West-Europese adel » Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland (1567-1625)

Persoonlijke gegevens Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland 

  • Hij is geboren op 13 november 1567 in Dillenburg, Hessen.
  • Hij werd gedoopt op 11 januari 1568.
  • Prins van Oranje Markgraaf van Veere en Vlissingen Graaf van Nassau, Vianden, Dietz, Katzenelnbogen, Siegen, Meurs, Leerdam, Buren en Lingen Baron van Diest en Orpierre Heer van Grimbergen, St. Vith, Bütgenbach, Daasburg, Polanen, Niervaart, Klundert, Gee
  • Hij is overleden op 23 april 1625 in 's Gravenhage, hij was toen 57 jaar oud.
  • Hij is begraven op 26 september 1625 in Koninklijke Grafkelder, Nieuwe Kerk, Delft, Z.H.
  • Een kind van Willem I (de Zwijger) Graaf van Nassau Prins van Oranje en Anna van Saksen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 december 2020.

Gezin van Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland

Hij heeft/had een relatie met Margaretha van Berthout van Mechelen Vrouwe van Vri.


Kind(eren):

  1. Eleonore van Nassau  1620-1700 


Notities over Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland

Maurits van Oranje (Slot Dillenburg, 14 november 1567 – 23 april 1625), Prins van Oranje, Graaf van Nassau, stadhouder en van 1585 tot zijn dood kapitein-generaal van het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Prins Maurits werd geboren te Dillenburg als zoon van Willem van Oranje en diens tweede vrouw Anna van Saksen. Als Maurits nog geen jaar oud is, verlaat Anna van Saksen het Slot Dillenburg. Maurits zou zijn moeder nooit meer terugzien.

Zijn vader was inmiddels leider geworden van de opstand in de Nederlanden en verbleef daar regelmatig. In het dagelijkse leven in Dillenburg werd Maurits dan ook opgevoed door zijn oom Jan van Nassau. Hij studeerde eerst in Heidelberg (1575-1577) en vertrok toen naar de Nederlanden om in 1582 in Leiden aan een studie te beginnen.

Toen op 10 juli 1584 zijn vader in Delft werd vermoord, was prins Maurits 16 jaar oud. Op zijn 18e verjaardag werd hij benoemd tot stadhouder van Holland en Zeeland. Zijn eerste militaire actie was de verovering van de stad Axel op de Spanjaarden in 1586. Enkele jaren later, in 1590 en 1591, werd Maurits ook stadhouder van Gelderland, Utrecht en Overijssel. Na zijn vaders dood benoemde hij zichzelf tot Prins van Oranje, een titel die eigenlijk aan zijn oudere halfbroer Filips Willem toekwam. Die zit echter sinds 1568 gevangen in Spanje. Na het overlijden van Filips Willem in 1618 is de titel van Prins officieel voor Maurits.

Aanvankelijk stonden de zaken er slecht voor. Zijn leger was zwak en leed nederlaag op nederlaag tegen de Spaanse troepen. Maar langzamerhand slaagde prins Maurits er in om samen met raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt het tij te keren. In de jaren '90 van de 16e eeuw, toen de Spaanse landvoogd Alexander Farnese, hertog van Parma, door zijn bemoeienis met de Franse burgeroorlog werd afgeleid (overigens in opdracht van koning Philips II), behaalde hij het ene militaire succes na het andere, waardoor het gehele noordoosten van Nederland op de Spanjaarden kon worden veroverd. Maurits nam Simon Stevin in dienst als adviseur en docent. Stevin pakt als militair ingenieur zaken aan, zoals de bouw van vestingen.

In 1600 werd hij door Van Oldenbarnevelt naar Duinkerke gestuurd, dus ver in vijandelijk gebied, om de daar aanwezige kapers te te vernietigen; die waren immers in dienst van de vijand en richtten grote schade aan bij de Nederlandse koopvaardij. Maurits, fel tegenstander van deze operatie, ontmoette echter op het strand bij Nieuwpoort een Spaans leger onder bevel van hertog Albrecht. Deze Slag bij Nieuwpoort wist hij maar net te winnen en hij koesterde sindsdien een wrok tegen Van Oldenbarnevelt, die het Staatse leger aan zo grote gevaren had blootgesteld.

Enkele jaren later werd onder leiding van Van Oldenbarnevelt een wapenstilstand gesloten met de Spanjaarden, het Twaalfjarig Bestand. Ook hier was Maurits op tegen: hij vreesde dat door het bestand de Spanjaarden hun militaire macht zouden versterken. Bovendien zou hij zelf, als legeraanvoerder, in vredestijd veel minder in de melk te brokkelen hebben.

Tijdens het Twaalfjarig Bestand brak in de Nederlanden een godsdienstconflict uit tussen de remonstranten en de contraremonstranten. Al snel ontaardde dit godsdienstige meningsverschil in een politiek conflict. De regenten kozen partij voor de remonstranten, Maurits voor de contraremonstranten. De ruzie tussen Maurits en Van Oldenbarnevelt escaleerde, met als gevolg dat de Hollandse raadspensionaris Van Oldenbarnevelt op 13 mei 1619 werd onthoofd op beschuldiging van landverraad.

In 1620 werd Maurits, na het overlijden van zijn neef Willem Lodewijk stadhouder van Groningen en Drenthe. Een jaar later werd de strijd met Spanje hervat. Door de dood van Van Oldenbarnevelt was de Republiek bestuurlijk niet meer wat het geweest was en ook militair leed Maurits enkele forse nederlagen. In 1623 vond een aanslag op zijn leven plaats, beraamd door de zonen van Johan van Oldenbarnevelt (Reinier en Willem) en een remonstrantse predikant. De aanslag mislukte: Reinier van Oldenbarnevelt werd hierop onthoofd en Willem van Oldenbarnevelt vluchtte naar Brussel. Prins Maurits stierf als een gebroken man op 23 april 1625 in Den Haag.

Maurits zelf is nooit getrouwd. Wellicht had hij het te druk met oorlogvoeren. Hij was echter niet zo druk dat hij kinderloos zou blijven. Hij verwekte in ieder geval acht erkende kinderen bij zes verschillende vrouwen. De drie bastaardzonen die hij kreeg bij de katholieke Margaretha van Mechelen, een hofdame van Louise de Coligny, werden als wettige kinderen behandeld en werden opgevoed ten huize van de prins, in het zogenaamde stadhouderlijke kwartier op het Binnenhof, waar ze ieder twee lakeien en twee dienaars ter beschikking hadden.
De jongste, Maurits, overleed in 1617 aan de pest. De oudste van de drie bastaardzonen, Willem, kreeg van zijn vader de heerlijkheid van de Lek in leen. Hij sneuvelde echter op jonge leeftijd bij de verovering van Groenlo door Frederik Hendrik in 1627, twee jaar na de dood van zijn vader.
Lodewijk van Nassau kreeg van zijn vader het huis Beverweerd en de heerlijkheid Odijk, beide gelegen aan de Kromme Rijn. Zijn broer Willem liet hem in 1627 de heerlijkheid van de Lek na. Lodewijk, met een lange militaire loopbaan, was een graag geziene gast aan het stadhouderlijk hof. In 1641 stuurde zijn oom Frederik Hendrik, Prins van Oranje, hem naar Frankrijk om uit te leggen dat het huwelijk van zijn zoon Willem met Maria Stuart een privé-zaak was en niets te maken had met de politiek van de Republiek. In 1660 werd Lodewijk benoemd tot extra-ordinaris ambassadeur in Engeland.
Van deze werden afstammelingen verheven tot rijksgraven van (Nassau) la Lecq en (Nassau) Beverweerd.

Bij minstens vijf andere vrouwen had hij ook kinderen. Deze kinderen kregen ook lagere titels zoals Heer van de Lek. Een van deze kinderen heet Willem, bastaard van Nassau. Maurits werd als stadhouder en militair leider opgevolgd door zijn halfbroer Frederik Hendrik.

Verbonden met Margareta von Mechelen ca 1581-1662 , hieruit:
Willem van Nassau, Heer van Lek ca 1601-1627
Louis van Nassau de Lek, Heer van Lek 1602-1665
Maurits van Nassau ca 1604-1617

Verbonden met Cornelia Jacobsdochter, hieruit:
Anna van Nassau +1673

Verbonden met Ursula de Rijck, hieruit:
Elisabeth van Nassau 1611-1679

Verbonden met N.N., hieruit:
Karl van Nassau ca 1612-1637

Verbonden met Anna van der Kelder, hieruit:
Karl Moritz van Nassau +1636/

Verbonden met Deliana de Backer, hieruit:
Eleonora van Nassau +1693/1703

Titels:
10-07-1584 tot 23-04-1625 Graaf van Nassau, Dietz, Katzenelnbogen en Siegen
10-07-1584 tot 23-04-1625 Markgraaf van Veere en Vlissingen
10-07-1584 tot 23-04-1625 Baron van Breda en Orpierre
10-07-1584 tot 23-04-1625 Burggraaf van Antwerpen en Besançon
10-07-1584 tot 23-04-1625 Heer van De Leck, Grave, Land van Cuijk, Diest, Grimbergen, Herstal, Cranendonck, Waasten, Arlay, Nozeroy, St. Vith, Daasburg, Polanen, Niervaart en St. Maartensdijk
13-11-1585 tot 23-04-1625 Stadhouder van Holland en Zeeland
25-05-1600 tot 23-04-1625 Graaf van Meurs
20-02-1618 tot 23-04-1625 Prins van Oranje
20-02-1618 tot 23-04-1625 Graaf van Leerdam, Buren en Lingen
20-02-1618 tot 23-04-1625 Heer van IJsselstein, Beverweerd, Odijk, Vlimmeren, Welcherzande, Weelde en Ravels
31-05-1620 tot 23-04-1625 Stadhouder van Groningen en Drenthe

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1567: Bron: Wikipedia
    • 13 maart » Slag bij Oosterweel: De Spanjaarden verslaan een geuzenleger nabij Antwerpen.
    • 22 augustus » Komst van de Hertog van Alva met 16 000 soldaten, om de Nederlanden in opdracht van Filips II te straffen voor de Beeldenstorm in 1566 en de opstandigheid in het algemeen. Begin van een schrikbewind. Margaretha van Parma neemt ontslag en vertrekt naar Italië.
    • 20 september » Hertog van Alva stelt de Raad van Beroerten in.
    • 29 september » De Hertog van Alva arresteert tijdens een diner Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn op beschuldiging van verraad. Beiden worden op 5 juni 1568 in Brussel onthoofd.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1568: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Balthasar van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn zoon Johan Lodewijk I, onder regentschap van Johan III van Nassau-Saarbrücken.
    • 19 mei » Mary Stuart ("Queen of Scots") wordt gearresteerd.
    • 23 mei » De troepen van Willem van Oranje (aangevoerd door Lodewijk van Nassau) verslaan de Spaanse troepen, in de Slag bij Heiligerlee. Adolf van Nassau sneuvelt.
    • 28 mei » Alva verbant prins Willem van Oranje.
    • 1 juni » Achttien edelen worden in Brussel onthoofd in opdracht van Alva.
    • 5 juni » Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn op beschuldiging van verraad in Brussel onthoofd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I68030.php : benaderd 4 mei 2024), "Maurits van Nassau Prins van Oranje Stadhouder van de Staten van Holland (1567-1625)".