17 april » Slag bij Vlissingen, een zeeslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
13 juli » Het Beleg van Haarlem eindigt met de overgave van de stad, waarna enkele duizenden soldaten en burgers werden geëxecuteerd. Het beleg geldt als een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog.
23 augustus » Fernando Álvarez de Toledo, beter bekend als de hertog van Alva, arriveert in De Nederlanden.
8 oktober » Alkmaars ontzet, de eerste Nederlandse overwinning gedurende de Tachtigjarige Oorlog.
1 januari » Karel II wordt in Scone gekroond tot koning van Schotland.
3 september » Slag bij Worcester - Definitieve overwinning van Cromwell op de koningsgezinden in de Engelse burgeroorlog. Karel II van Engeland ontsnapt en vlucht naar Frankrijk.
29 oktober » Christiaan Huygens schrijft als eerste in de geschiedenis natuurkundige formules op. Deze gaven de correcte theorie voor impuls- en energiebehoud bij botsingen, een verbetering van de botsingswetten van Descartes.
18 november » Johan Lodewijk van Nassau-Ottweiler neemt het regentschap voor zijn broers Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken en Walraad van Nassau-Usingen over van hun overleden moeder Anna Amalia van Baden-Durlach.
1555 » Maarten van Rossum (ca. 65), militair, heer van Poederoijen, pandheer van Bredevoort, heer van Lathum en Baer, maarschalk van Gelre en keizerlijk stadhouder van Luxemburg
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Mike Whitworth, "Whitworth Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/whitworth-tree/I282525617413.php : benaderd 2 mei 2025), "James Warde (1573-1651)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.