West-Europese adel » Barend Ridder van Lockhorst (1771-1831)

Persoonlijke gegevens Barend Ridder van Lockhorst 


Gezin van Barend Ridder van Lockhorst

Hij is getrouwd met Hermine Erkelens van Keenenburg.

Zij zijn getrouwd op 27 oktober 1794 te Rotterdam, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Barend Ridder van Lockhorst

Baron Van den Bogaerde van Terbrugge op kasteel Heeswijk had een grote fascinatie voor zijn voorouders en hield zich intensief bezig met stamboomonderzoek. Zo was één van zijn overgrootmoeders jonkvrouwe Anna Hermina Geertruijda Jacoba van Lockhorst (1802-1875) en nog heden getuigt een indrukwekkende, speciaal voor hem vervaardigde stamboom van een rechtstreekse afstamming van de Lockhorsten, die teruggaat tot een voorvader die in het jaar 992 overleed.

De oudste jaargangen van het Nederland’s Adelsboek namen deze afstamming over, maar in latere uitgaven is de stamreeks onthoofd, omdat deze niet bewezen kon worden en sindsdien wordt de 16e eeuwse Jan Berenszoon als stamvader genoemd. Zijn nakomelingen waren bierbrouwers en plaatselijke notabelen, eerst in Weesp en later in Rotterdam, en zijn achterkleinzonen namen na 1631 de naam Van Lockhorst aan – zonder dat tot op heden duidelijk is waarom zij dit deden en waarop dit gebaseerd was.

In 1816 verzocht Barent van Lockhorst, heer van Toll en Venhuizen (1771-1831) om erkend te worden in de Nederlandse adel met de titel van baron. Vier jaar eerder had hij bij een notaris een indrukwekkende acte laten opstellen in aanwezigheid van prominente getuigen, waaronder een vice-admiraal en twee oud-burgemeesters, waarin dezen verklaarden dat Barent in het bezit was van de titel van baron, uit ‘eene der oudste en aanzienlijkste’ geslachten stamde en dat al zijn kinderen ‘zonder het onderscheid van eerstgeboorte, den titel van hun vader voerden’. Juist wegens de oudheid van dat aanzien konden er echter geen diploma’s worden overlegd.
Het mocht niet baten: het verzoek om erkenning van oude adeldom voor Barent van Lockhorst werd afgewezen, maar wel werd hij in de Nederlandse adel verheven met de clausule van erkenning wanneer er toch bewijs van oude adeldom geleverd werd en kreeg hij in 1828 de titel van ridder. En of het voor hem veel uitmaakte? Maatschappelijk gezien ging het hem voor de wind en hij werd raad van Rotterdam en kocht het kasteel van Bonlez met vier imponerende hoektorens in Brabant. Zijn oudste dochter huwde eerst een baron en daarna een hertog, de jongste dochter huwde een prins en zijn zoon huwde een prinses.
De familieoverlevering bleef echter bestaan, ook nadat de Van Lockhorsten in 1921 uitstierven. Baron Van den Bogaerde was van deze beweerde oeroude afstamming zó onder de indruk, dat hij in de jaren 1923-1926 pogingen deed om de naam Van Lockhorst aan zijn eigen familienaam toe te voegen. Dit lukt echter niet, maar wat bleef, is een fraaie stamboom met daarop een mythische ridder als stamvader die in het jaar 992 stierf.
https://www.adelinnederland.nl/afstamming-familie-lockhorst-overlevering-en-feit/

Den Toll te Koudekerk aan de Rijn
 

Locatie
Het huis, van het eens riddermatige goed, Den Toll staat aan het Hofstedelaantje nabij de Lage Waard in de noordelijke hoek van de bebouwde kom van Koudekerk

Google Maps

Grotere kaart weergeven

Ontstaan 
Ongeveer in 1276 werd hier een sterkte gebouwd door Geehrlant van Rhijn. Hoe het er toen uitzag, is onbekend., enkele zeventiende-eeuwse, niet betrouwbare afbeeldingen, laten evenwel een machtig kasteel zien.

Geschiedenis 
In 1585 wordt, Den Toll, in een pachtovereenkomst als een welwarend huis beschreven.
In 1608 wordt het huis bij de boedelscheiding beschreven als: "de hoffstede ende wooninge mit schuyren, bargen, stallen genaemt het huys ten Tol, gelegen onder Coudekerck, mitte landen, thienden ende appendentien daer toe ende daeraen behoorende, waerdig boven de lasten daerop staende, ofte daer uut gaende 17940 gld. 16 st. 8 d.".
In 1675 wordt het door een grote brand verwoest. Lange tijd blijft de ruïne liggen, doch in 1710 wordt het huis door de toenmalige eigenaresse herbouwd. Het gebouw wordt nu een deftige 17e eeuwse buitenplaats. Bij de bouw van dit huis werd mogelijk gebruik gemaakt van restanten van de oudere aanleg. Vroeg-achttiende-eeuwse afbeeldingen van A. Rademaker en W. van der Kaa laten een rijzig herenhuis met talrijke kruisvensters zien. 
In 1733 werd dit huis na enige jaren leegstand verkocht. Het park werd gerooid en tot bouwland omgevormd. Toen het huis in 1781 werd afgebroken, bleef een 'bouwhuis of huismanswooninge' gespaard, dat met de gronden van Den Toll werd verpacht.
In 1807 werd Den Toll verkocht en voorzien van een nieuw herenhuis met een hoog schilddak en een toren, de gronden werden 'weder tot Boschlanden, voorzien van lanen' omgevormd. 
Een inventarisatie van 11 december 1869 laat nog iets zien van de grootse inrichting van dit huis. Het bevatte naast een zaal, een kamer en suite, een grote keuken, een torenkamer, een hal een eetkamer en nog een zestal andere vertrekken.
In 1905 werd dit huis gedeeltelijk, waaronder de toren,  afgebroken. Delen werden opgenomen in de nog bestaande boerderij, waarin zich een kelder bevindt die mogelijk van het zeventiende-eeuwse huis stamt. De plantsoenen werden veranderd in weiland
Het huis had aan de Hoogewaard een ingang met portierswoning, vanwaar een fraaie laan naar het huis liep. Ook aan de Lagewaard was een ingang. Bij beide ingangen stond een stenen zuil met schildhoudende leeuwen. Deze leeuwen zijn helaas aan het begin van de 20e eeuw verkocht aan een opkoper.
Den Toll was inmiddels eigendom geworden van de gemeente Koudekerk. Deze  besloot op 22 februari 1977 tot verkoop daarvan aan mevrouw M.M.H. Vreugdenhil-Veldhuyzen van Zanten. Daarna vond uitgebreide restauratie plaats.

Eigenaar / 
bewoners
 
Geehrlant van Rhijn bouwde hier ongeveer in 1276 een kasteel. Zijn dochter Marcelia huwde met Floris van Tool.
Tot 1471 blijft het goed in handen van de familie van Toll, waarna het overgaat aan Jacob Coppier. Deze werd opgevolgd door zijn zoon Hendrick. Deze overlijdt na een val van zijn paard in 1532.
Op 29 juni 1634 doet Arent den Bosch het huis over aan zijn halfzuster Maria van Poelgeest, die getrouwd was met de Vlaamse edelman François de la Torre, Heer van Valkenisse. Maria en François overleed in 1635. Den Toll vererfde op haar twee minderjarige kinderen, zodat de vader de boedel bleef beheren. Na de dood van François omstreeks 1661 nam diens zoon Philips de la Torre het beheer van Den Toll over en bewoonde het 40 jaar.
Het goed veranderd hierna vaak van eigenaar totdat Margaretha Helena de la Torre, Vrouwe van Sint Maartenspolder en Middelharnis het in 1710 verbouwd.
Na haar dood komt het in handen van verre bloedverwanten, totdat in 1807 Barend, Ridder van Lockhorst, Heer van Venhuizen eigenaar wordt.
Barend verkocht het in 1822 aan Barend Erkelens, een Rotterdamse koopman en familie van mevrouw van Lockhorst. Hij blijft er wonen tot zijn dood op 29 november 1869
http://www.kasteleninzuidholland.nl/Pages/Tol.htm

Bron: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lokhorst/I7037.php

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Barend Ridder van Lockhorst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Barend Ridder van Lockhorst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Barend Ridder van Lockhorst


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 oktober 1794 lag rond de 10,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1794: Bron: Wikipedia
    • 4 februari » Frankrijk schaft de slavernij af. Tijdelijk, zoals later blijkt.
    • 28 juli » Maximilien de Robespierre wordt geëxecuteerd, waarmee een eind komt aan de Terreur in Frankrijk.
    • 19 oktober » De Slag bij Puiflijk wordt gevoerd tijdens de Eerste Coalitieoorlog.
  • De temperatuur op 14 november 1831 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zwaar storm(achtig) veel regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1831: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 7 februari » België - Oprichting van de krant L'indépendant.
    • 7 februari » De Belgische Grondwet wordt afgekondigd. België wordt een parlementaire monarchie met scheiding van de drie machten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht.
    • 15 juni » De Franse wiskundige Évariste Galois wordt voor de rechtbank voorgeleid wegens het bedreigen van koning Lodewijk Filips van Frankrijk.
    • 16 juni » Het eerste nummer van het Belgisch Staatsblad rolt van de persen.
    • 8 september » Opening van de eerste zitting van het Belgisch Parlement, dat 102 volksvertegenwoordigers en 51 senatoren telt.
    • 9 september » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Korea.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Ridder van Lockhorst


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I361349.php : benaderd 24 september 2024), "Barend Ridder van Lockhorst (1771-1831)".