West-Europese adel » Willem van Bree (????-1683)

Persoonlijke gegevens Willem van Bree 


Gezin van Willem van Bree

Hij is getrouwd met Jenneke Somers.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Matthias van Bree  1655-1718 


Notities over Willem van Bree

De nieuwe koper was de koopman Willem van Bree. Willem van Bree stichtte een glasblazerij in het pand. Hij kreeg de steun van het stadsbestuur om deze plannen te realiseren. Ondermeer hoefde hij geen belasting te betalen op de grond- en brandstoffen. Hij mocht zijn schepen met hout afmeren in de Haven vlak achter zijn glasblazerij en indien er op dat moment een ander schip lag, moest dit versleept worden.
Op 5 juli 1658 nodigde Van Bree het stadsbestuur in de glasblazerij uit: die dag zou er voor het eerst glas geblazen worden.
Na van Bree werd zijn zoon de eigenaar van 'het Glashuis', zoals het pand in de volksmond was gaan heten. Deze Mathias van Bree had uit Engeland een glasslijper aangetrokken „na welken tijd er zulken fraai glaswerk gemaakt werd, dat zulks het Engelsche evenaarde”. Dit in Den Bosch geblazen en versierde glaswerk werd een geliefkoosd relatiegeschenk voor het Bossche stadsbestuur.

Volgens van Heurn Beschrijving kocht de stad den Bosch dit huis om er een stedelijk depot van zout in te vestigen.
Toen zij het daartoe niet meer noodig had, verkocht zij het 19 Januari 1657 (Reg. n° 411 f. 332) met het daartoe behoorend huisje, waarin de Kraankinderen plachten te vergaderen, aan Willem van Bree, koopman te den Bosch; het werd alstoen gezegd te zijn: een huys ende erve ivilner Jans Comans, gelegen in de Orthenstraet by de steenen Binnenpoort, nu zijnde de groote huysinge enz. (alsvoren) by de H. Cruyspoort, genoemt 't huys van Hemert oft 't huys van Ysselsteyn en te staan tusschen de Bokhovenstraat ex uno en het huis van mr. Peter, scherprechter en het erf van Gerard Andrieszn. van Gelder ex alio. Het huis van mr. Peter, scherprechter, was dat, hetwelk Jacob van Tulden als voorzegd in 1610 had gekocht; de erfgenamen van genoemden mr. Peter, wiens familienaam was van Oldenburgh en die beul was te den Bosch, verkochten 26 Mei 1702 (Eeg. n° 514 f. 417) dit huis aan na te noemen Pieter van Bree; het werd toen gezegd zich achterwaarts uit te strekken tot aan een huis, dat aan de Haven achter de Kraan stond tusschen het huis van Ysselstein ex uno en het huis de Drie paternosters ex alio en ook aan meergenoemden mr. Peter toebehoorde; diens erven verkochten het op laatstgemelden datum eveneens aan gezegden Pieter van Bree. Genoemde Willem van Bree had 13 Maart 1683 (Reg. n° 477 f. 70) van Maria Herincx weduwe van Johan van Kessel 12) bij het huis van Ysselstein reeds aangekocht: a een nieuw huis of pakhuis, staande op den hoek van de Bokhovenstraat tusschen het erf van den kooper ex uno en het volgend huis ex alio; b een huis in dezelfde straat tusschen laatstgemeld huis ex uno en het erf van den kooper ex alio, terwijl zijne weduwe van de stad den Bosch 7 Augustus 1685 (Reg. n° 503 f. 101) bij het huis van Ysselsteyn nog aankocht de Bierdragersvergaderplaats, zijnde een bouwvallig huisje, staande aan de Smalle Haven en den hoek der Bokhovenstraat tusschende erven van haar, koopster.
Meergenoemde Willem van Bree had het huis van Ysselstein en de andere huizen, die hij, als gezegd, kocht, gekocht om daarin op te richten eene glasblazerij tot het vervaardigen van wijn- en bierglazen en allerhande andere voorwerpen van wit glas. Ziehier hoe van Heurn dit mededeelt in zijne Historie III blz. 83:
„In den jaare 1656 werd hier ter stede eene glasblazerye door zekeren Willem van Bree, koopman en burger hier ter stede, opgeregt. Hy verzogt hiertoe verlof van de Eegeering voor den tijd van 14 of 20 jaaren met uitsluiting van alle anderen en vrydom van stads accijnsen. De Regeering (van den Bosch) benoemde eenigen uit den haare om over de voorwaarden daarvan met hem nader te handelen en wanneer zy verslag deden, dat dit werk voor de stad niet ondienstig was, besloot de Regeering de opregting eener glasblazerye aan van Bree toe te staan. Voorts gelaste zy, dat geene vreemde glasekramers in de stad eenige glaasen zouden mogen brengen dan op de week- en jaarmarkten op de verbeurte van dezelven en eene boeten voor ieder glas, dat verkogt werden. Zy zouden die glasen op dezelve boete niet langs de deuren mogen dragen en verkopen. Van stadswege zoude aan van Bree eene huizinge, by de Ortenbinnenpoort gelegen, het huis van Ysselstein genaamd, alsmede zeker huisje, waarin de Kraankinderen plegen te vergaderen, voor vier duizend guldens, om tot eene glasblazerye te gebruiken, opgedragen worden. Den medestander van van Bree zoude het poorterschap geschonken worden. Het gemelde huis zou de vrijdom van inlogering, van ruiters en soldaaten genieten, zo lang het tot een glasblazerye strekte.
Hun houtschip 13) zoude agter hetzelve huis mogen losschen en indien een ander schip aldaar lag, zonde dit verlegt moeten worden. Ook zoude de Glasblazery van stadslasten op het hout en den turf vry zijn. Deze Glasblazery is thans nog in stand. In dezelve worden allerlei drinkglazen en ander wit glaswerk gemaakt."
Blijkens E. A. van Zuylen Stadsrekeningen II p. 1470 ontving Willem van Bree 5 Juli 1658 van de stad fl. 60 tot eene vereeringe van dat hy de samentelycke heer en van de regeringe liadde versocht voor d'eerste reyse te willen comen sien het blasen der gelasen in de gelaesblaserye, waaruit blijkt, dat toen reeds deze fabriek in het huis van Ysselstein in volle werking was.
Genoemde Willem van Bree behoorde tot een Akensch geslacht; zijne ouders waren Willem van Bree en Elisabeth van Meven, welke beiden in 1654 reeds waren overleden, daar toch in dat jaar Dirk van Bree voor Schepenen van den Bosch zijne vrouw Elisabeth van Niel en zijnen oom Jacob van Meven, koopman te Aken, machtigde om met zijnen broeder te deelen de nalatenschappen zijner ouders.
Willem van Bree, de Bossche glasblazer, overleed 1 Juli 1683; zijne vrouw was Jenneken Somers (dochter van Peter Willemszn en Aelken, de dochter van Henrick Boudewijns), die 4 September 1696 stierf; beiden werden in de St. Janskerk te den Bosch begraven onder eene grafzerk, welke zich aldaar nog bevindt.
Hunne kinderen waren: Pieter of Pedro van Bree, die in 1723 te den Bosch ongehuwd stierf; Mathias van Bree, die 13 Juni 1688 te den Bosch, als wanneer hij aldaar op den Hoogen steenweg woonde, huwde met Maria Suyskens, woonachtig aldaar in de Verwerstraat, en Aldegonda van Bree, welke laatste ook ongehuwd schijnt te zijn overleden.
Van hen zetten Pieter en Mathias de glasblazerij huns vaders in het huis van Ysselstein voort; dit huis kreeg naar dat bedrijf den naam van het glashuis.
http://www.bossche-encyclopedie.nl/panden/orthenstraat%20-36.htm

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem van Bree?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Willem van Bree

Willem van Bree
????-1683



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1683: Bron: Wikipedia
    • 6 juni » In Oxford opent het Ashmolean Museum, het eerste universiteitsmuseum ter wereld.
    • 12 september » Het beleg van Wenen wordt gebroken bij aankomst van een strijdmacht van 30.000 Poolse, Oostenrijkse en Duitse troepen onder leiding van de Poolse koning Jan Sobieski.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Bree

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Bree.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Bree.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Bree (onder)zoekt.

De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I175726.php : benaderd 11 mei 2024), "Willem van Bree (????-1683)".