Woudwyk Genealogía » Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld (1554-1599)

Persoonlijke gegevens Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld 


Gezin van Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld

Zij had een relatie met Tjeerd Tjaert Theotardus Johannes Johannesz /van Tiara ,was als Theodoretus Tiara advocaat bij het Hof van Friesland.Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld,.


Kind(eren):



Notities over Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld

Ydt Jansdr van Buygers
Geboren 7 mrt 1554
Activiteiten Woonde op Uniastate in Beers, waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara/Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Uniastate_%28Beers%29
Overleden 11 apr 1599
Begraven Beers 


 


 Ydt Jansdr van Buygers
Nacido el 7 de marzo de 1554
Actividades vividas en Uniastate en Beers, donde la piedra de la fachada con las armas de la alianza Tiara/Buygers todavía está tapiada en la fachada de la puerta de entrada, ver https://nl.wikipedia.org/wiki/Uniastate_%28Beers%29
Murió el 11 de abril de 1599.
Enterrada en Beers   


--------------------------------------------------------------------------


Uniastate (Beers)


Uniastate


De stalen constructie die de vroegere Uniastate uitbeeldt met op de achtergrond de Mariakerk van Beers
Locatie Beers, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 53° 9′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Kasteeltype state
Stijl noordelijk maniërisme (poortgebouw)
Huidige functie museum, trouwlocatie
Gebouwd in eind 15e eeuw voor het eerst vermeld
Gesloopt in 1756
Herbouwd in 1993
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 8472
Website uniastatebears.nl
Kaart
Uniastate (Friesland)
Uniastate
Uniastate (ook wel aangeduid als het Nyenhuis, de Groot Nieuwhuister State of de Nieuw Huistrastate) is een voormalige state of stins in Beers. Op het in oorspronkelijke staat teruggebrachte terrein vindt men nog de gerestaureerde toegangspoort, alsmede een stalen replica (luchtspiegeling) op ware grootte van de in 1756 gesloopte state. Van Unia was een geslacht van grietmannen en officieren, die meerdere stinsen in Friesland bezaten.


Geschiedenis


De Uniastate door Jacobus Stellingwerf in 1723
Eind 15e eeuw wordt er voor het eerst gesproken over de Uniastate. De stins was in 1443 in het bezit van Keimpe Unia († 1481), een edelman en een leidsman van de Schieringers. Tevergeefs probeerden de Vetkopers uit Leeuwarden de stins dan ook in te nemen. Keimpe was getrouwd met Bauck van Martena. Hij was in het bezit van het Uniahuis te Leeuwarden en was mogelijk afkomstig van de Unia-state te Wirdum. De Uniastate te Beers kwam toen in het bezit van Keimpes zoon Worp Unia, het Uniahuis te Leeuwarden verkocht Worp echter. Ook Worp († 1499) was een leider van de Schieringers en daarnaast was hij grietman van Leeuwarderadeel. Rond 1515 werd de Uniastate in brand gestoken door de Arumer Zwarte Hoop, mogelijk nog onder het bevel van Grutte Pier. Tussen 1515 en 1520 werd de state vervolgens weer opgebouwd. Rond 1530 was de stins in het bezit van Tjerck van Unia († ca. 1567). Later verviel het gebouw aan zijn zoon Jochem († 1614). De namen van Jochem van Unia en zijn vrouw Trijn Epesdocher van Adama († 1618) staan in de klokken gegraveerd van de Mariakerk te Beers.



Gevelsteen met het alliantiewapen van Tjaerd Tyara en Ydt Buygers in het poortgebouw van de Uniastate
In 1616 kwam de stins in het bezit van Tjaerd Tyara († 1618). Tjaerd liet het poortgebouw bouwen dat nu nog resteert. In dit gebouw bevindt zich nog een gevelsteen met het alliantiewapen van Tjaerd en zijn vrouw Ydt Buygers († 1599).


In 1700 werd de Uniastate aangeduid als 'Nieuw Huistrastate' of 'Nyenhuis' en rond 1705 was ene Tiaerd Cathius de bewoner van de stins. Hobbe van Aylva († 1772), generaal en gouverneur te Maastricht, liet de stins in 1756 afbreken, alleen het poortgebouw bleef gespaard. Het materiaal dat vrijkwam, werd gebruikt voor de bouw van een boerderij op dezelfde plaats. De steen met de wapens van Tyara en Buygers werd opnieuw boven de deur van de boerderij geplaatst. Deze boerderij was in 1786 in het bezit van jonker Hans Willem van Aylva, grietman van het Bildt. De boerderij werd echter bewoond door Meinte Sjoerds Meynsma († 1812), rechter van Baarderadeel. In 1879 werd de boerderij op afbraak verkocht en wederom bleef het poortgebouw gespaard.


Huidige situatie
De Uniastate bevond zich aan de westkant van het dorp Beers. Na de reconstructie is ook het terrein weer erg goed herkenbaar met een dubbele gracht. Het terrein is enigszins rechthoekig. Het poortgebouw bevindt zich op de noordoosthoek en de reconstructie van de stins staat in het zuidoosten van het terrein.



Poortgebouw met gibbengaten


Gevelsteen met het wapen van Meynsma in het poortgebouw van de Uniastate
Poortgebouw
Op een dam in de oude gracht rond de Uniastate bevindt zich nog de poort uit 1616. In 1960 werd de poort gerestaureerd. Het gebouw is opgetrokken in kleine gele bakstenen en is gebouwd in de stijl van het noordelijke maniërisme. Het poortgebouw heeft een zadeldak met op de nok een windwijzer met het wapen van Meynsma. Zowel de voor- als achterkant heeft een topgevel die gesierd wordt met een rolwerksilhouet.


De voorgevel heeft de eerdergenoemde gevelsteen met het alliantiewapen van Tyara en Buygers met daarboven twee vensters. De doorgang wordt afgesloten door twee deuren. De top van de achtergevel kent 27 vlieggaten voor duiven met elk een zitsteen, zogenaamde gibbengaten. Het poortgebouw deed hiermee ook dienst als duivenslag. Onder de vlieggaten bevinden zich twee vensters met luikjes en een venster met tralies. Net boven de doorgang aan de achterkant zit een gevelsteen met het wapen van Meynsma.


De duivenzolder van het poortgebouw is nog te bereiken middels een trap. Het slagmechanisme, waarmee de duiven gevangen werden, is verwijderd. Ook de nestgelegenheden zijn niet meer aanwezig. Wel zijn er nog enkele ornamenten van de oude stins aanwezig en doet de zolder door tafel, stoelenen een schouw huiselijk aan.



De Mariakerk van Beers alwaar zich het bezoekerscentrum bevindt.
Bezoekerscentrum
In de Mariakerk is een bezoekerscentrum gevestigd met informatie over het leven op Staten en Stinsen in vroeger tijden. Op het terrein en in de kerk zijn wisselende tentoonstellingen van Friese kunstenaars. Uniastate is tevens door de gemeenteraad van Littenseradiel aangewezen als trouwlocatie.


Zie ook
Stins
Mariakerk (Beers)
Lijst van musea in Friesland


Zie de categorie Uniastate, Bears van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bronnen, noten en/of referenties
Stinsen in Friesland - Uniastate te Beers.
Luchtmeijer.com - Uniastate, Beers (Bears)..
Uniastate Bears - Geschiedenis - Unia.
Broekhoven S, Ginkel-Meester S van, Kolman C, Kuiper Y, Stenvert R. Monumenten in Nederland. Fryslân. Zwolle: Waanders Uitgevers; 2000. p. 307.
Vlag van Friesland
Kastelen in Friesland
Ald Slot · Amelandshuis · Klein Botnia · Camminghahuis · Crackstate · Dekemastate · Epemastate · Harsta State · Hemmema State · Heeremahuis · Herema State · Poptaslot · Jongema State · Keimpemastins · De Klinze · Liauckama State · Museum Martena · Papingastins · Princessehof · Schierstins · Sickema State · Stadhouderlijk Hof · Stania State · Waltastins · Uniastate · Ylostins (verdwenen)


Categorieën: StinsBouwwerk in LeeuwardenMuseum in Friesland


 


https://nl.wikipedia.org/wiki/Uniastate_%28Beers%29 


 


 


Uniastate (Cervezas)


uniaestado


La construcción de acero que representa la antigua Uniastate con la Mariakerk van Beers al fondo.
Ubicación Cervezas, Bandera de los Países Bajos Países Bajos
Coordenadas 53° 9′ N, 5° 44′ E
General
Estado tipo castillo
Estilo manierista del norte (puerta de entrada)
Función actual: museo, lugar de celebración de bodas.
Construido a finales del siglo XV, mencionado por primera vez.
Demolido en 1756
Reconstruido en 1993
Estado monumental como monumento nacional
Monumento número 8472
Sitio web uniastatebears.nl
Tarjeta
Uniastate (Frisia)
uniaestado
Uniastate (también conocido como Nyenhuis, Groot Nieuwhuister State o Nieuw Huistrastate) es un antiguo estado de stins en Beers. En el sitio, que ha sido restaurado a su estado original, todavía se puede encontrar la puerta de entrada restaurada, así como una réplica de acero de tamaño natural (espejismo) del estado que fue demolida en 1756. De Unia procedía una familia de soldados y oficiales que poseían varias ciudades en Frisia.


Historia


El Uniaestado de Jacobus Stellingwerf en 1723
El Uniastate fue mencionado por primera vez a finales del siglo XV. En 1443, el stins estaba en posesión de Keimpe Unia († 1481), un noble y líder de los Schieringer. Los veterinarios de Leeuwarden intentaron en vano hacerse cargo de los puestos. Keimpe estaba casada con Bauck van Martena. Estaba en posesión de la Uniahuis de Leeuwarden y probablemente procedía del estado de Unia en Wirdum. La Uniastate de Beers pasó a manos del hijo de Keimpe, Worp Unia, pero la Uniahuis de Leeuwarden vendió Worp. Worp († 1499) también fue un líder de los Schieringer y también fue un grietman de Leeuwarderadeel. Alrededor de 1515, el Uniastate fue incendiado por el Arumer Zwarte Hoop, posiblemente todavía bajo el mando de Grutte Pier. Luego, el estado fue reconstruido entre 1515 y 1520. Hacia 1530, la casa era propiedad de Tjerck van Unia († ca. 1567). Posteriormente, el edificio pasó a su hijo Jochem († 1614). Los nombres de Jochem van Unia y su esposa Trijn Epesdocher van Adama († 1618) están grabados en las campanas de la Mariakerk de Beers.



Piedra de fachada con el escudo de armas de la alianza de Tjaerd Tyara y Ydt Buygers en la puerta de entrada del Uniastate
En 1616, los stins pasaron a manos de Tjaerd Tyara († 1618). Tjaerd hizo construir la puerta de entrada que aún se conserva en la actualidad. En este edificio todavía se conserva una fachada de piedra con el escudo de armas de la alianza de Tjaerd y su esposa Ydt Buygers († 1599).


En 1700, el Uniastate se conocía como 'Nieuw Huistrastate' o 'Nyenhuis' y alrededor de 1705 un tal Tiaerd Cathius era el residente de los stins. Hobbe van Aylva († 1772), general y gobernador de Maastricht, hizo demoler las casas en 1756, sólo se salvó la puerta de entrada. El material que se liberó sirvió para construir una finca en el mismo sitio. La piedra con las armas de Tyara y Buygers fue colocada nuevamente sobre la puerta de la finca. En 1786, esta granja era propiedad del hacendado Hans Willem van Aylva, grietman del Bildt. Sin embargo, la finca estaba habitada por Meinte Sjoerds Meynsma († 1812), juez de Baarderadeel. En 1879 la finca se vendió para su demolición y una vez más se salvó la puerta de entrada.


Situación actual
El Uniastate estaba ubicado en el lado oeste del pueblo de Beers. Después de la reconstrucción, el lugar vuelve a ser muy reconocible con un doble foso. El sitio es algo rectangular. La puerta de entrada está ubicada en la esquina noreste y la reconstrucción de los stins está en el sureste del sitio.



Puerta de entrada con agujeros para horca


Piedra de fachada con el escudo de armas de Meynsma en la puerta de entrada de la Uniastate
puerta de entrada
Sobre una presa en el antiguo foso alrededor del Uniastate todavía se encuentra la puerta de 1616. La puerta fue restaurada en 1960. El edificio está hecho de pequeños ladrillos amarillos y está construido al estilo del manierismo norteño. La puerta de entrada tiene un techo a dos aguas con una veleta en la cumbrera con el escudo de armas de Meynsma. Tanto la parte delantera como la trasera tienen un hastial decorado con una silueta de volutas.


La fachada tiene la piedra de fachada antes mencionada con el escudo de armas de la alianza de Tyara y Buygers con dos ventanas encima. El paso está cerrado por dos puertas. En la parte superior de la fachada trasera hay 27 agujeros para las palomas, cada uno con una piedra para sentarse, los llamados agujeros de gibben. La puerta de entrada también sirvió como lugar de pelea de palomas. Debajo de los agujeros para las moscas hay dos ventanas con contraventanas y una ventana con rejas. Justo encima del pasillo de atrás hay una fachada de piedra con el escudo de armas de Meynsma.


Todavía se puede llegar al palomar de la puerta de entrada a través de una escalera. Se ha eliminado el mecanismo de percusión con el que se capturaban las palomas. Los sitios de anidación tampoco están disponibles. Todavía quedan algunos adornos de las antiguas casas y el ático está lleno de mesa y sillas.y una vista hogareña.



La Iglesia María de Beers donde se encuentra el centro de visitantes.
Centro de Visitantes
En la iglesia de María hay un centro de visitantes con información sobre la vida en Staten y Stinsen en épocas anteriores. En el recinto y en la iglesia se organizan exposiciones temporales de artistas frisones. Uniastate también ha sido designado como lugar de celebración de bodas por el consejo municipal de Littenseradiel.


Ver también
Stinas
Mariakerk (cervezas)
Lista de museos en Frisia


Para archivos multimedia sobre este tema, consulte la categoría Uniastate, Bears de Wikimedia Commons.
Fuentes, notas y/o referencias
Stinsen en Frisia - Uniastate en Beers.
Luchtmeijer.com - Uniastate, Cervezas (Osos)..
Osos Uniastate - Historia - Unia.
Broekhoven S, Ginkel-Meester S van, Kolman C, Kuiper Y, Stenvert R. Monumentos en los Países Bajos. Frisia. Zwolle: Waanders Uitgevers; 2000. pág. 307.
Bandera de Frisia
Castillos en Frisia
Ald Slot · Amelandshuis · Klein Botnia · Camminghahuis · Crackstate · Dekemastate · Epemastate · Harsta State · Hemmema State · Heeremahuis · Herema State · Poptalot · Jongema State · Keimpemastins · De Klinze · Liauckama State · Museum Martena · Papingastins · Princessehof · Schierstins · Sickema Estado · Stadthouderlijk Hof · Stania Estado · Waltastins · Uniastate · Ylostins (desaparecido)


Categorías: StinsBouwwerk en LeeuwardenMuseo en Frisia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was van 1515 tot 1555 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1554: Bron: Wikipedia
    • 25 januari » São Paulo (Brazilië) wordt gesticht.
    • 16 maart » Filips III van Nassau-Saarbrücken doet afstand ten gunste van zijn broers Johan III en Adolf.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1599: Bron: Wikipedia
    • 3 maart » Paus Clemens VIII creëert dertien nieuwe kardinalen, onder wie de in 1930 heilig verklaarde Italiaanse jezuïet Robertus Bellarminus.
    • 29 augustus » Johan Filips van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn broer Johan Lodewijk II van Nassau-Idstein.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld


De publicatie Woudwyk Genealogía is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Martin Woudwyk, "Woudwyk Genealogía", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/woudwyk-genealogia/I56159.php : benaderd 9 mei 2024), "Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers /van Buygers ,Woonde op Uniastate in Beers waar nog gevelsteen met alliantiewapens Tiara (Ydt Jansdr Ietje Jans Buigers) Buygers in de gevel van het poortgebouw is ingemetseld (1554-1599)".