West-Europese adel » Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn (1605-1648)

Persoonlijke gegevens Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn 

  • Hij is geboren in het jaar 1605 in Haarlem, N.H..
  • Hij is overleden op 12 januari 1648, hij was toen 43 jaar oud.
  • Een kind van Harmen Hooftman en Maria Messing
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 1 december 2010.

  • Er is meer biografische informatie beschikbaar over Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn op RKDartists

Gezin van Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn

Hij is getrouwd met Eva Voet.

Zij zijn getrouwd op 10 februari 1637, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Anna Hooftman  1641-1689 
  2. Eva Hooftman  1643-1716 


Notities over Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn

Op 5 mei 1648 wordt te Amsterdam de inventaris van de inboedel van Zacharias Hooftman (1605-1648) opgemaakt. Zacharias was de zoon van Harmen Hooftman (1550-1610) en Maria Messing († 1632). Harmen Hooftman was een koopman te Antwerpen, die zich in de laatste jaren van zijn leven te Haarlem gevestigd had. Op 10 februari 1637 trouwde Zacharias te Amsterdam met Eva Voet (1616-1653). Zij was de dochter van Hendrick Voet en Anna van Munster. Zacharias woonde samen met zijn vrouw op de Heerengracht te Amsterdam. Als toevoeging aan het adres staat in hun inventaris ‘in St. Bavo’ geschreven. Het is niet geheel duidelijk waar deze verwijzing voor staat. Wellicht was het de naam van hun huis, die terugslaat op de belangrijkste kerk in Hooftmans geboorteplaats Haarlem. In zijn inventaris staat dat hij koopman van beroep was. Dat dit hem een behoorlijk vermogen had opgeleverd, bewijst een andere notitie in dezelfde boedelinventaris, waarin staat dat hij samen met zijn broer Andries eigenaar was van ‘de hofstede Spaeren-Hout buiten de Kleine Houtpoort te Haarlem, aan den Haarlemmerhout’.
Zijn welvaart spreekt ook uit de hoeveelheid schilderijen van bekende meesters die hij bezat. Werken van onder andere Van Bijlert, Brouwer, Van Goyen, Goltzius, Koninck, Lievens, Vroom en meerdere schilderijen van Pot zijn opgenomen in zijn verzameling. Vooral de aanwezigheid van zoveel werken van de laatstgenoemde is opvallend, daar deze zeer zelden in zeventiende-eeuwse inventarissen voorkwam. Het totale aantal schilderijen in Hooftmans inventaris bedraagt 75. De collectie bevat maarliefst eenentwintig portretten, waarvan dertien van de familie. Daarnaast blijkt uit de verzameling portretten Hooftmans oranjegezindheid. Het jaar van opmaak van de inventaris was een periode van relatieve rust binnen de Republiek. De Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje was in dat jaar beëindigd en het zou iets minder dan drie jaar duren voordat het land opnieuw in 1652 in oorlog zou geraken, ditmaal met Engeland. Aan Hartmans muur prijkten portretten van Maurits, Frederik Hendrik en Willem van Oranje. Daarnaast bezat hij ook een portret van Coning Carel van Engelant van Pot.
Het schilderij van admiraal Tromp moet, gezien de datum van de opmaak van de inventaris, haast wel in opdracht van Zacharias zelf geschilderd zijn. Dat het Cornelis Tromp betreft, is uitgesloten. Deze was in 1648 nog lang geen luitenant-admiraal. Maarten Tromp was in 1637 reeds als luitenant-admiraal benoemd. De datering van dit schilderij zou dan liggen tussen 1637 en 1648. Als we in Moes kijken, is er nog steeds een behoorlijke hoeveelheid schilderijen die tot de mogelijkheden behoren. De schilder wordt in de inventaris niet genoemd. Het is echter goed mogelijk dat het Hendrick Pot betreft. Pot was ongetwijfeld een favoriete schilder van de familie, aangezien hij verschillende portretten van de familie Hooftman heeft vervaardigd, waarvan er in de inventaris van Zacharias Hooftman één genoemd wordt en waarvan er zich thans een in het Mauritshuis te Den-Haag bevindt, zijnde een portret van Anna Hooftman uit 1633. Naast de hierboven genoemde portretten zijn van Pot ook de schilderijen van ‘de vijff dwase maegden’, ‘een bancketje’ en ‘Olifarnes’ [Holofernes] opgenomen. Moes noemt in zijn lijst portretten van Maerten Tromp inderdaad een werk van Pot, uit 1639, in 1905 in bezit van mevrouw van der Hoeven-van Stolk te Rotterdam. Uit aantekeningen in de thesauriers-rekeningen van zowel Den-Haag als Haarlem staat vermeld dat “Hendrick Pott” verschillende versies van dit schilderij vervaardigd heeft. De werken in Den-Haag worden beschreven als “thien Exemplaren van den Admiraal Tromp bij hem aan de Heeren Magistraten vereert”. Wellicht had ook Hooftman hem in diezelfde tijd daartoe de opdracht gegeven, of is hij er via via aan gekomen. Van het portret dat Moes noemt is de huidige verblijfplaats onbekend. Prud’homme van Reine doet de aannemelijke suggestie dat het in de Tweede Wereldoorlog tijdens het bombardement op Rotterdam van 1940 verloren is gegaan. Thans bestaat er nog een prent naar dit werk, vervaardigd door Suyderhoef en bewaard in het museum Atlas van Stolk te Rotterdam.
Het portret hing in de zijdelcamer, een zijvertrek van het zogenaamde voorhuis. In de zeventiende eeuw was dit een belangrijke ontvangstruimte, waarin vaak enkele van de mooiste kunstwerken uit de collectie van de eigenaar werden opgehangen. In deze zijkamer hingen zeven werken in totaal. Er hing één schilderijtje van een tulp en voor de rest opmerkelijk genoeg alleen portretten. Nog frappanter is het feit dat het, op het portret van Tromp na, allemaal familieportretten betreft: de beeltenissen van het echtpaar Eva Voet en Zacharias Hooftman en van Andries, Hendrick en Maarten Hooftman. Er is wel gesuggereerd dat de zeventiende-eeuwse schilderijenverzamelaars onderscheid maakten tussen familieportretten die zij wel en niet in openbare ruimtes ophingen. Hier is duidelijk getracht de bezoeker van deze openbare ontvangstruimte duidelijk te maken dat het echtpaar trots was op zijn familie. De aanwezigheid van Tromps beeltenis in deze ruimte en tussen deze portretten is dan ook buitengewoon opvallend.
Gezien de bewuste opdracht voor dit portret en de omgeving waarin het was opgehangen, is het plausibel dat er een band bestond tussen Zacharias Hooftman en Maarten Tromp. In 1631 werd een tuintje genaamd ‘de Henniptuyn’ en een perceel tuinland aan de Spaarne, hoogstwaarschijnlijk het bovengenoemde Spaeren-Hout, overgedragen aan Zacharias Hooftman, door de oud-burgemeester van Amsterdam, Johan Cornelisz. Geelvinck. Van deze laatste valt wél een band met Tromp aan te wijzen, een familiale welteverstaan. Dit betekent dat Zacharias Hooftman in ieder geval connecties had met familie van Tromp. Hij zou wellicht op die manier ook in contact kunnen zijn gekomen met Maerten Tromp en misschien dat zij zodoende vrienden waren geworden.
Er kan hier wegens gebrek aan informatie slechts volstaan worden met suggesties. Het idee dat dit portret zomaar een portret van een bekend vaderlands figuur was, lijkt mij echter zeer onaannemelijk, mede omdat dit hoogstwaarschijnlijk het eerste portret van Tromp is dat ooit gemaakt werd. En daar komt bij: als Zacharias daadwerkelijk dit portret in opdracht heeft laten vervaardigen, heeft Tromp er ongetwijfeld voor moeten poseren. De mogelijkheid dat het portret in Tromps opdracht geschilderd is en vervolgens cadeau is gedaan aan Hooftman valt overigens ook niet uit te sluiten.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cOmp9V3WZgYJ:igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2007-1011-200331/SCRIPTIE.doc+zacharias+hooftman&cd=6&hl=nl&ct=clnk≷=nl

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn

Living
????-
Living
????-
Maria Messing
????-1632

Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn
1605-1648

1637

Eva Voet
1616-1653

Anna Hooftman
1641-1689
Eva Hooftman
1643-1716

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) was van 1647 tot 1650 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1648: Bron: Wikipedia
    • 30 januari » De tekst van het verdrag van de Vrede van Münster wordt vastgesteld, en ter ondertekening naar Den Haag en Madrid gestuurd.
    • 23 maart » Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tekenen het Verdrag van Concordia waarin de deling van het eiland Sint Maarten geregeld wordt.
    • 15 mei » Vrede van Münster.
    • 28 oktober » Eerstesteenlegging van het Stadhuis van Amsterdam.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hooftman Heer van De Henniptuyn


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I174886.php : benaderd 30 april 2024), "Zacharias Hooftman Heer van De Henniptuyn (1605-1648)".