
- Jeanne Jacqueline (13 september 1817-Wassenaar 13 mei 1841)
- Rudolphe Jean (9 november 1820-Dordrecht 1 februari 1821)
- Rudolphe Guillaume (23 juni 1825-Dordrecht 8 augustus 1825).

Over het geboortejaar van Rudolph van der Pijl bestaat onzekerheid. Toen hij in oktober 1807 slaagde voor een onderwijzersexamen, zou hij 20 jaar zijn geweest. In een brief van november 1808 aan het Dordtse stadsbestuur gaf hij als leeftijd 21 à 22 jaar op. Vanaf 1810 wordt echter steeds 1790 als geboortejaar gehanteerd, ook door Rudolph zelf.

Van der Pijl was een geslaagde schoolhouder die met zijn assistenten in Dordrecht een drukbezochte Franse kostschool leidde. Het succes bleek uit een aanzienlijk aantal leerlingen, maar vond zijn verklaring in de grote pedagogisch-didactische bekwaamheden van de directeur. De Franse scholen (een soort havo) stonden in aanzien, vooral door het onderwijs in de vreemde talen. De positie van Van der Pijl binnen de kring van Franse schoolhouders was zelfs landelijk als uitzonderlijk te kwalificeren door de leerboeken die hij schreef. Het accent lag daarbij op het onderwijs in de vreemde talen en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van dat onderwijs was groot. Zijn leerboeken waren door het vernieuwende karakter de gehele eeuw in gebruik.

Rudolph bleek een ambitieuze jongeman, want al op achttienjarige(?) leeftijd behaalde hij op 14 oktober 1807 de onderwijsakte van de tweede rang, de op een na hoogste van de vier rangen die in 1806 waren ingesteld. Hij was ondermeester aan diverse scholen, maar hij ambieerde een Franse school. In 1808 was hij eerste ondermeester, eerste secondant, in de Franse school van B. Batenburg te Culemborg. In november dat jaar verzocht hij het stadsbestuur van Dordrecht in de stad een Franse school te mogen openen. Hij wilde daar onderwijs geven in Frans, Duits, Nederlands, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en zingen. Hij deed dat op eigen initiatief, want er was geen vacature. Toch liet het stadsbestuur hem door de commissie van toezicht op het onderwijs examineren. Deze concludeerde in haar rapport van 28 december 1808 dat Van der Pijl 'niet slechts eene meer dan gewoone kunde en bedrevenheid in alle deze wetenschappen bezit, maar ook vrij wat geschiktheid heeft vertoond om dezelve op eene redenmatige wijze aan kinderen mede te deelen'. De didactiek van het onderwijs werd getest door middel van een soort proefles aan enkele kinderen. Hij werd aanbevolen en 2 januari 1809 kreeg Rudolph toestemming een Franse school te openen. De door Rudolph gestarte (kost)school was een succes, want de resultaten waren uitstekend zoals uit het openbaar examen in 1810 en in volgende jaren bleek. Evenals de Latijnse school en de lagere scholen reikte de Franse school aan de beste leerlingen prijsboeken uit. Het bleek daarbij dat intussen ook Engels een vast onderdeel uitmaakte van het onderwijsprogramma.

In de periode 1810-1826 produceerde Van der Pijl 37 uitgaven voor het onderwijs aan een Franse school, een gemiddelde van ruim twee boeken per jaar. Hij schreef leerstof voor Frans, Engels, Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde en rekenen; Duits liet hij buiten beschouwing. Zijn eerste boek, verschenen in 1810, betrof aardrijkskunde. Voor Engels en Frans schreef hij tien respectievelijk dertien leerboeken; op die twee talen lag het accent. Het betrof materiaal voor de vocabulaire en grammatica, het daarvan toepassen in oefeningen en handelscorrespondentie in de betreffende taal. Daarbij waren oefeningen in kakografie, het opsporen van fouten in een gegeven tekst, een methode die de gehele negentiende eeuw werd toegepast. Van de andere veertien uitgaven hadden er twee betrekking op het leren van het Nederlands als vreemde taal, een voor Franstaligen en een voor Engelstaligen. Van der Pijl was in de eerste plaats leraar vreemde talen. Bij het Nederlands verwees hij steeds naar de officiële spelling van Siegenbeek (1804) en de officiële grammatica van Weiland (1805). Het onderwijs diende volgens hem op moderne leest geschoeid te zijn. Zijn leermateriaal vond in onderwijsland een goed onthaal, waardoor vele boeken een groot aantal drukken beleefden, zoals in 1866 de twintigste druk van het Frans lees- en vertaalboekje. In 1897 werd het Engelsch lees- en vertaalboekje (deel 1 en 2) nog herdrukt. Zijn succes op dit gebied is toe te schrijven aan zijn gebruikte onderwijsmethoden en op het aangeleverde (actuele) oefenmateriaal.

Toen keizer Napoleon het Koninkrijk Holland in juli 1810 inlijfde bij zijn imperium, maakte Rudolph van der Pijl kennis met nieuwe verworvenheden van de Franse overheersing. Een daarvan was de conscriptie, de militaire dienstplicht, waarvoor in beginsel iedere man vanaf 20 jaar oud beschikbaar moest zijn. In 1812 werd ook Van der Pijl opgeroepen om deel uit te maken van de keizerlijke legers (de jaarlichtingen 1787 t/m 1789 waren aan hem voorbijgegaan). De mogelijkheid bestond echter nog die verplichting over te dragen aan een remplaçant, een plaatsvervanger. Dat was een kostbare aangelegenheid, maar Rudolph was daartoe ondanks zijn jonge jaren in staat. De kostgelden van zijn leerlingen, de opbrengsten van zijn leerboeken en vertaalopdrachten hadden hem een behoorlijke financiële armslag bezorgd. Zijn dienstplicht werd bij notariële akte op 24 januari 1812 overgedragen aan Willem Schorteldoek, arbeider uit Papendrecht, geboren in 1787, en volgens de notaris zonder zichtbare gebreken. De overeenkomst omvatte duizenden francs (1 franc = € 0,22), waarvan Rudolph na het passeren van de akte er 315 aan zijn vervanger betaalde. Zodra die uittrok volgde een betaling van 420 francs en vier jaar lang 8,40 francs per week aan de echtgenote van Schorteldoek. Na afloop, wel of niet verminkt, zou de remplaçant een bedrag van 6.300 francs ontvangen. De schoonvader van Rudolph, Van Oudgaarden, stond borg voor de verplichtingen van zijn schoonzoon.

Na 1825 ging het geestelijk slecht met Van der Pijl. Hij moest steeds meer schoolse aangelegenheden aan zijn eerste assistent Dingemans overlaten. Die bracht de Dordtse schoolcommissie in oktober 1826 op de hoogte van 'den zeer ongelukkigen toestand van de gesteldheid van de geestvermogens' van Van der Pijl. Dingemans achtte zich niet langer in staat de kostschool in de Hofstraat te leiden. De gezondheid van Van der Pijl verslechterde zodanig, dat zijn broer Floris (slijter in sterke dranken te Utrecht) in november het verzoek aan de Dordtse rechtbank richtte Rudolph 'in een krankzinnighuis of verbeterhuis in het Koninkrijk der Nederlanden' te plaatsen. Het verzoek werd ingewilligd en de kostschoolhouder werd voor een jaar in de tweede klasse in het Dordtse Krankzinnigengesticht aan de Lindengracht (thans Dordrechts Museum) ondergebracht. Op 15 september 1827 ging Van der Pijl van daaruit naar het Belgisch-Brabantse Geel. In die plaats werden de geesteszieken, waar mogelijk, ondergebracht bij particulieren. Dat gebeurde ook met Rudolph, want de Dordtse kostschoolhouder overleed 6 december 1828 op de leeftijd van 38 jaar(?) ten huize van Johannes Henricus Claes, kleermaker in Geel.

In het onderwijskundige geschrift Nieuwe bijdragen werd Rudolph van der Pijl na de bespreking van enkele van zijn boeken in 1830 herdacht als een persoon 'die door onderwijs en door een aantal doelmatige werken zich bij de vaderlandsche jeugd ten hoogste verdienstelijk heeft gemaakt'. Zijn grootste verdienste voor het onderwijs lag in het produceren van oefenmateriaal dat door de keuze en manier van aanbieden in zijn tijd vernieuwend was.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Rudolph van der PIJL?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Rudolph van der PIJL

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Rudolph van der PIJL


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. C. Esseboom en N.L. Dodde, Minerva Dordracena (Dordrecht 2003).
  2. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  3. Regionaal Archief Dordrecht
  4. Regionaal Archief Dordrecht
  5. Trouwboek van het Gerecht

Historical events

  • The temperature on February 1, 1790 was about 4.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1790: Source: Wikipedia
    • May 29 » Rhode Island becomes the last of North America's original Thirteen Colonies to ratify the Constitution and become one of the United States.
    • July 14 » French Revolution: Citizens of Paris celebrate the unity of the French people and the national reconciliation in the Fête de la Fédération.
    • July 31 » The first U.S. patent is issued, to inventor Samuel Hopkins for a potash process.
    • November 1 » Edmund Burke publishes Reflections on the Revolution in France, in which he predicts that the French Revolution will end in a disaster.
    • December 22 » The Turkish fortress of Izmail is stormed and captured by Alexander Suvorov and his Russian armies.
    • December 26 » Louis XVI of France gives his public assent to Civil Constitution of the Clergy during the French Revolution.
  • The temperature on February 7, 1790 was about 6.0 °C. Wind direction mainly north west from. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1790: Source: Wikipedia
    • July 12 » The Civil Constitution of the Clergy is passed in France by the National Constituent Assembly.
    • July 14 » French Revolution: Citizens of Paris celebrate the unity of the French people and the national reconciliation in the Fête de la Fédération.
    • August 2 » The first United States Census is conducted.
    • September 25 » Four Great Anhui Troupes introduce Anhui opera to Beijing in honor of the Qianlong Emperor's eightieth birthday.
    • December 17 » The Aztec calendar stone is discovered at El Zócalo, Mexico City.
    • December 31 » Efimeris, the oldest Greek newspaper of which issues have survived till today, is published for the first time.
  • The temperature on August 14, 1811 was about 16.0 °C. There was 22 mm of rainWind direction mainly northwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1811: Source: Wikipedia
    • March 2 » Argentine War of Independence: A royalist fleet defeats a small flotilla of revolutionary ships in the Battle of San Nicolás on the River Plate.
    • March 12 » Peninsular War: A day after a successful rearguard action, French Marshal Michel Ney once again successfully delays the pursuing Anglo-Portuguese force at the Battle of Redinha.
    • May 16 » Peninsular War: The allies Spain, Portugal and United Kingdom, defeat the French at the Battle of Albuera.
    • July 5 » The Venezuelan Declaration of Independence is adopted by a congress of the provinces.
    • November 17 » José Miguel Carrera, Chilean founding father, is sworn in as President of the executive Junta of the government of Chile.
    • December 26 » A theater fire in Richmond, Virginia kills the Governor of Virginia George William Smith and the president of the First National Bank of Virginia Abraham B. Venable.
  • The temperature on December 6, 1828 was about 5.0 °C. Wind direction mainly south-southeast. Weather type: betrokken mist. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1828: Source: Wikipedia
    • January 8 » The Democratic Party of the United States is organized.
    • April 20 » René Caillié becomes the second non-Muslim to enter (and the first to return from) Timbuktu, following Major Gordon Laing.
    • May 19 » U.S. President John Quincy Adams signs the Tariff of 1828 into law, protecting wool manufacturers in the United States.
    • August 27 » Brazil and Argentina recognize the sovereignty of Uruguay in the Treaty of Montevideo
    • October 7 » Morea expedition: The city of Patras, Greece, is liberated by the French expeditionary force.
    • December 19 » Nullification crisis: Vice President of the United States John C. Calhoun pens the South Carolina Exposition and Protest, protesting the Tariff of 1828.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van der PIJL


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I231725.php : accessed June 3, 2024), "Rudolph van der PIJL (1790-1828)".