West-Europese adel » Anna Pous (1677-1745)

Persoonlijke gegevens Anna Pous 


Gezin van Anna Pous

Zij is getrouwd met Daniël de Savornin.

Zij zijn getrouwd op 23 februari 1702 te Zierikzee, Schouwen-Duiveland, Zeeland, zij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Willem de Savornin  1708-1709
  2. Isabelle de Savornin  1709-1785 
  3. Adriana de Savornin  1711-1712


Notities over Anna Pous

De hierna beschreven collectie werd in 1956 aan het Rijksarchief geschonken door jhr mr R.C.C. de Savornin Lohman. Het hoofdbestanddeel vormen 195 charters, voor het merendeel verleibrieven. De collectie heeft haar tegenwoordige omvang gekregen door mr Cornelis Pous (1638-1694), gedurende lange jaren raad en schepen en in 1672 burgemeester van Zieriksee, over wiens merkwaardige persoonlijkheid men bij De Vos een en ander kan lezen. Het overgrote deel van de door hem voor en na verworven tienden is in 1678 gekocht uit de boedel van Cornelis van Oudewerve, eveneens een representant van het Zierikseese patriciaat. De oudst bekende uit deze familie, die zich oorspronkelijk van Burgh noemde, was Anthonis Bloxz, burgemeester van Zieriksee in 1496, gestorven na oktober 1504. Zijn zoon, Mr Lieven Anthonisz van Burgh, schijnt het meeste vergaard te hebben van wat later op Cornelis Pous is overgegaan. Een gedeelte hiervan is afkomstig van het toen reeds in groot verval verkerende nonnenklooster Leliëndale te Burgh. Een overzicht van de familie van Burgh-van Oudewerve, voor zover dit voor ons van belang is, kan men lezen bij De Vos, nrs 1 en 6.

De laatste uit dit geslacht, die de tienden bezeten heeft, was Agatha van Oudewerve, dochter van Cornelis van Oudewerve (gestorven 1673). De leenverheffing had plaats op 27 mei 1674. Agatha van Oudewerve was destijds nog onmondig. Het schijnt, dat de boedel van Cornelis van Oudewerve zwaar belast was, en het was waarschijnlijk ter afdoening van zijn schulden, dat de tienden in 1678 aan Cornelis Pous werden verkocht.

Van Cornelis Pous verstierven de tienden op zijn zoon. Mr Willem Pous (1695) en na diens dood in 1715 op diens zoon, Mr Andries Willem Pous, die reeds in 1724 kinderloos stierf. Aangezien er geen andere kinderen van Willem Pous meer in leven waren, gingen de tienden over op de enig overgeblevene van de kinderen van Cornelis Pous, Anna Pous, een tante dus van Andries Willem. Anna Pous was sedert 1702 gehuwd met Daniel de Savornin, luitenant-generaal der infanterie. Door haar kwamen de tienden na haar dood aan haar zoon, Maurits Adriaan de Savornin, raad en burgemeester van de stad Tolen. Deze is tweemaal gehuwd geweest. Uit zijn tweede huwelijk met Quirina Jacoba van Persijn, zijn meerdere kinderen voortgekomen, waarvan er slechts een, Anna Adriana, geboren in 1744, de volwassen leeftijd bereikte. Zij huwde te Groningen in 1766 Witius Hendrik Lohman. Haar zoon noemde zich Maurits Adriaan de Savornin Lohman en van deze stamt de gehele familie De Savornin Lohman af. Het laatste kind van Maurits Adriaan de Savornin, Daniel Govert, is geboren te 's-Gravenhage, waarheen de familie was uitgeweken bij de nadering van de Franse troepen in 1747. Hij is daar op 11 juli 1747 gedoopt. Zijn vader keerde terug op zijn post in Tolen, doch stierf daar reeds in september 1747 aan een besmettelijke ziekte. Ruim een jaar later stierf ook Daniel Govert. Alle tienden door zijn vader bezeten zijn nog op hem verheven. Zij zijn de laatste stukken van onze collectie. Zij moeten van hem op Anna Adriana zijn verstorven en zo in het bezit van de familie De Savornin Lohman zijn gekomen.

De reeksen van leenverheffingen zijn blijkbaar niet geheel volledig. Behalve dat de oudste niet meer bestaan is hier en daar een schakel verloren. Bij de beschrijving zijn deze lacunes door punten aangeduid. Bijna alle verleibrieven zijn in het latijn. De tradities der Utrechtse kapittels zijn dus voortgezet. Het formulier is trouwens in wezen hetzelfde gebleven als dat van voor de Reformatie en er wordt nog getekend met de heiligenkalender.

De data zijn alle herleid tot de Gregoriaanse kalender. In Utrecht werd rul. tot 1700 de Juliaanse kalender gebruikt, zodat bij de data oude stijl steeds 10 dagen moesten worden opgeteld. Een woord nog over twee verlatijnste termen, die in de verleibrieven worden gebruikt: straka en lina. Straka is waarschijnlijk "strekke", d.w.z. een stuk lands van zekere uitgestrektheid. In ieder geval is het geen vlaktemaat, want er wordt soms bij vermeld, hoeveel gemeten de strekke bevat. Een "line" is een lengte- en vlaktemaat, groot 100 roeden. Een lijst van de nog aan de stukken hangende zegels, die uit genealogisch en historisch oogpunt belangrijk zijn, bevindt zich achter de inventaris.

Bij verwijzing naar dit archief zou bij voorkeur de volgende bronvermelding gebruikt moeten worden: Zeeuws Archief (ZA), archief Familie Pous en De Savornin, inv.nr(s) ..., daarna verkort als: ZA, Pous-De Savornin, inv.nr(s) ...
http://www.archieven.nl/index.php/db?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=239&miaet=1&micode=112&minr=1003651&milang=nl

Bron: http://www.familysearch.org/eng/search/AF/individual_record.asp?recid=6866938&lds=0®ion=-1®ionfriendly=&frompage=99

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Pous?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Pous

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Pous


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1677: Bron: Wikipedia
    • 2 juni » Johan van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn zoon George August Samuel.
    • 9 oktober » Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk Crato.
    • 12 december » Commandeur Jacob Binckes sneuvelt bij de Tweede Slag bij Tobago tegen een Franse aanval, nadat hij eerder tegen hen bij de Eerste Slag bij Tobago op 3 maart een strategische overwinning heeft behaald.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Pous

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pous.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pous.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pous (onder)zoekt.

De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I170855.php : benaderd 10 mei 2024), "Anna Pous (1677-1745)".