West-Europese adel » Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp (1360-1435)

Persoonlijke gegevens Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp 


Gezin van Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp

Hij is getrouwd met Aleida van Amstel van IJsselstein Vrouwe van Moyland.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1380, hij was toen 20 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp

Voor aanvullende informatie over de oudste Van Amstels wordt verwezen naar het in mei 1999 bij uitgeverij Verloren verschenen boek 'De heren van Amstel 1105-1378', door Th.A.A.M. van Amstel (zelf een nazaat van dé Van Amstels).

Ludolph komt het eerst voor op 12 december 1360, vervolgens op 17 mei 1361, 15 juni 1370, 29 augustus 1380 en 3 februari 1380, steeds met zijn ouders resp. zijn vader. Na diens dood wordt hij op 15 april 1387 met diens Stichtse lenen herbeleend. 1386, Herman van Velen en Ine zijn vrouw, verkopen aan zijn Broer Heinrich van Velen de "Haelste des Zwederinchoves". Medezegelaars: broers Ludolph en Heinrich van den Ahus en Ludolph van Schonevelde (INA Borken pag 147*, no 78).

Op 14 augustus 1393 belooft Ludolph Rembert de Wede schadeloos te houden wegens borging in handen van Johan des Elenen .

In 1395 dragen Ludolph,zijn vrouw Aleidt en haar moeder Margriet, Vrouw van Amstel, met Dirk van Wisch als momber een goed op aan Nijklooster, de abdij van Gravendaal. Op 3 april 1399 komt Ludolff van Gravestorpe met zeer vele anderen voor als dienstman van de bisschop van Münster .

Op 11 september 1396 verkopen Ludolph, zijn vrouw Aelheyt en hun kinderen Mattheus, Ludolph, Willem, Johan en Ode aan prior en convent te Marienwolde onder Nordhorn (het klooster Frenswegen) 5 molt winterrogge jaarlijkse pacht, Schuttorper maat, uit de hof te Werensinck bi-den Hesselingher dike (= Gummer in de buurschap Grasdorf),18 schepel gerst uit het erf Hergherinck (= Harger,ibidem), alles in het kerspel Neuenhaus; Ludolph en Mattheus zegelen één van beide stukken .

Op 25 februari 1400 verkopen Ludolph, zijn vrouw Aleyt,hun zoons Mattheus, Ludolph, Willem en Johan en hun dochter Oede aan heer Everd van der Eze, pastoor te Almelo hun grove en smalle tienden over Rockerinc,16 schepel winterrogge spikermate uit Assinc en de smalle tienden,over Borgherdinc 1 molt “desgliken” en de smalle tienden,over “des Ridders hues” 8 schepel,uit then Ree (= Reefmann) 4 schepel,”to Goscalcing” 28 schepel en de smalle tienden,over Symening 6 schepel en de smalle tienden, over then Velde evenzo, over Vordeghering 20 schepel en de smalle tienden,”ther Wechorst” 4 schepel en 8 Munsterse penningen “in der Borg tho Hilten” (= Buitenborg in de buurschap Hilten in het kerspel Uelsen), verder uit het erf then Bouhues (= Baumann) 18 schepel winterrogge en de smalle tienden, over Wesselinc 1 molt winterrogge en 6 schepel, over Jurgeking 6 schepel winterrogge, over Deetmering evenzo en de smalle tienden, uit Marquerdinc 1 molt winterrogge, uit Hartgherinc 3 schepel winterrogge, alles in de buurschap Hilten in het kerspel Uelsen, voorts nog 18 schepel winterrogge en de smalle tienden over het erf Reetwinkel te Veldhausen. Het stuk is gezegeld door Ludolph, Aleyt (volgens het zegelrandschrift: DE AMESTELLE), Mattheus en de richter .

Op 15 februari 1403 verkopen Ludolph, Alheit en hun kinderen Mattheus, Ludolph, Wylhem, Johan, Oede, Grete en Lyse aan Gerd van Quendorp en diens vrouw Drudeken 3 molt winterrogge en 3 molt gerst uit het erf Rohring in de buurschap Bimolten in het kerspel Nordhorn en dragen zij aan de richter dit op als een vrij eigendom. Alheit ziet af van de lijftochtrechten op de tiende .

Op 1 april 1404 verkopen zij – waarbij nu ook een zoon Herman wordt genoemd – aan het klooster Frenswegen de smalle tiende over Elbertinc en das Modehuys in de buurschap Hersetorpe in het kerspel Brandlecht en over Alerdinck, Bergherinck, Johanninc, de Hof te Bymolte, de Marsche, Marquarding, Dursingerhuys, Keppekershuys, des Vrijenhuys en Rolevinck. Verder verkopen Ludolph, Aleyt en hun kinderen Mattheus, Ludolf, Willem, Johan, Hinryc, Herman, Ode, Griete en Lize op 1 mei 1409 aan Mechteld van den Rutenberg 3½ molt winterrogge uit hun goed Roderinc in de buurschap Herdingen in het kerspel Uelsen, waarbij de eerste vijf zegelen.

Op 17 september 1406 wordt hij door de graaf van Bentheim (her?)beleend met het Huis Grasdorf en de woning Oldehus aldaar, dat hij als borgleen heeft.

Regesten huisarchief Almelo 1154-1578 1412 maart 12 (op sunte Gregoriusdach de daer komet in der vastenen des hilgen leres) Ludolff van Schonevelde geheten van Gravestorpe en zijn vrouw Alheyt verklaren, mede namens hun kinderen Mathewes, Ludolf, Wylme, Johan, Ode, Herman en Lyse, verkocht te hebben en bij deze over te dragen.......etc.

Op 12 maart 1412 dragen Ludolph,zijn vrouw Aleyt en hun kinderen Mattheus, Ludolph, Willem, Johan, Ode, Herman,Hinrik en Lyse (Grete wordt niet vermeld) aan Herberch van Almelo,abdis van Borghorst over al hun rechten op de Hof te Lindelo.

In 1422 is Ludolph van Gravestorpe getuige voor de ambtsman van Twenthe. Op 17 februari 1423 dragen Ludolph van Schonevelde gheheten van Gravestorpe, zijn vrouw Alijt van Amstelle en hun zoon Johan aan Wolter van Coevorden en diens vrouw Fye over hun twee allodiale goederen Benneking en Kedding met 3½ waar in de buurschap Itterbeke onder Uelsen; alle drie zegelen. Blijkbaar hebben zij deze goederen teruggewonnen of is de overdracht niet geëffectueerd,want op 21 april 1431 draagt de zoon Johan deze goederen over aan het convent te Sibculo; beide ouders leven dan nog.

Ludolph zal kort nadien zijn overleden. Hij was gehuwd met Aleid van Amstel. In 1440 verkoopt zij met haar zoons Mattheus, Ludolph, Willem en Johan uit haar vrij edel eigen erf en goed Nortbeke in de buurschap Hardingen een rente van 1 mud winterrogge aan een kanunnik te Oldenzaal .

Op 5 april 1443 treft Agnes van Wisch, weduwe van Peter van Culemborg, een regeling met betrekking tot de lijftocht van Lisbeth van Schonevelt genaamd van Graesdorf van al haar rechten in de “drie schependommen” .

In 1445 draagt zij het goed Moyland op ten behoeve van haar zoon Mattheus. In 1446 stierf zij als laatste telg van de hoofdtak van de Van Amstel’s =. Zij was de jongste dochter van Willem van Amstel,vermeld in 1328 tot 1379, en van Margriet Hagedoorn en bracht het Kleefse goed Moyland (tussen Kleef en Kalkar) aan de Van Schonevelde’s.

Met het Huis Moyland – Huis en burcht met voorburcht en al zijn toebehoren – werd heer Rolant Haghedorn, ridder, 26 februari 1332 beleend.

Na het overlijden van Agnes van Wisch, weduwe van Peter van Culemborgh volgt 11 september 1445 haar nicht Aleid van Amstel, die het leen terstond opdraagt ten behoeve van haar zoon Mattheus. Drie dagen later volgt een erfdelingsverdrag tussen Mattheus en zijn broer Ludolph, waarbij laatstgeneoemde blijkbaar een rente uit het Huis Moyland krijgt .

Vermeld kan nog worden dat in 1390 (?) Margriet, weduwe van Willem van Amstel, het goed te Lulingen en een rente van 2 mark in het gericht van Stralen verkoopt, met afstanddoening door Dirk van Wisch en zijn vrouw Lysbet van Amstel en Ludolph van Schonevelde en zijn vrouw Aleid van Amstel.

Notitie bij Ludolph: Ludolph III van Schonevelde gen. v. Grasdorp

Vermeld 1360-1431. Als getuige komt hij voor 5 mei 1384. Kinderen: 1- Matteus 2-Ludolph 3-Ode,vermeld 1393-1412. 4-Willem. 5-Johan. 6-Grete,vermeld 1403-1424. 7-Lize,vermeld 1403-1451. 8-Herman,vermeld 1404-1412. 9-Hinric,vermeld 1409-1412.

1390 (?) Verkoopt Margriet, weduwe van Willem van Amstel, het goed te Lullingen en een rente van 2 mark in het gericht van Stralen , met afstanddoening door Dirk van Wisch en zijn vrouw Lysbet van Amstel en Ludolph van Schonevelde en zijn vrouw Aleid van Amstel. P.N. van Doorninck, Leenacten van Gelre en Zutphen 1376-1402 (Haarlem 1901), p. 123.

Op 27 febr. 1388 verkopen Ludolf van Schonevelde anders geheten van Gravestorpe, zijn vrouw Aelheyt en hun zoon Mattheus aan Gerd van Quendorpe hun vrij en eigen erf Oetbertinc in de buurschap Mander in het kerspel Oldenzaal.(Zie akte 2 hieronder)

Op 17 sept. 1406 wordt hij door de graaf van Bentheim (her?)beleend met het Huis Grasdorf en de woning Oldehus aldaar, dat hij als borgleen heeft. Vom Bruch p. 192. cit. INSA I.IX Slot Burgsteinfurt G 10.

Regesten huisarchief Almelo 1154-1578

1412 maart 12 (op sunte Gregoriusdach de daer komet in der vastenen des hilgen leres) Ludeloff van Schonevelde geheten van Gravestorpe en zijn vrouw Alheyt verklaren, mede namens hun kinderen Mathewes, Ludolf, Wylme, Johan, Ode, Herman en Lyse, verkocht te hebben en bij deze over te dragen.......etc.
1. NL 1992 (kolom 497) 2. INSA I.IV. p. 287; Burgsteinfurt X Rep. III. 54c, reg. 18 (geen regestnummer Frenswegen); Kopiar p. 94a-95, resp. Rep. III. 54f, reg. 19 ( = Frenswegen reg. 18). 3. De heren van Amstel 1105-1378 (1999) Uitg.Verloren (Blz. 201) 4. Regesten huisarchief Almelo 1154-1578
http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=stanny1⟨=nl;p=ludolph;n=van+schonevelde+genaamd+van+grasdorp;oc=2

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Schonevelde Heer van Grasdorp


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I81367.php : benaderd 30 mei 2024), "Ludolf I van Schonevelde Heer van Grasdorp (1360-1435)".