West-Europese adel » Amalia Catharina Boermans (1669-1709)

Persoonlijke gegevens Amalia Catharina Boermans 


Gezin van Amalia Catharina Boermans

Zij is getrouwd met Maximiliaan Hendrik Graaf van Pas de Feuquières.

Zij zijn getrouwd op 6 maart 1701 te Münster, Nordrhein-Westfalen, zij was toen 31 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Amalia Catharina Boermans

BOERMANS, Amalia Catharina
 (geb. Well, Limburg 10-3-1669 – gest. Alpen, bij Xanten, Duitsland 5-5-1709), ging een mésalliance aan. Dochter van Johannes Hubertus Boermans (1636-1711), schout, en Maria Agnes Höling (gest. 1716). Amalia Catharina Boermans trouwde op 6-3-1701 in Münster (Duitsland) met Maximiliaan Hendrik de Pas de Feuquières (1669-1725), kapitein in Spaanse dienst. Uit dit huwelijk werden 2 zoons geboren, van wie 1 jong stierf.

Amalia Catharina Boermans was de oudste dochter uit het tweede huwelijk van Johannes Hubertus Boermans. Samen met haar vier zusters – twee halfzusjes uit het eerste huwelijk van haar vader waren jong overleden – groeide ze op in Well en Venlo. De schepenfamilie Boermans was niet onbemiddeld. De vader was onder meer schout in Blerick, Well en Bergen, en tevens hofmeester op het kasteel Well, toentertijd in bezit van de familie Van Limburg Stirum. Dankzij deze functies verkeerde hij in hogere kringen. Zijn oudste dochters – Amalia Catharina en Maria Magdalena – waren volgens Boermans en Verzijl (1925) van een bijzondere schoonheid, getuige hun portretten die tot 1905 op kasteel Well hingen, maar waarvan de huidige verblijfplaats onbekend is.

Waarschijnlijk in 1699 kreeg Amalia Catharina een liefdesrelatie met een van de bewoners van het kasteel in Well: Max Hendrik de Pas, de jongste zoon van Juliana Petronella van Limburg Bronckhorst Stirum, douarière De Pas. Zowel vader Boermans als de douarière verzetten zich hevig tegen de dreigende mésalliance. Om Amalia Catharina en Max uit elkaars buurt te houden stuurde vader Boermans zijn dochter naar een pensionaat in Münster dat door Franse nonnen geleid werd, maar dat mocht niet baten: in het geheim bleven de geliefden met elkaar corresponderen, in oktober 1700 verloofden zij zich en op 6 maart 1701 trouwden zij buiten medeweten van hun ouders in de Citadelkerk in Münster. Beiden waren toen bijna 32 jaar oud. Max werd hierop door zijn moeder onterfd.
Amalia Catharina en Max de Pas de Feuquières, die kapitein was in Spaanse dienst, zwierven berooid rond en verbleven onder andere te Düsseldorf, Annadael – bezit van de familie De Pas – en Rijnberg (Duitsland). In 1703 verliet Max de Spaanse dienst. In Rijnberg beviel Amalia in 1705 van hun eerste zoon Carolus Maximilianus, die op 14 juni aldaar werd gedoopt. Dit jongetje overleed jong (in ieder geval voor 1709). Hun tweede zoon Antoon Maximiliaan werd op 12 maart 1708 eveneens in Rijnberg geboren. Kort na de geboorte van hun tweede zoon verliet Max de Pas vrouw en kind en keerde terug naar het kasteel in Well. Amalia Catharina bleef in een ziekelijke en armoedige toestand achter in Alpen, een dorp in de buurt van Xanten (Duitsland).
Op 5 mei 1709 overleed Amalia Catharina Boermans in Alpen, veertig jaar oud. Zij werd er begraven in het hoogkoor van de kerk. Nooit heeft zij als gravin op kasteel Well gewoond. Wel werd er, vermoedelijk in opdracht van Max de Pas, ter nagedachtenis van haar in 1709 een Sint Barbarakapel gebouwd op het kasteelterrein – de kapel is in 1962 afgebroken. Na haar dood ontbrandde een langdurig juridisch gevecht over de wettigheid van het huwelijk. Haar zoon groeide intussen op bij de zussen Boermans in hun huis aan de Gasthuisstraat in Venlo. Max de Pas ontkende de wettigheid van het huwelijk, en daarmee van zijn zoon. De zussen van Amalia Catharina vochten de onterving door de gravin van Limburg Stirum van hun zwager en diens zoon Antoon Max aan. In 1722 ging een van hen (Maria Ursula) met Antoon Max in haar kielzog zelfs een rechtstreekse confrontatie met de vader aan. In aanwezigheid van getuigen vroeg ze hem of hij wist wie het kind was dat zij bij zich had. Max de Pas erkende dat Antoon Max zijn wettige kind was.
Uiteindelijk haalden de zusters van Amalia hun gelijk: in 1727 verklaarde het Hof van Gelre het testament van Juliana Petronella ongeldig en gaf Antoon Max – inmiddels negentien jaar oud – toestemming om van Venlo naar kasteel Well te verhuizen. De nog levende gezusters Boerman (Maria Magdalena en Sibilla Elisabeth) woonden tot zijn huwelijk in 1733 bij hem in het kasteel. Daarna keerden zij terug naar de Gasthuisstraat in Venlo.
http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/AmaliaBoermans

Amalia Catharina Bormans, zich ook noemende de Bormans, geboren 10 Maart 1669 te Well (L.) , was van 1699 den 17 October twee jaren bij de Fransche nonnen te Munster als pensionnaire. Graaf Max Henri de Pas de Feuquières, zoon van de Wellsche de Pas huwde in 't geheim met haar. Aanteekeningen daaromtrent zeggen: den 13 October 1700 heeft Graaf Max Hendrik de Pas de Feuquières zich verloofd met Juffrouw Amalia Catharina (de) Bormans bij de moedergodskerk te Kevelaer, na dit vroeger al op 24 Jan. 1700 schriftelijk gedaan te hebben; samen hebben ze dit met hun bloed onderteekend. Het briefje luidde in slecht Fransch: Je confesse devant le bon Dieu et sa Sainte mère Maria que je prens mademoyselle Amalia de Bormans pour matres chère espouse et femme et le promet avec tout lesserment possible devant dieu et j'ay promis cy dessus et que nulle difficultez au monde ne pourras nous empechereet separere que la mort.
Kevelar le 13 Octobre 1700.
Maximilian Henry Comte de Pas
Amilia de Bormans.
https://www.knggw.nl/wp-content/leeuw/1913-113-226.pdf

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Amalia Catharina Boermans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Amalia Catharina Boermans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Amalia Catharina Boermans


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1709: Bron: Wikipedia
    • 2 februari » De Brit Alexander Selkirk wordt gered na een schipbreuk en een jarenlang verblijf op een onbewoond eiland. Zijn verhaal is de inspiratie voor het boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe.
    • 11 september » Slag bij Malplaquet: Belangrijke slag in de Spaanse Successieoorlog waarbij Nederlandse troepen zware verliezen incasseerden.
    • 15 december » Franse troepen nemen Rome opnieuw in en bezetten het koninkrijk Napels.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Boermans

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Boermans.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Boermans.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Boermans (onder)zoekt.

De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I339910.php : benaderd 30 april 2024), "Amalia Catharina Boermans (1669-1709)".