Woudwyk Genealogía » Wickjen Wick Wikje Martens (1590-1678)

Persoonlijke gegevens Wickjen Wick Wikje Martens 

  • Zij is geboren in het jaar 1590 in Noorderdrachten, Smallingerland, Friesland, Nederland.
  • Zij is overleden op 26 maart 1678 in Noorderdrachten, Smallingerland, Friesland, Nederland, zij was toen 88 jaar oud.
  • Een kind van Marten NN.

Gezin van Wickjen Wick Wikje Martens

(1) Zij is getrouwd met Warner Warners ,kastelein te Noorderdrachten.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1609 te Noorderdrachten, Smallingerland, Friesland, Nederland, zij was toen 19 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Zij is getrouwd met Evert Hanses.

Zij zijn getrouwd


Notities over Wickjen Wick Wikje Martens

Uit Smallingerlands verleden


Bearn Lap, (1724-1792)


Aflevering VII


DC maandag 22 augustus 1988


In de vorige aflevering zijn we Goitse Franckes al eens tegengekomen. Hij was immers in 1713 met Sytske Lieuwes gehuwd. Goytse Franckes was een boer in Zuider Drachten. Ik ga hier niet dieper op in, want ik heb hem al bij Sytske Lieuwes al uitgebreid behandeld.


Wyger Wygers huwde in 1692 te Drachten met Joukjen Ubles. Hij moet ca 1668 ook daar geboren zijn en was een zoon van Wyger Wygers (en Sara Franses). Wij weten niet of Sara zijn moeder was, waarschijnlijk was zijn vader eerder gehuwd geweest? Wyger Wygers en Joukjen Ubles waren beide al in 1719 overleden; van de vijf kinderen bleven alleen Sytske en Uble Wygers in leven. Wyger Wygers was boer te Noorder Drachten.


Tjeds Wilts was Tjitske Wilts, die in 1697 te Drachten met Pyter Hendriks huwde. Pyter was een zoon van Hendrick Pytters en Mintje Lubberts, die in 1666 te Oudega woonden.


Fedderiks Upkes was een boer in Noorder Drachten. Hij huwde de eerste keer met Sjouck Luytsens, die in 1682 overleed. Fedderick huwde in 1683 dan voor de tweede keer met Trijntje Jacobs, de weduwe van Jan Arends. Jan Arends was een wagenmaker in Noorder Drachten; en een zoon van Arend Jans en Sepck Ruurdts; kastelein te Oostermeer. Het nageslacht van één van de zonen van jan Arends (Jeen Jans) noemde zich Radinga. Jeen Jans huwde in 1691 te Drachten met Grietje Michiels Meetsma. Hun zoon, Michiel Jeens Radinga (1692-1770) huwde in 1735 met Joukjen Egberts. Bearn Lap had een speciaal stukje aan hem gewijd. Maar daar komen we later wel op terug, als deze lijst van 1715 helemaal gereed is.


Want van Michiel Jeens Radinga is een wapensteen bewaard gebleven in de toren van de Hervormde Kerk aan de Kade te Drachten. En het nageslacht van een andere zoon van Jan Arends noemde zich in 1811 Pool en Veenema, dat was de zoon Minnert Jans, dy in 1692 te Drachten met Jeltje Jelles huwde. Zij was een dochter van Jelle Taekes en Tietje Klaeses. Jelle staat ook in onze lijst, hij werd daar Jelle Smid genoemd. Op die plek behandelen we hem wel. Jeen en Mindert Jans waren kinderen van de eerste vrouw van Jan Arends; dat was Hiltje Jeens. Hiltje was vernoemd naar haar tante Hiltje Warners (die te Oostermeer woonde en met Ritske Harckes was gehuwd). Hiltje Jeens is een dochter van Jaeen Minnerts en Trijntje Warners.


Jaeen Minnerts was een wagenmaker in Noorder Drachten en stamde af van Eynthe Minnerts, die in 1578 daar ook woonde. Hiltje en Trijntje Warners waren kinderen van de Noorder Drachtster kastelein: Warner Warners en Wick Martens. Fedderick Upckes huwde dus de eerste keer met Sjouck Luytsens. Haar halfbroer was de veenbaas Claas Luytsens en die woonde te Rottevalle. Hij was met Sjoerdtje Willems gehuwd, zij was een dochter van de Rottevalster veenbaas Willem Sipckes en Corneliske Aerns (zie in het boek over de Rottevalle bladzijden 242/243). Want Willem was een zoon van Sipcke Rinthies en Hendrickjen Willems. Sipcke en Hendrick Rinthies waren met een aantal anderen de opricheters van de Rottevalster Veen Compagnons. Claas Luytsens was een zoon van Luytsen Sytses en zijn derde vrouw: Hincke Foppes. Luytsen heeft eerst in Oudega en later te Boornbergum gewoond. Sjouck was een dochter uit zijn tweede huwelijk met Auck Aetes en was vernoemd naar zijn eerste vrouw: Sjouck Geuckes.


Fedderick Upckes had in ieder geval nog twee broers: Wytse en Focke Upckes. Het nageslacht van Focke Upckes bleef wel in Drachten wonen. Een nazaat, b.v. was Elisabeth Rienks, die in 1766 te Drachten met Johannes Jacobus Pool (1732-1816) huwde. Fedderick Upckes was een zoon van Upcke Feddericks (die in 1660 nog in Drachten leefde) en Ebel Wytses. Ebel komt uit een kasteleins familie, zij was een dochter van Wytse Alles en Sjouck Fockes, die we al eens eerder behandeld hebben in een aflevering; dat was bij Fooke Wytses. Een halfzuster van Fooke Wytses was Tjitske Wytses, die in 1680 huwde met Lieuwe Gjalts.


Foocke Wytses was een zoon van Wytse Sytses en Mettje Alles. En Tjitske Wytses was een dochter uit het eerste huwelijk van Wytse Sytses met Taetske Gurbes. Tjitske was de moeder van Sytske Lieuwes, die met Goytse Franckes was gehuwd, zie aldaar.


Pyter Douwes huwde in 1703 met Sytske Louwerenses. Zij werd geboren in 1680 te Drachten en was een dochter van Louwerens Fockes en Sjouck Popckes. Die in 1679 te Drachten huwden; Louwerens was een broer van Rinse Fookes, die we in de vorige aflevering al eens hebben genoemd. Louwerens leefde van 1650-1685; Sjouck Popkckes leefde in 1685 nog; ook zij stamde af van Benne Alles, die in 1578 te Drachten woonde. Van Pyter Douwes weten we zelfs niets van af, waarschijnlijk kwam hij van buiten Drachten?


Ljebbe Nietema was Liebbe Oedses Nietema; hij huwde in 1680 met Tetje Thadeus (ook wel Tetje Taedes genoemd). Zij was een dochter van de Drachtster schoolmeester, Thaedeus Ulckes en Auckjen Wobbes. Thaedeus was in 1656 ook cellecteur van de belastingen in Noorder- en Zuider Drachten; en van 1656-1664 schoolmeester en weer later (1675) koopman in Noorder Drachten. Hij was een zoon van Ulcke Fockes en Wytske Geerts. Wytske kwam uit De Wilgen, zij was een dochter van Geert Hendricks en Goytcke Cornelis. Ik zelf stam af van haar broer: Roeloff Geerts, de grootvader van Tettje Goytses (de vrouw van dominee Atzo Nicolai van Drogeham).


Geert Hendricks was de zoon van Hendrick Geerts. Dezelfde Hendrick had nog een broer Thys Geerts, ook een voorvader van mijzelf. Thys zijn nageslacht bleef in de Kortehemmen en Boornbergum wonen.


Een zoon van Liebbe Oedses Nietema was Thaedeus Liebbes. Hij werd in 1686 te Drachten geboren en huwde in 1715 met Trijntje Binnes. Net zoals zijn grootvader was hij schoolmeester, maar niet in Drachten, maar te Rottevalle. Thaedeus Liebbes was nogal actief bij de stichting van de Rottevalster kerk in 1724 (lees daar meer over in het boek over de Rottevalle, bladzijde 148). Liebbe Oedses had nog een broer Jacobus Oedses Nietema, die met Lysbert Scheltes was gehuwd. Het nageslacht van Jacobus was nog wel bekend in 1811 en woonden dan in Achtkarspelen. ; (Wordt vervolgd).


 


Drachten, Klaas J. Bekkema. 



https://www.pergo-et-perago.nl/blap01.htm 


-------------


Del pasado de Smallingerland


Vuelta de Bearn, (1724-1792)


Episodio VI


DC lunes 22 de agosto de 1988


En el episodio anterior ya conocimos a Goitse Franckes. Después de todo, estuvo casado con Sytske Lieuwes en 1713. Goytse Franckes era agricultor en Zuider Drachten. No entraré en esto con más detalle, porque ya me he ocupado de él extensamente en Sytske Lieuwes.


Wyger Wygers se casó con Joukjen Ubles en 1692 en Drachten. También debe haber nacido allí alrededor de 1668 y era hijo de Wyger Wygers (y Sara Franses). No sabemos si Sara era su madre, ¿probablemente su padre había estado casado antes? Wyger Wygers y Joukjen Ubles habían muerto en 1719; de los cinco hijos, solo sobrevivieron Sytske y Uble Wygers. Wyger Wygers era un granjero en Noorder Drachten.


Tjeds Wilts era Tjitske Wilts, quien se casó con Pyter Hendriks en 1697 en Drachten. Pyter era hijo de Hendrick Pytters y Mintje Lubberts, que vivían en Oudega en 1666.


Fedderiks Upkes era un agricultor en Noorder Drachten. Se casó por primera vez con Sjouck Luytsens, quien murió en 1682. En 1683, Fedderick se casó por segunda vez con Trijntje Jacobs, la viuda de Jan Arends. Jan Arends fue carretero en Noorder Drachten; y un hijo de Arend Jans y Sepck Ruurdts; castellano en Oostermeer. Los descendientes de uno de los hijos de Jan Arends (Jeen Jans) se llamaron Radinga. Jeen Jans se casó con Grietje Michiels Meetsma en 1691 en Drachten. Su hijo, Michiel Jeens Radinga (1692-1770) se casó con Joukjen Egberts en 1735. Bearn Lap tenía una pieza especial dedicada a él. Pero volveremos a eso más tarde, cuando esta lista de 1715 esté completamente lista.


Porque se ha conservado un escudo de armas de Michiel Jeens Radinga en la torre de la Iglesia Reformada en el muelle de Drachten. Y los descendientes de otro hijo de Jan Arends se llamaron Pool y Veenema en 1811, ese fue el hijo Minnert Jans, quien se casó con Jeltje Jelles en 1692 en Drachten. Era hija de Jelle Taekes y Tietje Klaeses. Jelle también está en nuestra lista, allí lo llamaban Jelle Smid. Lo trataremos allí. Jeen y Mindert Jans eran hijos de la primera esposa de Jan Arends; esa era Hiltje Jeens. Hiltje recibió su nombre de su tía Hiltje Warners (que vivía en Oostermeer y estaba casada con Ritske Harckes). Hiltje Jeens es hija de Jaeen Minnerts y Trijntje Warners.


Jaeen Minnerts era carretero en Noorder Drachten y descendía de Eynthe Minnerts, quien también vivía allí en 1578. Hiltje y Trijntje Warners eran hijos del castellano Noorder Drachtster: Warner Warners y Wick Martens. Fedderick Upckes se casó por primera vez con Sjouck Luytsens. Su medio hermano era Claas Luytsens, un granjero de turba que vivía en Rottevalle. Estaba casado con Sjoerdtje Willems, ella era hija del jefe de turba de Rottevalster Willem Sipckes y Corneliske Aerns (ver páginas 242/243 en el libro sobre Rottevalle). Porque Willem era hijo de Sipcke Rinthies y Hendrickjen Willems. Sipcke y Hendrick Rinthies, junto con otros, fueron los fundadores de Rottevalster Veen Compagnons. Claas Luytsens era hijo de Luytsen Sytses y su tercera esposa: Hincke Foppes. Luytsen vivió primero en Oudega y luego en Boornbergum. Sjouck era hija de su segundo matrimonio con Auck Aetes y recibió su nombre de su primera esposa: Sjouck Geuckes.


Fedderick Upckes tenía al menos dos hermanos: Wytse y Focke Upckes. Los descendientes de Focke Upckes continuaron viviendo en Drachten. Un descendiente, p. fue Elisabeth Rienks, quien se casó con Johannes Jacobus Pool (1732-1816) en Drachten en 1766. Fedderick Upckes era hijo de Upcke Feddericks (que todavía vivía en Drachten en 1660) y Ebel Wytses. Ebel proviene de una familia castellana, era hija de Wytse Alles y Sjouck Fockes, de los que ya hemos hablado en un episodio; eso fue con Fooke Wytses. Una media hermana de Fooke Wytses era Tjitske Wytses, quien se casó con Lieuwe Gjalts en 1680.


Foocke Wytses era hijo de Wytse Sytses y Mettje Alles. Y Tjitske Wytses era una hija del primer matrimonio de Wytse Sytses con Taetske Gurbes. Tjitske era la madre de Sytske Lieuwes, que estaba casada con Goytse Franckes, ver allí.


Pyter Douwes se casó con Sytske Louwerenses en 1703. Nació en 1680 en Drachten y era hija de Louwerens Fockes y Sjouck Popckes. Quien se casó; en 1679 en Drachten; Louwerens era hermano de Rinse Fookes, a quien mencionamos en el episodio anterior. Louwerens vivió entre 1650 y 1685; Sjouck Popkckes aún vivía en 1685; ella también era descendiente de Benne Alles, que vivía en Drachten en 1578. Ni siquiera sabemos nada sobre Pyter Douwes, ¿probablemente vino de fuera de Drachten?


Ljebbe Nietema era Liebbe Oedses Nietema; se casó con Tetje Thadeus (también llamada Tetje Taedes) en 1680. Era hija del maestro de escuela Drachtster, Thaedeus Ulckes y Auckjen Wobbes. En 1656, Thaedeus también fue recaudador de impuestos en las regiones del norte y del ZuiDrachten; y de 1656 a 1664 maestro de escuela y más tarde (1675) comerciante en Noorder Drachten. Era hijo de Ulcke Fockes y Wytske Geerts. Wytske vino de De Wilgen, era hija de Geert Hendricks y Goytcke Cornelis. Yo mismo desciendo de su hermano: Roeloff Geerts, el abuelo de Tettje Goytses (la esposa del reverendo Atzo Nicolai van Drogeham).


Geert Hendricks era el hijo de Hendrick Geerts. El mismo Hendrick tenía un hermano, Thys Geerts, también antepasado mío. Los descendientes de Thys continuaron viviendo en Kortehemmen y Boornbergum.


Un hijo de Liebbe Oedses Nietema fue Thaedeus Liebbes. Nació en Drachten en 1686 y se casó con Trijntje Binnes en 1715. Como su abuelo, fue maestro de escuela, pero no en Drachten, sino en Rottevalle. Thaedeus Liebbes participó activamente en la fundación de la Iglesia Rottevalster en 1724 (lea más sobre esto en el libro sobre Rottevalle, página 148). Liebbe Oedses tenía otro hermano, Jacobus Oedses Nietema, que estaba casado con Lysbert Scheltes. Los descendientes de Jacobus todavía se conocían en 1811 y luego vivían en Achtkarspelen. (Continuará).


 


Drachten, Klaas J. Bekkema.
https://www.pergo-et-perago.nl/blap01.htm 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wickjen Wick Wikje Martens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wickjen Wick Wikje Martens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wickjen Wick Wikje Martens


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Martens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Martens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Martens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Martens (onder)zoekt.

De publicatie Woudwyk Genealogía is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Martin Woudwyk, "Woudwyk Genealogía", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/woudwyk-genealogia/I28988.php : benaderd 2 mei 2024), "Wickjen Wick Wikje Martens (1590-1678)".