West-Europese adel » Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen (912-973)

Persoonlijke gegevens Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen 


Gezin van Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen

(1) Hij is getrouwd met Edith van Wessex.

Zij zijn getrouwd in het jaar 929, hij was toen 16 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Richilde van Saksen  945-1020 


(2) Hij is getrouwd met Adelheid van Bourgondië.

Zij zijn getrouwd oktober 951, hij was toen 38 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Adelheid van Saksen  960-???? 


Notities over Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen

vanaf 951: Koning van Italië
vanaf 07-08-936: Koning van Duitsland
962 tot 973: Keizer van het Heilig Roomse Rijk

Duits koning van 936 tot 973 en keizer van 962 tot 973, uit het Saksische Huis, zoon en opvolger van Hendrik I, herstelde, nadat hij de koninklijke macht in Duitsland had gevestigd en overal doen eerbiedigen, ook het keizerrijk in het Westen. Op 9 aug. 936 liet Otto zich in de oude Karolingische hoofdstad Aken tot koning kronen. Na de dood van hertog Arnulf van Beieren (14 juli 937) eiste hij van diens zoon Eberhard de eed van trouw en het recht om zelf de bisschoppen en graven in het hertogdom te benoemen. Toen Eberhard weigerde, werd hij vervangen door zijn oom Bertold. Na diens dood (947) schonk Otto Beieren aan zijn eigen broer Hendrik (948), die hij vooraf had doen trouwen met een dochter van Arnulf.
Toen in 939 Eberhard, hertog van Frankenland, geholpen door de hertog van Lotharingen, de aartsbisschop van Mainz en de koning van Frankrijk, Lodewijk IV, een opstand ontketende, wist Otto handig de steun te verwerven van de vazallen van de rebellen en behaalde hij de overwinning bij Andernach (2 oktober 939). Hij voegde Frankenland bij het koninklijk domein. In 944 schonk hij Lotharingen aan een graaf uit Frankenland, Koenraad de Rode, en deed hem met zijn dochter trouwen. Bij de dood van hertog Herman van Zwaben (949) stelde hij zijn eigen zoon Liudolf in het bezit van dit hertogdom, nadat deze in het huwelijk was getreden met de erfdochter van de overleden hertog. Nog eenmaal zouden enkele hertogen het wagen in opstand te komen (953); hieraan kwam echter een einde door de inval van de Hongaren (954). Al de hertogen en rijksgroten schaarden zich rond de koning en hielpen hem de Hongaren definitief te verslaan op het Lechfeld (10 augustus 955). Om de Slaven in bedwang te houden, richtte Otto aan de oostelijke grenzen markgraafschappen op, met aan het hoofd eerzuchtige mannen, op wie hij ten volle kon vertrouwen. Dezen bouwden er burchten en versterkte steden en germaniseerden deze gebieden door er Duitse, Vlaamse en Nederlandse kolonisten heen te lokken. Een aantal nieuwe bisdommen zorgde voor de kerstening.
Otto ging nog verder en vernietigde vrijwel de autonomie van de hertogen. Hij eigende zich het beslissingsrecht toe bij de benoeming van hogere ambtenaren. Aan het hoofd van de bisdommen en de grote abdijen plaatste hij verwanten (o.a. zijn broer Bruno, aartsbisschop van Keulen, die zijn grootste steun was) en beschermelingen en schonk hun grote territoria, die bij hun overlijden steeds in zijn handen terugkwamen. Hierdoor werd een tegenwicht gevormd tegen de macht van de hertogen. Dit had echter als logisch gevolg dat de keizer steeds het beslissingsrecht moest behouden inzake de aanstelling van hogere geestelijken, dat hij dus de meester moest zijn over Rome en het pausdom. In zekere zin lag voortaan de toekomst van het Duitse koningschap eerder in Italië dan in Duitsland.
Otto maakte ook handig gebruik van de moeilijkheden van de koningen van Frankrijk, Lodewijk IV en Lotharius, met de grote heren, om hen als het ware onder voogdij te plaatsen. De koning van Bourgondië, Koenraad de Vreedzame, werd in feite zijn vazal. Otto kwam voor het eerst tussenbeide in Noord-Italië (in het zgn. koninkrijk Italië), toen Berengarius (II) van Ivrea zich meester maakte van de troon en Adelheid van Bourgondië, de weduwe van zijn voorganger Lotharius van Provence, gevangennam. Te hulp geroepen, verdreef Otto de usurpator, trouwde met Adelheid en liet zich te Pavia tot koning van Italië uitroepen (951). Berengarius bleef echter in Otto's naam regeren. In 961 kwam Otto opnieuw naar Italië. Na voor de tweede maal te Pavia tot koning van Italië te zijn gekroond (961), werd hij te Rome triomfantelijk onthaald en door de paus tot keizer gezalfd en gekroond (2 februari 962). Hierdoor werd het keizerrijk van Karel de Grote in zijn volle glorie hersteld. Geheel Italië, Rome en het pausdom kwamen onder Otto's voogdij te staan. Na enige aarzelingen erkende de Byzantijnse keizer Johannes I de keizerlijke waardigheid van Otto en stond toe dat prinses Theophano huwde met Otto's zoon, Otto II.
Dank zij de actieve steun van Otto kenden het religieuze leven en de cultuur een opmerkelijke opbloei. Nieuwe abdijen werden gesticht; de geest in de oude abdijen werd vernieuwd; de bibliotheken kregen een grote uitbreiding. Theologen, dichters (Hroswitha) en kroniekschrijvers (Liudprand en Widukind) waren actief. Talrijke bisschoppelijke scholen (Luik, Utrecht, Keulen, Würzburg) waren centra van onderwijs en wetenschap. Zie voorts Ottoonse kunst.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Hertog van Saksen en Thüringen


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I54974.php : benaderd 9 mei 2024), "Otto I (de Grote) Hertog van Saksen en Thüringen (912-973)".