West-Europese adel » Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen (1690-1772)

Persoonlijke gegevens Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen 


Gezin van Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen

(1) Hij is getrouwd met Anna Ivanovna Romanova Tsarin van Rusland.

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met Benigna Gottliebe Trotta van Treyden.

Zij zijn getrouwd op 25 februari 1723 te Jelgava (Mitau), Semgallen, Letland, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen

Ernst Johann von Biron (lets: Ernests Johans Birons; Kalnciems, Letland 12 november 1690 - Jelgava, 28 december 1772), hertog van Koerland en Semgallen, afstammeling uit de Koerlandse familie Bühren, studeerde te Koningsbergen en werd vervolgens secretaris en kamerheer van de weduwe van de hertog Frederik Willem Kettler van Koerland (overleden in 1711), Anna Ivanovna, een nicht van Peter de Grote. Weldra was hij haar vertrouwde vriend. Toen Anna in 1730 keizerin van Rusland werd, ging hij met haar mee en werd door haar met ereambten overladen, zodat hij spoedig de eigenlijke regering met zijn helpers Münnich en Ostermann in handen had.
Tijdens zijn verblijf was zijn invloed over Anna overduidelijk. Biron was in tussentijd getrouwd met een jonkvrouw von Treiden. Bij Anna's kroning op 19 mei 1730 werd hij aangesteld als grootkamerheer en graaf van het rijk, tijdens welke gelegenheid hij het wapen van het Franse gravenhuis Biron zou hebben aangenomen en een landgoed kreeg in Wenden (het huidige Cesis) met een toelage van 50.000 kronen per jaar. Hij wist zich al snel volledig uit de gratie te werken bij het Russische volk. Hoewel de verhalen dat hij een onrechtvaardig monster was niet kloppen, was hij wel een vlijer en kon zichzelf zeer geliefd maken als hij wilde. Maar zijn gedrag wordt beschreven als gemeen, verradelijk, roofzuchtig, verdacht en verschrikkelijk wraakzuchtig. Tijdens de laatste jaren van Anna's heerschappij wist hij zijn rijkdom en macht enorm te vergroten. Zijn vertrekken in het paleis grensden aan die van de keizerin en zijn livreien, meubelen en uitrustingen waren nauwelijks goedkoper dan die van haar. De helft van de steekpenningen die bedoeld waren voor het Russische hof gingen door zijn handen. Hij verkreeg een groot aantal landgoederen en had een speciale staatsafdeling die op zijn kroostmerries en hengsten paste. Zijn verhevenheid deed de Franse ambassadeur verbazen en de diamanten die hij voor zijn hertogin kocht leidden tot jaloersheid onder de prinsen.
In 1737 werd hij hertog van Koerland, terwijl hij door Anna op haar sterfbed tot regent voor haar minderjarige opvolger Ivan VI van Rusland, zoon van haar nicht Anna Leopoldovna, werd benoemd. Birons regentschap duurde slechts kort, want de moeder van Ivan verbond zich met Münnich tegen Biron, die gevangengenomen en met zijn familie naar de vesting Schlüsselburg gebracht werd. Kort daarop moest hij voor een bijzondere rechtbank, onder voorzitterschap van Münnich en Ostermann, terechtstaan, en is er van beschuldigd, dat hij zich van de Russische troon had meester willen maken. Hij werd tot levenslange verbanning naar de Siberische plaats Pelym veroordeeld (1741) met verlies van al zijn ambten en goederen.
Later werd hem door keizerin Elisabeth I van Rusland toegestaan zich te Jaroslavl te vestigen. Bij de troonsbestijging van Peter III (1762) kreeg hij zijn vrijheid terug en nog in hetzelfde jaar van keizerin Catharina II van Rusland zijn hertogdom, dat van 1758-1763 bestuurd was door Karel Christiaan, zoon van August III van Polen. In 1769 deed Biron afstand ten behoeve van zijn zoon Peter Biron en overleed op 28 december 1772.

Bron: http://genealogy.euweb.cz/other/biron.html

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1690: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Paus Alexander VIII creëert elf nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Francesco Albani.
    • 1 juli » In het kader van de zogenaamde Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag bij Fleurus, Henegouwen. Franse legers onder leiding van maarschalk Luxembourg verslaan de geallieerde troepen.
    • 12 juli » Koning Willem III (van Oranje) en zijn Engelse troepen winnen de Slag aan de Boyne tegen de Ierse katholieken.
    • 16 oktober » Heiligverklaring van Paschalis Baylon (1540-1592), Spaans franciscaans broeder, door paus Alexander VIII.
  • De temperatuur op 23 december 1772 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: rijp. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
    • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
    • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
    • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Biron Hertog van Koerland en Semgallen


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I179761.php : benaderd 21 mei 2024), "Ernst Johan Biron Hertog van Koerland en Semgallen (1690-1772)".