West-Europese adel » Anton Reinhard Falck (1777-1843)

Persoonlijke gegevens Anton Reinhard Falck 


Gezin van Anton Reinhard Falck

Hij is getrouwd met Rose Amour van Roisin.

Zij zijn getrouwd op 2 december 1817, hij was toen 40 jaar oud.


Notities over Anton Reinhard Falck

FALCK (Anton Reinhard), geb. te Utrecht 19 Maart 1777, zoon van Otto Willem Falck en Engela Apollonia Bergh, gest. te Brussel 16 Maart 1843. Hij genoot zijn eerste opleiding te Amsterdam, waarheen zijn vader, tot bewindhebber der O.I. Compagnie benoemd in 1786 was verhuisd; hij bezocht daar later het athenaeum illustre en promoveerde tot dr. in de rechten te Leiden 26 Juli 1799 op een proefschr. de Matrimonio. Onder den invloed van Paulus van Hemert werd hij een warm aanhanger van de wijsbegeerte van Kant; op zijn staatkundige ontwikkeling was van veel invloed, dat hij gedurende zijn studententijd de gelegenheid had den toestand van het in staat van omwenteling verkeerende Frankrijk van nabij gade te slaan door een verblijf van vele maanden te Parijs. Na zijne beëediging als advocaat maakte hij een reis in Noord-Duitschland en volgde gedurende eenigen tijd de lessen der meest bekende hoogleeraren aan de universiteit te Göttingen. In 1801 werd hij tot lid der municipaliteit te Amsterdam benoemd; een jaar later trad hij in diplomatieken dienst als secretaris van legatie te Madrid; in 1806 keerde hij in zijn vaderland terug, werd afdeelingschef aan het departement van Buitenlandsche Zaken en vervolgens secretaris-generaal van het ministerie van Marine en Koloniën.
Na den val van het koninkrijk Holland en de inlijving van ons vaderland bij het fransche keizerrijk, trad Falck uit den staatsdienst en vestigde zich weder te Amsterdam als advocaat. In 1811 en 1812 deed hij reizen naar Zuid-Duitschland en Zweden. In 1813 was hij weder te Amsterdam; gedurende de Novemberdagen van dat jaar, toen de bevolking, nadat de fransche ambtenaren en soldaten de stad verlaten hadden, van den toestand van regeeringloosheid gebruik trachtte te maken door het bedrijven van allerlei ongeregeldheid, wist Falck als kapitein van de schutterij door verstandig beleid de orde te handhaven en de burgerij door de kracht van zijn woord te bewegen tot het in het leven roepen van een voorloopig bestuur. Inmiddels had hij zich in verbinding gesteld met G.K. van Hogendorp en diens vrienden, die in 's Gravenhage de omwenteling voorbereidden en volvoerden.
Toen de Prins van Oranje 30 November te 's Gravenhage aankwam, was Falck aldaar en werd dadelijk aan hem voorgesteld. De vorst benoemde hem tot algemeen secretaris, later tot secretaris van staat en stelde groot vertrouwen in zijn kundigheden en helderen blik.
Na in 1817 in het huwelijk te zijn getreden met een belgische vrouw van aanzienlijken huize, baronesse de Roisin, werd hij in 1818 benoemd tot minister van Onderwijs, Nijverheid en Koloniën. Gedurende dit ministerie vervulde hij, in de jaren 1819 en 1820, een buitengewone diplomatieke missie te Weenen en werd hij in 1823 naar Londen gezonden om den nederlandschen gezant aldaar ter zijde te staan in zijn moeilijke onderhandelingen over de teruggegeven koloniën in O.-Indië. In 1824 werd hij tot ambassadeur aan het engelsche Hof benoemd, welke waardigheid hij tot in 1832 heeft bekleed, nadat hij reeds sedert het einde van het jaar 1830 op zijn ontslag had aangedrongen, omdat zijne inzichten omtrent de oplossing van de door de omwenteling in België ontstane geschillen niet strookten met die van koning Willem I. Na 1832 woonde hij ambteloos te 's Gravenhage. In den zomer van 1839 werd hem door Willem I de gezantschapspost te Brussel aangeboden, die hij, niettegenstaande de eigenaardige moeilijkheden daaraan verbonden, aanvaardde en tot 1843 bekleedde, toen de dood den door herhaalde jichtaanvallen verzwakten lijder aan zijn werkkring en aan het vaderland ontrukte.
Falck's grootste verdiensten, bij gelegenheid der volksbeweging van 1813, zijn door alle tijdgenooten zeer hoog gewaardeerd, ook door van Hogendorp, die overigens niet veel met hem op had. Als gezant en minister heeft hij door zijnen onvermoeiden ijver en zijn helder doorzicht aan het vaderland groote diensten bewezen. Hij was een man van ruime ontwikkeling, wiens belangstelling in kunst en wetenschap uit zijne werkzaamheid als lid van het koninklijk Nederlandsch Instituut blijkt, daarbij geestig en gevat, vrij van maatschappelijke vooroordeelen en zijn geheele leven door vasthoudend aan de denkbeelden der wijsgeerige verlichting van het laatst der achttiende eeuw. Hij heeft geschreven gedenkschriften nagelaten, die in overeenstemming met zijnen uitgedrukten wil niet zijn openbaar gemaakt.
In zijn jeugd heeft hij eenige stukken geschreven van wijsgeerigen aard, o.a. in het Magazijn voor de critische wijsbegeerte van van Hemert en een groot aantal artikelen in het tijdschrift de Arke Noachs (1799-1800), dat hij met Jer. de Vries, D.J. van Lennep en R.H. Arntzenius redigeerde (van Doorninck, Vermomde Schrijvers II, 45), waar hij den pseudoniem Welmoed voerde. Verder verhandelingen in de Werken van het Kon. Ned. Instituut; Brieven, 1795-1843 ('s-Grav. 1857); tweede uitgave (ibid. 1861), waar enkele nieuwe brieven bijgevoegd, andere weggelaten zijn; Ambtsbrieven, 1802-1842 ('s Grav. 1878) alle uitgeg. door zijn neef O.W. Hora Siccama.
Charles Baugniet heeft in 1842 zijn portret op steen geteekend. In het Leesmuseum te Amsterdam is zijn geschilderd portret (gereprod. in Eigen Haard 1900, 725). Een door Kruseman geschilderd portret bevindt zich in het stadhuis te Utrecht.
Zie: Petit, Repertorium: Jorissen, A.R. Falck, Herinneringsrede (Amst. 1877) met onuitgeg. brieven; herdrukt, maar zonder de brieven, in Historische Karakters (1892) 173; Hand. en Geschr. Ind. Gen. II (1855) 35; H. Vollenhoven, Biographie van A.R.F. (handschr. in de Bibl. v.d. Mij. der Nederl. Letterk. te Leiden No. 1122).
de Beaufort
http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu01_01/molh003nieu01_01_1382.php

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_Reinhard_Falck

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anton Reinhard Falck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anton Reinhard Falck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anton Reinhard Falck

Olof Bergh
1722-1785

Anton Reinhard Falck
1777-1843

1817

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 maart 1777 lag rond de 9,0 °C. Er was 66 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1777: Bron: Wikipedia
    • 13 juni » Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
    • 14 juni » Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 2 december 1817 lag rond de 9,0 °C. Er was 220 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1817: Bron: Wikipedia
    • 24 april » Huwelijk van kroonprins Jozef van Saksen-Altenburg en prinses Amelie van Württemberg in Kirchheim unter Teck.
    • 31 mei » De opera La gazza ladra van Gioacchino Rossini gaat in première in het Teatro alla Scala in Milaan.
    • 9 oktober » In België wordt de Universiteit Gent plechtig geopend.
    • 18 oktober » Ontdekking van het graf van Seti I door Giovanni Battista Belzoni.
    • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Nederlands Guyana of Suriname.
    • 10 december » Mississippi wordt de 20 staat van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 16 maart 1843 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1843: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Leo Dehon, Frans priester, stichter van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus († 1925)
    • 25 maart » De Thames Tunnel in Londen wordt geopend, 's werelds eerste tunnel onder water.
    • 28 juni » Huwelijk van kroonprins Frederik Willem van Mecklenburg-Strelitz en prinses Augusta van Cambridge in Buckingham Palace in Londen.
    • 19 juli » Tewaterlating van het eerste, volledig metalen, stoomschip: de SS Great Britain.
    • 19 december » De eerste publicatie van A Christmas Carol van Charles Dickens.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Falck

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Falck.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Falck.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Falck (onder)zoekt.

De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I303107.php : benaderd 13 mei 2024), "Anton Reinhard Falck (1777-1843)".