genealogieonline

West-Europese adel » Auguste Caroline Frederike "Auguste" Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel (1764-1788)

Persoonlijke gegevens Auguste Caroline Frederike "Auguste" Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel 


Voorouders (en nakomelingen) van Auguste Caroline Frederike Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel


Gezin van Auguste Caroline Frederike "Auguste" Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel

Zij is getrouwd met Frederik I Willem Karel Koning van Württemberg.

op 15 oktober 1780 te Brunswijk, Nedersaksen, zij was toen 15 jaar oud.


Kind(eren):

 1. Willem Frederik Karel Koning van Württemberg  1781-1864 
 2. Catharina Frederike Sophia Dorothea Prinses van Württemberg  1783-1835 
 3. Auguste Sophia Dorothea Maria Prinses van Württemberg  1783-1784
 4. Paul Hendrik Karel Frederik August Prins van Württemberg  1785-1852 


Notities over Auguste Caroline Frederike "Auguste" Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel

Prinses Augusta Caroline Frederika Louise van Brunswijk-Wolfenbüttel (Brunswijk, Duitsland, 3 december 1764 – Kasteel Lohde, Letland, 27 september 1788), was een Duitse prinses uit het huis Brunswijk, en de eerste vrouw van de latere koning Frederik I van Württemberg.

Jeugd

Augusta Caroline werd geboren op 3 december 1764 als het oudste kind van Karel Willem Ferdinand, de hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel (1735-1806) en diens vrouw prinses Augusta Charlotte van Hannover (1737-1813). Augusta Charlotte was de dochter van prins Frederik Lodewijk van Hannover, de toenmalige Prins van Wales en zijn vrouw prinses Augusta van Saksen-Gotha. Augusta Caroline was een achterkleindochter van de Britse koning George II en een nichtje van diens opvolger koning George III. Ze was ook de oudere zuster van Caroline van Brunswijk, die later in 1795 zou trouwen met Prins George van Wales, de toekomstige koning George IV.

Huwelijk

Op 15 oktober 1780 trouwde Augusta Caroline in Brunswijk met prins later koning, Frederik Willem Karel van Württemberg (1754-1816), de oudste zoon van hertog Frederik Eugenius van Württemberg en diens vrouw Frederika van Brandenburg-Schwedt. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren:

* Willem Frederik Karel (27 september 1781 – 25 juni 1864), hij werd na de dood van zijn vader in 1816 koning van Württemberg.
* Catharina Frederika Sophia Dorothea (21 februari 1783 – 28 november 1835), zij trouwde in 1807 met Jérôme Bonaparte, en werd koningin van Westfalen.
* Augusta Sophia Dorothea Maria (1783 - 1784), prinses Augusta stierf op jonge leeftijd.
* Paul Frederik Karel August (19 januari 1785 – 16 april 1852), hij trad in het huwelijk met prinses Charlotte van Saxen-Hildburghausen.

Frederik was erg gewelddadig tegenover zijn vrouw, en tijdens een reis naar Rusland in december 1786, vluchtte Augusta naar de appartementen van Tsarina Catharina II van Rusland, schoonmoeder van Frederiks zuster Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg, of ook wel Maria Fjodorovna. Catharina hielp Augusta Caroline en verzocht Frederik vriendelijk om het Russische hof te verlaten. Maria Fjodorovna was woedend toen ze hoorde over de behandeling van haar broer door de tsarina.

Augusta’s vader de hertog van Brunswijk was minder sympathiek naar Augusta en Frederik toe. Augusta liet weten dat zij van Frederik wilde scheiden, maar haar vader verbood dit. Tsarina Catharina offerde Augusta een van haar keizerlijke landerijen. Het kasteel Lohde in Letland werd voor Augusta Caroline open gesteld.

Augusta stierf aldaar op 27 september in 1788 op de leeftijd van 23 jaar. In 1797, trad Frederik in het huwelijk met haar nichtje, Charlotte de Princess Royal oudste dochter van koning George III van het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Auguste Caroline Frederike "Auguste" Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Auguste Caroline Frederike "Auguste" Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Prinses van Brunswijk-Wolfenbüttel


Historische context
 • De temperatuur op 27 september 1788 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: noorderlicht. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
  • 9 januari » Connecticut ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 5e staat.
  • 6 februari » Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
  • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
  • 23 mei » South Carolina wordt de achtste staat van de Verenigde Staten.
  • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
  • 28 november » Karel Christiaan van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem.


Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia
    

De publicatie West-Europese adel is samengesteld door (neem contact op).