West-Europese adel » Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam (1440-1521)

Persoonlijke gegevens Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam 


Gezin van Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam

(1) Hij is getrouwd met Catharina van Berthout.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Catharina van Egmond  1475-???? 


(2) Hij heeft/had een relatie met Living.


Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Aleida van Culemborg Vrouwe van Buren en St. Ma.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1464, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):



(4) Hij is getrouwd met Walburge van Manderscheid.

Zij zijn getrouwd op 7 december 1502, hij was toen 62 jaar oud.


Notities over Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam

Hij kreeg in 1472 de heerlijkheid Buren van zijn oom Arnold, hertog van Gelre, ter vergoeding van de te zijnen behoeve gemaakte onkosten. Drossaers, Archief Nassau Domeinraad, deel II, regest 1384). Reeds in 1462 (Dinxdag na Sint Lourens) stond Willem van Egmond aan zijn tweede zoon Frederik onder zekere voorwaarden de heerlijkheid IJsselstein af (Busken Huet en Van Veen, pag. 95; Dek, pag. 104). Hij erfde in 1483 van zijn vader de heerlijkheden IJsselstein en Leerdam. Hij was een krachtige steun van Keizer Maximiliaan, die hem op 24 juni 1498 verhief tot graaf van Buren en Leerdam (Drossaers, Archief Nassau Domeinraad, deel II, regest 1384).
Hij volgde met zijn broeder Jan zijn vader in diens Gelderse politiek en was, evenals deze beiden, de Kabeljauwse partij toegedaan, zodat hij ruimschoots zijn aandeel had aan de krijgsbedrijven van het zo woelige einde van de 15e eeuw. Hij speelde een grote rol in de Gelderse, Utrechtse en Friese oorlogen.
In 1470 komt hij het eerst op het toneel, wanneer hij een zoen maakt met de burgers van de stad Utrecht, die IJsselstein hadden aangevallen.
Bij het beleg van Neuss (1474), dat hij met zijn broeder Jan bijwoonde, verkreeg hij de riddertitel.
Hij was in 1477, evenals zijn beide broeders, als kamerheer lid van de hofhouding van Maximiliaan van Oostenrijk.
Om zijn vader steun te verlenen trachtte hij Nijmegen op diens hand te krijgen; hij viel echter op 21 april 1478 in handen van de stad en werd, met zijn broeder Willem en zijn bastaardbroeder Nicolaas, drie jaar op het Valkhof gevangen gehouden.
Hieruit ontslagen vond hij de stad Utrecht, ondersteund door de heer van Montfoort en de Hoeken, in strijd met haar bisschop David van Bourgondië, wiens partij hij, als Kabeljauw, koos.
Gedurende de schier eindeloze krijgstochten, waarvan tijdens deze twisten Holland en het Sticht het toneel waren, trad heer Frederik vaak op de voorgrond, te meer waar IJsselstein herhaaldelijk (oa. in 1482) van Utrechtse aanvallen te lijden had. Hij en zijn broeder Willem behoorden onder de 'kapiteinen' van de bisschoppelijke krijgsmacht.
Frederik, die het huis te Eembrugge bezet en versterkt had, moest de verdediging hiervan op 17-09-1481 opgeven en oorlogde daarna voor Utrecht en Amersfoort.
Twee jaar later, in 1483, verdedigde hij, als bevelhebber, voor de bisschop Wijk bij Duurstede en was nog dat zelfde jaar met zijn broeder Jan een der aanvoerders van de troepen, die onder bevel van Maximiliaan Utrecht belegerden. Na een beleg van drie maanden viel de stad op 31-08-1483 in hun handen en kon bisschop David, die door zijn tegenstanders gevangen werd gehouden, zijn zetel weer innemen.
De vete met Utrecht was voor heer Frederik daarmee echter nog lang niet geëindigd. Nog in 1491 deed hij, met zijn zoon Floris, een vergeefse poging om de stad in te nemen en eerst twee jaar later kwam een voorlopige vrede tot stand.
In de oorlogen, die de Bourgondiërs met de hertog van Gelre voerden, hield hij de partij van de eersten.
In 1497 brandschatte hij de Tielerwaard, wat de Geldersen hem betaald zetten met de inname van Leerdam.
Nog verscheidene jaren duurde deze oorlog voort, maar heer Frederik werd wat ouder en op het krijgstoneel meer en meer vervangen door zijn zoon Floris.
Heer Frederik had de bijnaam 'Schele Gijs'.
Op het gemeentehuis van St. Maartensdijk is nog een geschilderd portret van hem aanwezig.

Repertorium op de lenen van de hofstede Arkel in het land van der Leede, 1307-1646 - Leerdam:
9. Slot, stad, land en heerlijkheid Leerdam en Leede met dorpen, kerken, kerkgiften, lenen, lenenmannen, tollen, tienden, tijnsen, pacht, visserijen en toebehoren:
16-3-1477: Toegewezen aan heer Frederik van Egmond, heer van IJsselstein en Buren, nadat heer Willem, heer van Egmond, neef van de leenheer, zijn vader, bezat en in 1466 overdroeg aan Karel de Stoute, vader van de leenheer, en zoals de heer van Arkel had. LRK 64 fo. 83v-85v.
27-6-1494: Floris, zoon van IJsselstein, voor Frederik, broeder van Egmond, heer van IJsselstein, neef van de leenher, zijn vader, die niet kan reizen, LRK 121 c.Arkel fo. 14.

Bron: http://genealogics.org/getperson.php?personID=I00021806&tree=LEO

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips II de Schone (Oostenrijks Huis) was van 1494 tot 1506 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1502: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Portugese ontdekkingsreiziger Gaspar de Lemos ontdekt de Baai van Guanabara. Hij ziet die aan voor een riviermonding en doopt hem vanwege de datum "Januaririvier", Rio de Janeiro.
    • 11 mei » Christoffel Columbus vertrekt voor zijn vierde en laatste reis naar West-Indië.
    • 26 mei » Beleg en ontzet van Huissen: Een leger in dienst van Karel van Gelre belegert de stad Huissen, die op dat moment in handen is van het Hertogdom Kleef.
    • 15 juni » Christoffel Columbus ontdekt met zijn bemanning als eerste Europeaan het eiland Martinique.

Over de familienaam Van Egmond Graaf van Leerdam


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I55980.php : benaderd 11 mei 2024), "Frederik (Schele Gijs) van Egmond Graaf van Leerdam (1440-1521)".